Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. augusztus 23. 10:41 | Írta: Pintér Bence

Június közepén derült ki, hogy a hazánkba érkező menedékkérők megnövekedett száma miatt új befogadóállomás nyitására készül a Belügyminisztérium a Győr melletti Vámosszabadi határában. A tiltakozások ellenére a tábor megnyílt, és lassan egy hónapja, hogy megérkeztek az első menekültek. Tudósítónk a helyszínen járt.

Amikor reggeli érkezésemkor bekanyarodok a vámosszabadi polgármesteri hivatal mellé, még éppen látom az induló járőrpárokat elhajtani. Ha most értem volna haza külföldről és nem olvastam volna a híreket, meg is lepődnék: Vámosszabadi nem éppen a bandaháborúkról vagy az elharapódzó színesfém-lopásokról ismert a környéken. A kis szigetközi település eddig két váltásban dolgozó körzeti megbízotton osztozkodott Vénekkel, Nagybajccsal, Kisbajccsal és Szőgyével. Mint később megtudom, többre nem is volt szükség a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna által körülölelt vidéken: az öt településen mindösszesen két szabálysértést követtek el az elmúlt évben. A megerősített rendőri jelenlétre tehát nem az elharapózó bűnözés miatt van szükség.
 
***
 
Csaba bácsi, láttad a Kisalföld.hu-t? Olvasd el, mert valami baj lesz itt” – így hallott először a menekülttáborról Réti Csaba, Vámosszabadi független polgármestere június 14-én este. A falu egyik lakója hívta fel telefonon. Az egyszeri polgár úgy képzeli ezt el: amikor a szakhatóság elkezdi érzékelni a hazánkba érkező menekültek meredeken növekvő számát (csak júniusig ugyanis hatszor-hétszer annyian jöttek, mint az előző évben összesen); elkezd gondolkozni egy újabb tábor nyitásán, mérlegel, majd még a döntés előtt egyeztet az esetlegesen érintett önkormányzat(ok) vezetőivel a kérdésről. Ehhez képest Vámosszabadi első embere is csak az újságból értesült arról, hogy a megyei közgyűlés ülésén a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal területi képviselője bejelentette: nyílt menekülttábor nyílik a Vámosszabadi területén álló volt honvédségi laktanyában. Csak így, eldöntött kérdésként, mindenféle előzetes kommunikáció nélkül.
 
Ez volt a legsúlyosabb körülmény, hogy nem volt információnk, senki ne csodálkozzon azon, hogy a lakosság így reagált” – mondja irodájában a polgármester. Az első hallásra sokak számára joggal riasztó hír hamar végigfutott a falu közösségén, amelyet alig két hónapja hozott igazán össze a dunai árvízhullám. Rögtön megindult a szervezkedés. „Még azon a hétvégén elkezdtünk aláírást gyűjteni. Akkor voltak a debreceni esetek, a verekedések, probléma Bicskén, Balassagyarmaton” – meséli Hordós Tamás, a civil összefogás egyik szervezője, aki öt éve él a faluban. Kilencszáz aláírás gyűlt össze azon a hétvégén, a következőn pedig már félpályás útlezárást tartottak a civilek  a 14-es főúton. A falu lakói hamar rájöttek, hogy a nyílt menekülttábor lakói nem a kis Vámosszabadira, hanem Győrbe fognak inkább bejárni a napi háromszori ingyenes buszjárattal, így a hónap végén két demonstrációt tartottak, hogy „felébresszék a győrieket”, ahogy Hordós Tamás fogalmazott. Azt is hozzáteszi, hogy ez egyelőre nem sikerült.
 
***
 
A menekülttábor épülete szürke panelház, rögtön az egykori szlovák határ mellett. Réti Csaba elmondása szerint a korábban honvédelmi, most belügyes kezelésben lévő, hosszú idők óta üresen álló épületet az önkormányzat évek óta próbálja megvásárolni, sikertelenül. Legutóbb idén tavasszal próbálkoztak: mivel a falunak nem volt hitele, amit a kormány átvállalhatott volna, kompenzációként kérték az épületet. A falu azonban szívesebben vásárolná meg az ingatlant, melynek értékét 80 millió forintra becsülik: ebben az esetben ugyanis tulajdonképpen bármit kezdhetnének vele.
 
Az autóból kiszállva egy családot és néhány afrikai fiatalembert látok az étkezősátor felé sétálni, a kaput biztonsági őrök vigyázzák. A nagyjából kétszáz fő befogadására képes épület három szintjén külön élnek egyedülálló férfiak, egyedülálló nők és családok, de mind együtt étkeznek az ideiglenes kék sátorban, ahová egy nagybajcsi halászcsárda szállítja az ételt. Az épület mellett áll egy étkező konyhával, de ez még nincs abban az állapotban, hogy használni tudják. Rohammunkában újítják fel, hogy az őszi lehűlésre már készen álljon.
 
A polgármester átmutat az út túloldalára, a Dunaszeg felé húzódó szántóföldekre. Ide települt volna egy pezsgőtabletta-üzem fejlesztési részleggel, de a menekülttábor miatt a cég felfüggesztette a beruházást, csakúgy, mint a Tolnay és Társa Bt. Összesen 140 jövőbeli munkahellyel lett szegényebb a falu. Az út tábor felőli oldalán Réti Csaba reményei szerint a közeljövőben felépül egy kisbolt, hogy emiatt se kelljen a tábor lakóinak a faluba járniuk.
 
Itt nem lesz pezsgőgyár
 
Réti Csaba elköszön, én pedig a töltés felé tartó földúton indulok vissza a faluba. Az erdő szélén kis család sétál, korábban láttam őket a táborból kijönni. Apa, nagymama és két kislány. A kislányok vihogva szaladnak be az erdőbe, míg én bemutatkozok az apukának, akivel hamar komoly nyelvi akadályokba ütközünk: ő nem beszél angolul, én nem beszélek albánul. Annyit azért angol-német mutogatással elmagyaráz nekem, hogy le szeretne telepedni Magyarországon és hogy a gyerekek miatt jött el Koszovóból. Az ellátás szerinte nem rossz, a többi családdal pedig még nem akadt sok gond. „Africans. Problem” – mondja nekem, mielőtt elköszönök.
 
***
 
Mi ez a sok fekete férfi az utcán?” – kérdezi egy ismerősöm Győrben. Meglepődök, hogy van, aki még nem hallott a menekülttáborról Győrben, de aztán eszembe jutnak Hordós Tamás szavai: „Győr még csak most fog felébredni”. A vámosszabadi lakosok jóslata ugyanis bevált, a tábor lakói első sorban nem a faluba, hanem Győrbe járnak ügyes-bajos dolgaikat elintézni. Facebookon szinte sport lett a táborlakók spottolása, a győri polgárok pedig megdöbbenten szembesültek a menekültekkel – a megyei könyvtárban.
 
Ide járnak ugyanis internetezni. A koszovói családapa szavaira rácáfolva írja a könyvtár egyik dolgozója Facebookon: „Hétfőn jelentek meg először, akkor még csak alig egy-ketten, tegnap már vagy 15-en, ma viszont már vagy 20-25 afrikai jött be hozzánk. Elsősorban internetezni jöttek. Ami számomra teljesen meglepő volt, hogy tudatos könyvtárhasználóknak tűnnek, tudják, hogy kell egy könyvtárban viselkedni. Nem zajonganak türelmesen kivárják a sorukat, nem zavarják a többi látogatót” – csodálkozik rá a könyvtáros munkatárs. 
 
***
 
Abban mindenki egyetért a környéken, hogy a menekülttábor nem ide való. Vámosszabadi lakói a Facebookon számolják vissza a napokat márciusig. A vegyes önkormányzati-civil delegáció ugyanis abban egyezett meg Pintér Sándorral, hogy jövő márciusban felülvizsgálják a menekülttábort, és ha a migrációs helyzet úgy alakul, be fogják zárni. A falubeliek beletörődtek ebbe a kompromisszumba, a korábban hallott radikális hangok többnyire elcsitultak.
 
Réti Csaba szerint sikerült kordában tartani az indulatokat: a győri tüntetésen is csak egy gárdamellényes fiatalemberrel találkozott, de amikor megkérték, hogy vegye le, minden további nélkül megtette. „Nem keressük a súrlódást, nem keressük a konfliktust, nem provokáljuk őket. Toleráns magatartást tanúsítunk, remélve hogy ezért cserébe mi is hasonlót kapunk és békés együttélés jöhet létre átmenetileg, amíg muszáj. Itt ugyanúgy ki fogják szolgálni őket egy vendéglátóhelyen, egy üzletben” – magyarázza a polgármester.
 

A kompromisszum miatt a civilek kaptak hideget-meleget: „Ha a Facebook-oldalt követi, látja, hogy kapunk eleget: megalkuvóknak, árulóknak neveznek minket. A cél továbbra is az, hogy a tábor bezárjon, de tudomásul vettük a realitásokat, a migrációs helyzetet, ezért tettünk egy gesztust” – mondja Hordós Tamás. A végén azért hozzáteszi: ha a tábor nem zár be márciusban, akkor ők nem tudják tovább garantálni, hogy nem szabadulnak el az indulatok. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/56619

Beérkezett trackbackekÖsszesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ezt hívják tárgyilagos újságírásnak. Az odatelepülni szándékozott, de attól visszariadó cégek vezetőit pedig rasszista balfaszoknak.

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. augusztus 23. 11:23
Csigorin | 2013. augusztus 23. 11:28

"Az odatelepülni szándékozott, de attól visszariadó cégek vezetőit pedig rasszista balfaszoknak."


"A vámosszabadiak „alaptalan” félelmeit igencsak valós statisztikák táplálják: a menedékkérőkön csak testsúly- és vérnyomás-mérés történik, az összes Afrikában honos fertőzésre, vírusra (pl. HIV, hepatitis-B, C, kolera, malária, lepra, vírusos agyhártya-gyulladás, stb.) nem vizsgálnak. Közben az angol bevándorlási hivatal adatai szerint a szigetországban frissen diagnosztizált HIV-fertőzöttek 70%-a, a hepatitis-C-vel diagnosztizált új betegek 80%-a első generációs bevándorló!

Az észak-afrikai és közel-keleti arab országokban hétköznap, fényes nappal is gyakori a nemi erőszak, sőt, a csoportosan elkövetett nemi erőszak. A menedékkérők igazolvány nélkül jönnek (hiszen illegális határátlépők), a bevándorlás folyamatában csak az európai adatbázisokban keresik az ujjlenyomatukat! Senki nem mondta, hogy minden bevándorló bűnöző, de ha valaki akar, nálunk simán „tiszta lappal” indulhat, akármilyen hétpróbás gazember is volt az otthonában."

http://mandiner.hu/cikk/201308..


az odatelepuloket pedig naiv balekoknak...


Tényleg érdekes lenne tudni, hogy kik ezek a szenvedélyesen internetező menekültek, akiket hirtelen közelebb dobtak a nyugati határhoz és 200 méterre a Szlovák határtól:

"írja a könyvtár egyik dolgozója Facebookon:
„Hétfőn jelentek meg először, akkor még csak alig egy-ketten, tegnap már vagy 15-en, ma viszont már vagy 20-25 afrikai jött be hozzánk. Elsősorban internetezni jöttek. Ami számomra teljesen meglepő volt, hogy tudatos könyvtárhasználóknak tűnnek, tudják, hogy kell egy könyvtárban viselkedni. Nem zajonganak türelmesen kivárják a sorukat, nem zavarják a többi látogatót” – csodálkozik rá a könyvtáros munkatárs."


Miután a baltás gyilkost is értékesítettük, az azeri megrendelőknek a Közgép Bakui Kereskedőházában lerovandó hálájáért cserébe, előfordulhat, hogy valakinek üzlet a menekültmentés is:


"A menedékkérők igazolvány nélkül jönnek (hiszen illegális határátlépők), a bevándorlás folyamatában csak az európai adatbázisokban keresik az ujjlenyomatukat! Senki nem mondta, hogy minden bevándorló bűnöző, de ha valaki akar, nálunk simán „tiszta lappal” indulhat, akármilyen hétpróbás gazember is volt az otthonában."


Állítólag muzulmánok és ez jelzés értékű a keresztények számára is.


Miből reméled? Abból, hogy délkelet-magyarországról északnyugat-magyarországra dobták őket?
vagy abból, hogy úgy járnak Győri közintézményekbe, hogy orvosi vizsgálaton sem estek át, ami azt jelenti, hogy a legdurvább fertőzéseket hurcolhatják be Afrikából az erre felkészületlen országba:

"a menedékkérőkön csak testsúly- és vérnyomás-mérés történik, az összes Afrikában honos fertőzésre, vírusra (pl. HIV, hepatitis-B, C, kolera, malária, lepra, vírusos agyhártya-gyulladás, stb.) nem vizsgálnak."


:D

A bevándorlók növekedése mögött lehet, hogy a mai ellenzék áll, számítva arra, hogy belőlük lesz majd az utánpótlásuk, a probléma megoldása pedig a mostani kormányt terheli.
A trollokat pedig ide küldték a mandira, hogy üssék a vasat.


"A birkák meg így járnak."

A kecskék meg a mandin mekegnek. Mi Mekmondtuk. ;-)


Örülök, ha ez a semmi téged megnyugtat, pláne, ha Vámosszabadiban laksz vagy most telepítik át a menekülteket Vámosszabadiból a lakóhelyedre.


"Szükség van ilyen létesítményekre és a kormány (vagy önkormányzat) mindig a "helyiek véleményét figyelembe sem véve" dönt."


"Ehhez képest Vámosszabadi első embere is csak az újságból értesült arról, hogy a megyei közgyűlés ülésén a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal területi képviselője bejelentette: nyílt menekülttábor nyílik a Vámosszabadi területén álló volt honvédségi laktanyában. Csak így, eldöntött kérdésként, mindenféle előzetes kommunikáció nélkül."

"Vámosszabadi lakosait 4 héten keresztül senki nem hallgatta meg, senki nem állt velünk szóba. Miért csodálkozik bárki is, hogy sokféle félelmünk támadt? Hiába mondta Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium sajtófőnöke, hogy „nincs jelentős bűnügyi kockázatnövekedés”, ha nem tudta, hogy nálunk 5 (öt) falunak van két körzeti megbízottja (gyakorlatilag: 2 rendőr = 5 falu), mégis csak 2 szabálysértés történt 2012-ben, bűncselekményt pedig itt nem követtek el. Ehhez képest egy bűncselekmény is sok. Lehet, hogy az országos statisztikánál egy nemi erőszakkal is jobbak lennénk, de kinek a gyereke legyen az áldozat?!"


Ezt idéztem, amiről még senki nem állította, hogy hamisítvány lenne:

http://mandiner.hu/cikk/201308..

Győrhöz van, ami majdnem ugyanaz, különösen a menekülttábor tekintetében.
Egyébként meg mindenhez közöm van ami magyar, mert az empátián túl, az ország kicsi, az ismeretség nagy.


"miért nem kérik ki a helyiek vénleányét. Egyszerűen nincs értelme, felesleges."


Egyeztetés nélkül döntöttek a fejük fölött, ami évtizedek óta nem szokásos.
Arra sem kaptak lehetőséget, hogy időben elköltözhessenek.
Nem tudom, hogy fognak beletörődni az emberek, ha a jövőben ilyen létbizonytalanságban kell élniük, mert ez egy olyan békés kis falu volt, ahová Győrből is szívesen költöztek, mint egy perem kertvárosba, most pedig elértéktelenedtek az ingatlanjaik és menekülni sem tudnak.

"5 (öt) falunak van két körzeti megbízottja (gyakorlatilag: 2 rendőr = 5 falu), mégis csak 2 szabálysértés történt 2012-ben, bűncselekményt pedig itt nem követtek el."


Egy rövidebb ismertetés, amit meghallgatni is lehet:

http://www.youtube.com/watch?v..


"ÉN sem értem, hogy a primitívek miért ide menekülnek, amikor a magyarok INNEN menekülnek."


Mindig van lejjebb.


"ÉN sem értem, hogy a primitívek miért ide menekülnek, amikor a magyarok INNEN menekülnek."


Mindig van lejjebb. Nyugaton szeretnék kicserélni a muszlimokat a volt ostblock-beliekre.
Ha ez sikerül, akkor az is mehet innen, aki nem akart.


"Mit kellett volna velük egyeztetni? Megkérdik, hogy akarják-e? Minek? Mindenki tudja, hogy nem akarják."


1. Mondjuk érdekeltté kell tenni szegény falvakat, nem a tehetősebbeket tönkretenni.
Vámosszabadit legalább kártalanítani kéne, mert ez a község 140 munkahelyet veszített a menekülttáborral és elértéktelenedtek az ingatlanjai.
2. Ezt írtad: "Ez egy oylan helyzet, mint a szennyvíztisztítók, gyárak, vagy szemétlerakók esetében."
Ezeket is megoldották, nem diktatórikusan, tehát meg lehet. Korrupt polgármester is van elég, de ez nem az.
3. "A körzeti megbízottak számát meg nem is tudom, miért írod."
Azért, mert ahol olyan jó volt a közbiztonság, hogy elég volt öt falura két körzeti megbízott, a menekülttábor esetén nem lesz elég és inkább olyan helyre kéne menekülttábor, ahol eleve több körzeti megbízottal vannak felkészülve.
Tudomásul kell venni, hogy a menekültek nagy részét kiutasítják és ha ezt megtudják, sokan megszöknek és ha nincs munkavállalási engedélyük, de nincs mit enniük, bűncselekményeket követnek el. Ez van.

Éppen elég lepusztult hely van az országban, ahol már nem oszt, nem szoroz egy menekülttábor. Nem kéne még azt is tönkretenni, ami rendben volt, mint pl. Győr környéke.


Szomorú, hogy te azért vagy itt, hogy mindenkire ráerőltesd, hogy el kell tűrni a parancsuralmi megoldásokat és ami még borzasztóbb, el kell tűrni azt, hogy ahol eddig nem volt cigány, ott legyen muszlim menekült, senki ne járjon jobban.
Az emberek nem fognak beletörődni. Így tényleg kiürül az ország vagy fellázad.


"Lakossági tájékoztatás nélkül odaraknak X embert, Y országból, más kultúrából, más vallásból, és te nem gondolod, hogy ez feszültségforrás lehet...
Khmmmm, azt hiszem ez már nem naivizmus:-)))))"


Szerintem nem naivitás, hanem iszonyatos mértékű felelőtlenség.
Pláne, ha ezzel a hozzá nem értéssel még döntéshozó pozíciót is betölt, ahol mégtöbb kárt okozhat.

Európa majdnem belefullad a muszlimokba.
A svédeknél, akik csak épp át nem tértek a hitükre, ha ezzel segíthetnek rajtuk Brixton-franchise 2.0 volt, erre Magyarországon úgy kommentelnek tagok, hogy el kell tűrni Nyugat-Magyarországon is, hogy mesterségesen tönkrevágják az életüket.
A Jobbik tüntet a magyarországi cigányok ellen, de már mániákusan imádja a muszlimokat, amire nem hiszem, hogy példa lenne más jobbos körökben.
Van elég bajunk. Nem kéne a kelet után nyugatot, végül az egész országot problémákkal elárasztani, nehogy valakinek kicsit is jobb legyen a másiknál.


Elképzelésed sincs miről beszélsz. A többségnek nem kell szabadság, még európaiság sem, csak az iszlám, a saria és bíznak a dzsihádban, amikor mindenki a sarkuk alá kerül.

http://haaren.files.wordpress...


"Azon töprengek, hogy mi lehet a xenofób ellentéte, aki az idegenben csak a jót és a szépet feltételezi:-)))"


Xenofilia. Én a neveltetés hiányának, már betegségnek találom, mint minden túlzást.
Itt épp vitatkoznak róla - http://www.gyakorikerdesek.hu/..


"A helyszínválasztást meg nem tudom, hogy mi indokolta. Az biztos, hogy ésszerű döntés volt abból a szempontból, hogy ott volt az államnak egy használgató ingatlana."


Azért legalább úgy nem kéne csinálni, mintha Kelet-Magyarországon nem lenne néhány üres katonai laktanya, amit a község nem akar megvásárolni, mert Vámosszabadi egyenesen könyörgött érte, hogy megvehesse, de nem adták.

Ezentúl majd azért is megveszik az elhagyott laktanyákat, hogy felrobbanthassák és nyugtuk legyen a diktatórikus döntésektől.

Az egy dolog, hogy buta vagy mint a sár, de legalább rágalmaznod nem kéne ilyen borzasztó helyzetbe kényszerített embereket.


"Ha valaki tudja, hogyan lehetne megmenekülni ez elől: ne habozzék, írja le!"


Sajnos én sem tudok megoldást, de az biztos, hogy a tragikus helyzetet legalább nekünk nem kéne fokoznunk a muszlimokkal.

Az európai civilizáció zsákutcája - http://www.youtube.com/watch?v..

A magyar jövő megtekinthető Örményországban - http://mandiner.hu/cikk/201306..


Még a nácik is támogatták az Anschluss idején a kivándorlást.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó