Igyekeznek a külföldiek jó részét kiutálni

2012. augusztus 6. 12:23

Mellár Tamás
hvg.hu

A magyar többségi tulajdonú cégek nem versenyképesek, és maguktól nem is lesznek azok. Belső megtakarítás, tőke pedig nincs, amiből beruházni lehetne. Interjú.

Amíg Magyarországon nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, a spekulánsok visszaveréséhez mindig szükség lesz bőséges valutatartalékra. Nem felelőtlenség ez?

De, főleg annak fényében, hogy mi a szándékuk vele. A kormány szerint Magyarországnak két baja van: a jelentős, főként devizában felhalmozott államadósság és a nagyszámú külföldi tulajdonú vállalkozás. E kettő együtt – vagyis a kamat- és a profitfizetés – kivonja a megtermelt jövedelmet az országból. A recept tehát az, hogy végső soron a jegybanki tartalékból törlesztenék a devizaadósságot, ez jelentősen gyengítené a forintot, inflációt generálna, ami elinflálná a forintadósságot, és növelné az export-versenyképességünket. A másik fronton pedig igyekeznek a külföldiek jó részét kiutálni, különadókkal és egyéb kormányzati intézkedésekkel. Azt képzelik, ha e két problémát orvosolják, a magyar gazdaság egy csapásra szárnyalni kezd.

De legalább van annak realitása, hogy egy ilyen méretű és adottságú ország önállóan boldoguljon?

Nincs. A magyar többségi tulajdonú cégek nem versenyképesek, és maguktól nem is lesznek azok. Belső megtakarítás, tőke pedig nincs, amiből beruházni lehetne. Sürgősen fejleszteni kellene a belső piacot. Be kellene látni, hogy ha a mezőgazdaság nem is a csúcs, ha egyszer high-techben nem tudunk versenyre kelni, legalább a belső ellátásra, élelmiszerekre, megújuló energiára nagyobb figyelmet kell fordítani. Nagy tartalékaink vannak, és volt rá ígéret, hogy tényleg az ehhez értő családi vállalkozásokat támogatják. Orbán ki is nevezte Ángyán Józsefet államtitkárnak, akinek aztán rá kellett döbbennie, hogy mindez csak szöveg: ugyanúgy a Fidesz-kegyelt nagytőkések kaptak hatalmas területeket...

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39685