Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 2. 16:13

Magyarországon jegyeztetne be határon túli pártot az RMDSZ. A Political Capital szerint egy ilyen párt könnyen keresztülhúzhatja a Fidesz számításait, hiszen a kormányzó pártszövetség eddig gyakorlatilag kizárólagosan számíthatott a határon túli magyarok szavazatára.

Az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) vasárnapi marosvásárhelyi ülésén Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke felvetette, hogy hozzanak létre egy Magyarországon bejegyzendő határon túli pártot, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon azok a határon túli magyarok szavazhatnának, akik megszerezték a magyar állampolgárságot.

Ha egyáltalán megalakulna egy ilyen párt, az meg tudná szólítani a magyar politikával egyébként nem foglalkozó határon túli magyarokat is, de a köztük lévő fidesz-szimpatizánsokat is elbizonytalaníthatja, így akár az 5%-os parlamenti küszöb elérésére is esélye lenne a választásokon – mutat rá a Political Capital elemzése. Az intézet rámutat: egyelőre érdemes a helyén kezelni a kezdeményezést, a megvalósulás esélyeinél azonban fontosabb a felvetés várható politikai hatása. Emlékeztettek: Magyarországon eddig sokan hajlamosak voltak a Fidesz egységes bázisaként tekinteni a külhoni magyarokra. Ez a kezdeményezés „színvallásra készteti” a pártokat.

A Fidesz viszont akár még a maga javára is fordíthatja az ügyet, azt hangsúlyozva, hogy mindig is nemzetegyesítő céllal kezdeményezte a könnyített honosítást, és nem gondolkodott azon, hány szavazatot szerezhet ezzel – olvasható a Political Capital gyorselemzésében.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38240


Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"keresztülhúzhatja a Fidesz számításait, hiszen a kormányzó pártszövetség eddig gyakorlatilag kizárólagosan számíthatott a határon túli magyarok szavazatára"

Hogy is húzhat ez keresztül bármit is..? Gondolom a szocik előnyére semmiképp nem válhat, hiszen ha a rajtuk múlik akkor tárgytalan bármiféle határon túli szavazat..


Régen a többség a béke szigeteként tekintett Erdélyre, ma sokszor egy a politika által szétbombázott területet látunk ugyanott. Ez önmagában is elgondolkodtató, mint ahogy az is, hogy sokak szemében, ezen tények tükrében is fontosabb marad a politika (itt és ott) a jelenben, annak céljai, mint a hajdanán valahol a "nemzeti összetartozást, egységet" megtestesítő Erdély ill. a nemzet egységességének kérdése.


Magyarországi Magyar Demokrata Szövetség?

MaMaDeSz. A RoMaDeSznél mindenesetre jobban hangzik.


A kopogtató cédula gyűjtéssel meg lennének lőve, kétlem, hogy sikerülhetne nekik.


Hogy lesz-e ebből az ötletből valami is, az még a jövő zenéje. Mindenesetre, a Fidesznek most fel van adva a lecke keményen. Lehet, hogy ez egy olyan gombóc lesz, amit se lenyelni, se kiköpni nem tudnak majd!
A magyar hatalmi viszonyoktól egy percre eltekintve, egy előnye lenne egy ilyen pártnak. Megteremtené a határon kívüliek törvényes, legitim parlamenti képviseletét. Azt, amire eddig semmiféle politikai akarat nem alakult ki. Jobb ötlet, mint a hajdani kétkamarás parlamentbe elgondolt "kisebbségi képviselő", aki csak bokréta lenne Orbán kalapján.


Azért van különbség a két eset között. Az Orbánék az RMDSZ politikája, politikusai ellen léptek fel (ha igaz mit írtál). Eközben lehet, hogy ártottak valamennyit minden erdélyi magyarnak is. Ezt nem tudom megítélni innen Pestről. A Gyurcsányék minden határon túli magyar ellen kampányoltak, emellett még megsértettek jó húsz millió románt is. Ők sokat ártottak ezzel a hazai és a határon túli magyarság közötti kapcsolatoknak, elképesztően magas labdát adtak fel minden magyarellenes mozgalomnak a határon túl. Azóta is ezzel csesztetik az erdélyi magyarokat, hogy "bozgorok Ti még Magyarországnak sem kelletek".


Nem igazán értem amúgy, hogy miért tekinti a többség kőbevésett axiómának, hogy a határon túliak mindenképpen a Fideszre fognak szavazni? Ha és egyáltalán lesz kedvük voksolni egyáltalán...
Az átlagember politikai emlékezete rövid, hangulata hullámzó és a hála illékony kategória :)
Ha meg létrejön valami bejegyzett RMDSZ szatellit párt, még képlékenyebb lesz a helyzet! Lehet, hogy a megszokott "buszos rászervezés" és a Kubatov lista címjegyzéke alapján szétküldözött Orbán és Kövér fotók meg ebédjegyek már nem fogják felizzítani a választási kedvet.


Nem igazán értem amúgy, hogy miért tekinti a többség kőbevésett axiómának, hogy a határon túliak mindenképpen a Fideszre fognak szavazni? Ha és egyáltalán lesz kedvük voksolni egyáltalán...
Az átlagember politikai emlékezete rövid, hangulata hullámzó és a hála illékony kategória :)
Ha meg létrejön valami bejegyzett RMDSZ szatellit párt, még képlékenyebb lesz a helyzet! Lehet, hogy a megszokott "buszos rászervezés" és a Kubatov lista címjegyzéke alapján szétküldözött Orbán és Kövér fotók meg ebédjegyek már nem fogják felizzítani a választási kedvet.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó