Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 22. 10:36

A foglalkoztatás bővítése tekintetében (leszámítva a közmunkaprogramokat) az Orbán-kormány nagyon is konvencionális álláspontot foglal el, és a mainstream gondolatokat követi.

Sokkal érdekesebb a finanszírozási források helyett a program munkahelyvédő-munkahelyteremtő jellegének vizsgálata. E tekintetben egészen más volt a fogadtatás, az elemző értékelések többsége hasznosnak és kívánatosnak ítélte a kormány által kitűzött célokat, és alapvetően megvalósíthatónak is tartotta. Néhány kósza kritikai hang hallatszott ugyan, ezek azonban nem a megvalósíthatóságra, hanem a program szükségességére vonatkoztak, miszerint nem az államnak kellene ezt a feladatot ellátni, hanem a piacra kellene hagyni. Arról a lényegi kérdésről azonban nem alakult ki vita, hogy itt és most ez a program képes lesz-e számottevően javítani a foglalkoztatást, s ha nem, akkor mit kellene tenni az ügy előmozdítása érdekében.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a foglalkoztatás bővítése tekintetében (leszámítva a közmunkaprogramokat) az Orbán-kormány nagyon is konvencionális álláspontot foglal el, és a mainstream gondolatokat követi. Első lépésben két éve úgy gondolta, hogy a jelentős jövedelemadó-csökkentés révén növelni lehet az aggregált keresletet és a munkakínálatot, így a foglalkoztatás bővülni fog, a GDP pedig dinamikus emelkedésbe megy majd át. Az azóta eltelt idő nem támasztotta alá ezt a várakozást. Most annyiban változott a koncepció, hogy a munkát terhelő adók mérséklésétől várja a kormány a munkahelyek bővülését, a gazdaság fellendülését. Valószínűleg azonban most is hiába.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40293


Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A foglalkoztatás nem csak bővíthető, de bővítendő is.

Ugyanannyit kellene költeni a hazai vállalkozásfejlesztésre, mint a multik támogatására. Vagy sokkal többet.

A jelenblegi kurzus legalább próbálja bővíteni. A ballibnek ez fáj.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó