Kólamámor

2012. július 23. 08:17
Gomperz Tamás
HVG

Orbán Viktor végre igazi hungaricumra bukkant.

„Az elnevezés eredetével kapcsolatban nincs tudományos konszenzus. Az egyik elmélet szerint a csoda szó alakult át (csoda -> coda -> cola) az évszázadok során a mámoros ajkakon, mások viszont inkább a csula (csula -> cula -> cola), vagy a kula szóra vezetik vissza a nevet, egyensen azt állítva, hogy az a régies ártány nyál, vagyis a koca kula kifejezésből keletkezett. Utóbbi valójában annak a demagóg propagandának a része, amellyel a hungarizáció ellenes alternatív mozgalmak próbálják lejáratni a helyi vállalkozásokat tönkretevő magyar tündérmese jelképét. A nemrég előkerült XVI. századi butykos felirata várhatóan pontot tesz a származási helyet is megkérdőjelező vita végére.

A miniszterelnök az ünnepségen felidézte, hogy a régi kommunisták még tiltották a kólát. »De mi nem vagyunk kommunisták, hogy másoktól irigyelnénk a jól megérdemelt, munkával előállított profitjukat« – tette hozzá a nagy államosító, a nyugdíjbiztosítók felszámolója, a bankokra, a telekommunikációs cégekre, a kereskedelmi láncokra, a gyógyszergyártókra kivetett különadók sztahanovja. Dehogynem kamarád, csak más az ízlésetek.

Az ország első embere egyébként mindent tud, ő az egyetlen, aki ismeri a titkos receptet. A sajtótájékoztatóján el is árult róla egy-két részletet: »Barna valamit összekeverni más valamikkel, és megitatni az egész világgal«. Ilyen egyszerű. Mint a politikája. Az a barna valami, amit megitat az egész országgal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39095