Kérdezz-felelek

2013. november 30. 09:51

Gyurcsány Ferenc
Gyáli Hírhatár

Ami 2006-ban történt az nem véletlen, az nagyon jelentős részben Orbánnék közvetett és közvetlen támogatásával szervezett támadás volt a demokratikus hatalom ellen.

Sz. Jucko: Mikor tudhatjuk meg az Őszödi beszéd »szivárogtatásának« IGAZ történetét?! Én nyáron leszek 60, mit gondol, megérem még a nagy napot?!

Gyurcsány Ferenc: Szerintem fontos lenne, hogy megtudjuk, kik követték el, ezt a gazemberséget! Nem elég sejteni, nyilvánosságra csak akkor lehet hozni, ha tudjuk bizonyítani is. Ígérem, amint megtudom, akkor nyilvánosságra fogom hozni. Arra biztatok mindenkit, ha van bizonyítéka - de csak akkor, ha megdönthetetlen bizonyítéka van - tegye meg, hozza nyilvánosságra!

M. Anna: Szeretném megkérdezni, hogy 2006-ban miért nem intézkedett Orbán és társai ellen?

Gyurcsány Ferenc: Ami 2006-ban történt az nem véletlen, az nagyon jelentős részben Orbánnék közvetett és közvetlen támogatásával szervezett támadás volt a demokratikus hatalom ellen. Ennek ellenére egy demokratikus rendszerben egy kormányfő nem játszhat Istent, nem minden hatalom ura, nem avatkozik bele a rendőrség, ügyészség dolgába. Abban az esetben, ha én utasítottam volna a ügyészséget, bíróságot bármire, akkor egy fikarcnyival sem lennék különb Orbán Viktornál. Gyökeresen más felfogás jellemez engem, mint a mostani kormányfőt. ()

K. Géza: Mikor unja már meg a sok megalázó szöveget az MSZP-sek részéről, főleg Szanyi Tibor baromságait?

Gyurcsány Ferenc: Most mondjam azt, hogy a sas nem vadászik legyekre? Nem mondom, hátha sértődés lenne belőle. Nem kell minden rossz kiszólásra válaszolni, és különösen nem nekem. Egyébként, ahogy látom, a demokratikus közélet nagyrészt elvégzi ezt a feladatot, minősíti és értékeli ezeket az elfogadhatatlan megjegyzéseket. ()

H. Ilona: Azt szeretném kérdezni, hogy miért akar mindenáron összefogni az MSZP-vel, hiszen Mesterházy és pártja nem Orbánt tartja ellenségnek (bocs. ellenzéknek), hanem Önt. Lehetségesnek tartja-e, hogy Mesterházy és Bajnai a háttérben megegyeztek Orbánnal és ez az egész herce-hurca csak színjáték?

Gyurcsány Ferenc: Nem gondolom, hogy ez így van, ennél én sokkal jóhiszeműbb vagyok a kollégáimmal kapcsolatban. Egyébként nem azért kell összefogni, mert én ezt szeretném, hanem azért kell összefogni, mert ezt kényszeríti ki a mai választási rendszer. Olyan választási rendszert alkotott egyoldalúan a Fidesz, amelyben igazán akkor van érdemi esélyünk győzni, hogyha a mi oldalunkon egy miniszterelnök jelölt, egy lista van. Ez a napnál is világosabb ezért nem szabad finnyáskodni, hanem össze kell fogni ezeknek a pártoknak. ()

Sz. Jucko: Konkrétan az elvi, antidemokratikus, agresszív ocsmánykodáson kívül, mit tart legrosszabbnak Orbán kormányzásában?!

Gyurcsány Ferenc: Az embertelenséget, ahogyan megveti a szegényeket, ahogy megbélyegez csoportokat, hogy nem mindannyiunk kormányfője akar lenni, miközben ez lenne az alkotmányos kötelessége, hanem nagyon kevés kiválasztotté. ()

Z. József: Megnyerjük?

Gyurcsány Ferenc: Meg! ()

B. Gábor: Egyszerű és egyenes kérdésem lenne. Gyurcsány Ferenc helyén valónak tartja-e azt, hogy egy szűk mag körülötte (fanok) eldöntik, hogy kik kívánatosak a DK környezetében, aminek eredményeképpen DK támogatókat zárnak ki a Gyurcsány Ferenc oldaláról. Köztük engem is már kétszer is. Egyszer egy Gyurcsány Ferencnek írt levél után lettem visszatéve.

Gyurcsány Ferenc: A Demokratikus Koalíció egy színes párt, hála Istennek komoly, érdemi fegyelmi, etikai vétségek nélkül tettük a dolgunkat eddig. Biztosan vannak konfliktusok, azt is el tudom képzelni, valahol, valaki úgy érzi, hogy nem méltányosan járnak el vele saját szervezetében. Ezzel együtt én életemben először vagyok olyan pártban, ahol úgy látom, hogy alapvetően normális, egymásra vigyázó emberi viszonyok vannak és arra fogok törekedni, hogy ez így maradjon!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/60852