Arab keresztény, nem izraeli a Mohamed-ellenes film producere

2012. szeptember 14. 08:33

Nem Sam Bacile, hanem Abenob Nakoula Basseley lehet az igazi neve annak a producernek, akinek iszlámellenes filmje súlyos zavargásokat váltott ki több közel-keleti országban – jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió az amerikai színészek céhének dokumentumaira hivatkozva. Az FBI eközben nyomozást indított a filmre reagáló szélsőségesek által meggyilkolt líbiai amerikai diplomaták ügyében.

Az FBI Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon a producert, akit 2009-ben banki csalások miatt elítéltek. Az FBI felsorolása szerint a férfi az utóbbi évek során számos álnevet használt. Basseley a film elkészítésében részt vett stáb tagjai szerint nem zsidó vallású – ahogy az a médiában elterjedt –, hanem kopt keresztény.

A férfit azóta rendőri védelem alá helyezték. A Los Angeles-i rendőrség által Nakoulának nevezett rendező korábban többször is összeütközésbe került a törvénnyel. 1991-ben kisebb vétségek ellen indult eljárás ellene, 1997-ben pedig egy év szabadságvesztésre ítélték metamfetamin előállítása miatt.

A CNN megszólaltatott egy, a Mohamed-filmben szereplő színésznőt, Cindy Garciát, aki elmondta, hogy a szereplőgárdát és a technikai személyzetet félrevezették, mert azt mondták nekik, hogy a film címe Desert Warrior (Sivatagi harcos) lesz, és a forgatókönyvben a valójában Mohamedet megtestesítő karakter még George néven szerepelt. Többen azt állították, hogy a szövegüket, amelyben eredetileg nem szerepeltek az iszlámra való utalások, a forgatás közben drasztikusan átírták.

Ugyanakkor az FBI nyomozást indított a líbiai Bengáziban az Egyesült Államok konzulátusa elleni támadásban meggyilkolt négy amerikai ügyében – jelentette be Dohában Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Holder – aki a több arab országot keres fel – a katari fővárosban nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy Chris Stevens nagykövet és a másik három amerikai állampolgár haláláért – Líbiával együttműködve – igazságot szolgáltassanak.

Az FBI emberei Líbiában gyűjtenek bizonyítékokat az incidenssel kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41260