Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 2. 16:13

Magyarországon jegyeztetne be határon túli pártot az RMDSZ. A Political Capital szerint egy ilyen párt könnyen keresztülhúzhatja a Fidesz számításait, hiszen a kormányzó pártszövetség eddig gyakorlatilag kizárólagosan számíthatott a határon túli magyarok szavazatára.

Az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) vasárnapi marosvásárhelyi ülésén Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke felvetette, hogy hozzanak létre egy Magyarországon bejegyzendő határon túli pártot, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon azok a határon túli magyarok szavazhatnának, akik megszerezték a magyar állampolgárságot.

Ha egyáltalán megalakulna egy ilyen párt, az meg tudná szólítani a magyar politikával egyébként nem foglalkozó határon túli magyarokat is, de a köztük lévő fidesz-szimpatizánsokat is elbizonytalaníthatja, így akár az 5%-os parlamenti küszöb elérésére is esélye lenne a választásokon – mutat rá a Political Capital elemzése. Az intézet rámutat: egyelőre érdemes a helyén kezelni a kezdeményezést, a megvalósulás esélyeinél azonban fontosabb a felvetés várható politikai hatása. Emlékeztettek: Magyarországon eddig sokan hajlamosak voltak a Fidesz egységes bázisaként tekinteni a külhoni magyarokra. Ez a kezdeményezés „színvallásra készteti” a pártokat.

A Fidesz viszont akár még a maga javára is fordíthatja az ügyet, azt hangsúlyozva, hogy mindig is nemzetegyesítő céllal kezdeményezte a könnyített honosítást, és nem gondolkodott azon, hány szavazatot szerezhet ezzel – olvasható a Political Capital gyorselemzésében.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38240


36 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az RMDSZ is betehet, de leginkább az MSZP-LMP-DK koala tehet be


"keresztülhúzhatja a Fidesz számításait, hiszen a kormányzó pártszövetség eddig gyakorlatilag kizárólagosan számíthatott a határon túli magyarok szavazatára"

Hogy is húzhat ez keresztül bármit is..? Gondolom a szocik előnyére semmiképp nem válhat, hiszen ha a rajtuk múlik akkor tárgytalan bármiféle határon túli szavazat..


"Magyarországon eddig sokan hajlamosak voltak a Fidesz egységes bázisaként tekinteni a külhoni magyarokra. "

Fészkes fenét.
Sajnos a külhoni magyarok legalább annyira megosztottak, mint az itthoniak.


Bénor és Hula,
avagy
Markele és Kómen meséje

Volt egy székely Kelemen
ki megunta tehenen
csak keresni a tőgyet,
ezért inkább költő lett!

Mondta: ki "tehent" gyógyít
ritkán kapja meg tőgyit!
Az a szomorú eset,
más Markó-lja a csecset!

Húsz éve má' Múmiák
a tejet meg nem unják:
legyél költő, bár kontár
neked is telik sajtár!

Miért lenne a pofán pír,
mikor az oláh vámpír
meg vért szíp, mint poloska?
Székely, te se légy lusta!

"Nem volna kellemetlen-,
mondotta jó Kelemen-
ennek úgy vetni véget,
kapjak én fejőszéket!"

"Kedves fiam Kelemen,
hogy te ülj a székemen,
ahhoz az kell először,
kopjon le rólad a szőr!"

"Amikor megtörténik az,
s fejed fejére hajaz,
a frizurád puritán:
neked is nyíl' tulipán!"

Mily szépen elnököltök
ketten, valódi költők!
Mérgiben-meglásd!-pök, és
majdnem megpukkad Tőkés!

Mint kit keres a kaszás,
úgy tűnik el Jenő Szász:
akként kell elbújnia,
mint egy Serény Múmia!

Mert, ha eljön az alkony,
az elnöknek kell egy klón,
kinek nyugdíjba menet
átad fejős tehenet.


Régen a többség a béke szigeteként tekintett Erdélyre, ma sokszor egy a politika által szétbombázott területet látunk ugyanott. Ez önmagában is elgondolkodtató, mint ahogy az is, hogy sokak szemében, ezen tények tükrében is fontosabb marad a politika (itt és ott) a jelenben, annak céljai, mint a hajdanán valahol a "nemzeti összetartozást, egységet" megtestesítő Erdély ill. a nemzet egységességének kérdése.


Addig ne szekuzzatok legyszi, amig a fidesz nem hozta nyilvanossagra az ugynokaktakat.

Plane egy olyan partot ne, amelyik az erdelyi magyarok tobb mint ketharmados felhatalmazasat birja, hehe.


Az ötlet zseniális, még viccesnek is mondhatnám.

ÁM ezzel az RMDSZ saját magát fogja szétverni és tökéletes színvallása lesz román- és MSZP-pártiságának (micsoda kombináció!) :)

Úgyhogy csinálják csak, majd mi is jót nevetünk. Rajtuk, nem velük.


Közeleg a választás, RMDSZ aktivisták járják végig Borzsova, Delne, Csíkszentmiklós, Csíkszépvíz, Csíkszentmihály falvait, de kirajozhatnak Bánffyhunyad és környéke magyarlakta településeire. Gyertek át Magyarországra és szavazzatok az MSZP-re és gyurcsányira... Nem tudom, épp elméjű volt-e cikk szerzője, a gondolat kiötlője.
Ugyan nem ártalmatlan kísérletről van szó, hisz' növelheti a magyar-magyar közötti ellentétet, de hogy a 2014-es választáson nem lesz mozgósító erejű a határon túliak Fidesszel szembeni (kripto-bolsevik és kripto-mszp-s) kezdeményezése, az biztos.
A hegyek hangosan vajúdnak és egy békát szülnek...


Az előzőhöz annyit, hogy a helyesírás ellenőrző program nem ismeri a Borzsova, Delne, Csíkszentmihály, Csíkszentmiklós, Szépvíz helységneveket...

Válaszok:
gyaloghartur | 2012. július 3. 06:43

vicces baloldali álmodozás :) most nem baj, hogy 23 millió román fogja eldönteni a választást? :)


Magyarországi Magyar Demokrata Szövetség?

MaMaDeSz. A RoMaDeSznél mindenesetre jobban hangzik.


A kopogtató cédula gyűjtéssel meg lennének lőve, kétlem, hogy sikerülhetne nekik.


Hogy lesz-e ebből az ötletből valami is, az még a jövő zenéje. Mindenesetre, a Fidesznek most fel van adva a lecke keményen. Lehet, hogy ez egy olyan gombóc lesz, amit se lenyelni, se kiköpni nem tudnak majd!
A magyar hatalmi viszonyoktól egy percre eltekintve, egy előnye lenne egy ilyen pártnak. Megteremtené a határon kívüliek törvényes, legitim parlamenti képviseletét. Azt, amire eddig semmiféle politikai akarat nem alakult ki. Jobb ötlet, mint a hajdani kétkamarás parlamentbe elgondolt "kisebbségi képviselő", aki csak bokréta lenne Orbán kalapján.


Van egy dátum ami egy párthoz köthető: 2004.dec.5. és mszp! Na ők ne reménykedjenek semmilyen támogatásra. Szeretném látni GyF-et és Kovács bácsit egy székelyföldi kampánykörúton!


Gondolom Üknyéd, Ülke, Csaracsó, s Vacsárcsi neveket sem...quod erat demonstrandum!


Nicsak! A PCapital új pénzforrás után nézett


Ez szerintem egy végtelenül primitív érvelés, attól, hogy Orbánék elbaszták a nemzetpolitikájukat, még 2004 nem felejtődik el.


Azért van különbség a két eset között. Az Orbánék az RMDSZ politikája, politikusai ellen léptek fel (ha igaz mit írtál). Eközben lehet, hogy ártottak valamennyit minden erdélyi magyarnak is. Ezt nem tudom megítélni innen Pestről. A Gyurcsányék minden határon túli magyar ellen kampányoltak, emellett még megsértettek jó húsz millió románt is. Ők sokat ártottak ezzel a hazai és a határon túli magyarság közötti kapcsolatoknak, elképesztően magas labdát adtak fel minden magyarellenes mozgalomnak a határon túl. Azóta is ezzel csesztetik az erdélyi magyarokat, hogy "bozgorok Ti még Magyarországnak sem kelletek".


Nem igazán értem amúgy, hogy miért tekinti a többség kőbevésett axiómának, hogy a határon túliak mindenképpen a Fideszre fognak szavazni? Ha és egyáltalán lesz kedvük voksolni egyáltalán...
Az átlagember politikai emlékezete rövid, hangulata hullámzó és a hála illékony kategória :)
Ha meg létrejön valami bejegyzett RMDSZ szatellit párt, még képlékenyebb lesz a helyzet! Lehet, hogy a megszokott "buszos rászervezés" és a Kubatov lista címjegyzéke alapján szétküldözött Orbán és Kövér fotók meg ebédjegyek már nem fogják felizzítani a választási kedvet.


Nem igazán értem amúgy, hogy miért tekinti a többség kőbevésett axiómának, hogy a határon túliak mindenképpen a Fideszre fognak szavazni? Ha és egyáltalán lesz kedvük voksolni egyáltalán...
Az átlagember politikai emlékezete rövid, hangulata hullámzó és a hála illékony kategória :)
Ha meg létrejön valami bejegyzett RMDSZ szatellit párt, még képlékenyebb lesz a helyzet! Lehet, hogy a megszokott "buszos rászervezés" és a Kubatov lista címjegyzéke alapján szétküldözött Orbán és Kövér fotók meg ebédjegyek már nem fogják felizzítani a választási kedvet.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó