„Merjünk kicsik lenni” vagy II. Bethlen-Peyer paktum

2014. április 24. 10:23

Amennyiben az MSZP a Konrád György és a szárszói értelmiség által már régóta kitaposott utat fogja járni, úgy az SZDSZ sorsára jut.

2014. április 24. 10:23
Szolomayer Balázs
Konzervatórium

„A konszolidáció tehát ezért is fontos a Fidesznek, hogy fél szemmel ne kelljen folyamatosan a háta mögé nézni. Ugyanakkor a párt egyedül a nemzetközi színtéren van már csak hátrányban az MSZP-vel szemben. Nem véletlen, hogy sokkal kisebb erőbefektetést igényel, ha az MSZP-t irányváltásra kényszeríti, mint egy árnyékrendszer felépítése. De a konszolidációra nem csak ezért van szüksége a Fidesznek. A választáson való részvétellel az MSZP már részben legitimálta a NER-t, ugyanakkor fontos a jobboldal szempontjából, hogy ez továbbra is így maradjon, a baloldal elfogadja a rendszer kereteit, elismerje a rendszerváltás bukását és feladja a demokrácia-probléma tematikát, mely szoros összefüggésben van a nemzetközi támadásokkal. A demokrácia-problémát azért is érdemes feladni, mivel sikertelen kommunikációnak bizonyult a választások szempontjából. Ugyanakkor Mesterházy Attila már felismerte, hogy hibás volt az a politika, hogy minden egyes ügyben szembementek a Fidesszel. Ha valóban létrejön az Európai Unióban is a nemzeti érdekérvényesítés, akkor a Fidesz is fel fogja adni a – G. Fodor Gábor szavaival élve – »ostromlott erőd« pozícióját és (szimbolikus) engedményeket tehet a szocialistáknak – melyek Mesterházy pozícióit is megerősítheti.

Amennyiben az MSZP a Konrád György és a szárszói értelmiség által már régóta kitaposott utat fogja járni, úgy az SZDSZ sorsára jut. Képtelen lesz nyitni és fokozatosan elveszíti bázisát, előbb regionális párttá válik – ha ez még nem történt meg –, támogatottsága lassú apadásba fordul egészen addig, amíg fel nem épül egy erősebb baloldali párt – akár a Jobbik. A már most meglehetősen szűk anyagi lehetőségeik tovább csökkenhetnek, és megbarátkozhatnak a »merjünk kicsik lenni« valóságával. A Fidesz pedig kíméletlen politikát fog folytatni az MSZP-vel szemben.

Küszöbön a második Bethlen-Peyer paktum, érdemes lenne elfogadni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. április 24. 21:07
Jelentem nincs egy Peyer a mai országban akivel konszolidációs paktumot lehetne kötni, ezért nem is kell. Hahás hülyegyerekek fognak bírói segédlettel magán és középületekre felmászkálni, már bejelentették. Frakciójuk sincsen nem a Parlamentben fognak " politizálni".
hátakkor
2014. április 24. 20:57
Kecskeházi az előző és a mostani ciklus elején is feladta egyszer. 2010 könnyített állampolgárság, most a családi pálinkafőzés témában engedett. A rezsicsökkenést is megszavazták. Nem azt mondom nagy fejlődés, de rájuk lehet lassan erőltetni, h meghajoljanak a nemzet vasakarata előtt.
Apáczai
2014. április 24. 18:02
"Amennyiben az MSZP a Konrád György és a szárszói értelmiség által már régóta kitaposott utat fogja járni,..." Miért amennyiben? Hiszen évtizedek óta azt teszi. És bár lenne igaza: jussanak a szadesz sorsára, Ott a helye minden liberálfasiszta szélsőségnek: a politika szemétdombján.
Szorgos Lajhár
2014. április 24. 16:53
1. A maszoppal szemben semmiféle kompromisszumnak nincs helye. 2. A szadi NEM a törzsválasztóinak lassú elöregedése és kihalása miatt oszlott fel. A szavazói hagyták ott a vizet prédikálva bort ivó gyakorlati politizálása miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik