Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 21. 20:02

Nincs olyan hagyományos nemzetállam, amelyik önállóan, minden részletet beleértve képes volna előállítani olyan mindennapi eszközöket, mint egy fejlettebb mobiltelefon. A gatyamadzag még megy.

„Érdemes megvizsgálni, mi is ma az Európa-projekt, hogy válságban van-e, hogy érdemes-e csatlakozni, és hogy van-e más lehetőség egyáltalán. Hogy Európa mint közös politikai terv ma mit jelent, arra azért borzasztóan nehéz válaszolni, mert hívei és ellenfelei egyaránt sokat tesznek a ködösítésért. A támogatók leginkább a szociális, jóléti Európát hirdetik, és ennek az értelmetlenül terjengős körülírása zajlik számos szerződésben, az ellenzők pedig a nemzetállam tragikus szétveréséről delirálnak, amiből szerintük egyenesen következik a közelebbről meg nem határozott tragédia.

Holott ez mind tévedés. A helyzet az, hogy a ma ismert nemzetállam fogalma nagyjából a XIX. században alakult ki. Az ezeréves államiságról szóló felvonulási transzparensek senkit ne tévesszenek meg, Szent István, de még Zrínyi korában is mást jelentett a »nemzet« fogalma. Mára viszont odáig jutott a világ, hogy nincs olyan hagyományos nemzetállam, amelyik önállóan, minden részletet beleértve képes volna előállítani olyan mindennapi eszközöket, mint egy fejlettebb mobiltelefon. A gatyamadzag még megy, a számítógép, autó, repülő, űrhajó viszont nem. Azoknak az előállításához az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása szükséges, illetve az ehhez nélkülözhetetlen politikai keretrendszer, a nyugati politikai kultúra évszázadok alatt kialakult normái. Erről szól az Európa-projekt, nem másról, persze ennek észrevételéhez érdemes a fontosabb európai szervek működését, határozatait, stb. nyomon követni.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40279


Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Nincs olyan hagyományos nemzetállam, amelyik önállóan, minden részletet beleértve képes volna előállítani olyan mindennapi eszközöket, mint egy fejlettebb mobiltelefon."

Na és? Minek akarnánk olyat előállítani amit mások jobban tudnak csinálni és mi meg tudjuk tőlük venni? Mi azokat a területeket kell, hogy megkeressük amiben jók lehetünk, amire igény van a világban, amit el tudunk adni. Olajat sem tudunk bányászni, ettől még van benzinünk. Már feltalálta az ember a kereskedelmet.


A dumád apám egy ócska kis bolsi agitáció, leöntve a "sértődött konzervatív" szósszal. Szerintem te keményen a Jókai utcai fiúknak dolgozol-na mindegy, te tudod.


Ha mar itt tartunk: es mennyivel jobb ujsagirok vannak mindenhol mashol Tallian Mikosnal es mennyivel jobb ujsagok mint a hvg. Nekunk nincs szuksegunk rajuk, nekik van rank. Mert a nemzetallam nelkul ezeknek meg gatyamadzagjuk sem lenne, nemhogy mobiltelefonjuk.


Maga el sem tudja kepzelni mi mindent mondott Sir Jagger otveneves palyafutasa soran vagy Sir Paul McCartney, esetleg Sir Elton John.. az angol kiralyno megis nemesi rangot adomanyozott nekik.. Nem is beszelve a Demszky altal kituntetett jomadarakrol..Szoval Pataki Attila emlegetese meglehetosen sovany dolog..Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó