Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 2. 10:01

Egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként, így éves bérére vetítve július 2-án dolgozik először csak magának.

Tranzakciós adó, biztosítási adó, bankadó, telekomadó, chipsadó – csak néhány már bevezetett vagy bezevetendő sarc a kormány ötletei közül. A válságban lubickolnak a számítgatók, ökonomisták és ötletelők, akik vagy a világban fellelhető igazságtalanságokat orvosolnák állami segédlettel (cukros és zsíros dolgok, dohány, alkohol, gazdag emberek), vagy csak egyszerűen a költségvetésben tátongó lyukakat akarnák betömködni Deák Ferenc és Szent István segítségével. Magyarországon mindkét esetre találunk nem kevés példát, és igazából már vártuk is, hogy az egyre szaporodó adónemek mikor váltják ki hegeli értelemben vett ellenhatásukat. De hogy a kibontakozó ellenállás előörsét a biciklisfutárok alkotják majd, na az meglepetés volt.

„Mohón vártam már a 300 dolláromat. Amikor viszont megjött a boríték a fizetésemmel, észrevettem, hogy már levonták belőle a szövetségi, állami és városi adókat, a tébét, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot, így összesen 160 dollár maradt belőle. Üvöltenem kellett. Forradalmár vagyok! Azóta forradalmár vagyok, hogy beiratkoztam az egyetemre! Tüntettem! Zavarogtam! Mindent megtettem, hogy megbuktassam a kapitalizmust! Erre mit kapok az első fizetésemmel egy kapitalista vállalattól? KOMMUNIZMUST!” – írja fiatalkori jobbos fordulatáról P.J. O'Rourke, korunk legviccesebb amerikai szerzője. És mintha valami hasonló történt volna itthon is a szandálos-ördögbotos szubkultúra néhány vállalkozó kedvű tagjával.

Július 2-ára hívták össze az Adófizetők Napját a Hajtás Pajtás biciklisfutárai, ezzel mintegy szintetizálva a tengerentúli Occupy Wall Street és Tea Party mozgalmakat. Vad bankározásra vagy kommunistázásra azonban senki ne számítson, de még összeszorított fogú, dacos passzív ellenállásra se: a biciklisfutárok és szelíd barátaik csupán a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti galambszaros parkot foglalják el egy piknik erejéig, hogy megünnepeljék az első napot az évben, amelyen a magyar munkavállalók már nettó fizetésükért dolgoztak. Ahogy felhívják rá a figyelmet: egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként (tavaly még 53,6%). Így éves bérére vetítve július 2-án (tavaly még június 20-án) dolgozik először csak magának.

„Egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként – bosszankodnak futáraink. A béradókat maradéktalanul megfizető adófizetők – hozzájárulásukért cserébe – nem élvezik az állam védelmét, miközben a fehér munkahely jutalma kevesebb elkölthető fizetés és fojtogató versenyhátrány. Igazságosabb közteherviselést szeretnénk, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz” – írják Facebook-eseményük oldalán Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai.

Egyszer (de inkább többször) Tölgyessy Péter is felhívta a figyelmet arra, milyen sajátos a magyarok államfelfogása: mediterrán adómorálunkhoz skandináv elvárások társulnak. Az éremnek persze két oldala van, az állam is szereti időnként kifejezett adócsalónak tekinteni polgárait, hogy aztán mindenféle kamu jogalapot kitalálva vegye ki azok zsebéből a kívánt összeget. Bőségesebb időkben aztán ezt a pénzt mulatozó úrként, két marékkal szórja tömeg elé, hogy ínségesebb időkben ismét meginduljon a kreatív sarcolás.

„Sem a politikusokat, sem az adófizetőket nem hibáztatjuk. Azt szeretnék elérni, hogy szó essen a jelenlegi helyzet fenntarthatatlanságáról, és a két fél egymás szövetségeseként összefogjon az ügyeskedés kényszere nélküli, igazságosabb közteherviselésért” – írják a legkevésbé sem indignado, pacifista parkfoglalók, akik a szebb, igazságosabb jövőért petárdázás és kukaborogatás helyett paprikával, paradicsommal és vajaskenyérrel harcolnak.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38218


Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


„Ahogy felhívják rá a figyelmet: egy átlagos magyar dolgozó a 2012-ben rá költött összeg csupán 50,6%-át viheti haza nettó fizetésként .”

„Igazságosabb közteherviselést szeretnénk, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz” –

írják Facebook-eseményük oldalán Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai.”

Így festik le a valóság égi mását „Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai”. Akik irtóznak az adófizetéstől, mint ördög a tömjénfüsttől.

Ha hajlandók lennének leszállni a földre, akkor elolvashatnák az Eurostat jelentését, amelyik a témát tudományosan, tényadatok alapján elemzi, és nem csupán érzéseire hagyatkozik, mint „Arthur Laffer legjobb magyar tanítványai” teszik.

Egy sláger szövege egykor így kezdődött:
„Kérlek ezt ne, hazudni nem kell!”

A Világgazdaság lapban ez olvasható:
„Magyarországon csökkent legjobban az adóbevétel az EU-ban

A GDP-arányos adóbevétel az EU tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben 2010-ben az előző évhez képest –

derül ki az Eurostat hétfőn közzétett, az európai adózási trendeket áttekintő jelentéseiből.

Míg az átlagos ráta az EU egészében nem változott (38,4 százalék maradt), addig Magyarországon 40,1 százalékról 37,7 százalékra esett.
Az Eurostat-ban meg kellene bízni, az egy korrekt, független intézmény.

Tavaly ez a mutató a KSH adatai szerint tovább süllyedt.”(VG)

Az Eurostat adatai szerint Franciaország és Németország GDP-arányos adóbevételei is magasabbak, mint Magyarországé.

Ott a két fél között alakult-e ki patthelyzet, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani?

Ez a feloldás ott sem történik meg, mégis ott a piaci versenybe a tehetség, kreativitás és szorgalom, és nem az adókerülésben bevállalt vakmerőség győz.

Július 2-ára hívták össze az Adófizetők Napját a Hajtás Pajtás biciklisfutárai és nyomják valóságtól elrugaszkodott demagóg szövegeiket,

mint „süket a csengőt”.


Valóban Laffer és Kaffer(bivaly) módszere és (ab)normái eltérhetnek az Eurostat módszerétől, amelyik a témát tudományosan, tényadatok alapján elemzi.


jah egy ct vizsgálat 3 hónap előjegyzéssel...vagy 5000 és holnap megcsinálják


lassan nem egyszerű...ahogy folyik ki a pénz a kánaánban, pedig nem drágult semmi :D muhaha


mire rájössz, már jönnek az újak


olyan vagy mint Szijjártó...ez a hatodik sablon volt :D


Írod: „ Agyalágyult!
Ez azt mutatja, hogy sikerült szétverni a gazdaságot.”

Az Agyalágyult te vagy és irracionálisan látomásaidra támaszkodsz a tények helyett.
Fényezni akarod az előző kormányt és ócsárolni a mostanit!

A szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben pedig 6,7%-al csökkent.

Valójában: „Mindenki mellétrafált: várakozáson felül emelkedett a GDP”
„Az egész évet tekintve a kormány és az MNB várakozásai sem jöttek be, a GDP 2011-ben 1,7 százalékkal bővült.” (Privátbankár)

Különösen mellétrafált az úgynevezett "szakértőire" hivatkozó Népszava, amelyik a recesszió és a végpusztulás rémképét sugallta rettegtetve a hívőket és hiszékenyeket.

Ez a növekedési ráta, 2007 óta a legjobb, A 2010-es év számai is kedvezőbbek a 2007-2008-2009-es éveknél.

Ez azért nem semmi és nem ugyanannyi.


"A magyar gazdaság lekörözte a régiós társakat
2012. 7. 2. 11:32|Utolsó módosítás: 2012. 7. 2. 12:05|Gazdaság » Makrogazdaság

A magyar feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI). A cseh és a lengyel index gyengébb a hazai mutatónál, mindkét országban zsugorodik a feldolgozóipar.

A magyar BMI index szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi 52,3 pontnál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

A júniusi érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot." (Világgazdaság)

Tetszik érteni?


Ez nem az idei I.negyedéves gdp.Az éves és negyedéves alapon is 1,3 százalékos zsugorodás (előbbi naptárhatással, utóbbi naptár- és szezonális hatással korrigálva) az elemzői várakozásoknál is rosszabb.

Egy fecske még nem csinál nyarat. Az éves adat még javulhat.

A Privátbankár a 2011-es GDP adatok nyilvánosságra kerülésekor meglepetésének így adott hangot:

Mindenki mellétrafált: várakozáson felül emelkedett a GDP.

Az egész évet tekintve a kormány és az MNB várakozásai sem jöttek be, a GDP 2011-ben 1,7 százalékkal bővült.


Gaál Csaba (Világgazdaság) egy korábbi cikkében nagyon szellemesen ezt írta:

"Egyelőre csak egy kis s betű kerülhetett a már korábban uniós gyámság alá került Portugália, Írország és Görögország kezdőbetűje után (PIGs), amely angolul disznókat jelent."

Ebből az derül ki, hogy az EU-ban már négyen vannak a disznók csoportjába.

A disznókról kiderül, hogy ők hozzánk képest az EU kedvencei, mondhatnánk házi állatai. Amikor segítségre szorultak gyorsan megnyitották számukra a pénzcsapokat.

A disznók növekedésbarátok, mégsem tudnak növekedni, noha például Görögország is hatalmas segítséget kapott.

"Eddig 310 milliárd eurójába került a görögmentés Németországnak
2012. 6. 27. 13:02|Utolsó módosítás: 2012. 6. 27. 15:00|Gazdaság » Makrogazdaság
Az európai pénzügyi válság több mint 300 milliárd eurójába, egészen pontosan 310,3 milliárd eurójába kerülhet Németországnak írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja."(VG)

Hozzájuk képest Magyarország semmi vissza nem térítendő segítséget nem kapott.

Velünk már fél éve packáznak egy relatíve csekély kölcsönigényünkkel kapcsolatba és ki tudja meddig kívánnak packázni, pedig nagyságrendekkel kisebb segítségről lenne szó.

Bis dat qui cito dat. Mondták egykor a rómaiak.
Azaz: Kétszer ad, aki gyorsan ad.

Nem vagyok benne biztos, hogy a politikai természetű rosszindulatú huzavona velünk szemben hamarosan véget ér.

Ha a feltételek javulnak mi is növekedésbarátabbak lehetünk.

Ha egy kormány nem mindenható,

akkor csak a rendelkezésre álló erőforrásokra támaszkodhat

és csak annyira lehet növekedésbarát, amennyire a feltételek lehetővé teszik.

A szoclib kormányzat is növekedésbarát volt, mégis a szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben (a szakértői Bajnai kormány regnálása idején) pedig 6,7%-al csökkent,

noha a mértéktelen eladósítás politikája, valamint az esztelen privatizálás, az előrehozott fogyasztás által papírforma szerint ösztönözte a GDP növekedést,

Kétségtelen, a kereslet megugrása papírforma szerint egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó