Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. április 22. 13:20

A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára.

1. Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2. A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3. A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4. A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”).

5. Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6. Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7. Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8. A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9. A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10. Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Titkos nyilvántartásokat kell létrehozni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/51254


97 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Igen. Ezt most miért is? Mert kormányra készül a libás-wellnessista éhségkommandó lejáratódott demagóg, populista, kommunista, kapitalista embereikkel?


Szegény szerzőnk összekeveri a szezont a fazonnal.

Amikor lett volna óbégatni, akkor sehol nem volt. Most meg osztja a dierktívákat.

Uncsi...!

Válaszok:
marko11 | 2013. április 22. 13:40
Burmann | 2013. április 22. 14:14
bookmark | 2013. április 22. 14:33

ez az ember az USA-ról beszél?

Válaszok:
röviden | 2013. április 22. 13:41
marko11 | 2013. április 22. 13:50

Erről van szó, így működik a mai "szabad" világ!

T. Szerk! ez ugyan RITKA fontos és értelmes írás, de nem lehetne esetleg egy kicsit GYAKRABBAN ilyeneket is szemlézni a sok para/ara/debreczni stb. marhaság helyett!

Válaszok:
morfondír | 2013. április 22. 17:09

Szerzőnk évtizedek óta mondja az IGAZÁT. Az új világbirodalomról.


Arról van leginkább tapasztalata.
Úgyhogy leginkább igen. Különösen, ha mást is olvasott tőle valaki.
Amúgy én nem csípem a mókust.

Válaszok:
morfondír | 2013. április 22. 17:45

A 10-es pontot simán művelik a multik, elég, ha csak a hétköznapi reklámokat vesszük, de mélyebb információgyűjtésre ott a facebook, google, adatbázis szolgáltatók. A politikusok csak utánuk mentek.

Egyébként igen, ezért sivalkodik a "magyar" ellenzék az oktatás, a felsőoktatás reformjáért, a MMA puszta léte ellen, stb.

A népek még felfedeznék az ok-okozati összefüggéseket, kínos lenne, mint az Occupy Wall Street mozgalom! Occupy Hold utca...


és megint
készül a libás-wellnessista éhségkommandó lejáratódott demagóg, populista, kommunista, kapitalista embereikkel..


Igen, az USA-ról, ill. az új világbirodalomról beszél.
Mellesleg jól nyomon követhetjük saját bőrünkön is, ha emlékezünk még a rendszerváltó hazugságokra.


Magyarországon a magyar emberek nem véletlenül szavaztak 2010
-ben a nyugalomra,
a fejlődésre, amikor leváltották, elzavarták, a hatalom közeléből is
a gyurcsányi-bajnai-mesterházi féle BŰNSZÖVETSÉGET
... a kommunista gazembereket....


ez nem a klasszikus diktaturák leirása, hanem a jelenkori domináns pénzközpontú rendszreké.
és részben igaz lehet bármely 90 utáni magyar kormányra.

látszik ez a faszi se élt klasszikus diktaturában, megrendelésre összeirt valami közhelyeket...a klasszikus diktaturákban nem finomkodnak a szürke-fehér stb árnyalt magyarázatokkal. ott a vasököl van, ami az ilyen fontoskodó liberálisnak is beveri a képét

Válaszok:
Hany Istók | 2013. április 22. 15:03
popzene | 2013. április 22. 15:37

Magyarországon a magyar emberek sem
véletlenül szavaztak 2010-ben
a nyugalomra, a fejlődésre,
amikor leváltották, elzavarták, a hatalom közeléből is
a gyurcsányi-bajnai-mesterházi féle BŰNSZÖVETSÉGET
... a magyargyűlölő kommunista gazembereket


Ámerikánosz múvi end hírosz... gondolom róluk van szó, ahol már annyira rettegnek hogy összekeverik a cseheket is a csecsenekkel.


Egyébiránt mintha a bush kormányról írta volna az egészet.

Pedig állítólag demokratikus választás volt!

Válaszok:
gfischer | 2013. április 22. 15:55

A kommunista gazemberek
-bajnai-gyurcsányi-mesterházi
és a rajtunk élősködő, semmire sem való sleppjük
folyamatosan arról arról győzködik, hogy minden rossz, ami aktuálisan jó velük történik


Annyi agymosott, egymondatos hívószavakra ugró, érzelgős, megvezethető, "mindentelhisz" ember sehol nincs, mint a Chomsky által jól ismert USA-ban. (Ld. hollywoodi filmek - tudatipar made in USA)

Válaszok:
outsider1 | 2013. április 22. 14:13

Ez egy nagyon jó összefoglaló. Az MSZP-SZDSZ kormányzásra rá lehet húzni a legtöbb pontot. Blikk, Bors, Heti Hetes, Saskabaré stb bulvár termékek napi propagandaszintű felhasználása, oktatás szétverése, Hírtv lejáratása, nácikkal való napi riogatás... a sor nagyon hosszú. Napjainkban meg ellenzékiként is ezt csinálják...

Válaszok:
kuwiq | 2013. április 22. 14:11
Bro222 | 2013. április 23. 12:43

Bejött nekik. Exportálták az EP-be is.


De van: én tudok egy kis közép-európai országról, ahol az emberek USA-t is túlszárnyalva naivak és ráadásul még individualistábbak az amerikaiaknál. Viszont ebben a kis országban még rosszabb a helyzet: Amerikában a választás után a vesztes gratulál a győztesnek, az élet megy tovább, itt meg a politika mindent letarolt.... Sajnos kedvenceid évtizedekre tönkrevágták az országot.

Válaszok:
citizen queen | 2013. április 22. 14:31
Antigoné | 2013. április 22. 14:38

Nem gondolom, hogy ez a felsorolás a mai Magyarországnak lett címezve. Egyébként minden pontja igaz. Ha az országokat megnézzük - bármelyiket -, akkor láthatjuk, hogy minimum 1-2 pontba a magukat legnagyobb demokratáknak tartók is beleszaladnak. (Főleg azokba, ahol üzlet a népbutítás, a konzumidiotizmus magas szintre pörgetése.) Célszerű ezt a listát elmenteni valahová. Az első pontja például ismerős innen: „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel.” - Nyakó Nagyváradon 2008-ban.


"A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni."

Szerintem kettőn áll a vásár. Nincs az a pénz, amit komoly, színvonalas ismeretterjesztő-, vagy hírműsorok készítésébe, médiumok támogatásába lehetne ölni, hogy nézettebbek legyenek, mint a gagyi bulvárműsorok. Az emberek megköszönik szépen az ilyet, és már kapcsolnak is át a Mónika sóra vagy Való világra. Ez nem manipuláció kérdése, egyszerűen erre van igénye sokaknak.

Válaszok:
Bro222 | 2013. április 22. 14:35
gfischer | 2013. április 22. 16:07

És a te kedvenceid? Ők hány évtizedre vágták tönkre az országot?

Válaszok:
outsider1 | 2013. április 22. 15:02

Na itt egy másik amelyik gyűlöli a populizmust.

a "popolo" az a nép. Kit akar akkor meggyőzni?


Mert '97 óta a TV2 és az RTL is elhiteti velük, hogy nekik erre van igényük. Tény, hogy nem kell mindenkinek diploma, de a bulvárnak sem szabadna ilyen szinten terjednie...


Sajnos,szemellenző és politikai elfogultság ellen nincs gyógyszerem, kedves outsider!


Ez a lista nem Noam Chomskytól származik - ő maga cáfolta, hogy a saját agyszüleménye volna -, hanem Sylvain Timsittől:

http://www.syti.net/Manipulati..

Egyébként 2002-ben írták, így minden hasonlóság a ma Magyarországával csupán a véletlen műve lehet ;)

Válaszok:
Locassen | 2013. április 22. 14:46
Hany Istók | 2013. április 22. 15:09

jaj de lebukott ez a kis sötétben bujkáló:)

az eredeti forrás a Top 10 Media Manipulation Strategies, ami gondolom mondani sem kell, C. szerint a "világ urainak" eszköztára a nép sötétben tartására és nem holmi populista zsebdiktátorok leleplezése miatt íródott; az eredetit itt lehet olvasni ángliusul:
http://theinternationalcoaliti..

Ami a fenti szövegben érdekes, hogy konkrétan a blogger belehamisított azért, hogy ne tűnjön fel az apró kis csalás. Chomsky 9. pontja szerint ugyanis az embereknek azt kell sulykolni, hogy a bajaikért maguk felelősek, ezzel a rendszer elleni lázadás helyett az önmarcangolás depressziójába esnek (Make the individual believe that he/she is the culprit of their own misfortune and make them doubt their intelligence, their abilities, or their efforts. So, instead of rebelling against the economic system, the individual auto-devaluate and guilt himself, which creates a depression, one of whose effects is to inhibit its action.) Na most ez tökéletesen passzol az amerikai neoliberálisokra, de nagyon nem a fideszes etatizmusra. Ezért a fenti nagytudású egyszerűen belekeverte a nyájszellemet, meg az igazodási kényszert, ami, ha jobban belegondolunk, teljesen illogikus, a "nyájképzés" bűntudatra építése ugyanis legfeljebb a középkorban működött, de manapság már nem.

Válaszok:
kuwiq | 2013. április 22. 15:28
marko11 | 2013. április 22. 15:28

jé, télleg, ezt én is besz*ptam:) na mindegy, ettől még az okfejtés áll, mink itten meg lettünk manipulálva!!


Részlet egy Lovas István jegyzetből:

"...de a zsidó származású Chomsky később még ennél is tovább ment. Írt egy esszét, és engedélyt adott, hogy Faurisson második könyvének előszavaként jelenjen meg. Ebben a könyvben Faurisson ismét hazugságnak minősíti a kemencéket, (sic!)és megismétli azt az állítását, hogy a holocaust szélhámosság. Amikor szalonképes amerikai értelmiségiek Chomskyt kérdőre vonták, a világhírű nyelvész a Nation 1988. május 7-i számában (...) azt állította, hogy Faurisson nem antiszemita vagy náci, hanem "egyfajta viszonylag apolitikus liberális".
Amikor Chomskyt emiatt újra megtámadták, azt írta, hogy Faurisson anticionista, és "cionista hazugságokat leplezett le" (Boston Globe, 1989. június 4.)."

A filozófia "fura ura".


Azzal a Fidesz lépett át egy határt, mikor 2002-ben nem ismerték el a választás eredményét és szervezték a kossuth téri dzsemborit. Aztán Amerikában lassan 250 év alatt sincs annyi alkotmánymódosítás, mint itt 4 hónap alatt. Olyat Amerikában nem hallhattál, hogy mi vagyunk a jobbik fele a nemzetnek, meg hogy a haza nem lehet ellenzékben. Sajnos mindennek következtében a válság utáni időszakban Mo. az utolsó helyek egyikére pozicionálta magát.


Ezt Chomsky-ék még valamikor a '90-es évek elején írták (nem talátam meg, pontosan mikor), és az a címe, hogy "10 strategies of manipulation by media".
http://theinternationalcoaliti..

Csak most a demokrata.blog elővette, és átírta a címet, meg a körítést.
Amúgy szerintem nem csak USA-ban, hanem az EU-ban is ez megy manapság.

A fönti linken találtam ezt, amit talán nem is Chomsky írt, de nagyon találó (ld. még Paul Lendvai et.al):
"It is a bitter irony of source journalism … that the most esteemed journalists are precisely the most servile. For it is by making themselves useful to the powerful that they gain access to the “best” sources"


Hm. Akkor lehet, hogy én is rosszul tudtam.


Köszi.

Akkor tehát nem véletlen az egybeesés az USA-ban és a nemzetközi pénzvilágban használatos módszerekkel, ahogy azt többen is szóvá tettük.


Így még jobb!
De már ahhoz is nagyon betegnek kell lenni valakinek, hogy a fenti pontokról OV jusson eszébe, és ne a világbirodalom, a szép új világ!


Hanem a Kedves Vezető kormányzásáé


ahogy Tyrker írta, egy francia újságíró, mint pszeudo-Chomsky, maga a nagy ember ezt mondta róla: "I have no idea where this text comes from. Whoever wrote this could be taken as interpretations of what I wrote but surely not in this format nor as a list.”

"az eredeti szöveg (9. pontja) ... nem pontosan felel meg a cikknek"
igen, ezt hívják magyarul hamisításnak, ferdítésnek stb. ami igazán pikánssá teszi, hogy egy eleve hamisított szöveget faragott tovább a blogger pajtás; Umberto Eco mind a 10 ujját megnyalná egy ilyen posztmodern szöveggenezis szemrevételezése után, ha szabad képzavarral élnem.

Ami meg a lényeget illeti, szintén tévedésben méltóztatsz leledzeni; a fentiek mind a háttérből, hosszú távon, szisztematikusan és nagy műgonddal elkövetett tömegmanipuláció szabályai, és mint írva volt, elsősorban a fősodratú nyugati tömegmédia balos kritikája. Mondhatjuk úgy is, hogy az arctalan hatalom boszorkánykonyhájának receptkönyve.

Orbán hatalmának forrása viszont nem ebből táplálkozik, hanem a személyes karizmájából ami által nagysága mint a történelem ágyékának fényességes kilövellése terül el az országon szerteszét - direkt, közvetlen és őszinte*; másképpen fogalmazva, ahhoz, hogy a fentieket tényleg sikeresen lehessen alkalmazni, kell egy szerteágazó, kompetens és elkötelezett hátország - na ebből Fideszéknél a kompetencia hiányzik, de nagyon, ennek megfelelően kilátásuk sincs arra, hogy akár csak hegemón szerepet játsszanak a magyarországi nyilvánosságpolitikában.

*tudom, szokott hazudni, most nem a verbalitásról beszélek


"Ő csak tudja.
Csodáltam volna, ha nem száll be a buliba".

Nem tökmindegy ki írja meg az igazat?


"Egyébiránt mintha a bush kormányról írta volna az egészet".

A fidesz nem ugyanaz a "plotikai család" mint a republikánusok?


"Az emberek megköszönik szépen az ilyet, és már kapcsolnak is át a Mónika sóra vagy Való világra. Ez nem manipuláció kérdése..."

Nem bizony. Ez már maga a manipuláció!


Egy színvonalas(abb) poszt minjárt színvonalasabb hsz-okat vált ki.


Szívesen.


http://www.libri.hu/konyv/noam..
Ez jó könyv.


Most ezt olvasom, hogy rákészüljek....
http://www.antikvarium.hu/ant/..

...erre
http://www.libri.hu/konyv/titk..

Válaszok:
marko11 | 2013. április 22. 18:03

Persze, hogy nem. Van olyan öreg, hogy fiatalon áldozatául eshetett az akkori Amerikában tapasztalható Szovjetunió- és kommunizmusrajongásnak.
Bizonyos szempontból Wittgensteint is követte. Bár ő talán nem volt ennyire izgága alak.
Viszont okos, ez tagadhatatlan.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2013. április 22. 18:34

Hello, Morfi.
Nem Chomskyn fogunk összekapni.

Válaszok:
morfondír | 2013. április 22. 18:00

A formális nyelvekben jobban eligazodik a tanár úr.


Az tutti. Nem is civódásnak szántam.
Csak adaléknak.

Off: túl vagyok rajta. Úgy érzem sikerült. Csak most baromi fáradt vagyok.


Titkok, hazugságok, demokrácia - nem csak a címe jó!

Válaszok:
morfondír | 2013. április 22. 18:08

Már betáraztam a Kindle-embe. :)


hmm... az a bajom ezzel a "tízparancsolattal", hogy a világ bármelyik kormánya közül azt találom meg benne, amelyiket akarom...


A blogger manipulatív szándékától függetlenül Chomsky egy zseniális elme. Amit például a nyelvészet asztalára letett az hihetetlenül érdekes és a legújabb agykutatások eredményei őt igazolják.


Üdv, Morfi!
Látom, kedvet kaptál...

Válaszok:
morfondír | 2013. április 22. 18:38
röviden | 2013. április 22. 18:39

Igen, szia Dodóm. Jó itt, csak a teendőim, tudod.


Kíváncsi vagyok, hogy viseli, ha mindjárt ledodózzák.

Válaszok:
morfondír | 2013. április 22. 18:42

jól, miért?

Válaszok:
röviden | 2013. április 22. 18:49

Meglátod.
Biztos vagyok benne.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2013. április 22. 18:50
morfondír | 2013. április 22. 18:52

Majd estefelé előkerül Dacia barátod is, némi leffetyelés után és rögvest elszabadul a skizofrénia.


A cári Oroszországban az ukrán származású Gogol teremtett iskolát. Dosztojevszkij később azt állította: "Mindnyájan Gogol köpönyegéből bújtunk elő."

Dodóé meg a magyar realizmus. Ha Dosztojevszkij Gogollal mérte magát.....


Kezdjük a 10. "Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. ..." ponttal. - Kik tudnak ma a legtöbbet rólad, rólam, mindenkiről? - A szupermarketláncok, a mobilszolgáltatók, a közöNségtoborzó weboldalak,... A politikai diktátorok nyilvántartásai ezekhez képest primitív fakardok. A politika és a politikai vezető (legyen akár diktátor) csak eszköz nála jóval hatalmasabb erők (a pénz és az információ igazi birtokosainak) kezében. Az USA elnöke is csak egy bábu azok markában, akik a kampánypénzeit összedobják. Tehát a pénz globális hatalmának korában a lokális diktatúrákkal való ijesztgetés éppen a manipuláció 1. pontjának alkalmazása: "Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, ... "
Az is az 1. pont alkalmazása, amikor a világlapok, az uniós propaganda, de különösen az amerikai külügyminisztérium európai térségért felelős tisztviselője, a Freedom House jogvédő szervezet képviselője, a magyarországi bíróságok függetlenségéért aggódnak. Az amerikai jogvédő professzor aktivitása (mindegy, hogy tudatosan vagy hasznos hülyeként) feltehetően arról a tényről hivatott elvonni a figyelmet, hogy az USA tagállamai legfelsőbb bíróságainak bírái kilóra megvehetők. A vállalkozói/befektetői körök rájöttek, hogy sokkal olcsóbb a nekik tetsző bírák választási kampányait finanszírozni, mint az ellenük hozott ítéletek miatt magas kártérítési összegeket fizetni. Bíróválasztás idején egyszerűen felvásárolják a tévék reklámidejét, és azzal az általuk kiszemelt bírójelöltet ajándékozzák meg. Az is csökkenti a költségeiket, hogy a 9 tagú bírói testületből elegendő 5-öt megvenniük. Ha ezután valamelyik esküdtbírósági ítélet egy perben a bíró bőkezű támogatója rovására nagy összegű kártérítést állapít meg, e támogatónak (fizetés helyett) elegendő az állam legfelső bíróságához fellebezni.
Nincs időm végig menni az összes ponton.


Gondolom a USA-ról írta. Talál, mint furkósbot a toportyánféregre...Bocsááánat: ...reverendre, rendre-rendre.


"A lista nem is lehetne aktuálisabb és ránk nézve időszerűbb! Mintha 2013 Magyarországáról szólna ... Vagy csupán a véletlenek furcsa összjátéka? "

Milyen kár, hogy ezt most közöltétek, ugyanis az összes "demokratikus" eszközötökre rá lehet húzni e 10 pont valamelyikét. És ezzel élni is fogok a jövőben...

Mellesleg az eredeti szöveg, az internetnek hála, több helyen is fellelhető, ami bizonyítja, hogy még ezt is a saját érdekeitek elérésére torzítottátok el...
http://noam-chomsky.tumblr.com..Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó