Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. április 22. 13:20

A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára.

1. Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2. A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3. A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4. A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”).

5. Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6. Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7. Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8. A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9. A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10. Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Titkos nyilvántartásokat kell létrehozni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/51254


Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szegény szerzőnk összekeveri a szezont a fazonnal.

Amikor lett volna óbégatni, akkor sehol nem volt. Most meg osztja a dierktívákat.

Uncsi...!

Válaszok:
marko11 | 2013. április 22. 13:40
Burmann | 2013. április 22. 14:14
bookmark | 2013. április 22. 14:33

ez az ember az USA-ról beszél?

Válaszok:
marko11 | 2013. április 22. 13:50

Erről van szó, így működik a mai "szabad" világ!

T. Szerk! ez ugyan RITKA fontos és értelmes írás, de nem lehetne esetleg egy kicsit GYAKRABBAN ilyeneket is szemlézni a sok para/ara/debreczni stb. marhaság helyett!


Szerzőnk évtizedek óta mondja az IGAZÁT. Az új világbirodalomról.


Igen, az USA-ról, ill. az új világbirodalomról beszél.
Mellesleg jól nyomon követhetjük saját bőrünkön is, ha emlékezünk még a rendszerváltó hazugságokra.


Annyi agymosott, egymondatos hívószavakra ugró, érzelgős, megvezethető, "mindentelhisz" ember sehol nincs, mint a Chomsky által jól ismert USA-ban. (Ld. hollywoodi filmek - tudatipar made in USA)

Válaszok:
outsider1 | 2013. április 22. 14:13

De van: én tudok egy kis közép-európai országról, ahol az emberek USA-t is túlszárnyalva naivak és ráadásul még individualistábbak az amerikaiaknál. Viszont ebben a kis országban még rosszabb a helyzet: Amerikában a választás után a vesztes gratulál a győztesnek, az élet megy tovább, itt meg a politika mindent letarolt.... Sajnos kedvenceid évtizedekre tönkrevágták az országot.

Válaszok:
Antigoné | 2013. április 22. 14:38

Nem gondolom, hogy ez a felsorolás a mai Magyarországnak lett címezve. Egyébként minden pontja igaz. Ha az országokat megnézzük - bármelyiket -, akkor láthatjuk, hogy minimum 1-2 pontba a magukat legnagyobb demokratáknak tartók is beleszaladnak. (Főleg azokba, ahol üzlet a népbutítás, a konzumidiotizmus magas szintre pörgetése.) Célszerű ezt a listát elmenteni valahová. Az első pontja például ismerős innen: „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel.” - Nyakó Nagyváradon 2008-ban.


Na itt egy másik amelyik gyűlöli a populizmust.

a "popolo" az a nép. Kit akar akkor meggyőzni?


Sajnos,szemellenző és politikai elfogultság ellen nincs gyógyszerem, kedves outsider!


Azzal a Fidesz lépett át egy határt, mikor 2002-ben nem ismerték el a választás eredményét és szervezték a kossuth téri dzsemborit. Aztán Amerikában lassan 250 év alatt sincs annyi alkotmánymódosítás, mint itt 4 hónap alatt. Olyat Amerikában nem hallhattál, hogy mi vagyunk a jobbik fele a nemzetnek, meg hogy a haza nem lehet ellenzékben. Sajnos mindennek következtében a válság utáni időszakban Mo. az utolsó helyek egyikére pozicionálta magát.


Ezt Chomsky-ék még valamikor a '90-es évek elején írták (nem talátam meg, pontosan mikor), és az a címe, hogy "10 strategies of manipulation by media".
http://theinternationalcoaliti..

Csak most a demokrata.blog elővette, és átírta a címet, meg a körítést.
Amúgy szerintem nem csak USA-ban, hanem az EU-ban is ez megy manapság.

A fönti linken találtam ezt, amit talán nem is Chomsky írt, de nagyon találó (ld. még Paul Lendvai et.al):
"It is a bitter irony of source journalism … that the most esteemed journalists are precisely the most servile. For it is by making themselves useful to the powerful that they gain access to the “best” sources"


Hm. Akkor lehet, hogy én is rosszul tudtam.


Így még jobb!
De már ahhoz is nagyon betegnek kell lenni valakinek, hogy a fenti pontokról OV jusson eszébe, és ne a világbirodalom, a szép új világ!


Titkok, hazugságok, demokrácia - nem csak a címe jó!


A blogger manipulatív szándékától függetlenül Chomsky egy zseniális elme. Amit például a nyelvészet asztalára letett az hihetetlenül érdekes és a legújabb agykutatások eredményei őt igazolják.


Kezdjük a 10. "Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. ..." ponttal. - Kik tudnak ma a legtöbbet rólad, rólam, mindenkiről? - A szupermarketláncok, a mobilszolgáltatók, a közöNségtoborzó weboldalak,... A politikai diktátorok nyilvántartásai ezekhez képest primitív fakardok. A politika és a politikai vezető (legyen akár diktátor) csak eszköz nála jóval hatalmasabb erők (a pénz és az információ igazi birtokosainak) kezében. Az USA elnöke is csak egy bábu azok markában, akik a kampánypénzeit összedobják. Tehát a pénz globális hatalmának korában a lokális diktatúrákkal való ijesztgetés éppen a manipuláció 1. pontjának alkalmazása: "Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, ... "
Az is az 1. pont alkalmazása, amikor a világlapok, az uniós propaganda, de különösen az amerikai külügyminisztérium európai térségért felelős tisztviselője, a Freedom House jogvédő szervezet képviselője, a magyarországi bíróságok függetlenségéért aggódnak. Az amerikai jogvédő professzor aktivitása (mindegy, hogy tudatosan vagy hasznos hülyeként) feltehetően arról a tényről hivatott elvonni a figyelmet, hogy az USA tagállamai legfelsőbb bíróságainak bírái kilóra megvehetők. A vállalkozói/befektetői körök rájöttek, hogy sokkal olcsóbb a nekik tetsző bírák választási kampányait finanszírozni, mint az ellenük hozott ítéletek miatt magas kártérítési összegeket fizetni. Bíróválasztás idején egyszerűen felvásárolják a tévék reklámidejét, és azzal az általuk kiszemelt bírójelöltet ajándékozzák meg. Az is csökkenti a költségeiket, hogy a 9 tagú bírói testületből elegendő 5-öt megvenniük. Ha ezután valamelyik esküdtbírósági ítélet egy perben a bíró bőkezű támogatója rovására nagy összegű kártérítést állapít meg, e támogatónak (fizetés helyett) elegendő az állam legfelső bíróságához fellebezni.
Nincs időm végig menni az összes ponton.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó