Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Atom
2014. január 14. 17:37

Két új erőműblokkot épít Magyarországon az orosz Roszatom állami energetikai konszern, a 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden Budapesten, miután Moszkvában orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá. Közölte, az első új paksi blokk leghamarabb 2023-ban kezdhet működni, és ezzel tovább nő Magyarország energetikai függetlensége.

Az orosz fél és a magyar kormány közötti munkabizottságot vezető Lázár János újságírók előtt hangsúlyozta: az elkészült erőmű magyar állami tulajdonban marad. Tájékoztatása szerint az új blokkok egyenként 1200 megawattosak lesznek. Az engedélyezési eljárás másfél év, az építési idő pedig a megállapodástól számított tíz év. A reaktorok élettartama hatvan év. Az erőműbővítés technológiai-gazdasági konstrukcióját a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt ellene vétót – közölte az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a beruházással éves szinten akár egy százalékkal is bővülhet a bruttó hazai termék (GDP), tízezer új munkahely jöhet létre, a projektben pedig várhatóan 40 százalékos lesz a magyar vállalkozói rész. A Roszatomnak már idén legalább ezer embert kell majd foglalkoztatnia a beruházáshoz – ismertette az adatokat.
 
Az építkezés költségének 80 százalékát fedezi majd az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodás, a maradék 20 százalékot – a tízéves építési futamidő utolsó szakaszában - Magyarországnak kell finanszíroznia – mondta Lázár János. Hozzátette, hogy az orosz államközi hitel pénzügyi feltételeinek a mindenkori pénzpiaci viszonyoknál kedvezőbbeknek kell lenniük. Arra a kérdésre, hogy a kölcsön hogyan befolyásolja a magyar államadósság-mutatót, azt válaszolta: „szép számaink lesznek”. Magyarország a megépítés után fog törleszteni, így ez nem a következő tíz évben jelent terhet a költségvetésnek – közölte, elképzelhetetlennek nevezve ugyanakkor, hogy az erőműbővítés ne hozná be az árát.
 
Az államtitkár közölte, hogy az erőmű működéséhez szükséges nukleáris üzemanyag szállításáról is megállapodást kötnek az orosz féllel. A magyar álláspont értelmében Magyarország addig biztosít az oroszoknak nukleárisüzemanyag-szállítási szerződést, amíg az elhasznált nukleáris fűtőanyagot elviszi az orosz partner – tájékoztatott. Szavai szerint első körben ez egy húsz évre tervezett megállapodás, amely azonban meghosszabbítható.
 
Az orosz fővárosban magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, orosz részről pedig Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energiai megállapodásról szóló egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.
 
Lázár János a budapesti tájékoztatón jelezte, a magyar parlament 2009-ben hatalmazta fel a mindenkori magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket a nukleáris technológia fejlesztésével kapcsolatos atomerőműkapacitás-fenntartásról. A mostani megállapodás indoklásául kifejtette: a legbiztonságosabb erőművek közé tartozó paksi létesítmény jelenlegi blokkjainak 2037-ig van engedélyük, de a kapacitást már 2032-től el kell kezdeni csökkenteni, hasonlóan más erőművekéhez, és ez energiahiányt okozna.
 
Magyarországnak ugyanakkor a legolcsóbb energiaforrása ma a paksi erőmű, amely éves szinten az ország energiaszükségletének 40 százalékát biztosítja – ismertette az államtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben jelentősen nő majd az energiaigény, márpedig sem a lakosságnál, sem az iparnál nem lehet lemondani a Pakson előállított olcsó áramról. A paksi erőmű által előállított energia nélkül Magyarország nem tud olcsó áramot biztosítani sem a lakosságnak, sem az iparnak – tette egyértelművé, hangsúlyozva, hogy az ország következő 10-20 éves versenyképességében az áram ára meghatározó tényező lesz. Rámutatott, hogy ha 2032-től nem kell csökkenteni a paksi kapacitást, akkor is szükség lesz körülbelül 40 százaléknyi megújuló energiaforrásra. Az államtitkár elmondta, a Roszatom-beruházással nagyjából 50 százalék fölé emelkedik az az arány, amelyet Paks fedez az ország energiaszükségletéből.
 
A kormány mindezt figyelembe véve írta alá Oroszországgal a nukleáris energetikai megállapodást – közölte Lázár János, aki többször is kiemelte: a bővítéssel nő Magyarország energiabiztonsága, energiafüggetlensége. Jelezte, a magyar kabinet az Oroszországgal megkötött nemzetközi szerződést és a hozzá csatlakozó szerződéstervezeteket benyújtja majd a parlamentnek jóváhagyásra, ahol részletesen ismertetni fogja a konstrukciót. Arra a kérdésre, miért tekintettek el a tendertől, azt válaszolta: nincs olyan ok, amely miatt fel kellene adni a nukleáris energetikai együttműködést az oroszokkal. Ráadásul kockázatos lenne egy másik technológiát alkalmazni az orosz bázison működő magyar erőműnél, ezért az ország biztonsága érdekében az oroszokkal való együttműködés folytatása a legbiztonságosabb megoldás – magyarázta, azt is hozzátéve, hogy az említett orosz hitel kondícióival „Magyarország az elmúlt évtizedek legjobb üzletét csinálja”. Kérdésre azt is elárulta, hogy az erőműbővítés ügyét nem kötötték össze más üzletekkel, például a gázszállítási szerződéssel, ez fel sem merült a tárgyalásokon. Lázár János végül a magyar-orosz kapcsolatot úgy jellemezte, mint „egy egyre jobban működő érdekházasság, ami egyre magasabb élvezetet jelent a feleknek”.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/62523


Összesen 398 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az oroszokkal mindenki üzletel európában, csak valahogy nekünk kéne távol maradni. Miért? Ha az üzlet megéri? Ez olyan mintha pl India nem üzletelne Angliával soha többet.

Válaszok:
emhem | 2014. január 14. 18:02

"És az atomerőművel, ami az ország energiaellátásának negyven százalékát adja, mit csinálsz?"

még 10-15 évig ugyanúgy működik, mint most.
addig bőven lett volna idő pl. megpályáztatni a dolgot (tudod, hogy olcsóbb legyen)


"Ha az üzlet megéri?"

de ha egyszer nem éri meg? de legalábbis nem látni, hogy miért érné meg..

Válaszok:
bookmark | 2014. január 14. 18:27

kérdezd az osztrákoksat


Hát én még emlékszem azokra az időkre, amikor valahogyan nem ezt éreztük...


"Kezében a szent zászlót lengetve
Hívatlenul tolakszik fel vezérül...

Ilyen az amikor egy hüjje azt képzeli, hogy politikus.


Forrás: Fidesz.hu

"az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a paksi erőmű a magyar áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége. Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy ez egy sajátos megállapodás abból a szempontból, is, hogy a beruházásnál a munkálatok 40 százalékát magyar beszállítók fogják elvégezni. Ez azt jelenti, hogy mintegy 3 milliárd dollárt (közel 700 milliárd forint) fordítanak magyar munkahelyek teremtésére. A költségvetés plusz bevételét tekintve ez 1 milliárd dollár lesz - mondta az orosz elnök."

Szóval mi ezzel a gond? Miért büdös nekünk az oroszok pénze? Miért kellene elveszíteni az agrártemékeinknek visszaszerzett orosz piacokat? Az EU gyengül. A magyar export pedig kénytelen új piacokat keresni.

Válaszok:
emhem | 2014. január 14. 19:47

Hadd vonyítsanak. Ez a megkötendő megállapodás további 5 %-ék a FIDESZ-nek.
Még három ilyen szerződés és az összesülés egyesület nem jut be a parlamentbe, az OPNI-t meg újra meg kell nyitni, hogy a sok megbuggyant balliberálist trollt el lehessen helyezni.


Nyugalom Uraim!

Az energia kérdés nem egy egynapos kurzus. Kezdjük azzal, hogy pl a BKV járműinek a tetején mikor lesznek napelemek, hogy legalább a fűtés-hűtés kérdése olcsóbb lenne? Maga a napelem súlya elhanyagolható, a kültéri szerelés miatti üveg az ami olyan bazi nehéz nem a napelem. A járművek tetejébe beépíteni semmiből nem állna, ha valakinek lenne mersze hozzá. Aki metrózott az tudja, hogy helyes kis szelek rohangálnak a tunnelekben, metrók tolják maguk előtt a levegőt, ki tiltja meg, hogy vertikális mini turbinák legyenek az alagutakban? Amúgy maguk a metró szerelvények peltier hűtését is meg lehetne oldani a menetszéllel. Javítok, van ahol már így mennek a metró szerelvények. Kifejezetten erősebb a légkondi, amikor mozgásban van a metró.

De menjünk tovább. A lapos tetős társasházak is használhatnák a közös költség csökkentésre a napelemet meg a kisméretű vertikális szélturbinákat. https://www.youtube.com/result..
Nem kell, hogy Paks II. legyen a tetőn, elég ha csökkenti a költségeket. Megint a kérdés ugyanaz. Mikor lesz mersze valakinek megcsinálni?

Magának a napelemnek itt van néhány kínai ára. http://www.alibaba.com/showroo..

És ne is beszéljünk az új orosz napelemről, ami még a csillagos éjszakai égboltnál is termel energiát, hát még ha pl közvilágítás is van.

Szóval nyugalom Uraim, van még mit csinálni veszekedés helyett.

Válaszok:
bookmark | 2014. január 14. 19:23

Jó persze izé brrr!!!:@

De energia terén nincs túl nagy választék, most vagy a sajtzabáloktól függünk, vagy a japoktól, vagy az oroszoktól.
Sztem az már részlet kérdés és édes mindegy hogy most éppen Jean-Paul Belmondo-nak, Putyinnak, vagy Fukusimának adnak el minket.


Ja ami kimaradt. Az a Peltier unit.
http://www.ebay.com/itm/Thermo..

A légkondikban a valóban hideget csináló rész. Az összes többi, pl digitális kijelző, távirányító, időzítő, kültéri egység stb... csak a költséget növeli. Egy 4 méteres ablaknak a felső részébe beépített peltier unitnak nincs szüksége 10 méteres rézcsőre, hogy a hátsó udvarba vigye a meleg levegőt elég egy szellőző rács az üvegen. Amíg maga a berendezés a lakáson belül van, nem kell még önkormányzati engedélyt sem kérni, mert nem érinti a külső homlokzatot. Helyes kis napelem az ablakba és amit fűt-hűt, annyival kevesebbe kerül a gáz és villanyszámla. Nem fog senki sem meggazdagodni, de a költségeket lehet csökkenteni.


Ezt az olcsó áramot adták oly rettentő drágán? Ps minő nagy élvezet lesz, ha újra nyakunkon marad a rádióaktív salakanyag!


Nézzd meg jobban a vertikális turbinákat.


jelentem, nem vagyok paksra kötve, de ez tök lényegtelen ebből a szempontból.

mint feljebb leírtam (mellesleg rosszul, mert 10-15 évet írtam a 20 helyett), a paksi atomerőmű a 30-as évek közepéig biztosított.
bőven van idő megversenyeztetni az ajánlatokat, ad abszurdum környezettanulmányokat készíteni, hogy mégis milyen erőmű kell ide.

http://www.portfolio.hu/vallal..
http://444.hu/2014/01/13/surgo..


Máris nem jó az elképzelés. Az ikaruszok tetején ki kell vágni egy méretes lukat és annak az anyagnak a súlyát vond le a napelem súlyából.

Maga a tunnel fala is ellenállást jelent a levegőnek ezért van az, hogy a szelecske előbb van az állomáson mint maga metró szerelvény. A metró tolja a levegőt maga előtt. Azért, hogy ne keletkezzen túlnyomás vannak szellőzök az alagutakban. Nem véletlen, hogy az alagutak nincsenek kivilágítva. Nem kell nekünk mindent tudni, hogy mi van ott.


Pont erről beszélek. Csak a vállakózói raboljuk ki a kedves vevőt stílusban tudsz gondolkodni.
Kezdjük azzal, hogy mennyibe kerül egy db napelem. Nem a kész termék, amit rá akarsz sózni a hülye vevőre. Maga a napelem. Amit az ablakba tesznek nem igényel olyan üveg takarást, hogy kibírja a jégesőt is. Persze ha a T. vevő tisztába van az árakkal lejjebb kell vinni a milliárdokat.

Ki beszélt itt megawattokról?

Azért kell a megawatt, mert nagy a távolságok miatti veszteség.

A konyhaablaktól a szobáig nem kell megawattos vezeték.


tudom, hogy ők nagyvonalúan kifelejtették, de az azért ugye neked is átjött, hogy a munkálatok 100%-át a magyar államkincstár finanszírozza?

rendkívül nagyvonalú az oroszoktól, hogy hajlandóak magyar munkásokat alkalmazni, de ezt más cégek is így csinálnák. csak pl. nem volt pályázat, úgyhogy nem derült ki, hogy ezek a más cégek olcsóbban csinálnák-e.

az energetikai függetlenség növekedése is aligha következik a megállapodásból. áramellátás területén eddig is egész jól álltunk, a gáz sokkal problémásabb. azt meg nehéz elképzelni, hogy az oroszokkal pacsizás segítene abban, hogy tőlük független gázforrásokat találjunk.


Ha már más is idézte: bocs.

Orbán 2008-ban:

"Történik valami, ami Magyarországon mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy miközben itt a gyakorlati együttműködés kérdéseinek feszegetésével töltjük majd az időnket, van még teendő; a rendszerváltás korából, az előző rendszerből itt maradt romok eltakarítása, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalitások eltakarítása..."


"A Roszatom nem csak atomenergetikai projektekben kíván a jövőben részt venni Magyarországon, hanem érdekelt a hagyományos és a megújuló energiaforrásokat hasznosító projektekben is."
http://www.rosatom.hu/hu/rosza..


Egyedül nekem tünt fel ez a nagy sietség, amivel megkötötték ezt a szerződést?

A jövőre nézve az lesz a legkellemesebb, amikor megkérik az árát Moszkvából, ellenkezésre pedig csak annyit reagálnak: "Kell e fűtőanyag az atomerőművedbe? Igen, abba amelyik a fél országodat ellátja energiával..." (Mivel azt is a Roszatom fogja szállítani)

Részemről két nagy folyóval, másfél alfölddel szétnéztem volna az alternatív energiák között, tekintve hogy csak 18 év múlva lesz szükség a kibővített Paksra...


Tudom röhelyes.

Jut eszembe, ez a 10 milliárdocska hozzáadódik majd az államadóssághoz?


Hogy is volt a Rokonok- ban a Főispánnal?

sok hülye...

látszik hogy a gyűlölet elvakítja az agyatokat

nem azt kell nézni ki hozza, hanem h nekünk megéri-e?

pl. a franciák nem tudtak volna 30 éves hitelt adni, örülnek ha az otthoni csőcseléknek a segélyt fizetik hónapról-hónapra

az amcsikat hagyjuk, európában szinte nincs is reaktor amit építettek

a sok okos tudna mondani a ruszkikon kívül más komolyan vehető partnert atomenergiában?

ja, nem mi?
:-)


ilyen névvel osztod az észt?

ahelyett h a ruszkiknak örvendeznél?

LOL


a strabagdemokraták csak azért örjöngenek, mert annyi nekik is világos h ez egy gigaprojekt

nagyobb mint amilyen a sztrádaépítés volt...

pedig abból is leesett nekik ez-az

HEEHEHHEHEHEHEHE


Itt egy egész korrekt és elfogulatlan cikk a témáról:
http://444.hu/2014/01/14/orosz..

Érdemes elolvasni (tényleg!)


"Lázár: Egyre élvezetesebb az orosz-magyar érdekházasság"

Csak nem hozzáadta a fiát a kis Boldizsárt egy orosz lányhoz?:) Lázárnál csakis érdek jöhet szóba de megmondta hogy jól járnak a fiával a lányos anyák mert mindenki annyit is ér amennyije van és neki és Boldizsárnak jó sok lopott holmijuk van:)


Érdekes a fidesz kommunikációja
Hétfőn még ezt írták:
"Munkalátogatást tesz kedden Moszkvában Orbán Viktor kormányfő – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel. Havasi elmondta: a magyar miniszterelnök a tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével. Udvariatlanság és hiba lenne, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását Orbán Viktor magyar kormányfő bármilyen okra hivatkozva visszautasítaná, hiszen nagyon fontos, hogy áttekintsék az elmúlt egy év gazdasági eredményeit – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő."
És ha már ott van, miért ne írna alá egy 3Ezer Milliárdos szerződést?:)
Egy ekkora formátumú politikus mint Orbán, nem fogja még egyszer az idejét pazarolni hogy holmi Putyinnal ujra tárgyaljon Paksról legközelebb


Ettől függetlenül jó a keleti nyitás, a rothadó unios tákolmány roskadozik, ideje a BRICS országokhoz közeledni
Inkább az orszok mint az unio midói, az oroszok nem pofáztak be annyira a gatdasági ügyeinkbe a 60-as évek után mint Brüsszel most
Azért egy kis pénz költhetnének megújuló energiaforrásokra is mint nap és szélerőművek, geotermikus energia


Elképzelhető hogy holnap megszólal az antiszemita kórus a nyugati lapokban ennek a hírnek a hallatán
Mekkora náczi már a kormány hogy nem azokkal üzletel akik ehhez a legjobban értenek


Jolókia és Vakkhangya
""""Milyen fasza is volt a kormányzati negyed is."""
23 éve az egymástól való rettegésből éltek
Mármint mindkét egypárt a fidesz és az mszp
Remélhetőleg jövöre valaki beleköp a levesetekbe és nem játszhatjátok ki az embereket egymás ellen


A németek is közelednek az oroszokhoz
Reméljük ismét igazzá lesz a mondás, miszerint minden szervezet összeomlik amibe mi belelépünk és az europai uniós kolhoz összeomlik.


Azért felháborító hogy nem azok a csigazabáló franciák építenek valamit akik Trianonban feldarabolták az országunkat


A "demokrata" Demszky és a ZESZDSZ hűségesküt tett a franciáknak, a 4-es Metrónál is, cserébe megkapták a francia becsületrendet a hazaárulásukért
A franciák pedig milyen ügyesek, még 20 évbe sem telt nekik a 4.-es Metro megépítése dupla áron, fele akkora hosszúságban


Kálmán Szolga...jahj, mindig lenyűgöz az emberi kreativitás.


Elég nagy bátorságra vall Orbántól hogy már megint- mint szinte mindig- ujra középkék nyakkendőben találkozott Putyinnal
Ha Orbán elűzi a labanc és egyéb külföldi bankokat azt se bánom ha visszahívja az oroszokat:)


"Innen a francia kapcsolat."
Vakkhangya nem mondod
Eddig azt hittem hogy a D-209-es ügynök-miniszterelnök Medgyessy francia becsületrendjének és a franciáknak visszaosztott 20%-nak köszönhetjük a francia kapcsolatot és az 1 év után elkopó Alstrom metrókerekeket


Vakkhangya
" A francia Matra művekkel készítették elő azt az elektronikát ami vezérelte volna a majdani metrokocsikat"
Miután a franciák és/vagy az unio tönkretette a Ganz Villamossági Gyárat és csatolt részeit
Kandó Kálmán hazájában nem gyártanak mozdonyt, szégyen
Annó elsők voltunk világszinvonalon mozdonygyártásban


Vakkhangya de szerencsére orosz kocsik lesznek és a franciák mehetnem csigát gyüjteni
De a Ganz is tudott volna metrokocsikat gyártani ha a gyarmattartók 90 után nem teszik tönkre a magyar ipart
És miért kéne vezető nélkül menni egy metrónak amin több mint ezer ember is utazhat??
A 2 millió munkanélkülitől sajnálják azt az 1 db metróvezetői állást is?


Vakkhangya
"Főleg, hogy úgy kapunk hitelt, hogy tudva tudjuk, hogy a hitelre kapott pénz hasznát ki fogják vinni az országból!!"(az oroszok)
Miért szerinted a labanc bankok, a tecsó, meg a madaras tecsú és multitársai itthagyják a hasznot, esetleg szétosztják a zemberek között?

Válaszok:
Felebarát | 2014. január 15. 00:31

Azért felháborító hogy az echo tv-n most beszél az Államadósság Kezelő Központ vezetője és vigyorogva meséli hogy milyen jó sok kamatot fizetünk külföldieknek és megbízható adósok vagyunk
Közben olyan vidám mintha minimum svájci állami cég élén állna
De lehet hogy többet is keres mint egy svájci állami nagyvállalatvezető
Vesd össze Surányi 8 milliós havi fizetését a világ legnagyobb országainak jegybankelnőkeinek 2-3 Millio Ft -os fizetésével


nem, de látom eljutottunk oda megint, hogy mindegy nekünk ki viszi ki...


Tényleg miért kell bőviteni Paksot amikor Széles Gábor nemsokára megjelenő energiatermelő találmányával
Ki tud róla, miért késik a bemutatása?
Vagy Paks 2 -ről vizionál 1.5 éve?


Felebarát állitólag az oroszok 40%-ban hazai beszállitókkkal fognak dolgozni
Remélem nem csak Simicska és Társa lesz mind a 40%

Válaszok:
Felebarát | 2014. január 15. 00:38
Felebarát | 2014. január 15. 00:38

Vakkhangya
"Igen. Szerinted miből fejlesztenek?"

Most komolyan, mit kell fejlesztenie egy tecsónak?
Fillérekért felépít egy bádog hangárt aztán 90 napos eltolt fizetési határidővel fizeti ki a beszállítókat ergo 1 Ft-jába sem kerül az áruházaiban levő soktízmilliárdos árúmennyiség
Fejleszteni max az Audi, a Mercedes és az Opel fejleszt, az autógyártóknál vannak soktiz Milliárd eurós fejlesztési költségeik


én csak azt akartam mondani, nem az zavar, hoyg kiviszik, hanem hoyg azok vitték ki...

én elhamarkodottnak vélem eme döntést, még kb 10 év lett volna eldönteni, hoyg tényleg ezt akarjuk e


használd a válasz gombot, akkor könnyebb követni kinek irsz...


A tecso óriási tőkeigényű fejlesztései:
1: Leárazott, zöld színű húsok átcsomagolása,sós-ecetes vízzel átmosása, leárazása kukába dobásuk helyett
2 Átcimkézés, lejárt szavatosságú termékek átmatricázása
Ajánlott olvasmány:

Tesco titkok

Árúházaikban nem kapható, interneten és egyes könyvesboltokban fellelhető:)


Felebarát, kikapcsolt javaszkripnél nem működik a válasz gomb, ezért irom az elejére a nevet hogy kinek válaszolok
Bocsánat


Vakkhangya
A tecso még a mélyhűtőket is az anyacégtől bérli, a piaci ár 10X-ért, igy a bérlési költséget is leirhatja az adójából


Felebarát engem is meglepett amikor fejlett országokban egyre inkább térnek át a megújuló energiákra, úgymint napelem-cella, szélerőmű
Nálunk geotermikus energia is rendelkezésre áll
ennyi pénzből a fél országot telerakhatnánk napelemekkel

Válaszok:
Felebarát | 2014. január 15. 01:22

Vakkhangya a különadók csak 3 éve vannak a tecsó meg 15+ éve itt van és ugyanezt csinálta különadó nélkül is
Melleleg az se normális aki tecsóba vásárol, marha drága minden, drágább mint a CBA-ban
És akkor legalább magyar boltban vásárolsz már akinek ez jelent valamit


Vakkhangya
"Van egy magyar találmány a cserépbe integrált napelem"

Ezt nem tudtam hogy van de akkor én is ezt kérdezem. talán mert magyar hagyomány hogy szinte minden magyar feltaláló külföldön kapott csak anyagi támogatást a fejlesztéseire az utóbbi 50 évben

Válaszok:
Felebarát | 2014. január 15. 01:23

Vakkhangya éventa ha 10X bemegyek a tecsóba és ugyanazokat veszem mint máskor a CBA-ban vagy a Sparban és egyáltalán nem olcsó a tecsó
Párszor vettem ruhát, fél év alatt kiszakadt
Csak a lusta ember megy oda mert egy helyen megvehet sokmindent
Vegyél egyszer tecso gazdaságos vodkát , garantáltan behánysz:)


Vakkhangya
"A CBA nagyobb árbevételt produkál mint a tesco még is kevesebb adót fizet be tesco."

Adjál róla linket
Egyébként a CBA nem multi, te is lehetsz CBA ha van(vagy bérelsz) egy legalább 200nm-es üzlethelyiséget, telerakod polcokkal és fizetsz kb 1 millió Ft belépési dijat akkor kiteheted a CBA táblát és közösen, olcsóbban rendeled meg az árúkat egy központi adatbázisban
Ismertem egy családot ahol a házaspár + a szüleik volt egy CBA


Vakkhangya az a te bajod
A madaras egy midó francia család tulajdona, valóban nem multi(már ahogy vesszük)
Én ha tehetem, semmilyen formában nem kerülök kapcsolatba semmivel ami francia
Vesszen Trianon


Az Echo tv-n egy fideszes és egy mszp-s buta, demagóg képviselőnő vitatkozik
Remélem lesz elég értelemmel rendelkező szavazó tavasszal hogy megszüntesse ezt a 23 éve tartó kétpárti mantrát és egymástól rettegést és sárdobálást
Szégyen a műsor, rosszabb mint egy Maunika só


Vakkhangya én támogatom a napelemes tetőcserepet
Komolyan, régebben akartam sima napelemet csak akkor még nagyon drága volt a kiépités


ez egy dolog, de ebből a napelemek teljesitményét is lehetett volna fejleszteni... stb...

és ugye nem kellenek ilyen teljesitményúek, ha helyben vanna


igen ez erősen sajnálatos, hoyg akkor döbbenünk rá, amikor külföldön bejelentik a magyar találmányt

n


a lézerbe se akart beszállni, azt olyan nemzetközi viszshangot kapott a találmány, hogy nem maradhatnak ki belőle, de mmajdnem sikerült


nálad az eltakarodni a kormányra kerülni szinonímája? Érdekes.


Nem, megváltani a világot a fúzió fogja. Csak azzal valahogy nem kapkodnak, ki érti miért :)Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó