Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 6. 17:58

Mint rabbi, minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót kötelességem fogadni.

A sajtó részéről, illetve magánemberektől érkezett nagyszámú megkeresésre reagálva, az alábbiakban egy pár pontban szeretném összefoglalni Szegedi Csanád nálam tett látogatásával kapcsolatos álláspontomat:

Szegedi Csanád magánemberként keresett fel. Mint rabbi – származástól és morális előélettől függetlenül – minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót kötelességem fogadni. Egy ilyen találkozás nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól. Ami ezen a – számomra is nehéz, lelkileg megterhelő – beszélgetésen elhangzott, azt, mint rabbi osztotta meg velem. Szegedi Csanád annyit mond el erről, amennyit jónak lát, engem köt a diszkréció, kivéve az ott általa elmondott bocsánatkérést és a szűk közösségünkre tartozó tanulságokat, amelyek nyilván nem csak nekem szóltak.

A zsidó vallás tanítása szerint minden ember szabad akarattal bír, és bármikor jóváteheti korábbi tetteit. A jóvátétel, és egyáltalán a megváltozás egy hosszú és göröngyös folyamat, amelynek sok lelki, emberi és közösségi vonzata van. A jelen szituációban úgy gondolom, hogy Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van, amelynek – mindannyiunk reménye és érdeke szerint pozitívan kellene végződnie. Az, hogy ez így fog történni vagy sem, az elsősorban rajta múlik, nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk.

Tisztában vagyok a téma érzékenységével és az üggyel járó – mindannyiunkra kiható felelősséggel – így én egy nálam személyesen tapasztaltabb és nagyobb tudású rabbit, Oberlander Báruhot kértem fel a helyzet szakmai egyengetésére – abban az esetben, ha erre a továbbiakban szükség lesz. Oberlander rabbi, az üggyel kapcsolatban – eredetileg attól függetlenül – egy teoretikus szakmai tanulmányt adott közre, amely a zsido.com oldalon olvasható.

Megítélésem szerint ez – a nem kifejezetten mindennapi – ügy még messze nem ért véget. Arra kérem saját közösségemet és a nagy nyilvánosságot is, hogy várjuk meg az ügy végkimenetelét, ne hozzunk elhamarkodott ítéletet, és addig is hagyjuk a folyamatot, annak emberi aspektusában a média nyilvánosság nélkül alakulni. Ami Szegedi Csanádot illeti: a személyes sorsa az ő kezében van.

Tisztelettel,
Budapest, 2012. augusztus 6.
Köves Slomó rabbi
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39706


Összesen 312 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Azért Slomó bevehetnél engem is magatok közé, ha ott a másfajuakkal szemben elkövetett bűnök valóban megbocsátást nyernek. Szegedi Csanád csupán vérségi, faji alapon büntetlenséget élvez.

Válaszok:
duzur | 2012. augusztus 6. 18:46

---- Az eredeti szövegben van egy link, mögötte egy hosszabb írás, annak végén pedig összefoglalás. annak ellenére belinkelem ide az összefoglalást, hogy nagyon érdekesnek találom a részletes kifejtést is:

"Összefoglalás:

A zsidó tanítás szerint a „kiválasztottság” nem többlet-erényeket, magasabb képességeket vagy értékbeli fölényt jelent, hanem kizárólag egy küldetés magasabb felelősséggel járó kötelességét. A judaizmus nép-vallás, származás által kötelez ugyan, de ha valaki csatlakozni kíván ezen nép-vallás küldetéséhez, az megteheti, betérhet zsidónak, és a gijur által ugyanolyan tagjává válik Izraelnek, mint aki született zsidó.

A háláchá szerint, aki zsidónak született – vagy az előírásoknak megfelelően betért, és így csatlakozott a zsidó néphez – az örökké zsidó is marad, akkor is, ha időközben elhagyta hitét és nem gyakorolja vallását. „A zsidó, még ha vétkes is, zsidó marad” – fogalmaz a Talmud.

Ennek ellenére a vallást tudatosan megtagadó zsidó – visszatérésének pillanatáig – sok tekintetben elveszti zsidó mivoltát. Azonban korunk vallástalan zsidóit minden tekintetben zsidónak tekintjük, és semmilyen értelemben nem vonatkozik rájuk az eretnekek fent részletezett megbélyegzése, mivel „elveszett gyermekeknek” tekintjük őket.

Mindezeknél súlyosabb elbírálás alá esik az a zsidó, aki közössége ellen fordul. A saját népe ellen fordult hitehagyott antiszemita zsidóra sajnálatosan nem egy példa van a történelem során.

Megítélésünk szerint azonban befogadóbb elbírálás alá esik az a zsidó, aki mint „a népek között elveszett gyermek” került téves útra és vált saját népének ellenségévé. Feltételezhetjük, hogy ha az említett személy útja kezdetén tisztában lett volna származásával, és különösen felmenői mérhetetlen szenvedéseivel, akkor soha nem került volna ilyen uszító közösségbe.

Ezzel együtt kötelessége a megtérés. Két kötelessége van: 1. Tegye jóvá korábbi vétkét azzal, hogy fellép az ellen az ideológia ellen, amellyel korábban maga is közösségének ártott. Minden eszközzel és érveléssel az antiszemita propaganda ellen lépjen fel. 2. Bocsánatot és könyörületet kell kérnie közössége tagjaitól személyesen és nyilvánosan egyaránt. Ezzel párhuzamosan, a közösség kötelessége az azonnali megbocsátás.

Oberlander Báruch rabbi
Közép- és Kelet Európai Rabbik Tanácsa
Budapest, 2012. augusztus 1. – 5752. Áv 13.

Teljes írás:
http://zsido.com/konyv/73/4150..


Annál nemesebb gesztus, hoy az összes többi magyar uniós képviselö mindig is kizárólag a szegények gyámolitására szánta a búsás uniós gázsit...


Tudtommal a katolikusoknál is megbocsájtatik annak aki meggyónja vétkeit, vagy nem?


Jahve szabad akaratot adott az embereknek.


Valóban Köves akart beleszólni a politikába vagy egy zavarodott politikus fordult hozzá segítségért?
Szerinted ez ugyanaz?


Szegedi legkésőbb 2003-ban már tudta, hogy zsidó. Nem tudok rájönni mi a célja ezzel a színjátékkal.

Megértettem, hogy a rabbinak fogadnia kellett Csanádot mert zsidó, de azért nem kellene eljátszani a hülyét.

Válaszok:
packó | 2012. augusztus 6. 20:28

Ha meg nem mond le akkor élete végéig retteghet Kutyaházy betyár bandájától.


Ha legalább tizedet fizet majd az eu képviselői fizetése után azzal már Slomó rabbi is elégedett lehet.


"a magyarositott nevuekkel kapcsolatban. En nem banom, ha egy szlovak/svab/zsido magyarnak vallja magat, de ne magyarkodjon az igazi magyarok szamlajara !!!"

---- Talpra magyar, hí a haza ...

Így "magyarkodik" egy Petrovics nevő szerb-oláh ivadék, aki Segesvárnál volt olyan arcátlan és elfoglalta egy igazi magyar helyét az orosz dragonyos szuronyán.


MOst SZADesz tudná neked elmagyarázni, hogy miért így lett.


Kellemetlen
Gábornak
Biztatója

Válaszok:
packó | 2012. augusztus 6. 20:39

mármint szerintem ez a Vona féle vonal,a Szegedi vonalat pedig fentebb így írtam:
@Django

MOst SZADesz tudná neked elmagyarázni, hogy miért így lett.


Szegedi megkérte a rabbit, hogy közvetítse a bocsánatkérését a megbántottak fele.


Zsidónak lenni se nem ajándék, se nem vétek. Zsidónak lenni, sors. Szegedi vétke pedig, hogy úszított a saját szeretett rokonai ellen.


Nemcsak a "megbocsájtás aktusa" könnyíthet Szegedi lelkiválságán, hanem minden autentikus közvetítö is. És Köves azért nem akárki.


Csak nem írigykedsz a zsidók üzleti érzékére?..:-)


Ez igy van. És azt kivánom, hogy soha sehol egy magyarnak se kelljen eltitkolni magyarságát és egy zsidó se akarja azzal védeni gyerekét, hogy eltitkolja származását.


Nem tudom, hogy az itt gyalázkodók közül hányat büntettek már meg és van egy olyan érzésem, hogy a magyaroknak se mindegy, hogy ki kritizálja öket...


És mire ad a nem-zsidó?..


Lám az osztrákok is magyarúl beszélnek. Ezek is valami invázióra készülnek...


Szóval a Jobbik két leghatásosabb szószólója az Unióban 2 darab zsidó... Sírjak vagy nevessek?!


Nem semmi amiröl beszámolsz! Ausztriában mostanság jóformán naponta divat a mennydörgös jégverés, hegycsuszamlás, vízözön, mindez óriási károkat okozva. A hömérséklet meg 15-20°-ot is ugrál, csak gyözzünk alkalmazkodni hozzá!


Nem semmi amiröl beszámolsz! Ausztriában mostanság jóformán naponta divat a mennydörgös jégverés, hegycsuszamlás, vízözön, mindez óriási károkat okozva. A hömérséklet meg 15-20°-ot is ugrál, csak gyözzünk alkalmazkodni hozzá!


Nem semmi amiröl beszámolsz! Ausztriában mostanság jóformán naponta divat a mennydörgös jégverés, hegycsuszamlás, vízözön, mindez óriási károkat okozva. A hömérséklet meg 15-20°-ot is ugrál, csak gyözzünk alkalmazkodni hozzá!


Miután 1956-ban körültáncolták Bécsben a magyar menekülteket, mára már a keleti jött-menteket is nagyon unják. Mostanság sok magyar is szivesen vedlene át hirtelen osztrákká, ami persze csak groteszk kudarcba fulladhat. A történelem igazságtalan fintora mindez de ugy tünik, hogy a szomszédok messze nem rajonganak ugy a magyarokért mint az ázsiaiak...
Általában sem a magyarságomra sem a zsidóságomra nem vagyok büszke, hisz mindkettö velem született, de szerencsére vannak kifejlesztett képességeim amikért itt is, ott is, megbecsülnek. És ez jól esik az embernek.
Ha valamin idegelem magam, akkor az inkább a kúsza helyzet világszerte és közelebbröl, a nehéz helyzet Magyarországon.


Kedves a figyelmeztetésed, de én ugy érzem, hogy nyugi hiába igyekszik olimpia bajnokká válni komiszságban, ez nemigen sikerül neki...


Milyen óvódában, iskolában kötelezö az USA-ban héberül énekelni? A sors iróniája, hogy az én gyerekeimnek soha nem volt ilyen.
Azért, ha lehet, meséld el nekem milyenek azok a zsidók akiket nem szeretsz. Hangosak? Hivalkodóak?, Tudálékosak? Törtetöek? Kiközösítenek?
Az ilyeneket én sem kedvelem. De vannak a jóhumorú, értelmes, szerényen kedves, mások iránt is érdeklödö, melegszivü zsidók, akiknek a társaságát viszont nagyon élvezem.
Az is persze szerencse dolga, hogy milyenekkel kerül össze az ember.


Errefele már nagyon késöre jár.
Viharmentes nyugodt éjszakát kivánok!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó