Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. május 6. 17:55

Pesty László a Civil Kaszinóban kijelentette: nem érti, a jobboldali sajtó egy része miért mosdatja a trafikügyet.

Ebben a kérdésben nem szabad szervilisnek lenni, sem a jobboldali sajtónak, sem jobboldali politikusoknak – jelentette ki a HírTv Civil Kaszinó című műsorában Pesty László a trafikpályázatok kapcsán. „Múlt pénteken egy vidéki nagyvárosban jártam, ahol körülbelül ötven trafikengedélyt adtak ki, ebből pedig jóval több mint húsz került Fidesz-közeli emberek kezébe” – tette hozzá a dokumentumfilmes. Pesty kijelentette: nem érti, „a jobboldali sajtó miért mosdatja ezt az ügyet”. Hozzátette: „mondjuk ki, ezt eltoltuk”.

Pesty a multik érdeksérelme kapcsán is szkeptikus volt: mint mondta, ezután „jelentős logisztikai költséget fognak megtakarítani”, így „a multiknak korántsem olyan rossz ez a trafiktörvény, mint ahogy látszik”. A dokumentumfilmes kikérte magának, hogy a jobboldali sajtó baloldali nyertesek neveivel „próbálja mentegetni a baloldal vádjait”: elmondta, szerinte a jobboldali sajtó ezzel „súlyosat tévedett”, mert „szocialista kötődésű politikusok sógorai se kapjanak trafikot”.

Simon János szerint „ez a Fidesz legnagyobb baklövése”, és úgy véli, „vannak olyan vesztesek, akiknek mindenképpen meg kell adni az érvényesülés lehetőségét”. A szociológus-politológus ez alatt a mozgássérülteket értette, illetve azokat, akik eddig is trafikot üzemeltettek és életvitelszerűen abból éltek. Simon szerint az, hogy olyan nagyvállalkozó trafikjában dolgozhatnának ezután, aki öt trafikot is szerzett, „súlyos és szembemegy azzal az elvvel, amit a Fidesz hirdetett: a társadalmi igazságossággal és a szolidaritással”. Simon a haszonkulcs emelését is kritizálta: „ha Brüsszelben azt mondják, hogy nem kiszámítható a versenytér, akkor most azt kell mondanom, hogy igazuk van” – tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/51884


Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Nyilvánvaló hibánál a legcélravezetőbb minél előbb beismerni és kijavítani. Megpróbálni kimosakodni belőle csak az eredményezi, hogy egyre jobban belesüppednek a mocsárba."

Sajna politikában ez nem így van. Ugyanis az ellenfél (illetve inkább ellenség) kampányt tud építeni erre a kis szar hibára is. Hogy ebből hogy lehet kimászni, azt nem tudom, mert nem vagyok politológus, de az az érzésem, hogy valami más dolgot kell csinálni helyette, ami tényleg jó, és azt mondani, hogy a trafiktörvény csak annak a valami másnak a bevezetője volt.

Egy-egy ilyen apró baki, illetve a médiavisszhangja nagyon jól bemutatja, hogy milyen könnyen meg lehet vezetni az embereket. Mert most komolyan, ki nem szarja le, hogy néhányszáz pitiáner helyi Fidesz-es trafik koncessziót kapott ajándékba! Ezekből a trafikokból soha nem fog összejönni még egy Nokia-s doboz sem. Olyan országos jelentőségű ügy ez? Miközben még tavaly is 1000 milliárdos nagyságrendben vitték ki a pénzt a bankok az országból? Oszt mégsem azzal foglalkozunk.


Tökéletesen igazuk van. Ezt nagyon eltolták.A szerecsent meg fölösleges mosdatni.


Simon Jánossal értek egyet, amit az öt trafik megszerzésével kapcsolatban mond „súlyos és szembemegy azzal az elvvel, amit a Fidesz hirdetett: a társadalmi igazságossággal és a szolidaritással”. Ugyancsak egyet értek azzal, hogy „vannak olyan vesztesek, akiknek mindenképpen meg kell adni az érvényesülés lehetőségét”, mely alatt értem; a mozgássérülteket, illetve azokat, akik eddig is trafikot üzemeltettek és életvitelszerűen abból éltek. Nem értek egyet azzal, amikor a haszonkulcs emelését kritizálja. Ugyancsak nem értek egyet a többi hozzászóló állításaival. Azzal pedig nem foglalkozom, hogy a baloldali (?), jobboldali sajtó mit sugall, vagy nem sugall.

Úgy gondolom a két témával való egyetértésem nem szükséges indokolni, hiszen Simon János állításában az indoklás is benne van.

Az árrés emelés viszont szükséges volt. Aki üzleti tervet készített - nem pályáztam, de hobbiból elkészítettem - és valós, teljesíthető forgalmi adatokkal számolt, tisztában volt azzal, hogy csak dohány értékestésből nem lehet trafikot létesíteni és átlagnyereségen üzemeltetni, tehát szabadáras termékeket is be kellett tervezni. Az nem bizonyíték a mutyizásra, hogy többen kaptak FIDESZ-esek, vagy FIDESZ közeliek, mint esetleg mások. Sőt még az sem, hogy a régi trafikosok nem nyertek. Ennek egyetlen módja lenne, ha az érintett körzetekben a pályázatok adatait összehasonlítanánk, mert a pontszámokat – 60 pont a 120-ból – döntően ezek adják. A másik 60 pont pedig konkrét vállaláshoz kötődik, mely szintén összehasonlítható. Ilyen azonban tudtommal nem történt.

Válaszok:
Berecskereki | 2013. május 6. 18:55

Most jutott eszembe, hogy egyik hozzászólásomban felvetettem, hogy a trafik témában van egy pont, mely a "vádpontok" között nem szerepel, holott lényeges. Kíváncsian vártam, hogy ki lesz aki felveti. Simon Jánosé a pont.


Én meg téged narancs elvtárs a többi közé.


Igazából nem mondhatjuk ki addig, amíg nem ismerünk olyan statisztikákat, amik nem a ballib hazugsággyárból származnak. Mert ez az ügy most pontosan olyan, mint tavaly ilyenkor az Ángyán-ügy: cikkeztek néhány gyanús pályázatról, meghurcoltak pár embert, de virtigli Fidesz-es oligarchát azóta sem tudtak fölmutatni.
Amíg csak a balos sajtóból hallunk rémhíreket, addig nincs okunk szégyenkezni. Lázár vizsgálatot ígér, annak az eredményét mindenképpen meg kell várni.

A durva média-támadás pedig érthetővé válik, ha meggondoljuk, hogy Magyarországon eddig köbö duplaannyi cigit adtak el, mint amennyi zárjegyet a vámosok kibocsátottak. Ha jövőre a trafikosokat jobban lehet majd ellenőrizni (mert ugyan ki fogja kockáztatni a koncesszióját), akkor helyből feleződni fog a magyar dohánypiac. Na abból a pénzből fussa médiakampányra, meg szelektív kimutatásokra.


Nagyvárosban 50-böl 20 "Fidesz-közeli" eredményes pályázat reális az egybites mérce mentén, mert a szocik nincsenek sehol.


Én a Korrektúrában halottam tőle ugyanezt. Igaza van és ki kell(ene) köszörülni a csorbát.


na jó, végre leesett :)
mármint hogy te csak békemenet nyomaiban jársz, és össze-vissza ironizálszHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó