Elhagyják a magyar fiatalok Erdélyt

2014. április 23. 21:41

A Kolozsváron tanuló magyar egyetemisták mindössze 8 százaléka tervezi a jövőjét Erdély történelmi fővárosában – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) friss felméréséből. A diákok többsége Magyarországra települne át, kevesebb mint harmaduk Nyugat-Európában próbálna szerencsét.

2014. április 23. 21:41

Kolozsvár magyar egyetemistáinak csupán 8 százaléka akar helyben elhelyezkedni a diploma megszerzését követően, 39 százalékuk Magyarországon, 28 százalékuk hazánktól nyugatra képzeli el a jövőjét – derül ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 50 kolozsvári magyar diák bevonásával készített friss felméréséből. Az egyetemisták 22 százaléka Székelyföldön próbálna szerencsét, 3 százalék pedig a román fővárosban keresne munkát – írja az Eco.hu.

„A Kolozsváron tanuló magyar fiatalok elenyésző számban tervezik, hogy helyben maradnak az egyetem elvégzése után, miközben fontos cél volna, hogy a magyar ajkú elit – a románnal együtt – bekapcsolódjon a helyi gazdaság és közszféra vérkeringésébe” – mondja Tombor András, az MCC alapítója. Hozzáteszi: ahhoz, hogy az elvándorlás egyre súlyosabbá váló problémája kezelhető legyen, olyan képzésekre van szükség, amelyek azontúl, hogy megfelelnek a munkaerőpiac kihívásainak, kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a globális gondolkodásnak a helyi akadályok leküzdésében.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Groteszk Aladár
2014. április 24. 16:26
Emberek ez az egész - már amit ez a kamu felmérés állít - úgy ahogy van nem igaz. Az történt, hogy Mathias Corvinus Collegium (MCC) indított egy képzést Kolozsváron és ennek próbált ebben az eco.hu-s cikkben egy kis reklámot csinálni. Tényleg eljöttek Kolozsvárra és valóban találkoztak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság karán tanuló diákokkal. A "felmérésük" azonban minden csak nem tudományos. Ötven fő a több ezres Kolozsváron tanuló magyar egyetemistának egyszerűen nem lehet reprezentatív mintája. Itteni szociológusok szerint legalább 5-6 száz diákot illett volna megkérdezni. Az így nyert adatok köszönő viszonyban nincsenek a valósággal. Ellenben a médiahack úgy nézz ki sikerült, igaz azon az áron, hogy a szavahihetőségét vesztette a szakkollégium.
trendo
2014. április 24. 08:34
Még olyan többnemzetiségű országokban is általában csökken az etnikai kisebbség létszáma, ahol a többségi nemzet nem törekszik erre minden eszközzel. (Nyelvhasználat akadályozása, nemzetiségi iskolarendszer elsorvasztása, továbbtanulási lehetőségek csökkentése). Ehhez jön még az egyén saját döntéséből adódó hatások sokasága: a szülő többségi nyelvű iskolába íratja a gyerekét, elköltözik a színmagyar környezetből egzisztenciális okból, emigrál, vagy helyben marad, de vegyes házasságot köt. Magyarország boldogan asszisztált az erdélyi magyarság idetelepítéséhez, hogy a népességcsökkenést elkozmetikázza. Éveken át ez erdélyiek betelepülése kompenzálta a negatív demográfiánkat. A románok meg szintén markukba röhögve készségesen kitöltötték az űrt, ami Erdélyben keletkezett. A kivándorlók föleg a fiatal, képzett, kockázatvállaló emberek "sportja". És az egyén leszarja a nehezen megfogható közérdeket, megy a boldogulása után. Magyarország nem tudja megtartani a fiatalságát. Lassan már a betelepülő erdélyi fiataloknak is csak ugródeszka lesz.
Agnieszka
2014. április 24. 08:24
Szerintem a románokkal bármiféle megegyezés reménytelen, a marosvásárhelyi orvoskar magyar szak először megadott, de szabotált, azutan visszavont engedélyezése ismét, ezredszerre mutatta meg, mi is telik tőlük. Ezek után a magyar szocialisták meghívták díszvendégnek az elnöküket a kongresszusukra, normális? Erdély gyönyörű, nem csodálom, h. aki teheti, maradna, de nem lehet egy életet csendes beletörődésben, nemzetiségi elnyomásban leélni, h. mindig a román a felülértékelt, egészen addig, míg egyszercsak az unoka már nem strapálja magát a magyarral, a nagymama meg az ő idejében még színmagyar vidéken minek is törte volna magát a románnal, s végül a saját unkájával felibe-harmadába értik már csak egymást... A másik, van a kulturális szintek között különbség, s nem jó, ha az alacsonyabb szintű felé visz az asszimilációs kényszer. Ezért azután ki-ki maga döntse el, mit kezd az egyetlen földi életével. Ennyit legalább hozott a XXI. sz., a jó szakembert megbecsülik, s nem bántják magyarságában, nyelvében, ha hazajön, ide, de a számítását Nyugaton is meg fogja találni. Igen, ez nagyon igazságtalan, de akikkel 100 éven keresztül nem sikerült szót érteni, azokkal mi a biztosíték, h. majd egyszer jobb belátásra térnek? Miért tennék? Az a nép, amelyik a szászokat képes volt kiárulni, már miért becsülné meg jobban a magyarokat? Mert ők még a szászoknál is előbb ott voltak? Ugyan, kérem! Nehéz otthagyni a temetőt, a rokonságot, az emlékeket, de ha valaki úgy érzi, elég volt, könnyű vele együtt érezni, megérteni. Mindenkinek csak egy élete van, az ember előbb-utóbb eldönti, mi a prioritás.
Akitlosz
2014. április 24. 01:19
Ugyan miért maradnának Erdélyben? Jelenleg nem úgy tűnik, hogy Erdélynek lenne magyar jövője sajnos, sem a többi elcsatolt résznek a hét szomszédos országban. Csak idő kérdése és a határon túli magyarok elfogynak. Legutoljára valószínűleg Erdélyből, de idővel onnan is. Elegendő megnézni, hogy mennyi volt a magyarok aránya száz éve és mennyi ma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik