Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 2. 10:52

Nálunk félelem uralja az Operaházat, de úgy nem lehet vezetni, csak szeretettel. Interjú.

- Láttam egy londoni föllépését »Az ezred lányában«. Másfél mázsásan megjelenik a színpadon, bűbáj és a közönség szétszedi a színházat.

- Az okos igazgató nem elhajtja a sztárokat, hanem megtartja őket. Nálunk félelem uralja az Operaházat, de úgy nem lehet vezetni, csak szeretettel. Az is megdöbbentett, hogy a kormánybiztos úr a Hír tévében kijelenti, ha megkapom a Mesterművész címet, - ha megkapom, - miben lesz részem. Milliókról beszél. Milyen milliókról?

- Ha jól tudom a Nemzet színésze díjjal is, úgy havi 500 000 jár.


- Különben is, illetlen és jogtalan másnak a pénztárcájában kotorászni. Úgy érzem, hogy Melis György onnan föntről azt mondta nekem, meg kellett szólalnom. Nálunk nem számít állami kitüntetés, semmi. Aki vezetői pozícióban van, annak el kell tűrnie a kritikát. Valaki szóljon már rá, hogy nem lehet így bánni emberekkel.

- Van-e fogalmuk arról, hogy ezt előírják-e a kormánybiztosnak, vagy maga találja ki?


- Nagyon köszönöm a kérdést. Én láttam a miniszteri utasítást, amiben az volt benne, hogy húsz százalék költségcsökkentést kell végrehajtani, nem leépítést. Itt már nem lehet, hol és mit leépíteni. Megszüntették a statisztériát, nincs kottásunk. Amikor Ókovács Szilveszter dönt, a kormány mögé bújik, de szerintem ezt nem a kormány találja ki. Én nem érdemeltem ki azt, amit a Hír tévében kaptam tőle. Tudja, mit mond? Romboljuk le az Operaházat, hogy újat építhessünk. Százhuszonnyolc évig jól működött. Ő újat akar, valami más eszme szerint. Hová lesznek például a történelmi kosztümök? Kiárusítják őket. Csak egy példát mondok. Melis gyönyörű Don Giovanni jelmezét, Székely Mihály ruháit bagóért eladták, a Varázsfuvola is fillérekért kelt el. Elárverezik, mert nem kell a múlt. Elküldték az archívum vezetőjét, fölszámolták az emlékeket. A múlt felőrlése a cél, hogy újat építsenek. De miből? És kikkel?”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38222


46 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ókovácsról sok mindent el tudok képzelni, de hogy le akarná rombolni a múltat, azt a legkevésbé. A részleteket nem ismerve csak annyit lehet mondani: audiatur et altera pars. Az ő véleményét is jó lenne hallani.


"- Ha jól tudom a Nemzet színésze díjjal is, úgy havi 500 000 jár.
- Különben is, illetlen és jogtalan másnak a pénztárcájában kotorászni. Úgy érzem, hogy Melis György onnan föntről azt mondta nekem, meg kellett szólalnom."

---- Drága Asszonyom? Tisztelt Művésznő! Én láttam azt a riportot. Íme:
http://mno.hu/rajatszas/botran.. Ennél finomabban, körültekintőbben nem célozhatott volna egy "főnök" arra, hogy az Ön sárgacsekkes éhezéses kéretlenül ünneprontó, nem elhallgattatott szövege nem áll a valóság talaján. Ön ugyanazt a hisztizést műveli, mint Székhelyi újabban Szegeden. De ha már Szegednél és Melisnél tartunk, Gregor József üzeneteit is meghallhatná, mégpedig azt, hogy nem szabad megbízni a pártszimpátia vezérelte ígérgetésekben, mert csalódás lesz a vége. http://www.delmagyar.hu/szeged.. Kedves Asszonyom, Tisztelt Művésznő! Íme Gregor József üzenete 2006-ból: "Népszerű basszistánk mostanában nincs túl jó hangulatban. Nem titkolja, megviselte az Operaház körüli hercehurca. – A politikusok összevissza hazudtak. Megígérték, hogy segítenek rendbe hozni a dolgokat, közben pedig igazából nem érdekel senkit. Tragédia, ami ma az Operaházban van. Nem biztosítanak elegendő pénzt a működésre, és a személyi feltételek sem adottak a normális munkához. A miniszter azt tervezi, hogy nem írnak ki pályázatot, hanem felkérnek valakit főigazgatónak. Ezzel abszolút egyetértek: vállalja végre a politika a felelősséget. A pályázatosdi rendkívül álságos dolog, hiszen úgyis mindig minden előre le van játszva. Az egész színjáték csak azért kell, hogy a politikusok azt mondhassák, mindent demokratikusan csináltak. Ebben nem kell demokratikusnak lenni. Ki kell nevezni a vezetőket, hogy mielőbb rendbe hozzák az Operaházat."

Válaszok:
Kovács Jenő | 2012. július 2. 11:27

Félnek az operaházban?Neveket kérek.Miért csinálja ezt a cirkuszt?Aki a Vass nevezetű MSZP-és országgyűlési képviselőt tartotta jó igazgatónak,annál valami nem stimmel,mert az adósságokat most kell kifizetni.Kedves művésznő!Kérem ne csinálja tovább a cirkuszt.Nyugalom kell és remek előadások,hamarosan az Erkel színházban is.Remélem önnek is tapsolhatunk még.


"A Magyar Operaénekesek Egyesületének alelnöke a társulati tagság visszaállításának fontosságáról és szükségességéről beszélt. Arról, hogy olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni. Arra kérte a kormánybiztost, hogy előadók és gazdasági szakemberek részvételével nyíltszíni vitán beszéljék át a problémákat. Végezetül pedig az emberi méltóság és az operaház művészeinek tiszteletéért emelt szót.

Tokody hatalmas tapsot kapott a jelen lévő művészektől, Ókovács Szilveszter kormánybiztos azonban a lap szerint nem díjazta alakítását. "Erről az egészről az jut eszembe, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi. El kellett volna venni a hangot..." - ez itt az ókovács a véleményével, aki Tokody Ilonáról beszél. Ez képviseli itt a kultúrát, akárcsak a fej, amitől bűzlik, az a személyiségzavaros l. simon, na ja meg a kerényi


Tokody Ilona (Szeged, 1953. április 27.) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.


Ókovács Szilveszter (Veszprém, 1969. december 31. –) operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-től a Duna TV vezérigazgatója.

khm.


Igen, pont ezen a kulturális szinten vagytok, ezen a fási zsülikésen, jól mondtad, na meg a fábry-szintűn, aminek a sastaps a párja. Mindet meghagyom neked újszínházastól, wassalbistól, nyirőstől. Ez a ti "jobboldali" kultúrátok mind, ahogy kerényi elvtárs mondá.
bloáááá


Érdekes Marton Éva, Rost Andrea és Miklos Erika mintha teljesen másról beszélnének az Operaházról az Erkel ujboli felfuttatásáról és a légkörről is.
Igaz, hogy nem a Népszavában fejtik ki a véleményüket. Igaz mindanyian a világ Operaszinpadait végigjárták és járják és hazatérve sem társulati tagság után ácsingoztak, hanem teszik a dolgukat és a fiatalok karrierjét építgetik, de emlithetném Pitti Katit is.

Tokodi is,mint Bangó még Népköztársaságban él és kötödik lelkileg, s az ott kialakult kötödései révén a privilégiumait kéri számon a mostani korban.


Van egy pár szó a mondanivalódban ami igaz.Remélem abban egyet értünk,hogy a Vassnál nagyobb udvaronc még nem volt az opera élén.


semmi különös, folytatódik a kultúrharc


Kertész kikérte magának, hogy őt magyarnak tartsák. Melyik nemzet követné el azt a gyalázatot, hogy figyelmen kívül hagyja egy író kifejezett kívánságát és kisajátítva őt saját írójának tartsa, ami ellen az érintett többször is tiltakozott?

Egyébként pedig korrektül benne van a nemzeti alaptantervben, a díjazottak között.

Kiskorúak számára kötelező olvasmánynak pedig alkalmatlan a díjazott műve. Olvashatatlan. A díjat egyébként sem a mű művészi és irodalmi kvalitásai miatt, hanem politikai megfontolásokból kapta.


Derűs mosollyal, annyit nem ér az egész .
Nem sokan vannak, és élőben, arccal korántsem ilyen bátrak.
Frusztrált nethuszárok, egytől egyig, nem veszélyesek.


Sajnos soha nem maradt meg csak az éneklés mellett. Egy nagyon közeli rokonom, sok évvel ezelőtt együtt dolgozott vele. Állitotta, hogy olyan hisztérika kevés van a világon, mint Tokody. Meg azt is állitotta, hogy Tokody mindent el tud érni az elvtársak segitségével. De, valóban kitűnő hangja van.

Valószinűleg arról lesz szó, hogy vannak olyan nők (emberek), akik képtelenek megöregedni. És ha ehhez még az is hozzájön, hogy azzal fontosságukat is elveszitik, akkor lesz az, amit a művésznő bemutat. Kár érte.

Rövidesen úgyis az lesz, hogy mindenki csak legyint egyet, hogy áhh, már megint a Tokody, és sietve megy a dolgára.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó