Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 19. 15:10

Csak azonosításra szolgál az a mikrocsip, amelyet 2013. január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező lesz beültetni. A tévhittel ellentétben az eszköz nem sugároz jeleket, nem tartalmaz energiaforrást és az állat egészségére teljesen ártalmatlan.

Az állattartási szabályokat szigorító, augusztus elsején életbe lépett kormányrendelet kötelezővé teszi a kutyák úgynevezett transzponderrel való ellátását jövő év elejétől. A rizsszem méretű eszköz – amelyet az állat bőre alá ültetnek – egy antennát és egy mikrocsipet tartalmaz, utóbbi 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol – olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján. 
 
A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így a beültetés helyén megtapad. A mikrocsip egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrocsip nem sugároz jeleket, így nem alkalmas az eb helyének meghatározására – olvasható a civilek által fenntartott ingyenes regisztrációs rendszer internetes oldalán is (m-a-x.hu). 
 
A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított „fecskendőben”, steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, mert beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát is, amely az eb oltási könyvébe, útlevelébe vagy a regisztrációs adatlapjára is felkerül.
 
A művelet előtt a behelyezendő mikrocsip azonosító számát leolvasó készülékkel ellenőrzi az orvos. Ezután elvégzi az állat azonosítását – amennyiben először találkozik vele – faj, fajta, ivar, szín, életkor besorolás szerint. Ezt követően megvizsgálja az állatot, majd meggyőződik arról, hogy korábban megjelölték-e már csippel. Miután a transzpondert sikeresen bejuttatta a bőr alá, ismételten le kell ellenőriznie a leolvasó készülékkel, hogy működik-e a mikrocsip. Amennyiben az állat már járt az orvosnál, úgy csak a csip behelyezési költségével kell számolnia a gazdának, amelyet a kormányrendelet 3500 forintban maximalizált. Ez az összeg a transzponder behelyezését és a regisztrációs díjat is magában foglalja. A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka – rendelkezik a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) március elsejétől hatályban lévő szabályzata.
 
A leolvasó három-nyolc centiméter távolságról képes a csipet azonosítani. A legegyszerűbb típusok csak egy szabványt olvasnak, a komolyabb szerkezetekkel az állatok azonosítására bevezetett szabvány szinte minden csipje leolvasható. Létezik számítógéppel összeköthető, több ezer leolvasás adatait tárolni képes leolvasó is. Az európai szabvány csipek 15 jegyű számsort tartalmaznak, de minden gyártó más számtartományt használ. 
 
Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára korábban az MTI-nek kifejtette, hogy december 31-ig a készülő állami ebadatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrocsippel ellátott kutyákat is. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni, amelynek egyszeri költsége orvosonként egy-háromezer forint között változhat.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40211


24 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mikor kapunk mi is chipet?

Az SZDSZ már régen bevezette volna.
Majd a DK. (Diktatórikus Koalíció).


Neked mi kozod van mas kutyajahoz?


Ehhez mit szóltok?

Az ehető chippel ellátott gyógyszer megkapta a hatósági engedélyt
POSZT SZERZŐJE: THEA – 2012/08/06
KATEGÓRIÁK: EGÉSZSÉGÜGY

"Helyesbítés: A Proteus terméke már 2010-ben megkapta a forgalmazási engélyt az Európai Unióban és, amint az a korábbi cikkből kiderül, a chippel ellátott tabletták és kiegészítők elvileg heteken belül kaphatóak lesznek a brit Lloyds gyógyszertárakban. További érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a termék egyik támogatója nem más, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány."
.......................................
http://idokjelei.hu/2012/08/az..

Válaszok:
egysegelem | 2012. augusztus 19. 17:42

En orulok neki, hogy mar ilyen fejlett az orvostudomany, es egyre tobb betegseg goygyithato, es egyre kevesbe fajdalmas beavatkozasok is elegendoek. Mi mast lehetne irni egy ilyen hirrel kapcsolatban? Minden fejlesztesnek orulunk es varjuk!


2009-es influenzia járványnál erőteljesen tiltakozott a fidesz és a jobbik,mondván benne van a chip az oltó anyagban ! :)
Emlékeztek a rengeteg emil-re és sms-re!
Tuti hogy az akkori kétharmados többségben uralkodó SZDSZ-MSZP társulat beültette ezeket a lehallgató és azonosítgató nano alkalmatosságokat a jóhiszemű emberekbe! :)


Szia! Itt talán.....
"Ez az oldal az ún. mikrochipes állatazonosítóval és/vagy EU-s állatútlevéllel rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál.
Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni, módosítani csak azok az állatorvosok tudnak, akiknek ehhez belépési jogosultsága van."

http://www.petvetdata.hu/


Faluhelyen 100 kutya közül 20 kapja meg a veszettség elleni oltást. Sok portán, 2-3 kutyus van, oszt egyet sem oltottak be, mert 3.500.- Ft volt/db.

Oszt akkor azonosító csippet mennyi kutya kap majd?


"Csak azonosításra szolgál az a mikrocsip"

Meg némi kis lovetta beszedésére.

A macska is megharap és karmol, ha olyan helyzetbe kerül, abba miért nem kell.

Meg a róka is, meg stb.

A ló elől harap, hátul meg rug is.

Szóval pénzbeszedés ez a felsőfokon.


A három rotweiler közül, amik most halálra martak egy 9 éves gyermeket, kettő nem volt beoltva... (Mondjuk, a gond megoldódott, mert a gyermek meghalt, így nem kérdés, hogy veszettség ellen kell-e oltani.)ma

Válaszok:
egysegelem | 2012. augusztus 19. 21:02

Plusz az utcan koborlo ugyanilyen dogoket is tessek elvinni, ha pedig van bene chip, kemenyen megbuntetni a gazdajat, ugyanez legyen igaz a _szajkosar es poraz nelkuli_ kutyasetaltatokra is!


Erdekes story amugy, egy ilyen esetben, amikor igy hal meg nyerek, hogy korhazban all be az agyhalal, es eletben tartjak hogy kivehessek a szerveit, akar 4-5 masik gyerek eletet is megmenthetik a szervei. A sors az egyik oldalon elvesz, de a masikon ad.


Ez igaz, de aligha hiszem hogy vesztettek volna, a veszettseg egy virusfertozes, nem olyan nehez ellenorizni.


Ez a mikrochip kulfoldon mar reg honos, nem csak kutyaknal,macskaknal is alkalmazzak.
Lenyege az lenne, hogy az elkoborolt allatokat konnyeden a gazdijuknak vissza lehessen szolgaltatni.
Ezert a rendorsegnek es az allatorvosoknak is van leolvasojuk.
Egy kulfoldi baratomek macskaja eltunt, harom honapig kerestek,kerestettek hirdetesekben.
Egy nap elokerult 80 km-re a varosuktol talalta meg valaki,aki leolvastatta a chip kodjat es a gazdit ertesitettek.
Arrafele aki haziallatot tart, gondoskodik az evi allatbetegsegek elleni beoltasrol, ami azt jelenti,nincsenek veszett ebek, amiktol tartani kellene.
Szerintem jo otlet annak ellenere, hogy nekem nincs haziallatom.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó