Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 2. 10:52

Nálunk félelem uralja az Operaházat, de úgy nem lehet vezetni, csak szeretettel. Interjú.

- Láttam egy londoni föllépését »Az ezred lányában«. Másfél mázsásan megjelenik a színpadon, bűbáj és a közönség szétszedi a színházat.

- Az okos igazgató nem elhajtja a sztárokat, hanem megtartja őket. Nálunk félelem uralja az Operaházat, de úgy nem lehet vezetni, csak szeretettel. Az is megdöbbentett, hogy a kormánybiztos úr a Hír tévében kijelenti, ha megkapom a Mesterművész címet, - ha megkapom, - miben lesz részem. Milliókról beszél. Milyen milliókról?

- Ha jól tudom a Nemzet színésze díjjal is, úgy havi 500 000 jár.


- Különben is, illetlen és jogtalan másnak a pénztárcájában kotorászni. Úgy érzem, hogy Melis György onnan föntről azt mondta nekem, meg kellett szólalnom. Nálunk nem számít állami kitüntetés, semmi. Aki vezetői pozícióban van, annak el kell tűrnie a kritikát. Valaki szóljon már rá, hogy nem lehet így bánni emberekkel.

- Van-e fogalmuk arról, hogy ezt előírják-e a kormánybiztosnak, vagy maga találja ki?


- Nagyon köszönöm a kérdést. Én láttam a miniszteri utasítást, amiben az volt benne, hogy húsz százalék költségcsökkentést kell végrehajtani, nem leépítést. Itt már nem lehet, hol és mit leépíteni. Megszüntették a statisztériát, nincs kottásunk. Amikor Ókovács Szilveszter dönt, a kormány mögé bújik, de szerintem ezt nem a kormány találja ki. Én nem érdemeltem ki azt, amit a Hír tévében kaptam tőle. Tudja, mit mond? Romboljuk le az Operaházat, hogy újat építhessünk. Százhuszonnyolc évig jól működött. Ő újat akar, valami más eszme szerint. Hová lesznek például a történelmi kosztümök? Kiárusítják őket. Csak egy példát mondok. Melis gyönyörű Don Giovanni jelmezét, Székely Mihály ruháit bagóért eladták, a Varázsfuvola is fillérekért kelt el. Elárverezik, mert nem kell a múlt. Elküldték az archívum vezetőjét, fölszámolták az emlékeket. A múlt felőrlése a cél, hogy újat építsenek. De miből? És kikkel?”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38222


Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ókovácsról sok mindent el tudok képzelni, de hogy le akarná rombolni a múltat, azt a legkevésbé. A részleteket nem ismerve csak annyit lehet mondani: audiatur et altera pars. Az ő véleményét is jó lenne hallani.


"- Ha jól tudom a Nemzet színésze díjjal is, úgy havi 500 000 jár.
- Különben is, illetlen és jogtalan másnak a pénztárcájában kotorászni. Úgy érzem, hogy Melis György onnan föntről azt mondta nekem, meg kellett szólalnom."

---- Drága Asszonyom? Tisztelt Művésznő! Én láttam azt a riportot. Íme:
http://mno.hu/rajatszas/botran.. Ennél finomabban, körültekintőbben nem célozhatott volna egy "főnök" arra, hogy az Ön sárgacsekkes éhezéses kéretlenül ünneprontó, nem elhallgattatott szövege nem áll a valóság talaján. Ön ugyanazt a hisztizést műveli, mint Székhelyi újabban Szegeden. De ha már Szegednél és Melisnél tartunk, Gregor József üzeneteit is meghallhatná, mégpedig azt, hogy nem szabad megbízni a pártszimpátia vezérelte ígérgetésekben, mert csalódás lesz a vége. http://www.delmagyar.hu/szeged.. Kedves Asszonyom, Tisztelt Művésznő! Íme Gregor József üzenete 2006-ból: "Népszerű basszistánk mostanában nincs túl jó hangulatban. Nem titkolja, megviselte az Operaház körüli hercehurca. – A politikusok összevissza hazudtak. Megígérték, hogy segítenek rendbe hozni a dolgokat, közben pedig igazából nem érdekel senkit. Tragédia, ami ma az Operaházban van. Nem biztosítanak elegendő pénzt a működésre, és a személyi feltételek sem adottak a normális munkához. A miniszter azt tervezi, hogy nem írnak ki pályázatot, hanem felkérnek valakit főigazgatónak. Ezzel abszolút egyetértek: vállalja végre a politika a felelősséget. A pályázatosdi rendkívül álságos dolog, hiszen úgyis mindig minden előre le van játszva. Az egész színjáték csak azért kell, hogy a politikusok azt mondhassák, mindent demokratikusan csináltak. Ebben nem kell demokratikusnak lenni. Ki kell nevezni a vezetőket, hogy mielőbb rendbe hozzák az Operaházat."


Érdekes Marton Éva, Rost Andrea és Miklos Erika mintha teljesen másról beszélnének az Operaházról az Erkel ujboli felfuttatásáról és a légkörről is.
Igaz, hogy nem a Népszavában fejtik ki a véleményüket. Igaz mindanyian a világ Operaszinpadait végigjárták és járják és hazatérve sem társulati tagság után ácsingoztak, hanem teszik a dolgukat és a fiatalok karrierjét építgetik, de emlithetném Pitti Katit is.

Tokodi is,mint Bangó még Népköztársaságban él és kötödik lelkileg, s az ott kialakult kötödései révén a privilégiumait kéri számon a mostani korban.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó