Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 6. 12:23

A magyar többségi tulajdonú cégek nem versenyképesek, és maguktól nem is lesznek azok. Belső megtakarítás, tőke pedig nincs, amiből beruházni lehetne. Interjú.

Amíg Magyarországon nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, a spekulánsok visszaveréséhez mindig szükség lesz bőséges valutatartalékra. Nem felelőtlenség ez?

De, főleg annak fényében, hogy mi a szándékuk vele. A kormány szerint Magyarországnak két baja van: a jelentős, főként devizában felhalmozott államadósság és a nagyszámú külföldi tulajdonú vállalkozás. E kettő együtt – vagyis a kamat- és a profitfizetés – kivonja a megtermelt jövedelmet az országból. A recept tehát az, hogy végső soron a jegybanki tartalékból törlesztenék a devizaadósságot, ez jelentősen gyengítené a forintot, inflációt generálna, ami elinflálná a forintadósságot, és növelné az export-versenyképességünket. A másik fronton pedig igyekeznek a külföldiek jó részét kiutálni, különadókkal és egyéb kormányzati intézkedésekkel. Azt képzelik, ha e két problémát orvosolják, a magyar gazdaság egy csapásra szárnyalni kezd.

De legalább van annak realitása, hogy egy ilyen méretű és adottságú ország önállóan boldoguljon?

Nincs. A magyar többségi tulajdonú cégek nem versenyképesek, és maguktól nem is lesznek azok. Belső megtakarítás, tőke pedig nincs, amiből beruházni lehetne. Sürgősen fejleszteni kellene a belső piacot. Be kellene látni, hogy ha a mezőgazdaság nem is a csúcs, ha egyszer high-techben nem tudunk versenyre kelni, legalább a belső ellátásra, élelmiszerekre, megújuló energiára nagyobb figyelmet kell fordítani. Nagy tartalékaink vannak, és volt rá ígéret, hogy tényleg az ehhez értő családi vállalkozásokat támogatják. Orbán ki is nevezte Ángyán Józsefet államtitkárnak, akinek aztán rá kellett döbbennie, hogy mindez csak szöveg: ugyanúgy a Fidesz-kegyelt nagytőkések kaptak hatalmas területeket...

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39685


Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sólyoméhoz hasonló, tisztes polgári véleményalkotás a kunbélák országlásáról.


Érdemes elolvasni jobboldalon Mellár Tamás meglátásai mellett szakértői véleményként Chikán Attila, László Csaba, Bod Péter Ákos, Surányi György vagy akár közben becsatlakozóként Járai Zsigmond értékeléseit.
Ha már nevesebb jobboldali szakértők is alapvetően azonosan ítélik meg a gazdasági folyamataink státuszát, irányát, a kilátásokat, akkor talán nem lenne oktondi elgondolkozni dolgokon, azon például meddig képezhet sikeres alternatívát fejünket a homokba dugva, érzelmeinktől vezérelve politikai zászlókat lengetni a valós gazdasági problémák felvetése és megoldása helyett?

Igen, ha kihúzzuk a fejünket a homokból, láthatjuk a valóságot. Megörökölt adottságok mellett, az azokra szabott gazdaságpolitika nem hozta meg a várt eredményt, rossz úton, rossz irányban haladtunk. Ezen helyzetben a hiteles, becsületes, tisztességes lépés, önkritikusan belátni a hibákat, korrigálni azokat és elindulni a helyes irányba, az ország érdekében.


Mellár úr, ez bizony az szdsz-es filozófia, csak finomabban előadva.
A magyar szar, az állam rossz gazda, adjuk oda a külföldieknek.
A külföldiek becsukták a termelőcégeket, a kereskedelmi cégeik dömping áron adják a náluk eladhatatlan szemetet, amivel (+ a negyed EU támogatás versenyhátránya) csődbe juttaták a mezőgazdaságot.

Ez a filozófia már koldusbotra juttatta az országot, nem kellene tovább erőltetni.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó