Az NGM szerint nincs baj a telefonadóval

2013. január 24. 16:49

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem ütközik közösségi jogba a telefonadó, Magyarország pedig kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

2013. január 24. 16:49

Magyarország nem kívánja módosítani a távközlési adóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott intézkedés teljes mértékben megfelel a közösségi jognak – közölte Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca közleménye szerint a telefonadó célja, hogy a mostani gazdasági környezetben az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók fokozottabban vegyék ki részüket az államháztartás egyensúlyának javításában.

A telefonadó – a vonatkozó uniós jogszabály hiányában – jogszerűen, nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés. Erre tekintettel Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje – közölte az NGM.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. január 24. 22:41
Persze, ha valami szart kell megetetni az emberekkel, akkor arra az EU kötelezi a kormányt. Viszont ha a kormány trükközni akar az EU szabályokkal szemben, akkor azok mindjárt nem kötelezőek, csak egyszerű akadékoskodások.
Akitlosz
2013. január 24. 20:07
Kellene még adó a füstre, a kapukra, és a WC-kre is. Esetleg a tüsszentéseket is meg kellene adóztatni, persze szigorúan csak egészségvédelmi okokból.
laci0011
2013. január 24. 18:36
Fiúk egyszerűbb most megérdeklődni a számokat,felesleges arcoskodni,vagy még feltörhet az olaj és érdemes volt az időt húzni?
gubenc
2013. január 24. 18:35
Én alapvetően egyetérek azzal a FIDESZ politikával, hogy a cégek is vegyék ki a részüket az adóterhekből, de azzal az eszetlen módjával, ahogy csinálják nem. A telekom cégek valamikor "húzó ágazat"-nak lettek nyilvánítva az EU-ban, azaz a szektorra nem lehet különadót kivetni, csak ha azt visszaforgatják a fejlesztésükbe. Elvileg ez régebben a világ többi régióival (Amerika, Ázsia) versenyképesség miatt volt szükség, az internet boom korában nem volt mindegy, hogy ki milyen gyorsan építi ki a távközlési kapacitásokat. Az hogy ez jogos-e még lehetne vitatkozni. A tény viszont tény marad, ez a jogszabály továbbra is érvényben marad. Az EU szabályozókat nem hatják meg az elnevezésbeli trükkök, pl az, hogy ez illeték hanem adó. A tüntetés simán lehet a beszedett összeg kétszerese. Szeritnem egy nyilvánvaló pofonba felesleges önként belemenni. Végül is a közműadóval sikerült megoldást találniuk arra, hogy valamenyit beszedjenek ezektől a cégektől adóként. Ha az offshore átutalások rendesen adóztatva lennének, akkor elvileg a normál céges profit adó is elég lenne, esetleg azt lehene sávosítani. Ez így nem ütközik EU-s joszabályba. A különadók további hátránya, hogy bármit is dumál a kormány a fogyasztók oldalán a telekom szolgáltatás szabadáras, és semmi sem akadályozza meg a cégeket, hogy áthárítsák ránk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik