Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 14. 10:18

Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához képest 2012 második negyedévében 1,2 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt gyorsbecslése alapján.

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Ezzel az első negyedévi 1,0 százalékos visszaesést követően bekövetkezett az elemzők által beharangozott technikai recesszió.

Kedden kiadott jelentésében a KSH felfelé korrigálta a korábbi adatokat: eszerint az első negyedévi, éves összehasonlítású csökkenést 1,5 százalékról 1,2 százalékra mérsékelte. Negyedévi összehasonlításban az első negyedévi 1,2 százalékos visszaesést 1,0 százalékosra mérsékelte, a 2011 negyedik negyedévi stagnálást pedig 0,1 százalékos növekedésre javította. A tavaly második negyedévi visszaesés mértékét viszont 0,2-ről 0,3 százalékra rontotta. Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult.

A mezőgazdaság tavaly kiugróan jól teljesített, a második negyedévi 26,1 százalékos növekedés eleve magas bázist jelentett az idei gyenge eredményekhez képest. Az év második felében ez a hatás tartósan érvényesülni fog, mivel a mezőgazdaságban hozzáadott érték 2011 második negyedévében 28,4, a negyedikben pedig 27,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39989


Összesen 218 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


És akkor mindenki!

MA-TOL-CSY!
MA-TOL-CSY!
MA-TOL-CSY!


Az gondolom a korrekt vélemény ehhez közelít:

"A második Orbán-kormány rossz irányba indult el, pedig a Bajnai-kabinet sokat segített nekik, hogy ne legyen annyira rossz a kiinduló helyzetük – kritizálta Chikán Attila a mostani lépéseket a Világgazdaság konferenciáján. Ideológiaorientált gazdaságpolitikát kezdtek el, amely technikailag sem volt kivitelezhető. Két év eltelt, amíg szabadságharcok után észrevették, hogy ha ezt az irányt tartják, nagyon súlyos következmények lesznek – véli Orbán Viktor korábbi gazdasági minisztere. Most már úgy látja, hogy elindult a kormány a racionalitás irányába, de sajnálni lehet, hogy csak mostanra jutottak el ide. Sajnálatos ténynek nevezte azt is, hogy a kormány ezt nem mondja ki, továbbra is nem reális jövőképről beszélnek. Szerinte többpárti konszenzusra lenne szükség, ám ennek nem látja esélyét."


Matolcsy György szerint 2025-2030-ra elérhetünk oda, 5-6 százalékos növekedési mutató mellett, hogy 200 milliárdra euróra tudjuk növelni GDP-nket. Ausztria GDP-je ennek kb. 150%-a, a mában. Ez is mutatja, a "dinamikus fejlődést is túl kell szárnyalnunk", ami biztosan nem lehetetlen, de csak úgy, ha mindenki ugyanazon irányban húz, ugyanazon akarat mellett.

Valóban félre kell tenni a széthúzást, a politikai adok-kapok játékát, a politikai játszadozásokat, át kell adni a terepet a józan szakmaiságnak, a konszenzusnak. Most tovább menetelenünk a béka feneke alá, majd onnan indítjuk a támadást néhány tizedes növekedési mutatók mellett. Nincs időnk próbálkozásokra, folyamatos restartokra, játszadozásokra. Nincs idő a továbbiakban arra, ami az elmúlt majd negyedszázad nagyobb részét jellemezte. A probléma adott, oldjuk meg, tisztességesen, együtt, de ne pofozkodások, hiteltelenségek, hitegetések, mellébeszélések mellett. Emberöltőket dobunk ki a semmibe.


Életet is leheltek vettek MOL részvény-t pár száz milliárdért, ami nagyban segítette a magyar kkv szektort a felfutásban, mindenhol érzik Szabocs-tól Békésig a kisvállalkozók, hogy ezzel sokkal jobb lett nekik.


Ha prioritásosan szakmai vita folyik gazdaságunk jelenéről, jövőjéről, akkor szerintem már pozitív irányba haladunk.


Amikor gazdasági kérdésekben belföldön, külföldön, baloldalon s már jobboldalon is szakmai kritikák tömege zúdul a kormány irányába, amikor a kormány által kiadott prognózisok és a realitások folyamatosan elhúznak egymás mellett, már rövidtávon is, akkor ott gond van.

A tisztán hatalmi, politikai (szabadságharcos) céljainkat az őket reálisan megillető sorba kell visszapriorizálni.

Szakmai javaslatokat szakértői szinten kell hozni, gazdasági megoldásokat, terveket lefektetni szintén ezen szinten szokás. Fontos lenne, hogy meghallgasson más véleményeket is a kormány (építő kritikákat, javaslatokat), törekedve a konszenzusra, közös nevezőre, a parlamentben is. Nem lenne gond az sem, ha olyan hosszú távú tervet tudna a kormány lefektetni, amely rendelkezne egy olyan parlament által közösen elfogadott minimummal, amely meggátolná a politikai ciklusokat abban, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntsék rendre.


Igen vazze! Ezért csináltuk a fülkeforradalmat.

Nem azért, hogy ugyanolyan kontár populista posztkomcsi kisstílű párttitkárelvtársak irányítsák az országot.

Jelenleg annyi különbség van, hogy te akkor nem voltál felelős az elqrásért, mert nem az kormányzott, akire te szavaztál(, esetleg még tüntettél is ellene), most meg felelős vagy te is. Hát tessék úgy viselkedni, és befejezni a dedót. A mi hazánkról van szó, leszarom a "de a Pisti ííííííííííííís!"-érvelést.


"Amit véleményformáló közgazdasági tekintélyek javasoltak és javasolnak, az a helyzetünket nagymértékben rontotta volna. Matolcsyé az érdem, hogy volt bátorsága ezzel szembemenni. Az irányt illetően neki volt igaza."

Ez egy szubjektív magánvélemény.

A tények és gazdasági mutatók viszont objektív módon beszélnek, amelyek a másik irányt támasztják alá. Csaba László elmondása szerint nem léteztek megalapozott, számításokkal, számokkal alátámasztott gazdasági tervek. Sokszor rögtönzésekből állt fel két évünk. A külföldi tőkét a kiszámíthatatlan és bizonytalan környezettel tartottuk távol, tervezgettünk, prognózisokat gyártottunk (minisztérium), majd rendre mások prognózisa vált valóra irányunkban. Nem a gazdasági minisztérium szavahihetőségét érősítik az eredmények sem.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, szakértők szerint a legutolsó irányváltások már az optimálisabb irányt célozzák.

Saját véleményem az ez mellett, a politika céljai a kelleténél nagyobb mértékben szóltak bele a gazdaság irányvonalába. Az elmúlt két esztendőben a jogi, alkotmányozási, hatalmi berendezkedés kérdései vitték a prímet, valahol háttérbeszorítva a gazdaság valódi érdekeit.

Azt gondolom, párhuzamosan morálisan kellene ezen országot, a politikát, a társadalmat "növekedési pályára" állítani, mert ez még gazdasági helyzetünknél is égetőbb probléma és kihatással van a gazdaság, gazdasági döntéseink vonalára is.


Úgy járunk, mint a cigány lova, az is pont akkor döglött meg, amikor már éppen leszokott volna az evésről.

Hiába, az sajnos tény, hogy adóemelésekkel, beruházók tudatos elüldözésével, NAV portyákkal és közmunkásokkal nem lehet gazdasági fellendülést elérni.

Be kéne fejezni a szocializmus alapjainak lerakását és visszatérni a kapitalizmushoz.


Ha ez meg az történt volna, írod.

Most meg az a helyzet, hogy a pénz sehol. Se a befizetés, se az állami kiegészítés.

A recesszió meg a nyakunkon.

Nem veszed észre, hogy a bekövetkezett tények sokkal súlyosabbak, mint a feltételezéseid, amiknek nem sok alapjuk van?


Jómagam figyelembe venném a tényeket, a gazdasági mutatókat, a tendenciákat, ahogyan az a gazdasági életben bevett szokás, amelyek mérés eredmények, objektív, egzakt, összevethető bizonyítványok. Sajnos a jelenben és a jövőben "kenyeret" gazdaságunk állapotának függvényében fogunk tudni vásárolni, egyéni következtetésekre, véleményekre nem mérnek pékárút a boltokban, önmagában az jólétet sem teremt az országban.

Korábban tett ígéret szerint a GDP-nek túl kellett volna szárnyalni az uniós adatokat a jelenben. A kormány ezt tervezte be, ez mellett állt ki, erre rendezkedett be. Viszont nem ezt látjuk, sajnos most sem. Vagy a tervezésben, vagy a kivitelezésebn valami nem működik, erre azt mondani, hogy korrekt működés, korrekt viszonyban van a terv a megvalósítással...a következtetés mindenki számára adja magát.

Válaszok:
hhonor | 2012. augusztus 15. 07:52


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó