Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Elfogulatlanul?
2014. január 17. 11:05

Megkezdte munkáját a kormány által alapított VERITAS Történetkutató Intézet. Az intézet vezetője, Szakály Sándor kiemelte: a történészeknek arra kell figyelniük, hogy az ország történetének minden eseményét illik elfogultságtól mentesen bemutatni, így például a fehérterrort vagy a holokauszt magyarországi történetét is.

Megalakult a VERITAS Történetkutató Intézet, amely 25 alkalmazottal februártól kezdi meg a működését. Az intézmény három kutatócsoportba szervezve foglalkozik az 1867 és 1990 közötti időszak történetével – mondta Szakály Sándor, az intézet főigazgatója az MTI-nek adott interjúban. Terveik között említette, hogy konferenciát terveznek Megszállástól megszállásig címmel, amely az 1944. március 19-ei német megszállás utáni időszaktól tekinti át a magyar történelem tragikus 1944-1945-ös éveit, beleértve a szovjet megszállást és annak következményeit, valamint a Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt magyarok tragikus sorsát.

A rendszerváltoztatás meghatározó eseményeinek a történetét is fel kívánják dolgozni a 25 éves évfordulóhoz kapcsolódó konferencián. Ehhez kapcsolódva az Antall-kormány megalakulásának negyedszázados évfordulójára is terveznek konferenciát, amelyen arról szólhatnak az előadók, hogy miként jött létre a polgári demokrácia Magyarországon. 2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára különböző programokat szeretnének szervezni. Minden esztendőben intézeti évkönyvet jelentetnek meg, és szeretnének a többi történeti kutatóhellyel is együttműködni - sorolta.

Az intézményt létrehozó kormányzati szándék abból indult ki, hogy vannak a magyar történelemben olyan időszakok, amelyek kevésbé kerültek eddig reflektorfénybe és érdemes azokkal foglalkozni. A történészeknek pedig arra kell figyelniük, hogy az ország történetének minden eseményét illik elfogultságtól mentesen bemutatni - mutatott rá. Megjegyezte: a VERITAS ugyanakkor nem politikai megrendelésre dolgozik, mert az a történész, aki így írna történelmet, elveszítené hitelét. Az intézetet ezzel együtt már érték támadások, holott az érdemi munkát még nem is kezdte el – mondta.

Szakály Sándor annak a véleményének adott hangot, hogy a VERITAS-nak „kicsit más szellemiséget kell képviselnie”, mint az eddig már meglévő történettudományi kutatóműhelyeknek. Példaként hozta fel erre, hogy „nem illik azt mondani, hogy nem volt valami, ami a fehérterrort kiváltotta”, és nem szabad elferdíteni a tényeket, miszerint több ezer vagy tízezer áldozata volt a fehérterrornak, amikor ez a szám – megjegyezve, hogy ártatlanság esetén egy ember halála is sok – néhány százra tehető.

A történész úgy fogalmazott: a történettudomány „fejlődő tudomány”, különösen fontos tehát, hogy egyes témák feldolgozásánál mire helyezik a hangsúlyokat. A történelmi forrásokat kizárólag úgy lehet felhasználni, hogy abból az utókor számára reális kép alakuljon ki az adott korszak eseményeiről, ennek megvalósítása pedig a VERITAS-nak is feladata. Szólt arról: nem szabad elfelejteni, hogy a Horthy-korszakban a helyi kommunista párt a Kommunista Internacionálé szekciója volt, ami azt jelentette, hogy annak tagjait idegen hatalom számára kémkedő személyekként tartották nyilván és a hatalom ennek megfelelően járt el velük szemben.

Rámutatott: azt a kérdést is helyre kell tenni, hogy az elmúlt, pártállami rendszerben Ságvári Endréből Petőfi-típusú héroszt faragtak, holott a történelmi tények azt mutatják, hogy a német megszállás után nem fejtett ki aktív ellenálló tevékenységet - legalábbis nem ismeretes, hogy hány német katonát lőtt le, hány vasúti szerelvényt vagy lőszerraktárat robbantott fel –, ellenben amikor a rendőrök és csendőrök le akarták tartóztatni, maga kezdeményezte a tűzharcot, amelyben meghalt.

Szakály Sándor megemlítette, hogy azt a tévhitet is el kell oszlatni a köztudatban – melyet a pártállami időszakban sulykoltak –, miszerint a németek provokálták volna Magyarország hadba lépését 1941-ben Kassánál a szovjet felségjelzésű repülőgépekről ledobott bombákkal.

A magyar 2. hadseregből 1943. januárja és áprilisa között mintegy 28 ezer magyar katonát és munkaszolgálatost szállítottak Magyarországra sebesülten vagy betegen a Don-kanyarból, orosz források szerint 26 ezren estek hadifogságba és 42 ezren tehető az eltűntek, illetve elestek száma. 1942 áprilisától 1943 áprilisáig, mintegy 250 ezer katona és munkaszolgálatos teljesített szolgálatot a magyar 2. hadsereg kötelékében és közülük az összveszteség – elesett, eltűnt, megsebesült, hadifogságba került – mintegy 125 ezerre tehető. Ez hatalmas szám, de arról nincs szó, hogy az egész hadsereg odaveszett volna a Don-kanyarnál – hívta fel a figyelmet.

A 2. hadsereg mindent előírt hadfelszerelést megkapott, de ez nem bizonyult elegendőnek a fronton. Emellett a hadsereg vezetése törekedett arra, hogy minimalizálja a magyar vérveszteséget. Tehát nem igaz az, amit az ötvenes-hatvanas években hangoztattak, miszerint a magyar katonákat vezetőik „odadobták” volna az ellenségnek – tette hozzá.

Kiemelte: arról is beszélni kell, hogy a Magyarországról kialakított képpel ellentétben az itteni zsidóságot igazán attól kezdve érte jelentős veszteség, amikor a német haderő bevonult Magyarországra, s így az ország szuverenitása erősen korlátozottá vált 1944. március 19. után. Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra – hangsúlyozta.

Mint mondta, a népbíróságok 1945 utáni tevékenységének elemzésekor azt is rögzíteni kell, hogy ezek visszamenőleges hatállyal hozott jogszabályok alapján ítélkeztek. Erre azonban nem lett volna szükség, mivel a korabeli törvények alapján is felelősségre lehetett volna vonni a keretlegényeket, ugyanis ők nem voltak felhatalmazva arra, hogy a munkaszolgálatosokat agyonverjék.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/62678


Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kéretik az elfogultságmentességet mindkét irányban gyakorolni!
P.S. Szakály eddigi munkássága alapján jó választás az intézet vezetésére.


Te Oblomov, hol olvastad, hogy Szakály Sándor középkor kutató? Ezt rosszul tudjátok a Jókai utcában!


Régen meg kellett volna tenni, hogy a marxista, majd tartalmában továbbra is marxista, de liberálisnak nevezett történetírás mellett megjelenjen egy más szemlélet is. Mondjuk egy pozitivizmus, vagy akár az igazság kutatása is.

Válaszok:
Counter | 2014. január 17. 15:39

Igen, általában egy történésszel ti így szoktatok vitatkozni, érvek, ellenérvek...
Nagyon is indokolt az intézet létrehozása, a hozzászólásod egy komoly érv amellett.

hoppazo Hozzászóló kiszűrése 2014. január 17. 11:56
"Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető"

azt a kurva. lézerfajankó megint bullseye-t lőtt!

válasz erre


Sokat foglalkozik a második világháborúval is.


Nahát, csak nem Szakály a Mandin?! :)

Igaz, hogy a nem a megszokott barátságos tisztelettel kérdéseket feltevő stílusban. Helyette a szikár "mondta, sorolta, nyilatkozta," de ne legyünk telhetetlenek. :))


Ideje, hogy a Habsburgok által elkezdett és a kommunisták által csúcsra járatott történelem haisításnak véget vessenek. Bár nem lesz egy fáklyásmenet, de a csatákat meg kell vívni.


Vicces, de a magyarországi holokausztért kizárólag a megszálló németeket felelőssé tevő álláspont úgy kommunista találmány, ahogy van.

A kommunisták által kifundált áltényekről hiszi a magyar jobboldal, hogy elhallgatott nemzeti igazságok. Siralmas.

Válaszok:
packó | 2014. január 17. 16:04

A vagyonelvételével sem vártunk a nyilasokig, az a '40-es évek elejére már vígan folyt. A vonatkozó jogszabályok ellenőrizhetőek az 1000ev.hu-n
A muszos zsidók esetenként elég durva atrocitásokat szenvedtek el a magyar katonák részéről (Dorosics). Szintén még a megszállást megelőzően kerültek muszosok a bori bányákba pl.

A történészcseléd szerint idegenrendészeti eljárás alá vont személyek között pedig lengyel menekültek is voltak.


Én egy pillanatig nem állítom, hogy magyaroknak nem volt felelősségük a holokasuztban. Nagyon sok magyarnak volt, nagyon soknak nem volt, valamint nagyon sok magyar próbálta megakadályozni, vagy tompítani.
Példának okáért az apukám mentett zsidókat.
A tied mit tett akkoriban?
(Látod, ez utóbbi véőűgül is mindegy, hiszen te, vagy én nem éltünk:-)

Válaszok:
Counter | 2014. január 17. 16:18

A "mi, magyarok" itt a magyar állam mint cselekvő, nem az állampolgárok összessége.


Na mesélj, Hutti!"""""


Ha megnézed a beírásait, egyértelmű, hogy nincs önálló gondolata - http://mandiner.hu/felhasznalo..
de örvendetes, hogy téged már nem zavar, ha ez a meneküléses verziót tolja, hiszen nyilvánvaló, hogy ez a legkevésbé sem jellemző rád.


Halálosan irigy rád, hogy egyáltalán képes vagy fórumozásra, amire ő képtelen.
Semmi máshoz nem ért, csak a rosszindulatú személyeskedéshez, amiből másnak egyre nincs pofája, neki viszont csak ebből áll a "fórumozás".
Érdemes megnézni miben merül ki a tevékenysége - http://mandiner.hu/felhasznalo..


Biztos, hogy nem jobboldali, csak mindenkori kormánypárti, amivel most a hatalmon lévő fideszhez alkalmazkodik, aminek szintén semmi köze nincs a jobboldalhoz, csak most annak az égisze alatt megy legjobban a zabrálás, különben már haszon szerint minden volt, csak akasztott ember nem. Remélhetőleg azért valami hasonlóban is részesül.

Úgy látszik, hogy ez fekszik a magyarok többségének is, amíg azt nem tapasztalják, hogy a fidesz életbevágóan húzza ki a zsebükből a pénzt.

Ez akkor fog kulminálni, ha a Paksi ruszki számlát csak 100 %-os áramáremelésből lehet fizetni, miközben a XX. századi atomerőmű modell már elévült a fúziós energia javára, amire így már elveszítjük a lehetőséget.


"Az összes idiótát leigazolták a soraiba, vagy a híveik közé."


Egyszer volt budán kutyavásár, hogy ez kitett 2/3-ott az elcseszett magyar választási törvények segítségével.
Most még megbundázták, hogy az erdélyiek segítsenek be nekik, de a honi magyarok még letagadhatják, hogy valaha is fideszre szavaztak, az erdélyiek homlokán viszont örökre ott marad a bélyeg.

Már a rezsiharcosok munkásőrcsapata is vérgáz, de ha itt mégegyszer beszavazzák a fideszt, külföldön nem fogják benyalni, hogy Magyarország kútmérgezés áldozata lett, hanem ott jobb elkerülni, hogy valaki magyarnak mondja magát, mert lesajnálják.

Ez különösen borzasztó most, hogy a fiatalok kénytelenek elmenekülni, mert 75 ezerből megélni se tudnak itthon, nem családot alapítani, gyereket vállalni.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó