Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. április 21. 13:49

Április 21-én Bokros Lajos bejelentette új pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) megalakulását.

Mint azt a párt Facebook-oldalán írják, céljuk „a piacpárti és szabadelvű, a nemzeti és európai értékek hiteles képviselete és terjesztése Magyarországon”. Az elnökség tagjai közt az egykori pénzügyminiszter mellett megtalálható Pusztai Erzsébet, Kajdi József, Cselényi László és Pálfy G. István. A közösségi oldalon közzétették továbbá célkitűzéseiket is 13 pontra lebontva: ezek között szerepel az emberi és polgári szabadságjogok tiszteletben tartása, a nemzeti összefogás támogatása, az európai integráció melletti kiállás és a „kisméretű, hatékony és áttekinthető állam kiépítésének eszmei és közpolitikai támogatása”.

Bokros Lajos a Corinthia Hotelben jelentette be pártjának megalapítását, Facebook-on keresztül pedig már lehet csatlakozni a szervezethez.

Frissítés: Bokros Lajos beszédében hangsúlyozta: 2014-ben arról kell dönteni, hogy a klasszikus, európai fejlődést, vagy a tekintélyelvű rendszert választják-e az emberek. Szerinte utóbbi esetben mindenféle felzárkózásnak „búcsút mondhatunk”, nemzetközi elszigetelődés, társadalmi bomlás lesz az eredmény. A párt alapelvei közé tartozik a nemzeti összefogás, szolidaritás, az európai érdekrend maradéktalan képviselete, a demokrácia igenlése, az emberi jogok védelme, a szabad piac, az egyén szabadságának, méltóságának, megbecsülésének képviselete – mondta az elnök.

Közölte továbbá: Szent István-i hagyományok alapján magyarként tekintenek arra, aki annak vallja magát, elfogadják és tisztelik a kettős, vagy többes önazonosságot, és a magyar nemzet része mindenki, aki bármit tesz az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedéséért. Bokros Lajos azt is elmondta, elutasítja, hogy választásokat csak hazugságokkal, a rövidtávú politikai érdekek figyelembevételével, populista szólamokkal lehet megnyerni, ezért a MoMa az őszinte politizálás híve. Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, „nagy történelmi felelősséget vesz magára”.

Pusztai Erzsébet alelnök futballból vett hasonlattal élve azt mondta: többféleképpen lehet játszani a labdajátékot: a grundon, ahol aki erősebb, leváltja a bírót és a partjelzőt, kioszt néhány sárga és piros lapot, bokarúgást az ellenfélnek. Akit így győznek le, tele van félelemmel, megalázottsággal, haraggal. De kérdés, hogy érezhet-e valódi büszkeséget az, aki ilyen meccsen nyer? – tette hozzá Martin Callanan, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnöke azt mondta, hogy ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa, akkor az euró ma sokkal jobb állapotban lenne. Hangsúlyozta: szükség van olyan politikusokra az unióban, akik értik a gazdaságot, mert a térséget versenyképesebbé, nyitottabbá, szabadabbá kell tenni.

A sajtótájékoztató helyszíne, az egyik budapesti szálloda épülete előtt néhány demonstráló egy transzparenst tartott, amelyen egyebek mellett az állt: „Elég volt!”, „Bokros átvert mindenkit!”, „Kommunistából konzervatív?”. Bokros Lajos 2009-ben az MDF listájának éléről jutott az Európai Parlamentbe (EP), 2010-ben pedig a párt miniszterelnök-jelöltje volt, az MDF két évtized után azonban a választáson kiesett a parlamentből. Jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség arra hivatkozva, hogy Bokros Lajos minden kapcsolatot megszakított a párttal és annak politikáját nem képviseli, felszólította a politikust, adja vissza EP-mandátumát, de Bokros Lajos erre nem volt hajlandó. Bokros Lajos 2011-től a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának vezetője. Az intézet céljai között szerepel a konzervatív-szabadelvű értékek hiteles képviselete, a szabadságjogok, az alkotmányosság, és a demokrácia erősítése, a vállalkozási szabadság és a szabályozott, de szabad piacgazdaság védelme, valamint az állam átfogó reformja.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/51216


Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az Fn-en ( ha jól emlékszem) közölnek vele egy interjút, melyben azt mondja, a Fidesz fél tőle. Ettől úgy elfogott a nevetőgörcs, hogy alig tudtam magamhoz térni. Egy dologban biztosan nem szenved hiányt a panamai táncoslábú mandátumtolvaj: önbizalomban.
Azzal viszont nem lehet választást nyerni (néhány voksocska is kellene),Lajos!

Válaszok:
outsider1 | 2013. április 21. 14:16

A logójuk pedig egyenesen gyönyörű szép szivárványszínű. Van egy jól behatárolható réteg, amely vevő lehet rá.


Pedig igaz. A Fidesz mindentől tart. Mit gondolsz, miért van az, hogy van olyan választókerület, minek a határait már kb háromszor rajzolták át? Biztosra akarnak menni. Mert tudják, hogy politikájuk kudarc, csak "jogászkodással" még el lehet húzni egy ideig az agóniát. Sajnos a Fidesz agóniája az ország agóniája is. Ami számomra a leginkább vérlázító a Fideszben (a korrupció mellett), hogy minden korábbinál hülyébbnek nézik az embereket.
Abban a percben, ha megjeleneik néhány arc, akik határozottságot, elszántságot, kompetenciát képesek felmutatni, a Fidesznek annyi. A Fidesz valszeg elszámolta magát: a rezsicsökkentéses meg eu-ellenes kampányok pár hónapig kitartanak, de túl hamar kezdték, könnyen lehet, hogy pont a jövő évi kampány finisére fáradnak ki ezek a témák. Az egy más kérdés, hogy a kormányozni az orságot nagyon nehéz a mostani feldúlt jogrendben, hosszú nyűglődés vár ránk, akár Bajnaival, akár Bokrossal, akár nélkülük.... Csak kezdődne már el a változás....

Válaszok:
Julismama2 | 2013. április 21. 14:25

Bocs, de téged nem nehéz hülyének nézni az általad leírtak alapján.


Kupa ezerszer normalisabb, hitelesebb figura volt, es ez a centrum dolog neki se jott be.
Akkor majd pont ennek a hetprobas, cegeres gazembernek fog?


"MOMA"

--- jó rövidítés, fog sem kell a kiejtéséhez.


Igen, tényleg gyenge az ellenzék, és a Fidez már most be van szarva, kampányol ezerrel. Mondjuk nem sok ötlet van, ugyanazt a mantrázzák. Mindenféle jogi csűrcsavarral próbálják már jó előre megnehezíteni az egyelőre alig létező ellenzék jövőbeni választási esélyeit, ahelyett, hogy a kormányzással foglalkoznának két kampány között. A Fidesz kockázatvállalási hajlandósága nulla, a harci retorika ellenére. Azok mennek a tutira, akik már tudják a bukásukat.


Bokrost nem lehetne a Tátrába kooptálni?


Tűnjön innen, ocsmány szájú!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó