Adj gázt!: civil jogászkodás?

2013. április 11. 10:04

Holokauszt-emléknapon ilyen felvonulást nem lehet nem megakadályozni.

2013. április 11. 10:04
Máthé Áron
Máthé Áron
Konzervatórium

„Felesleges azonban bármiféle jogi körülírását adni az »Adj Gázt!« felvonulásnak. Aki amiatt aggódik, hogy ez majd mindenféle betiltósdit jelent, az nem lát tovább a szeménél. Holokauszt-emléknapon ilyen felvonulást nem lehet nem megakadályozni. Ezen kár vitatkozni, ez nem a jogállam végét jelenti, épp ellenkezőleg, a jog cinikus használata és a vállvonogatás helyett a jog újjáélesztését. Nyilván mindenki ismeri a Rejtő Jenő-féle szállóigét: nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani. Ugyanígy, nem lehet minden féleszű és provokátor akciójára paragrafust húzni.

Akik az önkényt próbálják a döntés mögé vizionálni, azok nem fogják fel, hogy a bírói függetlenség a fenti esetnél sokkal szélesebb körben teszi lehetővé a dinamikus jogértelmezést és jogalkalmazást. A jog nem egy gépezet, és nem is szeretnénk olyan világot, ahol az emberi életet a »gép ritmusa szabja meg«. Gyönge és esendő az a nemzet, amely a jog »világnézetileg semleges« betűi mentén próbálja megszervezni önmagát. Kell, hogy legyen a jogon túl egy összefogó értékkészlet, vagy ha az nem, akkor legalább a józan ész. Ez sokkal inkább »láthatatlan alkotmányként« funkcionál, mint egy vitatható legitimitású testület döntéseinek halmaza. Vagy ebből az ebből az inkoherens halmazból halványan elősejlő elvek. De ha közös értékek nincsenek, legalább az érdekeinket próbáljuk meg észrevenni. Adj gázt! címen felvonulást szervezni holokauszt-emléknapon nem kifejezetten illeszkedik a nemzeti érdekekhez, tökmindegy, hogy valaki baloldali vagy jobboldali. Épp elég bajunk van az antiszemitázós külfölddel és az itthon gyökeret vert szubkultúrákkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
willdataa
2013. április 11. 17:02
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * A holokauszt emléknap az április 16-án van, a motorosok pedig április 21-ére jelentették be menetüket. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
kjkj945
2013. április 11. 14:48
"" Ugyanígy, nem lehet minden féleszű és provokátor akciójára paragrafust húzni. " És tavaly miért is nem volt sömmi problema???? Akkor is motorztak!!!!! Ja wer ő ber ber!!! "" A jog nem egy gépezet, és nem is szeretnénk olyan világot, ahol az emberi életet a »gép ritmusa szabja meg«. "" " Haza csak ott van, hol jog is van, S a népnek nincs joga. "
tevevanegypupu
2013. április 11. 14:36
Vilagos, epelmeju ember ezt nem engedi es kesz, akarmennyire is demokracia van, ez izlestelen.Ha valami mas nevet adtak volna neki, de ezt..
hihhaa
2013. április 11. 12:53
A bazik a buzilika mögött mehetnek majd vasárnap?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik