Ángyán: A korrupció új szintje alakult ki

2013. május 25. 17:39

Az agrártámogatások nagy része Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás érdekeltségeihez kerül, ők „rabolják ki” a közös kasszát Ángyán szerint.

Nem a portással állapodtam meg – mondta egy fórumon Ángyán József, miközben az Orbán kézjegyével ellátott programot emelte a magasba. Mint fogalmazott „döbbenet”, amikor összehasonlítja az ember a történteket azzal, ami a kormányprogramban van, amit a vidékstratégiában hirdettek.

Ángyán József kigyűjtötte azt is, hogy kik „rabolják ki” a közös kasszát, hová kerül az agrártámogatások nagy része. Elmondása szerint a 6 legnagyobb érdekeltséghez összesen 13,9 milliárd forint került, miközben a 300 ezer embert érintő tanyafejlesztési programra csak nagy harcok árán sikerült kiharcolni 1 milliárd forintot. A legtöbb agrártámogatást Csányi Sándor érdekeltsége (3,969 milliárd forint), Nyerges Zsolt érdekeltsége (3,739 milliárd), és Leisztinger Tamás érdekeltsége (2,676 milliárd) kapta. Ángyán szerint egy egységes hálózatról van szó, melyet „maffiacsaládok” működtetnek. A volt agrárállamtitkár szerint a „libatolvaj” Bajnai Gordon is maffiózó.

A fórumon Ángyán beszélt arról is, hogy a korrupciónak egy új szintje alakult ki. Már nem a nokiás dobozok mennek, hanem a „nagyok” beteszik az embereiket döntéshozó pozícióba, annak az a dolga, hogy intézze az ügyeket. Ahol nagyobb kasszák vannak, ott nem csak az embere van bent, hanem biztonság kedvéért van egy tartótisztje is a döntéshozónak. Aki viszi az utasítást, és hozza az információkat, és vigyáz a kezére, hogy jó helyen írja alá. Szerinte egy 70 fős kormányból 8-10 tagot nevezhet meg a miniszterelnök, a többit a „maffiacsaládok” nevezik meg. Ángyán – Németh Lászlónéra utalva – azt mondta: amikor csere van a kormányban, akkor látszik, hogy az nem juthatott a miniszterelnök eszébe, hogy azt nevezi ki, akit.

Ángyán beszélt a földbérleti pályázatokról is beszélt. Elmondta: a Földalap saját belső ellenőrző bizottsága is megállapította, hogy a nyertes pályázók minden vizsgált esetben a gazdálkodási tervekre adott szubjektív pontok nagykülönbségével nyertek. „Itt kapták meg az utasítást, hogy kinek kell nyerni” – mondta, hozzátéve, hogy nincs magyarázat rá, hogy miért az nyert aki; így győzhetett például műkörmös is.

A NOL TV kérdésére, hogy vajon meddig kritizálhatja még párton belülről a Fideszt, Ángyán azt válaszolta, hogy addig, ameddig úgy dönt, marad a Frakcióba. Szerinte másik kérdés, hogy jó lelkiismerettel meddig vállalható a dolog. Mint mondta, ehhez már közel van, és akkor nem fogja vállalni a frakciótagságot, és függetlenként folytatja. Azt nem tudja, hogy a pártvezetés hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/52711