A magyar katonákat bírálta Új-Zéland kormányfője

2012. augusztus 07. 12:57

„A magyarok nem mennek ki éjszaka – lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem” – fogalmazott John Key új-zélandi kormányfő. Key hétfőn az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat bírálta, mivel azok szerinte azok nem járőröznek éjszakánként. A Honvédelmi Minisztérium tiltakozik.

2012. augusztus 07. 12:57

John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a felkelői tevékenység mértéke az általuk ellenőrzött területen – számolt be a stuff új-zélandi hírportál kedden. „A magyarok nem mennek ki éjszaka – lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem” – fogalmazott Key. A miniszterelnök azután bírálta a magyar csapatokat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban. Az új-zélandi kormányfő azt is elmondta, hogy Wellington nem fogja kérelmezni a magyar hozzáállás megváltoztatását. A magyarok álláspontja nem változott, mióta itt vannak. Úgyhogy nem gondolom, hogy bármit is megváltoztatna, ha akár közvetlenül, akár közvetve nyomást gyakorolnánk a magyarokra – jelentette ki Key.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nem tartja helyénvalónak a magyar katonákat ért vádakat, ezért határozottan visszautasítja azokat – közölte a tárca az új-zélandi miniszterelnöknek az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokkal szemben megfogalmazott kritikájára reagálva kedden az MTI-vel. A HM szerint a magyar vezetésű bagláni tartományi újjáépítési csoport az ISAF által megfogalmazott követelményeknek megfelel, s magas színvonalon teljesíti feladatait, amit a közelmúlt szövetségesi elismerései is alátámasztanak. Sajnálatosnak nevezték, hogy a magyar katonákat ért bírálat nélkülözi azt a szövetségesi, bajtársi szellemet, amelyet a Magyar Honvédség minden körülmények között meg kíván őrizni a jövőben is.

A minisztérium rámutatott: a magyar tartományi újjáépítési csoportnak – a nyilatkozattal ellentétben – nem feladata a tálib ellenállás fészkeinek felszámolása, azt az erre a feladatra létrehozott (amerikai, német és afgán) harccsoportok végzik. Az újjáépítési csoport feladata a tartomány fejlesztési feladatainak irányítása és koordinálása, amit a magyar katonák kiválóan látnak el. Tevékenységüknek köszönhetően a tartományban közel százezer ember életminőségét javítva fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is. A minisztérium kitért arra is, hogy a tárca és a Magyar Honvédség együttérzését fejezi ki az Afganisztánban elhunyt új-zélandi katonák bajtársainak és családtagjainak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parasztvakítás
2012. augusztus 09. 20:23
John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Majd küldünk egy kontingenst borsodból,aszt azok majd CSAK éjszaka járnak!!
Krupp Skya
2012. augusztus 09. 20:16
Háború értelmetlen, mi a faszt kerestek Újzélandtól többezer kilométer távolságra ha vesztetek a tálibok akkora holokauszt tulélési potlékot vernek a nyakatokba mint a pinty és be fogják perelni az ZÁV-ot. Zélandi Állami Vasútak és 500 milliárdot fizethetek Antitalibán és Antitálentum kutatásra a talibán filozofusoknak amit természetesen zélandi adófizetők fizetnek majd, és még jó ha a talibánok nem nyitnak kaszinót Zélandon.
Krupp Skya
2012. augusztus 08. 05:40
Zellenka, a Második világháború óta elvesztettetek minden háborút Koreait, Vietnámit, Irakit, Afgansztánit, akkor majd a 100 tagú magyar cigányzenekar fog majd nektek nyerni NA NE!
velemeny2010
2012. augusztus 07. 14:55
Csoki véleményét osztva tök mindegy, hogy Afganisztánban mi van, inkább Borsodban,agy egyes magyar vidéki körzetekben kéne szerepet vállalni... Szerintem nagyobb kihívás, mint pár csuklyás bennszülöttet hajkurászni a 8000-es hegyek közt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik