Ukrán elnök: Az oroszok állami szinten támogatják a terrorizmust

2014. április 24. 19:46

Ukrajna attól tart, orosz csapatok törnek be a területükre. Az átmeneti ukrán elnök felszólította Oroszországot: vonja vissza csapatait az orosz-ukrán határról, szüntesse meg a beavatkozást Ukrajna belügyeibe, és hagyjon fel az állandó fenyegetőzéssel.

2014. április 24. 19:46

Az ukrán biztonsági erők leállították a Donyeck megyei Szlovjanszk városában a terrorellenes műveletet csütörtökön, miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál. Az ukrán elhárítás szerint jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére. A Kyiv Post című angol nyelvű ukrán kiadvány hírportáljának egy név nélküli forrás a biztonsági erőktől megerősítette, hogy a művelet közben már hét oroszbarát szeparatista fegyveres vesztette életét. Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő eközben felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az orosz-ukrán határról, szüntesse meg a beavatkozást Ukrajna belügyeibe, és hagyjon fel az állandó fenyegetőzéssel.

A politikus rövid televíziós beszédben fordult az ország népéhez, miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy orosz hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére. Turcsinov kijelentette, hogy Oroszország demonstratív csapatösszevonásokat hajt végre a határon. Hozzátette: „nem engedünk a terrorista fenyegetéseknek, és folytatjuk az állampolgáraink életének védelmében elkezdett intézkedéseinket”. Az ideiglenes ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország állami szinten támogatja a terrorizmust.

„Az Oroszországi Föderáció koordinálja és nyíltan támogatja azokat a gyilkos terroristákat, akik fegyverrel a kezükben országunk keleti részében tevékenykednek. Oroszország vezetése minden alap nélkül, pimaszul megengedi magának, hogy beleavatkozzon Ukrajna belügyeibe. Oroszország állami szinten támogatja a terrorizmust a mi országunkban, miközben az orosz állampolgárok nap mint nap szenvednek terrortámadásoktól saját területükön. Háborúk, terrortámadások, területi szeparatizmus, mindezek ismert oroszországi problémák, amelyeket most mesterségesen igyekeznek Ukrajnába áthozni” – jelentette ki Turcsinov.

Szavai szerint a terrorellenes küzdelemben az ukrán biztonsági erők által elért sikerek után „Oroszország az Ukrajnának címzett nyilvános fenyegetések után áttért fegyveres erőinek az ukrán határnál való demonstratív összevonására. Turcsinov kedden adott ki utasítást a terrorellenes művelet folytatására Kelet-Ukrajnában, amelynek „aktív fázisát leállították a múlt héten a húsvéti ünnepek idejére. Csütörtökön az ideiglenes államfő beszédében ismételten kiemelte: a terrorellenes lépések célja, hogy „megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben.

Leginkább a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városban feszült a helyzet, ahol a biztonsági erők a nap folyamán áttörték a szeparatisták több útzárát, és a harcokban többeket megöltek vagy megsebesítettek. Egy helyi újságíró, Roman Burko a Facebook közösségi oldalon arról számolt be, hogy a magát Szlovjanszk polgármesterének kikiáltó Vjacseszlav Ponomarjov a fegyveres szeparatistákat állítólag óvodák elfoglalására utasította. Az újságíró szerint a városban 5-6 Moszkva-barát fegyveres áll közvetlenül az óvodák és az iskolák előtt. Különböző okokra hivatkozva az intézmények nem akarják a gyerekeket az értük érkező szüleiknek kiadni. Az újságíró szerint nem kizárt, hogy a szakadár fegyveresek a gyerekeket élő pajzsként akarják használni a terrorellenes műveletben részt vevő erőkkel szemben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr Fabulous
2014. április 25. 10:38
Baszki, a sok tengerészeti, meg légiharc szakértő!:D Szu-24, mint fantasztikus вюндервафе!!!:D:D:D Fetrengek!!!!
tango47
2014. április 25. 10:06
A Majdani terrorista terroristáz!
Kárpáti Zoltán
2014. április 25. 08:10
"Avakov tagadta azt is, hogy bármiféle politikai párt, egyesület vagy polgári mozgalom lehetőséget kapott volna a szerepvállalásra a terrorellenes műveletben a belügy, a biztonsági szolgálat és a katonák oldalán." Az amerikai "biztonsági szolgálatra" gondol? "Közlése szerint a híresztelések ellenére a csütörtöki akcióban csak az antiterrorista központ kis létszámú erői vettek részt, anélkül, hogy páncélosokat vagy más nehéz harci technikát megmozgattak volna." Konkrétan pedig páncélosok is vannak a fotókon, azokat csak meg kellett mozgatni, hogy oda kerüljenek. Azonkívül egy úttorlasz sem gyullad ki csak úgy fullra. Csak ha robbanás is van. Amit péncélosból adtak le. "Az ukrán elhárítás szerint ugyanis jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére." Úgy van. Arra bármelyik percben számíthatnak. És ha nincsenek páncélosok, akkor ugyebár kilőni se lehet őket. Erre majd emlékezzen.
Kárpáti Zoltán
2014. április 25. 07:52
"Ukrajna ezzel szemben eleget tesz annak - mondta Kerry, és kiemelte, hogy csak az egyik fél tartja be a megállapodásban foglaltakat." És az Oroszország. Míg Ukrajna gyilkolászik, az USA meg biztatja rá és támogatja benne. Ne álmodozz, Kerry, ha szankció lesz, azt nagyon-nagyon csúnyán megbánjátok. Magatokkal fogtok kibaszni. De csúnyán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik