Pedagógus béremelés: mennyi az annyi?

2013. július 11. 09:17

Mendrey László szakszervezeti vezető szerint a kormány nem ekkora béremelést ígért a kampányban, és a törvényben sem ekkora van rögzítve.

Több mint 150 ezer pedagógus bére fog növekedni, átlagosan 34 százalékkal, majd négy éven keresztül évente 5-10 százalékkal – mondta el Balog Zoltán. Hiller István elmondta, hogy a valóság azonban az, hogy a megígért béremelések 60 százalékát kapják csak a pedagógusok, míg a megszorítások 100 százalékban érintik őket is.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének elnöke elmondta, hogy nem ekkora emelést ígért a kormány a kampányban, és nem ekkora béremelkedés van a törvényekben rögzítve. Itt lényeges csökkentés van. Ha elköltenék azt a 73 milliárd forintot, amit erre a célra különítettek el, akkor 58 százalékos lenne a béremelkedés. Ehhez képest csak bruttó 34 százalékkal növekednek a fizetések, ami nettó, 20-40 ezer ft–ot jelent. „Manapság sajnos azt kell mondanom 20-30-40 ezer forint béremelés nem olyan rettenetesen jelentős, amitől hozsannázni kellene. Nyilvánvalóan megkönnyíti a hétvégi bevásárlásokat, de hogy ez a megélhetési gondokat jelentős mértékben enyhítené, ebben erőteljesen kételkedem” – zárta gondolatait a PDSZ elnöke.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/54915