Nyelvhasználat

2014. április 24. 18:04

Kisebbségi létformája okán az erdélyi magyarság többszörösen is veszélyeztetett e tekintetben: nyelvhasználatában a köz- és a magánszférában egyaránt korlátozzák.

2014. április 24. 18:04
Rostás Szabolcs
Krónika

„Amiről nem lehet eleget és elégszer beszélni, hiszen kisebbségi létformája okán az erdélyi magyarság többszörösen is veszélyeztetett e tekintetben: nyelvhasználatában a köz- és a magánszférában egyaránt korlátozzák, az asszimiláció, a nyelvi igénytelenség folytán pedig vagy nem tanul meg helyesen írni-olvasni magyarul, vagy azt is elfelejti, amit tudott.

És nemcsak a közemberrel van ám baj! Egyik EP-képviselőjelöltünk videoklipek helyett »videóklippekről« beszél, és arra buzdítaná a fiatalokat, hogy »higgyenek saját maguknak«, holott persze azt akarta mondani, hogy magukban higgyenek.

Erdélyi Magyar Televíziónk egyik műsorának állandó, közíróként bemutatott meghívottja – főállásban színházigazgató – a minap amiatt gúnyolódott, hogy egy másik civil szervezet magyar dalokat kér a marosvásárhelyi korcsolyapálya vendégei számára.

Szerinte nem ott kezdődik a nyelvi jogok érvényesülése, ha választott önkormányzati képviselőink anyanyelvükön szólalnak fel a tanácsüléseken, inkább a pályaudvarok tudakozójánál kellene megkövetelni az idegennyelv-tudást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. április 24. 23:32
"videoklipek helyett »videóklippekről« beszél," Szörnyű tényleg. Kívánom, ennél nagyobb problémája sohase legyen a szerzőnek az életben!
A_Haza Bölcse
2014. április 24. 19:12
"Pénzkidobásnak tartom az összes szoboravatást, vén nénik bácsik támogatását a határon túl ha ez a gyerekek elől veszi el a pénzt." ez nem csak a határon túlra jellemző, ideheza is inkább a nyuggerekbe fekteti a kormány a pénzt, és milyen jól teszi - hiszen ők jelentik ennek az országnak a jövőjét
kunzoo
2014. április 24. 18:33
A magyar kormány helyében én a határon túlra csak gyermekvállalási támogatást juttatnék. Ha kell kerülő utakon, egyházak, alapítványok közbeiktatásával. Ahol sok magyar gyerek van ott muszáj valamit kezdeni velük. Most ha bezárnak egy magyar iskolát, az érv hogy nincs benne gyerek. Sajnos jó indok. Pénzkidobásnak tartom az összes szoboravatást, vén nénik bácsik támogatását a határon túl ha ez a gyerekek elől veszi el a pénzt.
egysegelem
2014. április 24. 18:21
Sok mar ez a hiszti ez unalmas is egy ido utan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik