Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. július 29. 18:40 | Írta: Hercsel Adél

A 2014-es választás legyen a magyarság ünnepe, kérte tusványosi beszédében Hidvéghi Balázs államtitkár. Erdélyi politológusok szerint az erdélyi magyarság körében a Fidesz mindent visz, az MSZP és a Jobbik a hibahatár körül van, a többiek nem mérhetőek. A Mandiner tudósítása a tusványosi kerekasztal-beszélgetésről.

Milyen alapon kapjanak magyar állampolgárságot és választójogot azok, akik nem Magyarországon fizetnek adót, és nem csak Magyarország állampolgárai? Milyen visszaélésekre és választási csalásokra adhat okot, hogy a határon túli magyarok levélben szavazhatnak? Mire való a regisztráció, és ki fogja kezelni a határon túli magyarok regisztrációhoz szükséges adatait? Miért csak „félszavazatot” kapnak a határon túli állampolgárok azzal, hogy „csak listára szavazhatnak”? A külhoni magyarok közül hányan fognak a kettős állampolgárság lehetőségével és a szavazati joggal élni?

És még hosszan lehetne sorolni a felmerülő kérdéseket a választójogok határon túli kiterjesztésével kapcsolatban. A XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik legizgalmasabb programja, a Választójog határok nélkül című beszélgetés nem véletlenül ültette egy asztalhoz a törvényalkotókat, és az elemzőket, akik józanul, érthetően, több szempontból is szemléletesen megvilágítva tárgyalták a kettős állampolgárság és a határon túli magyarság szavazati jogának kérdéseit.

Nem akadály a románoktól való félelem

A péntek délutáni beszélgetés első megszólalójaként Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke számolt be a friss hírekről: azok a határon túli magyarok, akik már rendelkeznek kettős állampolgársággal, és betöltötték a 17. életévüket, augusztus 1-jétől levélben regisztrálhatnak a 2014-es országgyűlési választásokra. A legutóbbi adatok szerint a Nemzeti Választási Iroda munkatársai eddig 233 ezer levelet küldtek ki azoknak, akik már letették az állampolgári esküt. Az offline szavazatot a határon túli magyar állampolgárok föladhatják a hozzájuk legközelebb eső postán a Nemzeti Választási Irodának címezve, vagy a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre.

Ha valaki fél a helyi hatóságoktól, akkor az egész település összes szavazatát különösebb igazolás nélkül bedobhatja a konzulátuson található urnába, de ha végképp a román titkosszolgálattól való félelem győzne, áthozhatja Magyarországra is. A választás napján, Magyarországon minden választókerületben lesz egy kijelölt szavazókör, ahol szintén leadhatók ezek a levélszavazatok. Az online regisztráció csak november 1-jétől lép életbe, mert a hozzá való program csak addigra fog elkészülni. 

Két éven át ezen gondolkoztak

Pálffy Ilona a „Gyakran ismételt kérdések” rovatot megnyitva elmondta, hogy két éven keresztül gondolkoztak az elmélet gyakorlati megvalósításán, vagyis azon, hogy a határon túli kettős állampolgárok milyen listára, és hogyan szavazhatnak. Először megvizsgálták, hogy külföldön milyen alapon ítélnek szavazati jogot a kettős állampolgároknak. A kutatás során kiderült, hogy egyedül Málta, Ciprus és Írország nem ad nekik szavazati jogot, máshol az dönt, hogy a kettős állampolgár melyik országban született, vagy az, hogy hol adózott utoljára. Végül arra jutottak, hogy a külföldi módszerek a magyar viszonylatban túl nagy aránytalanságokat eredményeznének, ezért az ún. félszavazat mellett döntöttek, ami azt jelenti, hogy a határon túli magyarok 2014-től egyelőre csak az országos listán szereplő jelöltekre voksolhatnak. 

Pálffy Ilona azt is elmondta, hogy aggodalomra semmi ok: senki sem élhet vissza a határon túlról regisztráltak adataival, mert a Nemzeti Választási Iroda dolgozóin kívül senki sem rendelkezhet velük, ezen kívül a parlamenti pártok megfigyelői ellenőrizhetik az Iroda tevékenységét, de jegyzeteket, másolatokat nem készíthetnek az adatokról, és szigorúan megtiltják nekik azt is, hogy bármit kiszivárogtassanak.

Online nyomon lehet követni, honnan és hányan regisztráltak

Mindezen túl a Választási Iroda honlapjára minden nap fölkerül, hogy melyik országból hányan regisztráltak. A levélben szavazással kapcsolatos aggályokra reflektálva, hangsúlyozta, hogy világszerte bevett gyakorlat a külhoni kettős állampolgárok levélben történő szavazása. A választási eljárási törvény tartalmazza ennek szabályait, ráadásul a levélben szavazásnak praktikus és szociális alapon nyugvó okai is vannak: „a határon túlon élnek emberek, akik olyan szegények, hogy gondot jelentene számukra elmenni a konzulátusig”- érvelt az elnök asszony.

Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő Pálffy Ilonát kiegészítve a praktikus információk helyett inkább a törvény eszmei jelentőségéről és lélektani aspektusairól beszélt. Elmondása szerint jelenleg nagyjából félmilliónál tart az eddig beérkezett honosítási kérelmek száma, amiből nagyjából háromszázezer Erdélyből jött. „Mindez megnyugvással töltheti el azokat a politikusokat, akik megszavazták a honosításról szóló törvényt, ami egyébként 97%-os szavazati többséggel ment át a parlamentben” – fogalmazott Hidvéghi, aki szerint a törvény elfogadása, a kettős állampolgárság, és szavazójog bevezetése „a magyar nemzet közjogi egységét háború nélkül valósítja meg. A 2014-es választás legyen a magyarság ünnepe!” A képviselő hangsúlyozta, hogy most már csak azon kell dolgozni, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a hír, hogy már a kettős állampolgárok is elmehetnek szavazni. 

Hogy vélekednek minderről a politológusok?

A kerekasztal-beszélgetés folyamán Székely István Gergő, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elemzője elmondta, a mérések azt tanúsítják, hogy „Erdélyben az elutasítottság teljes mértékben eltűnt, az erdélyi magyarok 95%-a egyetért az állampolgárság kiterjesztésével, és egyre többen kérik a magyar állampolgárságot. Az elutasítottság félelemből fakadt, látva azt, hogy Szlovákia és Ukrajna milyen intézkedéseket foganatosított a kettős állampolgárságot igénylő magyarokkal szemben”.

Az elemző elárulta, hogy a határon túli magyarok névjegyzéke nem nyilvános, ami a választói attitűd vizsgálatokat ugyan megnehezíti, de vélekedése szerint ez mégis így van jól. Mindezek ellenére a magyar és a román politikai közösség viselkedését monitorozó vizsgálataik világosan rámutatnak arra, hogy a Románia területén élő magyarokat alig érdekli a magyar és a román politika, de ha már valamivel foglalkoznak, az leginkább az erdélyi magyar politika, és a magyar közélet. 

A Székely István Gergő által prezentált statisztikákból az is kiderült, hogy „Erdélyben a Fidesz mindent visz, az MSZP még éppen hibahatár fölött van, a Jobbik valamivel alatta, a többi párt gyakorlatilag nem létezik”. A számadatok szerint kb. 100 ezer erdélyi magyar vallja magát biztos szavazónak, de ezt a képet árnyalják a „Mennyibe adná le a szavazatát, ha...” kezdetű kérdésre adott válaszok: az erdélyi magyarok 85%-a adná le a szavazatát, ha személyesen keresnék föl az otthonában a Nemzeti Választási Iroda munkatársai, 74%-uk szavazna postai úton, 67% regisztrálna bizalmas listán, 63%-uk viszont vállalná a nyilvános listát is. 54% menne el a konzulátusra voksolni, és 28% válaszolta azt, hogy hajlandó lenne elutazni Magyarországra szavazni. 

Az idő majd eldönti, mi igaz

Az elemző szerint az erdélyi magyar voksolók végső számát 2014-ben két tényező fogja meghatározni: akadályozhatja őket, hogy rutintalanok, miközben eluralkodhat rajtuk „a választási eufória is”. Az elemző úgy véli, és a kimutatások is arról tanúskodnak, hogy az utóbbi felhajtóerő fog győzedelmeskedni. Ifj. Toró T. Tibor, politológus, kutató, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársa úgy véli, a 2014 tavaszán nem lesz kiélezett a helyzet: „a választásoknak szimbolikus tétje lesz a határon túli szavazók szempontjából”.

A politológus szerint a Fidesznek az az érdeke, hogy a 80-100 ezres erdélyi szavazótábor meglegyen, és az is fontos számára, hogy „összehozza az erdélyi pártokat, és megpróbáljon valamilyen konszenzust kieszközölni közöttük”. A legnagyobb kérdésre, hogy a határon túli magyarok szavazatai hogyan fogják a 2014-es választásokat befolyásolni, Tusnádon nem érkezett válasz, de nem is érkezhetett volna, mert mindezt majd az idő és a tapasztalat fogja megválaszolni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/55687


Összesen 413 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"És miden felelősség nélkül. A kövtkezmények a miénk.
Fasza."


Jogok birtokában, kötelességek nélkül, más feje fölött szavazni...


"Kubatov leszavaz Kolozsvar helyett, Szasz Jenci pedig Marosvasarhely neveben ! Csak a Fidesz !"


Nem biztosak benne, hogy rájuk szavaznak. A kettős állampolgárság csak trójai faló ahhoz, hogy belopják vele a kékcédulás választást:


"Manipulációk a névjegyzékkel

A választói névjegyzékből a kommunista irányítású belügyminisztérium a tiltakozások ellenére kihagyott mintegy félmillió szavazót,[1], többnyire a polgári pártok és a szociáldemokraták támogatóit. Az általuk „reakciósnak” tartott polgároknak nem kézbesítették az ún. összeíró íveket, vagy ha igen, akkor teljesíthetetlen feltételekhez kötötték a választójogosultság megadását. (Példaként: a választónak kellett bizonyítania, hogy a két világháború között nem volt tagja szélsőjobboldalinak minősített szervezetnek.)

Kék cédulák

A kék háttérnyomású ideiglenes választói névjegyzékkivonattal (a hírhedt kék cédulával) az emberek lakhelyüktől távol is szavazhattak: az országot teherautókkal, vonaton (sőt kerékpáron) járó kommunisták közül sokan 15–20 helyen is szavaztak ugyanazon a választáson (a külön erre a célra nyomtatott kékcédulákat az MKP bocsátotta rendelkezésükre). A kutatók máig sem tudják, hány ilyen szavazat kerülhetett az urnákba, számukat 60–120 ezerre becsülik.[2] (Az MKP mindösszesen 1,113 millió szavazatot gyűjtött). A csalásokat sok helyen észlelték, de csak leállítani tudták bizonyos körzetekben. A kiskunmajsai 5. szavazókör jegyzőkönyvéből: „A bizottság megállapította, hogy tömegesen érkeznek idegenek névjegyzéki kivonattal szavazásra, kik közül többeket igazolásra szólított fel. A rendőrségen megállapítást nyert, a szavazás beismerése és a nála lévő hamis névjegyzéki kivonat alapján, hogy Kiskunmajsán, már a negyedik helyen akart leszavazni. Ők is ugyanazzal az autóval érkeztek, melyik az idegeneket hozta szavazásra.”"


"nem mi döntjük el a választásokat,nem szignifikáns,számolj egy picit"


akkor miért szavazol kibicként a magyar adófizetők bőrére, ha szerinted nem dönthetsz?


"a határontúliak megfogják hálálni a baltásnak a sokmilliárdos támogatást"


Ha még a felhajtókat is egyenként megfizeti, ölben viszik a szavazókat az urnákhoz...
bár már az is elég, ha csak begyűjti a szavazataikat, megszorozza hárommal és igazolás nélkül leadja az egészet, amúgy kékcédulás módon.


Az a véleményem, ami a trafikmutyiról. Meg kell semmisíteni az igazságtalan rendelkezéseket.


Mindenki forgalmazhasson dohányárut, aki eddig és csak az szavazhasson, hogy mire költsük a közpénzt, aki fizeti.


Láthatóan ezt ő se hiszi el, ha ennyire kapar a szavazatokért.

A felhajtók meg bizonyítani akarnak, hogy folytatódjon a pénzelés.

A lényeg, hogy egyáltalán minek akarnának szavazni a más bőrére, ha nem a saját előnyükért.

Rajtad látszik a legjobban, hogy nem Magyarországra adózol, annyira lerí, hogy kibicelsz a mások játékában.


üldöző féreg, rohadnál meg. meg az is, ami ezt neked hagyja


"miért szavazhatnak a határon túli állampolgárok. Csak."


Miért? Mert a fidesz önkényesen leszavazta a magyar választópolgárokat.
2004-ben 3000 választóból 1500 szavazott a kettős állampolgárságra, 1500 ellene.
Azaz nem jutottak társadalmi megegyezésre.

Ha a 2,7 millió fideszes megszavazta volna a kettős állampolgárságot, törvénybe iktatják, de nem ment el, mert a fidesznek az volt az érdeke, hogy ő tegyen szívességet a külhoni magyaroknak, amiért egyszer majd kér valamit, mint Don Corleone.
Most kér, szavazatokat, tehát szüksége van rá, legalábbis a bohóctréfára, a kékcédulás szavazással.


Az iszlám térítő vallás és még iszlám országokban is felhasználja a vallást politikai, uralmi céljaihoz.
A Jobbiktól egy kis zsidóellenes parlamenti felszólalást is megfizetnek.


Csak azt veszik észre, ha egy félhülye megnyekken és azt nem, hogy az egész korrupt tolvaj bagázs pártállamot épít?
Kizártnak tartom, hogy a székely góbék ilyen sötétek legyenek. Ennek más okának kell lennie.


"erdélyiek a saját ügyükben sem járnak szavazni,"


Ide nem is kell nekik. Elég, ha bedobják helyettük, igazolás nélkül.


"Minden magyar állampolgár szavazata egyenlő kellene, hogy legyen!!"


Ha minden polgárnak egyenlő kötelességei vannak, akkor lehetnek egyenlő jogai.
Ha a kotmány nem így rendelkezik, akkor magyarellenes.


"soroljátok fel azokat az európai uniós országokat, ahol nem szavazhat egy állampolgár, ha külföldön él."


Sorold azokat az országokat, ahol ilyen arányban élnek határon kívül.


"Azok az emberek nem a pénz alapján fognak szavazni. Bármiféle juttatás alapján. Hanem olyan eszmék mentén, mint haza, meg nemzet."


Na, az baszna csak be, ha ezt a sok műmájer maszlagot ott benyalják... mi meg itt szívunk...


Nem kell szavazat határon kívülről arra, hogy egy országban hogy éljenek az emberek.


"Iránnak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy mi újság a magyar belpolitikában."


Amikor elpusztítással fenyegeti Izraelt, ahonnan legvalószínűbb, hogy ide menekülnek háború esetén...


Nocsak. Mekkora ballibsi nyüzsgés!!!

Ma a változatosság kedvéért a liberál-progresszív-baloldal gyártja a globális összeesküvési elméleteit.
RESSZKESS, proletár a külhoni fideszes ármány láttára: Torontótól, Johannisburgon keresztül egészen a Gyimesi Havasokig elér a állampolgármutyista maffiózók keze.

Rémálom: Választani fognak az anyaország testén élősködő kun-kabar-ivadékok, titkosan, névtelenül, tettenérhetetlenül, számonkérhetetlenül - könyörtelenül.
SEGÍTSÉG: Idegen érdekek érvényesülnek édes hazánkban!

Ha nem olvasnám saját szememmel, el se hinném, hogy van még Európában demokrata, aki adózáshoz és más egyéb feltételhez köti a szavazati jogot. No, ezt is meg köllött érnem.


Majd lesz másik. Ezt a fidesztől már úgyis megszokhatták.


így segíts azon a rosszéletű felmenődön


A Bajnai papája sem itt adózik - azt mégis választhatik?!
huh?


Nem kell folyton fideszről meg MSZMP-ről beszélni, amikor itt emberek élnek, akik nem akarnak se pártállamot, se bolsikat.

Éppen elég bajunk van nekünk ahhoz, hogy valaki más érdekek mentén még belepancsoljon az amúgy is sanyarú sorsunkba.


"1940-44 között is kormánypárti volt Erdély!"


Ez a leggusztustalanabb. A mindenkori kormánypárti.


A francokat. Pár határon túlival el lehet bohóckodni, ha nem számít a véleményük, de ha százezrek befolyásolhatják a választásokat, anélkül, hogy ott élnének, az baj lehet.


Azt lehet tudni, hogy melyik körzetből hová szavaztak. Leszarom, hogy ki bukja el, de ha megtudom, hogy a korrupt pártállamra szavaztak, merőben megváltozik róluk a véleményem és ezzel nem leszek egyedül.


Autszájderektől nem lehetett elvenni az állampolgárságot, de, hogy még több autszájdernek adjanak szavazati jogot, amikor semmi szükségük nincs rá, mert a lakóhelyükön szavazhatnak a saját sorsukról, az már sok.


Szerintem most úgy kikészítetted idegileg, hogy már arra se lenne képes. :p


A magyar származású zsidók, meg a többi...


Békepárti lennék, ha nem zsidóznál.


"Van 10 millió állampolgár határon belül, és 400 ezer állampolgár határon túl (köztük sok kiskorú). Az utóbbi az előbbinek csak 4%-a."


Amikor arra készülnek, hogy egy százalék előnnyel is nyerjenek, akkor az is sok, ha kintről befolyásolják.


Ha nem lennének mások az érdekeik, fel sem merülne benned, hogy azt akarják, hogy itt mi pártállamban éljünk, ahol jól ellesznek egy-egy látogatás alkalmával, mint mi Kubában, de úgy élni...

Írtad már, hogy "szimbolikus" szavazás.
Ilyen gesztusokat nem végveszélyben szokás osztogatni, hanem nyugodt békeidőben.


Majd kimegy még 2x Wellnessházy, meg Lúdas Mutyis és elnézést kérnek, hogy bocsi, azt se tudtuk, h vagytok.


Mert állampolgárságot nem lehet elvenni, de nem ilyenkor kell adni további szavazati jogot kívülállóknak.


A bizonyosság dönt.

A szavazati jogig mindig írtam a külhoniakról szóló topicokra. Azóta egyre kevesebbet, különösen, hogy az a véleményem, hogy a kettős állampolgárság szembe megy a székely autonómiával is és unom, hogy ezért a fidesznácik zsidóznak.
A kettős állampolgárok szavazásáról még írok, ne csak a külhoniak szóljanak hozzá, de ideje lenne már túlesni az egészen, mielőtt csak megutálom az egész vircsaftjukat.


Nem sokat tudhatsz Gyöngyösiről. Iszlám párti, mudzsahedin imádó. Lehet, hogy maga is az.
Mintha összekötőnek küldték volna a Jobbikba. Még ő beszél nemzetbiztonsági kockázatról, amikor őt e tekintetben nehéz lenne lepipálni a magyar parlamentben. Tanulmányozd csak
http://hvg.hu/itthon/20121127_..


Tutti, hogy megkapja.


Én ezért gondolom, hogy nem Magyarországon él és nem is érdekli a magyarok sorsa, mert ami most itt van, az legfeljebb a kintieket hagyhatja hidegen annyira, hogy csak a saját érdekeikkel foglalkozzanak.


'Ez igazán csak jelképes gesztus!!'


Akkor, ha egy kis tisztesség van bennük, most ezzel nem élnek, mert nem babra megy a játék.
Ilyenkor nem szokás gesztusokat gyakorolni.


Mi az, hogy nem találkoztál velem? hülye vagy?
Ez egy virtuális politikai fórum, de még annyira sem ismersz, ahogy innen lehetne, meg nem is érdekellek, csak projektálod rám a vágyaidat, mert már nagyon szeretnél egy nyíltszini összecsapást, csak lehetőleg ne fizikailag.

Sokfelé jártam a fővárosban 2006-ban és nagyon elkeserített.
Sehova nem tartoztam, ahogy polgárháborúban sem valószínű, hogy részt vennék, bár igazán gyűlölöm a pártállamot, de egyelőre úgy érzem, hogy a magyarok nem tehetnek róla, csak egy szűk nómenklatúra, azokat meg ölje meg a hóhér.


A bolsik sose voltak többség, csak annak hazudták magukat mindenféle manipulációval, mint most az, hogy 2,7 millió szavazó 2/3 lenne, "többség", 7,3 millió magyarral szemben.
Az is még változhat a gyakorlatban, hogy nem az lesz az idegenszívű, aki a honi magyarok érdekeit nézi.


Ideje lesz hozzászokni ehhez a nyugati vívmányhoz (külhoniak szavazati joga) kedves egyáltalán nem félázsiai barátaim.


"a horvátoknál a vesztésre álló pártokat sem zavarja, hogy Boszniából, Magyarországról vagy az USÁból befolyásolják"


Én nem vagyok párt, hanem Magyarországon élő állampolgár vagyok, aki ragaszkodik a szuverenitásához és ha a külhoniak úriemberek lennének, ilyen éles helyzetben lemondanának arról, hogy kintről belekotnyeleskedjenek a mi életünkbe, csak mert valaki ezt megadta nekik a magyarok fején átnyúlva, annak ellenére, hogy a népszavazáson nem született társadalmi megegyezés a kettős állampolgárságról.
Ne befolyásolják az életünket. Semmi formán. Nem kell. Mint Nagy Ferónak a dédelgetés, mint Hitlertől Erdély.


Csalással?
Valaki megtiltotta az ellenzéki pártoknak, hogy a határon túlon kampányoljanak, gyűjtsenek szimpatizánsokat?


Szerintem a jelenlegi kormány nem nemzeti, nem keresztény és nem konzervatív. Hogy hogy tudja ezt egyeseknek behazudni, arról nincs fogalmam, de a politikai fórumokon bizonyára több olyan is van, aki nem hülye, hanem szintén csak hazudja, hogy ezt elhiszi, amivel önös céljai vannak.
Szóval, szerintem nem igaz az sem, hogy aki nem fideszes, az komcsi vagy zsidó.
Sokkal inkább bolsi az, aki egy korrupt pártállamnak tolja a szekerét és 1-2 millióra mondja azt, hogy "többség".

http://wikiszotar.hu/wiki/magy..


Ezzel kapcsolatban bobbywatson fórumtársunkat idézném, aki ezt írta:

"A határon túliak CSAK LISTÁRA SZAVAZHATNAK, EZÉRT SZAVAZATUK "ANNYIT IS ÉR": HARMAD-NEGYEDANNYIT.


Belföldi szavazók listára + egyéni jelöltre szavaznak, ez utóbbi pedig sokkal fontosabb, mivel befolyással van az előbbire: az egyéni vesztes és győztes(sic!) töredékszavazatok átmennek a listára. (ráadásul a parlamentben 106 egyéni választókerületes hely lesz, és csak 93 listás). Innen a hármas-négyes szorzó."

Ettől vagytok annyira betojva szoci/libsi fórumozók?? Rosszabbak vagytok mint a románok! Nekik meg se fordult a fejükben tüzet fújni a Moldáviai románokra amikor azok is megkapták a szavazati jogot, kettős állampolgárként.

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. július 30. 00:46

Biztos, hogy nem az minősül "indoknak", ami itt.


bobbywatson nevű fórumtársat idézném, aki erről a következőket írta

"A határon túliak CSAK LISTÁRA SZAVAZHATNAK, EZÉRT SZAVAZATUK "ANNYIT IS ÉR": HARMAD-NEGYEDANNYIT.


Belföldi szavazók listára + egyéni jelöltre szavaznak, ez utóbbi pedig sokkal fontosabb, mivel befolyással van az előbbire: az egyéni vesztes és győztes(sic!) töredékszavazatok átmennek a listára. (ráadásul a parlamentben 106 egyéni választókerületes hely lesz, és csak 93 listás). Innen a hármas-négyes szorzó."


Ettől vagytok annyira betojva szoci libsi fórumozók?? Még a románok is százszor különbek nálatok. Közülük senki sem okádta a tüzet a moldáviai románokra amikor kettős állampolgárként szavazati jogot kaptak.


Mert vallási fanatikusok és dzsihádot vívnak, amit fullra játszanak és nem ejtenek foglyokat.


összetévesztesz engem az ápolóddal. Na az meséljen neked! :D


Na, aki nem fideszes, az zsidó, aki nem csípi Tőkést az oláh... :p


Tévedsz, ha az lenne tudna írni a nyelvükön. Ez egy zsidó provokátor.


Más nációkban is akadnak balosok, libsik, pl a románok között, mégis egészen más fából vannak faragva. A fajtáját mindegyik szereti.

Más lesz itt a magyarázat!


Ha valaki meg akarja nyerni a határon túli választókat szabad a pálya!

De ezek annyira kretének, hogy most sem képesek másra mint saját maguk alatt vágni a fát. Ilyen és ehhez hasonló fórumokon köpködnek a határon túliakra most is ezerrel. Ennyire képesek...:p


"Felforgató?Ugyanezt mondták egykora Fideszről"


Aztán kiderült, hogy nem csak igaz volt, de rá is licitáltak.


Értelemszerűen a második, lévén a román zsidó is kell tudjon románul.


A magyarázat az, hogy az úgynevezett "magyar" kommunizmus és liberalizmus bábái és első híveinek nagy többsége nem volt magyar. Hatalomra kerülve pedig tettek arról, hogy a nemzettudatot a magyarokban irtsák minden lehető eszközzel.

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. július 30. 01:16

"Ha kb. 200.000 kettős állampolgár adja a
szavazatát a kormánypártokra, akkor az csak
pár százalék lesz, mondjuk kb. 4%.

Gondolod, hogy ezzel nyer majd a Fidsz-KDNP?

Akkor miért nem nyerik meg őket a ballibsik?"


Már egy százalékkal is nyerni lehet.
Eddig úgy utaltam a külhoniak esetére, hogy úriember nem él vissza a magyarok mostani védtelen helyzetével, hogy most minden párt fizessen a külhoni szavazatokért, de ez a tudatosan mocsok steigerolás már tényleg undorító.


Arról nem is beszélve, hogy a romániai magyarok pontosan tudják és nem felejtik, hogy Orbán nem ezen nyáron sunnyogott be első alkalommal Erdélybe. Konzekvensen és hosszú idő óta próbálnak tenni a határon túliakért. Ezt mások is megléphették volna, de nem tették, így aztán semmi joguk károgni ez ügyben.

Válaszok:
ottapont | 2013. július 29. 23:30

Én csak itt ezen a fórumon annyi személyre szóló( nem fideszhez kapcsolt) gyalázkodást olvastam tőlük , hogy más a véleményem ezzel kapcsolatban.

Válaszok:
ottapont | 2013. július 29. 23:42

ez Obulusnak, csak már harmadszor vág ki a mandiner, hagyom is a fenébe!

Válaszok:
ottapont | 2013. július 29. 23:46

Na, akkor újra!

A fenti Deniának.

Obulushoz írt hsz-m elszállt. Lényegében azt írtam, hogy a Jakubovits/ Jászi féle liberalizmus nagyon más volt mint az azelőtti.

Szórakozik valaimért a mandi, újra meg újra be kell jelentkezzek, közben elszáll amit írtam, úgyhogy majd máskor.


"Ha visszamenőleg összeszámolnád, hogy te hány
igent kaptál és hány nemet a véleményedre,
akkor megláthatnád, hogy kisebbségben vagy."


Látom a lájkokat és kizárólag olyan helyen fórumozok, ahol többen vannak az orbán fidesz újabb pártállamát támogató bolsik, akikre az a jellemző, hogy többségnek hazudják magukat, holott a valódi többség csak hallgatagabb náluk.
Kell, hogy a pártállamiak és a csak olvasó valódi többség is lássa, hogy léteznek a fideszbolsikéval ellenkező vélemények, ellenérvek is.
A pártállam ellenesség nálunk már az előző pártállam óta családi hagyomány és ezzel nem vagyunk egyedül.


"Én utálom baltást és aljas hazug hazaáruló gengszter bandáját, de adnék nekik még négy évet, mert a következő négy évben fog beérni a mostani gyümölcse: hihetetlen szegényedés, nyomor, pénztelenség, tudatlanság, elvándorlás, totális menekülés, gazdasági mélyrepülés, munkanélküliség, stb, stb.
Ezt a kedves betegnek kellene megoldani, mert csak neki hiszik el a szekta hívők, hogy azért kell éhenhalniuk, mert jobban teljesítünk!"


Azért ebből az nem jöhet ki, hogy "Akkor szavazz a baltasra".


Úgy néz ki, hogy a határon túliak még azt is nyomatják, hogy minden pártnak joga van őket lefizetni. Persze, ha ezen múlik, a fideszt senki se fizeti túl, ami a mi közpénzünket osztogatja.


"Csak a magyarok érdekeiről beszélhetünk!

Az összes magyaréról, nem megkülönböztetve."


Eddig a szavazati jogig én is így beszéltem, de most kivárom, hogy mennyire megbízhatóak, mert ha a nyakunkra szavazzák a korrupt pártállamot, többé nem állnak meg előttem.

Válaszok:
packó | 2013. július 30. 00:29

:// nekem is mindig ez jut róla eszembe, hogy amerre megfordul, úszik a csigatakonyban... és sajnos vizuális típus vagyok... undor...


3000 ezerből 1500-an szavaztak a kettős állampolgárságra.

Biztos lehetsz benne, hogy nem mind fidesz szavazó volt, mert ha mégis, akkor is hiányzott 1,2 milla a 2,7 milla fidesz szavazóból.

Akkor ki akadályozta meg? és miért lenne jófiú a fidesz?


Sejthető az összetétel és már 2,7 millió fideszes sincs, de a fele se.

Én a régi pártállamra emlékszem, amikor a tízmilliós ország fölött 800 ezer komcsi párttag uralkodott, hogy legyen mind átkozott...


primitiv ki sivatagi törzsi szardarab vagy, kár itt rontanod a levegőt
menjél gyerekeket gyilkolni


nem a határon túliakkal nyer a fidesz 2014-ben
remélem, hogy máskor sem


te is látod, hogy milyen sok nem adózó állampolgárral van gondunk. A válság küszöbén nem ez az alkalmas helyzet arra, hogy szavazati jogot adjunk további nem adózó polgároknak, csak azért, mert óvatlanul a fideszre hagytuk a kamrakulcsot, ami azzal visszaél.

http://www.youtube.com/watch?v..

2:35


Az ember alapvető kritériuma, hogy mérlegelés alapján nem él minden jogával és nem csak azt teszi meg, ami a kötelessége.

2004-ben a magyarok, fájó szívvel, de azért nem szavazták meg a kettős állampolgárságot, mert az orbán fidesz megfenyegette őket, hogy, hogy a határontúliakat megfizetve 20 évig is a nyakukon ragad és ezt mára tudjuk, hogy mit jelent.

Csak 1500 ember szavazta meg a kettős állampolgárságot, tehát a fidesz nem, a maga 2,7 milliójával.
A 2010-es 2,7 millió fidesz szavazó se szavazta volna meg mind, a fiudesz párt mégsem írt ki népszavazást, hanem mintegy leszavazta a magyarok előző véleményét az ellenkező döntésével és odadobta a szavazati jogot a külhoniaknak, hogy ejtsék túszul a pártokatt, fizettessenek velük maguknak és aki nem tejel, bukjon.
A fidesz közpénzből fizet, amihez nem járultak hozzá a magyarok.

Ebben a helyzetben nem tisztességes dolog belepancsolni a magyarok szavazatába, pláne leszavazni őket.

Válaszok:
packó | 2013. július 30. 00:48

ne üldözz elmebeteg csiga, pusztulj


Nem is voltak olyan arányban.


Nem baj pajtás!
Most úgy lesz a dolog, hogy szavaznak a határon túli magyarok is.
Az meg nem érdekes, hogy mondjuk ez neked nem tetszik.
Sőt remélem, hogy Magyarország a jövőben sem érdeklődik különösebben az után, hogy neked, nektek mi tetszik és mi nem.
19-ben, 45-ben, 57-ben arról szólt az ország, hogy nektek mi tetszik.
Ahogy elnézem, a következő években pedig arról szól a hazám, hogy nekünk, magyaroknak mi tetszik.
A legjobb, ha nem is válaszolsz erre, mert minket nem érdekel.


Nem is éltek vele vissza ilyen féreg módon, mint ezek.


ne üldözz, undorító beteg csiga, buta vagy mint az állat és még tüntetsz is vele


"nem látjátok csak a rövidtávú saját érdeketeket!"


Azt látom, hogy a fidesz adott nekik egy lehetőséget, amivel visszaélhetnek és az itteniek ezt nem is szégyellik.


"Bárkin és bármin keresztülgyalogolni a saját politika nyomatásáért, semmi nem drága. Ha az országon, akkor az országon. Ha a határon túliakon, akkor rajtuk. Első a párt."


Ez jellemző az orbán fideszre. Minden nap produkálják.


"Ehhez képest az erdélyi magyarság folyamatosan menekült a kádári Magyarországra. A kádári Magyarország ezeket a menekülteket befogadta és integrálta őket."


Többeket ismerek, akik kb. a hetvenes években névházasságot kötöttek erdélyi magyarokkal, hogy átköltözhessenek.


"liberalizmus bábái és első híveinek nagy többsége nem volt magyar. Hatalomra kerülve pedig tettek arról, hogy a nemzettudatot a magyarokban irtsák minden lehető eszközzel."


Orbán Viktor:
"1989 és 1990 között a Soros Alapítvány ösztöndíjával Oxfordban tanult. 1990-től lett országgyűlési képviselő. 1992-ben a Liberális Internacionálé alelnökévé, majd 1993-ban a szervezet végrehajtó bizottságának tagjává választották. 1993 májusáig a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője volt.

Orbán 1992-ig liberális elveket vallott, a pártja is ebben az időben szorosan együttműködött az SZDSZ-szel."


" nem a határontúliakkal van nekik bajuk, hanem a fidesszel"


viszont az orbán fidesz mindent elkövet azért, hogy a hazai és a határon túli magyarokat egymásra uszítsa.
Ha a külhoniak most megszavazzák a fideszt, ez sikerülni is fog.


"Ha bármiféle csalást látunk részedről és a slepped részéről, akkor itt FORRADALOM lesz. ÍGÉREM!"


A határon túliak igazolatlan szavaztatásában megvan minden csalás lehetősége és tényleg egyre több megalázott, kifacsart, kétségbeesésbe hajszolt ember van, akik ezt nem fogják eltűrni.

Sok helyen írják, hogy ezután az elcseszett szavazás után, állítólag 2016-ig fognak csak rendeződni a dolgok.


Rám hagyták a pártállam ellenességet, a rongy bolsevikok megvetését.


:p) Buta vagy, mint a sár.. :D)) Itt a kilogikázhatatlan problémád:

"...szavazati jogot adjunk további nem adózó polgároknak, csak azért, mert óvatlanul a fideszre hagytuk a kamrakulcsot, ami azzal visszaél - http://www.youtube.com/watch?v.. - 2:35"


"Nyilván elírtad, 1 521 271 ember szavazta meg"


Nyilván nem írtam el, ha egy fórumon azt írom, hogy 1,5 millióan, szabályosan lefelé kerekítve és nem szarakodok a 21 271-gyel.

Ahogy nem forszíroztam azt sem, hogy pontosan mennyi az a 2,7 millió fideszes, akikből kb. 1,2 millió NEM SZAVAZTA MEG A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT.

Már valóban mindegy, de a "dráma" még korántsem fejeződött be.
Most jön az a része, hogy a határon túli magyarok hátba szúrják-e a honi magyarokat vagy sem.
Ha igen, lesz akit akár személy szerint leköpjek ezért és még sokan lesznek így, akik hozzám hasonlóan segítették az erdélyieket.


Akkor ez még lehet, hogy számított, de azóta mi ez már ahhoz képest, hogy a fidesz korrupt pártállamot épít maffiamódszerekkel és esze ágában nincs népszavazást kiirni, még Magyarország alaptörvényére sem, mert tudja, hogy megbukna vele.


"Egyébként már bocs, de nagyon úgy tűnik, hogy te itt már megelőlegezve "köpködöd" a határon túli magyarokat, pedig még "hátba sem szúrtak"."


A cikk amihez szólunk azt írja, hogy "Erdélyben a fidesz mindent visz".

Órák óta itt fenyegetnek erdélyiek, hogy most majd jól megszívatják a honi magyarokat a 2004-es állampolgárságuk leszavazásáért és jól odaszavazzák nekik a fideszt, különben is, a többi párt előtt is ott a pálya, hogy nyalja a kezüket és túlfizesse a fideszt.

Most majd azok döntenek az itt élők feje fölött, akiknek csak más országban vannak kötelességeik, itt csak jogaik vannak és nem viselik a döntésük következményeit sem.

Most végre megemlegetjük a magyarok Istenét, - mi ez, ha nem hátbaszúrás?
Ugyanakkor én ismerem az orbán fidesz megosztó politikáját és sejtem, hogy elélveznének, ha a sorsunkba pofázásért megutálnánk egymást az erdélyiekkel, de számítani kell rá, hogy számszerűen kimutatható lesz, hogy erdélyből hányan szavaznak a fideszre és ha ezen múlik Magyarország jövője, nem állnak meg többé a honi magyarok előtt.


"nem határon túli szavaztok fogják eldönteni a választásokat. Ők csak 2-3 mandátum sorsáról döntenek."


Az orbáni választási törvény szerint már egy százalék plusz is elég a győzelemhez és kb. 4 %-ot írnak az erdélyiekre.

Írogatják, hogy csak "gesztus értékű" az erdélyi szavazati jog.
Ha ez nem ad döntési lehetőséget, akkor minek élnének vele az erdélyiek, amikor a honi magyarok úgy tiltakoztak a kibicek önérdekű beleszólása ellen, hogy a fidesz leszavazta őket, mert nem bízott benne, hogy nem szavaznák le egy újabb népszavazáson is.
Miért? Amiért 2004-ben is leszavazták, hogy a fidesz ne a határon túliak támogatásával maradjon a nyakunkon 20 évig, ahogy fenyegetett vele:

http://www.youtube.com/watch?v..


Továbbra sem indokolod, hogy az erdélyieknek miért kell belefolyni ebbe a választásba, hogy megutáltassák magukat?
Én eddig támogattam őket, barátaimmal együtt, de ha ők döntenek a sorsunkról, ez gyökeresen megváltozik.

http://www.youtube.com/watch?v..


"Ez máshol is bevett dolog"


Egy országnak sincs ennyi határon túl élője, mint Magyarországnak Trianon óta, akiket a szocérában elszeparáltak az anyaországtól és nincsenek képben, hogy mi folyik itt.

De olyan sincs, hogy a kormánypárt a külföldön élőket megfizeti azért, hogy rá szavazzanak, akkor is, ha népszavazás nem adott nekik szavazati jogot.

Ha rajtam múlt volna, én Hitlertől sem fogadtam volna el Erdélyt és ha most az erdélyiek élni fognak az orbántól jogtalanul kapott szavazati joggal, rengeteg magyar lesz, akire többé nem számíthatnak, pedig a politikai rendszerek, kormányok változni szoktak Kelet-Európában.


Szóval miért van pofájuk belepancsolni egy ország népe sorsába, ami eddig csak segítette őket, miután a 2004-es népszavazással csak azért nem kaptak állampolgárságot, mert az a fidesz céljait szolgálta volna, ami most bebizonyosodott?

Már nem foglalkozom ezzel tovább, de megesküszöm, hogyha az erdélyiek szavazzák hatalomba a fideszt, én nemhogy nem támogatom többé őket, de ott gáncsolom, ahol csak tudom. Értve?


Szerintem nem az a gond, hogy az adatok hibásak, hanem az, hogy nincs közük ahhoz, hogy máshol nincs az a veszély, hogy korrupt pártállamot építsen az állampárti bolsi kormány, ami háztáji ügyészséget csinált magának, ami kimossa a bűncselekményeiből.

És így induljunk egy választásnak, hogy azt írják, hogy "Erdélyben a fidesz mindent visz", mert a minelnök úgy nyilatkozik, hogy a nemzet gazdaságpolitikája alapja a külhon anyagi támogatása. És most azokat kéne meggyőznöm, hogy ne szúrjanak hátba, akiket eddig támogattam.
Tényleg elegem van____________


"De hát ha a magyarországi ún. baloldal nem veszi észre, hogy mi lenne a jól felfogott érdeke - hát nem én fogom észhez téríteni. :)"


Azt mondod amit orbán, csak ő cinikusan nyelvet is ölt hozzá, mert nyilvánvaló, hogy csak a fidesz állampárt tudja közpénzből milliárdokkal megfizetni az erdélyiek szavazatait.

A fidesz magyar ellenzéke - ami nem csak baloldali - nem mondhatta azt az erdélyieknek, hogy "2004-ben azért nem kaptatok állampolgárságot a magyar népszavazástól, mert a fideszt szavaztátok volna hatalomba a magyar adófizetők fején átnyúlva a magyar közpénzért".
Légy őszinte. Románia EU-tagsága előtt hány erdélyi szarta volna le azt, hogy Magyarországon fidesz pártállam lesz-e vagy sem, csak EU útlevele legyen.

Pedig így van és szerintem ezt nem kellett volna elhallgatni, mert most tudnák, hogy igazuk volt a honi magyaroknak a népszavazással.
Meglett a fidesz közpénzből fizette állampolgárság és az erdélyiek nyalnak egy ruppóért is és nem érdekli őket, hogy itt a második állampártot akarják megéletni a magyarokkal.


A cseh, horvát, olasz korrupciós kormány már megbukott, míg a magyar csak azért nem, mert még a magyar ügyészséget is elmutyizta magának.
Az erdélyiek szégyeszemre ezt támogatják, ha a fideszre szavaznak, de tavaly az EU már összelapátolta a Közgép EU-támogatások korrupciójával kapcsolatos iratokat, amit nem továbbít a fidesz háztáji ügyészségének, mert pártatlan EU ügyészséget alapít, ami remélhetőleg 2014-ig pártatlanul intézkedik és akkor az erdélyiek hoppon maradnak a magyar állampárt támogatásával.


Nem. Azért, mert sokakat ismerek közülük és minden módon támogattam is őket, társaimmal.
Most előtérbe került az orbántól gátlástalanul átzabrálható magyar közpénz, az állampárti uralom átmentéséért és ha csak kis részüknek nem megmagyarázzák meg, hogy ez az aranytojást tojó tyúk levágása, az erdélyiek elveszítik a honi magyarok jóindulatát.
Pedig Kelet-Európában forgandó a politikai lét.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó