Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. május 23. 16:50

Erőss a hegyek harcosa volt, a Hópárduc, aki sokáig legyőzhetetlennek tűnt, most azonban alul maradt az elemekkel vívott csatában.

„Erőss Zsolt a Kancsendzönga egyik lejtőjén valahol nyolcezer méter magasságban alussza örök álmát. Zsebében ott lapul a székely zászló, amivel még néhány napja oly büszkén fotózkodtak.

Tisztában volt azzal, hogy az életét kockáztatja minden egyes mászással. Talán úgy volt vele – akárcsak a valódi katonák – hogy az jelenti az igazi tisztességet, ha csatában esik el. Erőss a hegyek harcosa volt, a Hópárduc, aki sokáig legyőzhetetlennek tűnt, most azonban alul maradt az elemekkel vívott csatában.

Isten nyugosztaljon Erőss Zsolt! Aludd örök álmodat békében, ott fent a Csillagösvényen. Ahol nincs más csak a kristálytiszta kék ég, a Nap, és a Hold. Úgy, mint a lobogón, amellyel oly sok csúcsot meghódítottál.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/52625


54 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintNos, beindult a legújabb hamis mítosz gyártása.

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 19:16

Erőss Zsolt egyetlen dolog példaképe: az emberé, aki leszarja, hogy a gyerekei apa nélkül nőnek fel csak azért, hogy a saját hülyeségeinek élhessen. A "szar apa" szobrát róla fogják megmintázni.


Józan szemlélő. Erkölcstelen éppen maga Erőss volt, amikor 2 gyereket árván hagyott hátra. (És az özvegye lesz, ha arra biztatja őket, kövessék az apjuk példáját.


Két dolog, csak hogy bosszantsalak:
1. Ha Kovács János mezei magyar állampolgár ÖNHIBÁJÁN KÍVÜL (vétlen baleset, NEM egészségtelen életmód miatti betegség) elveszíti az egyik lábát, akkor ő is Erősshöz hasonló protézist kap?
2. Lassan negyedszázada van tele a tököm attól, amikor Erdélyből nagy bátran ide áttelepültek oktatnak ki arról, hogy ők a zsenik és mártírok valami utánozhatatlan kevercsét alkotják és hogy ők aztán stb. Mielőtt lezsidóznál, a beírásaidból* ítélve hithű rosszabbikosként, közlöm: Azzal is tele van a tököm, ha zsidók verik a nyálukat, hogy őket üldözik a csúnya, kirekesztő magyarok és rettegnek az orbáni diktatúrától.
*A felhasználó művésznevére kattintva láthatod az illető hozzászólásait. Ha elolvasod az enyémeket, akkor talán még neked is derengeni fog, hogy nálad legalábbis differenciáltabbak a nézeteim.


Igen, ha az "idióta barom" definíciója a szótáradban az, hogy eszemben sincs ejtőernyőzni, mióta gyerekeim vannak. És hidd el, ugyanolyan hülye szöveget bármikor le tudnék akasztani a polcról, amit Erőss nyomott, amikor arról beszélt, hogy az otthon tévéző figurák nem élnek. Mintha csak az lenne a másik választás. Extrém sport vs. tévézés. Na persze.

Semmi tisztelni való nem volt abban, amit csinált. Normálisan felnevelni két gyereket, az tiszteletreméltó. Mászkálni értelmetlen helyeken nem az.

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 19:11
Trükkök Százai... | 2013. május 24. 12:12

Embereknek két egészséges lábbal is inuk szakad, hogy felneveljenek két gyereket.
Akinek fél lábbal az jut eszébe, hogy meghaljon egy hegyen, ami után egy nővel nevelteti fel a gyerekeit, abban nincs semmi tiszteletreméltó.

Válaszok:
Denia | 2013. május 23. 22:39
Kangchenjunga | 2013. május 23. 22:47

"nyolcezer méter magasságban alussza örök álmát. Zsebében ott lapul a székely zászló, amivel még néhány napja oly büszkén fotózkodtak.

Tisztában volt azzal, hogy az életét kockáztatja minden egyes mászással."


Lehetett volna mit kezdeni fél lábbal, két gyerek felneveléséért is.
De, hogy a székely zászlót nem ott kellett zsebben tartani, hanem a székely autonómiáért harcolni vele, pont most, amikor már a végszükségnél tartunk, - az biztos...

Válaszok:
Szorgos Lajhár | 2013. május 24. 11:27

Az hogy a mandi zsidónácijai egy nappal halála után ocsmányul gyalázzák itt Erősst, mindent elmond róluk. Férgek. Annál is rosszabbak. :((


Az ÉLET ÉRTÉKES!A feltámadás bizonytalan, az örök élet még inkább: születnek és meghalnak a csillagok is, hol lehetne a mennyország?
Mi értelme volt az egésznek, a hegy még mindég ott van, a hőst meg nem találják.


"aki magával vitt a halálba egy huszonéves gyereket.Két családot tett tönkre..."


Cáfold, mielőtt ikszelsz.

Válaszok:
polnemkor | 2013. május 23. 22:15
RAMBO | 2013. május 24. 06:51

Te csótány! Az a "gyerek" egy huszonéves fiatalember volt, gyakorlott magashegyi alpinista! Minek hazudozol és gyalázol halottakat? Tényleg emberalatti lény vagy te!

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 22:38

Nem tudod kezelni a fórumot.
Én geronimot idéztem, akire justiceforhungary előzményezett, akitől azt kértem, hogy cáfolja geronimo állítását, mielőtt kiikszeli.

Én ugyanis ezt nem tudom cáfolni:
"magával vitt a halálba egy huszonéves gyereket.Két családot tett tönkre..."


Erőss vezette a Kiss Péterrel kiegészült csapatát, ezért ő döntött, hogy 24 órát haladjanak felfelé, amely esetben kizárt, hogy erejük legyen lejutni is.
Erőssnek egy volt fontos, hogy feljusson a csúcsra, az nem, hogy le is, különösen nem, hogy még visszakerüljön a köznapi élet "unalmába", a felesége és két gyereke támogatására.
Levágatta a lábát, amivel még tudott volna családot fenntartani, de neki ez nem volt elég, őt egy sérült láb akadályozta volna a hegymászásban.
Vagy többre becsülte az erejét vagy direkt a hegyen akarta végezni, de ebbe mást is bevonni gyilkos dolog.
Még azt is hozzáfűzhetem, hogy nem érdemes emlegetni a székely származását sem, mert a székelyek most olyan bajban vannak, hogy az autonómia kivívásához nagyobb szükség volt egy féllábú emberre, mint hegymászáshoz.


Te figyelj, ez nem ilyen egyszerű, ez megszállottság. Szerintem. Nem lehet ilyen egyszerűen ítélkezni felette, és rosszul is veszi ki magát, mert pont most halt meg.

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 22:46

Akkor nem pont most kéne visszaélni a helyzettel és ellentmondás nélkül piedesztálra emelni, amit nem érdemel meg.
A családját kellett volna segítenie és/vagy a székelységet, nem pedig a csúcsról késve leindulni egy fiatalemberrel, hogy mindketten meghaljanak. Nyilván ilyen is lehet, mint amit Erdőss produkált, de ez nem arra alkalmas, hogy ünnepeljül.
Hallgasd meg a videót, ahol a felesége 24 óra elteltével elmondja, hogy kizárt, hogy visszaérjen, már csak gyászolni lehet.
Ennyi.

Válaszok:
Kangchenjunga | 2013. május 23. 22:49
Denia | 2013. május 23. 22:57

hát nemtom valahogy Erősst százszor hasznosabbnak látom, mint pl. téged:)

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 23:08

meghallgattam a videót, semmilyen szemrehányás nem volt abban

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 22:59

mondjuk egy dolog azért rejtély számomra

miért nincs ezeken a hegymászókon vmi nyomkövető?

legalább tudnák, hogy hol keressék őket

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 23:18

A fiatalemberért nem ő a felelős. A huszonéves az egy felnőtt férfi, aki vállalja magáért a felelősséget. Főleg ha extrém sportról beszélünk. Azért őt nem teheted felelőssé. Biztos vagyok benne, hogy nem kellett rábeszélni, hogy menjen.

Válaszok:
Kangchenjunga | 2013. május 23. 23:00
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 23:07

Nem is azt állítottam, hogy lett volna, hanem azt, hogy elmondja, hogy az út oda-vissza 27 óra, ezért, ha valaki csak oda tölt 24 órát és két éjszakát a hegyen és fennmarad 3 órája a vissza útra, az meghal:

http://mandiner.hu/cikk/201305..

Válaszok:
Kangchenjunga | 2013. május 23. 23:04
Kangchenjunga | 2013. május 23. 23:06

felettébb lelkesnek tűnnek ezek az alpinisták:)

The Conquest of Kangchenjunga - Pt. 1
http://www.youtube.com/watch?v..


ha jól tudom az efféle fröcsögés már az alpinizmus hajnalán is hasonlóképpen ment

már a XIX. században is volt egy rakás idióta aki be akarta tiltani az alpinizmust

azóta meg valósággal tömegsport lett

Válaszok:
Fahrenheit 451 | 2013. május 23. 23:10

néhány évtizeddel ezelőtt még 4 emberből 1 meghalt a 8 ezresek megmászása során

ma 100-ból 1-2 hal meg

ha a maiak hülyék akkor az úttörők pl. Hillary mik voltak?


Lehet, hogy ezt nem tudod, de aki vezet egy csapatot, az dönt mindenben, de övé a felelősség is a döntése következményeiért.
Erőss egy oda-vissza 27 órás úton 24 órát töltött a csúcstámadással, ami azt jelenti, hogy vagy megőrült vagy meg akart halni.
Ezt megteheti egyedül, de akkor nem, ha még van aki bízik benne és aláveti magát a döntésének.
(én még azt is állítom, hogy a családjáért is felelős volt a döntésekor, amit szintén nem vett figyelembe)

Frontkatonákat ismerte, tiszteket, akik ezer éles helyzetben döntöttek úgy, hogy nem csak róluk volt szó.
Ezt lehet jól és rosszul csinálni. Ez most nem jól sikerült.


Rossz döntés ismeretlenül összehasonlítani értékeket.


Ha valamit nem tiltanak be, azt miért ne lehetne kritizálni.

Válaszok:
Kangchenjunga | 2013. május 23. 23:37

"mondjuk egy dolog azért rejtély számomra
miért nincs ezeken a hegymászókon vmi nyomkövető?
legalább tudnák, hogy hol keressék őket"


Van akin van, Erőssön nem volt.
Egyébként meggyőződésem, hogy amikor úgy megsérült, hogy beteg lábbal már nem tudott volna hegyet mászni, azért vágatta le a lábát, mert már csak egyetlen célja volt.
Feljutni a csúcsra és ott meghalni.
Mert az átlagos normál élet neki nem jelentett semmit.
Vannak ilyen emberek, akik mindent alárendelnek a szenvedélyüknek, - ezenközben mégis belekergetnek másokat olyan polgári viszonylatokba, amit azok majd önállóan, nélküle is működtetnek.
Ha valakinek ez jelent valamit, azt tudnám mondani a fenti gyakorlatra, hogy nem úriemberhez méltó.

Válaszok:
Kangchenjunga | 2013. május 23. 23:36
Kangchenjunga | 2013. május 23. 23:36

Szendrő Szabolcs neve mond vmit neked?

"Szendrő Szabolcs húsz éve hegymászó. Élő legenda. Járt nyolcezer méter magasan, mászott nehéz sziklautakat itthon és például a Himalájában, miközben mind inkább elhíresült a világ különbözőn tájain készített fotóival is. Sokan onnan ismerik, hogy ő a FÉLLÁBÚ hegymászó: fiatal korában egy baleset következtében térd alatt elveszítette egyik lábát."

http://index.hu/exit/hegyek/al..


ő konkrétan fél lábbal kezdett el hegyet mászni


egyáltalán miért merül fel a tiltás?


Hadd ikszeljen. A gondolkodni képtelen idiótákra nincs szükség a beszélgetésekben.


Az a társadalmilag legrombolóbb ebben a jelenségben, hogy sokan gátlástalanul hőskultuszt körítenek egy olyan tevékenység köré, amelyben szinte szabály az antiszociális viselkedés. Több ilyen fórumon leírták, hogy a hegymászók otthagyják bajbajutott társaikat, vagy a hullák tucatjai mellett másznak évtizedek óta, mert abban a magasságban többnyire nincs lehetőség a másikon segjteni, a szokványos "lenti" emberi együttélési szabályok ott érvényesíthetetlenek. Valóban olyanokat kell hősnek kikiáltani, akik ennek tudatában járkálnak oda fel és viselkednek ott lenti fogalmaink szerint antiszociálisan?
Ugyanis "itt lent" állítják be őket hősnek, ami itt lent rombolja az együttélési normák tekintélyét.

Válaszok:
Trükkök Százai... | 2013. május 24. 12:03

Ez az. Ha valaki hős a sztoriban, a klasszikus hős-fogalmunk, a keresztényi, vagy bármilyen önfeláldozás , lojalitás értelmében, akkor Kiss Péter az. A Jobbegyenes bejegyzése az élsőködőt dicsőíti, a valódi önfeláldozó tragikus hőst annak egy tartozékaként épp csak megemlítve.


És nyilván annak is tudatában volt, hogy mást is magával visz a halálba, továbbá a gyerekei árvaként nőnek fel. Ez ám a remek ember!


Sárgulsz, mint egy őszi falevél...
Minden emberi kapcsolat alapvető feltétele a bizalom, aminek egyik legszebb és legnemesebb megvalósulása egy kötélen menni valakivel, miközben nem a csúcsot győzöd le, hanem önmagadat.
Ez az igazi bátorság.
Emellett mély és valóságos önismeretre tehetsz szert, visszatérve egészen más viszonyulásod lehet a világhoz, embertársaidhoz, önmagadhoz.
És megtanulod tisztelni az életet.
Persze idelentről egészen másként tűnhet azok számára, akik még köszönni sem tudnak egy jóízűt reggelente a szomszédnak, vagy toporognak a táncparkett szélén, mert fogalmuk sincs hogyan kell egy nőt felkérni táncolni.

Az emberi nagyság, ami odafenn történik, sokakban okoz zavart a "lenti" antiszociális világban. Vagy lehet nem merve vágyakozni utána és hősként tekinteni azokra, akik merik.


A srácok talán hadd döntsék el maguk, hogyan is fognak emlékezni édesapjukra.
Nem biztos hogy úgy, ahogyan Te megelőlegezed számukra...


Abban is van igazság, amit RAMBO ír, de hát kinek mi az útja.
A kereteket megalkotni egy élet munkája, olykor szétfeszül, máskor meg üres marad a vászon...
Kinek hogy.


Semmit. Szállj le rólam a phicsába.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó