A fogyatékkal élőkért tüntettek a Hősök terén

2012. július 1. 17:40

Több százan vettek részt a rokkantak, fogyatékkal élők, az idősek és az elesettek jogaiért tartott vasárnapi demonstráción, amelyet civilek szerveztek a fővárosban.

A csaknem 40 fokos hőségben a felszólalók a volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékosságokkal élőket sújtó kormányzati intézkedésekre kívánták felhívni a közvélemény figyelmét. A demonstráció résztvevői sérelmezték, hogy a kormány csalónak állította be a rokkantnyugdíjasokat, miközben — álláspontjuk szerint — a számukat illetően is félrevezette a társadalmat. A demonstrálók elfogadhatatlannak nevezték a rokkantnyugdíjak eltörlését, hiszen így a rászorulók sok esetben mindössze 28 ezer forint támogatást kapnak.
 
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és más civil szervezetek képviselői arra kérték a kormányt és a törvényhozókat, hogy módosítsák a megváltozott munkaképességűek ellátásról szóló törvényt, és biztosítsák számukra az emberhez méltó életfeltételeket. A MEOSZ és a civil szervezetek a következő napokban fórumokat szereznek, ahová meghívták az Országgyűlés szakbizottságainak tagjait. A szervezet támogatásával ezen a héten több magánszemély fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához a rokkantnyugdíj eltörlése miatt.
 
A rendezvényen felszólaló Iványi Gábor metodista lelkész beszédében visszautasította, hogy aki segítségre szorul, ezt méltatlanul várná el. A lelkész tiltakozott a tehetősebbek támogatása és a mozgásukban korlátozottaknak járó kedvezmények megvonása ellen is.
 
Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz az éhségsztrájkhoz, amelyet a demonstráción több, fogyatékkal élő kezdeményezett. Mint elmondta, „éhséglánc” szervezésébe kezdenek, amelyhez országszerte bárki csatlakozhat.
 
A vasárnapi demonstrációt — amelyet a MEOSZ mellett és a Civil Mozgalom mellett, a Szövetség az Egységes Magyarországért, a Tiszta Kezek Mozgalom és más civil szervezetek, illetve magánszemélyek szerveztek — szolidaritásáról biztosította a 4K! — Negyedik Köztársaságot! párt is.
 
A 4K! álláspontja szerint a mozgáskorlátozottak újabb olyan csoportnak számítanak, amely áldozatul esett a kormány „elemi társadalmi szolidaritást felmondó” politikájának. A párt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a törvényt, és kezelje a mozgáskorlátozottakat a magyar társadalom egyenrangú polgáraiként — olvasható a pártnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38203