Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 20. 16:37

A mások megbélyegzésétől tartózkodó, politikai korrektségre érzékeny civilizált viselkedés példája hathat.

„Kötöttem az ebet a karóhoz, hogy bármely kényes kérdésben, legyen az Trianon, 1956 – bármi, ami a közeli vagy távoli történelmet illeti, az úgynevezett múltbevallás a politikai és világszemléleti hajlamok által sokféle lesz, a megszólalók pedig a kibeszélés során újabb és újabb sértéseket fognak egymás fejéhez vágni. Vagyis a kibeszélés kívánalma aligha más, mint egy vulgarizált freudista ötlet. A hagyományosan intézményesült keretek között tartott tudományos vagy szakmai viták sem szokták megoldani a felmerült problémákat, főként nem oldják fel a teoretikus szemellenzőkből, személyes vetélkedésekből fakadó ellentétes érzelmeket – hogy ne mondjam, személyes utálatot, indulatot –, hanem legjobb esetben is csak tágítják a valaha szintetizálható ismereteket.

Ami azonban nem kevés, s alighanem alkalmatosabb, mint az úgynevezett társadalmi kibeszélés. Hogy mennyire felszínesen pszichoanalitikus ötlet a kibeszélés ajánlgatása, arról az elfojtás szó is árulkodik abban a gyakori szófordulatban, ami úgy hangzik, hogy a rendszerváltozás előtt »el voltak fojtva a rasszista indulatok«, de a »gyökerei« érintetlenül maradtak. Bizonyára, persze. Most pedig, hogy szabad a szólás, hangot kapnak az indulatok százféle régi sérelem miatt. A rasszista viselkedés és indulat elfojtása azonban nemcsak diktatórikusan lehetséges, hanem civilizatórikusan is, mintaadás, példakövetés, divat útján.

Mi egyéb ugyanis a civilizációs folyamat, mint a nemkívánatos, zsigeri indulatkitörések elfojtása? Erről prédikálunk oly kevesen és oly hiába ajánlva a politikai korrektséget. Nem kétséges, nehéz dolgok ezek, és senkinek nincs kezében a bölcsek köve. De a rasszista és sok egyéb politikai indulat fékezésére még leginkább a mások megbélyegzésétől tartózkodó, politikai korrektségre érzékeny civilizált viselkedés példája hathat. Hogy kevés példát mutatnak erre a nyilvánosság fényében sütkérező politikai intézőkörök? Ez igaz. De hátha mégis ez irányban keresendő különbözőségeinknek élhetőbb elviselése.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40236


27 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"A mások megbélyegzésétől tartózkodó, politikai korrektségre érzékeny civilizált viselkedés példája hathat."

Ez eddig oké, de a szerző sem erről híres ...


Gombár elvtárs!

Akkor a kibeszélést el is kezdhetnénk egy rádiós történettel (A Beszélő c. SZDSZ közeli médiából vettem,00):


"Jan. 17. A „történeti” egyházak képviselői levélben nehezményezik, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió új műsorstruktúrájában megkérdezésük nélkül döntöttek a vallási műsorokról.

Jan. 21. Gombár Csaba, az MR elnöke a tiltakozásokra válaszolva közölte, éppen az URH-adások tették lehetővé, hogy a vallási műsorok adásideje négyszeresére növekedjen.

Jan. 22. Az MDF ügyvezető elnöksége állásfoglalásában tűrhetetlennek és a nemzet szükségleteivel szembenállónak tartja, hogy a vallási műsorokat a Kárpát-medence túlnyomó részén nem fogható URH-sávra helyezte át."

(Tehát a határon túli magyarok jó része akkor nem hallgathatott rádión magyar nyelvű misét, istentiszteletet.)


Istenkém! A példaadás! No hiszen!Látjuk, halljuk, olvassuk, Gombár et. cimborái(na,jó: szellemi-ideológiai társai) micsoda fényes példákat mutatnak pl. az olimpiai győzelmek vagy éppen most Szent István ünnepe kapcsán. Blabla.

Válaszok:
Oblomov | 2012. augusztus 20. 17:12

Az utódok azok nem "Gombár-cimbik". Bár Gombárt is ugyanazon ifjúszadeszos fityiszek támogatták anno, akik most "a nyilvánosság fényében sütkérező politikai intézőköröket" beszéltetik.

Válaszok:
drkovax | 2012. augusztus 20. 17:17

Ja Fodor Gabi és csapata ...

Válaszok:
Oblomov | 2012. augusztus 20. 17:38

Na, jól van.

De ehhez analitikus is kell, mert csak úgy a betegek is elbeszélnek egymás mellett.....


Na, jól van.

De ehhez analitikus is kell, mert csak úgy a betegek is elbeszélnek egymás mellett.....


Nem az ellenoldalt, hanem minden tisztességes embert, és nem sértenek,mert a sértődéshez érzelmi viszony kell (pozitív v. negatív).Én nem gyűlölöm az "ellenoldalt", csak vitázom vele.


Eeknek ott a NOL-nál a "társadalmi kibeszélés" azt jelenti, hogy elfordulnak a valóságtól, elengedik a fülük mellett az érveket és a közakaratot, majd ők megmondják a tutit.

Aki nem az ő füttyszavukra lép, az pedig máris antidemokrata.

Ezekkel nem lehet szót érteni, hovatovább szóbaállni sem. Ráadásul kissé dehonesztáló is velük egy társaságba keveredni. Végtére is elég kriminalizált egy banda lettek. Nem csekély hányaduk már kóterben csücsül, mégpedig éppen azok, akik a különféle apparátusokban jeleskedtek. Így hát elég kínos lett ezekkel koccintgatni. Vagy akár vitatkozni.

Végtére is nem szoktunk lapot osztani a besurranóknak.


Már rég besoroltalak a trollok közé, de átiratkozhatsz zombivá, egye fene.


politikai korrektség = kettős mérce á la baloldal (az ő bűneikről beszélni tilos)


politikai korrektség = kettős mérce á la baloldal (az ő bűneikről beszélni tilos)


Egy kétélű fegyver az írásból:

"az elfojtás szó is árulkodik abban a gyakori szófordulatban, ami úgy hangzik, hogy a rendszerváltozás előtt »el voltak fojtva a rasszista indulatok«, de a »gyökerei« érintetlenül maradtak"

Akkor ezzel párhuzamosan le kell írni azt is, hogy akik ellen megnyilvánul ez a rasszista indulat, azok is kénytelenek voltak elfojtani bizonyos dolgokat, tetteket. Sajnos e cselekedetek gyökerei érintetlenül maradtak.
Ezek megszüntetése is menne a kibeszéléssel?


Erre valóban jó, csak éppen nem segít a problémák gyakorlati megoldásában.


Mondjuk én konkrétan a rasszista indulatokra és annak kiváltó okaira gondoltam. :)


Igaza is lehetne a cikkírónak. Csak nem vesz figyelembe olyan dolgokat (tudom, a politikai korrektség keretei közt erről nem illik beszélni), hogy a történelmet folyamatosan hamisították az elmúlt kétszáz évben. Visszamenőleg is. Vagy épp betiltottak témákat. Nincs feldolgozva a történelem és nem látunk tisztán. Muszáj felbolygatni és vállalni az ezzel járó indulatokat és esetleg szélsőségeket. Mert ha nem látunk tisztán, akkor a jelenben is csak a sötétben tapogatózunk. A politikai korrektségről csak annyit, hogy az egyenlő a véleménydiktatúrával.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó