Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 30. 15:16

Talán elkerülhetjük, hogy múltunk cinikus politikusok meg hisztérikus publicisták magánügye legyen.

Hiába végzett történelem szakot és érdeklődik hazája, kontinense múltja iránt, az ember néha belefásul az unalomig ismert koreográfia szerint zajló honi vitákba. Ki mit csinált harminc-ötven-hetven-száz évvel ezelőtt? A rivális politikai erő miért nem határolódik el attól a cégéres gazembertől/fasiszta pribéktől/nemzetellenes kommunistától? »Felszólítjuk«, meg  »a rendszerváltás óta példátlan módon« és persze a klasszikus: »a történelem legsötétebb korszakait idéző« – és ezzel körülbelül felsoroltam a viták érvkészletét.

E disputák nemcsak kétségbeejtően alacsony színvonaluk miatt károsak, hanem mert a fiatalabb nemzedékekkel megutáltatják a látszat szerint mindig csak veszekedésre okot adó huszadik századi magyar történelmet.

Pedig bőven volna mit megbeszélni, megismerni és főleg: mire emlékezni. (...)

Keressük meg környezetünk időseit, nézzük meg az egyszerű magyar polgárok huszadik századi élményeit megörökítő interjúkat, beszélgessünk és olvassunk sokat. Így talán elkerülhetjük, hogy múltunk cinikus politikusok meg hisztérikus publicisták magánügye legyen.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38183


Összesen 213 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Soha semmit senkinek

kitelepítettek,"kulákok", ügynökök, avéhások

http://mandiner.hu/cikk/201206..


A "Lex Kádár" a gyakorlatban és a történet folytatása
vaktyúk| vasárnap, 2010. május 23.

"Feledjük a múltat vagy ismerjük meg a múltnak a szövetét? Ha az utóbbit választjuk , akkor meglátjuk honnan, miből erednek, hogyan futnak azok a szálak, melyek a mai társadalmunkban is megjelenő mély megosztottsághoz, magunkkal hurcolt, máig megoldatlan problémákhoz vezetnek el. Kenedy Jánosnak az ügynökökről és Szenti Tibornak a tanyák világáról szóló gyűjtőmunkái nemcsak az ötvenes évekről adnak hírt, hanem mindketten folytatják tovább a történetet. Mindkét írás a jelenben végződik és nekünk szólnak...

..Kádár a belügyminisztérium vezetőinek fejére olvasta: „Párttagságunk nincs tisztában a lenini parasztpolitikával, és falun elmaradtak a szocializmus megteremtésével.”

..Két okból is ezeket a középparasztokat kellett elsőnek tönkretenni. Elsősorban azért, mert legjobban ők őrizték a nacionalistának, sovinisztának bélyegzett gazda- és magyarságtudatot. Ezeknek a fogalmaknak, és a vele járó gyakorlatnak semmi keresnivalója sem volt az idegen, internacionalista társadalom kialakításában. Másfelől, az alakuló szövetkezeteknek semmije sem volt. Kezdetben a legszegényebb réteget sikerült összetoborozni. Kellett a föld, az igavonó állat és a szerszám. A „kulák” jól fölszerelt tanyája biztosította a szövetkezeti központokat, telephelyeket és a termelés hátterét. Ezért kifelé a törvényesség látszatát fönntartva, minden áron meg kellett szerezni...

...A gazdasági és lelki megtöretés egymással párhuzamosan folyt. Példaként vizsgáljunk néhány módszert Vásárhelyről. A kopáncsi tanyavilág legrangosabb gazdája Tárkány Szűcs István volt. Előbb a megyei napilapban indult a család ellen sajtóhadjárat, majd több alkalommal elvitték és kegyetlenül összeverték. A legutolsó megkínzatása olyan mértékű volt, hogy meghalni haza adták. Másnap belső vérzéseiben kiszenvedett.
Éjszaka körbefogták a tanyát. A gazdát alsónadrágban betuszkolták a fekete Pobjedába, és a sötétben hajnalig a birtoka körül autóztak vele, miközben ütötték-verték. A szerencsétlen nem tudta, hol járnak. Úgy hatott, mintha a családjától távolodna. Amikor kivilágosodott, megőszülve kidobták a bejáróra. A Csongrád megyei Székkutas rendőrőrsére bevitték a határ két legidősebb és legtekintélyesebb gazdáját. Szembe állították őket és egymás arcába kellett köpködni. Amikor hazakerültek, az egyik még akkor este fölakasztotta magát, a másik megzavarodott. Az egyik gazda nem akarta tanyáját elhagyni, amikor fölszólították a költözésre. Megelevenedett Kőmíves Kelemen Déva vári legendája. Midőn az egész család a tanyában volt, a bejárati ajtót odaszállított bútorokkal eltorlaszolták, „befalazták” őket. Éjszaka, hogy észre ne vegyék, mindenüket hátrahagyva, az ablakon keresztül menekültek el. Tanyájukat, ingóságukat soha többé nem kapták vissza. Néhány év múlva, amikor arra mertek menni, már a romjait sem találták. Beszántották...

... és tovább, hogy mi lett az emberekkel.Olvassátok!

http://hu.indymedia.org/node/1..


Soha, sehol, senkinek

Nemcsak a kulákokat bántalmazták a verőlegények .
MIkor az osztályellenségeket az ötvenes évek elején kitelepítették, sokan kerültek a Hortobágyra. Köztük a legidősebb ellenség 94 éves volt , a legfiatalabb még csecsemő. Itt a munkaképes korúaknak dolgozni kellett, az öregek napközben a kijelölt szállásokon tartózkodtak. Megtörtént az az eset , hogy két otthon maradt öreget csak úgy behívattak a tanácsházára és ott úgy összeverték őket , hogy utána egymást támogatva tudtak csak hazavánszorogni.
Aztán a kitelepítetteket hazabocsátásukkor megfenyegették, hogy „ami itt történt arról soha, sehol , senkinek ne beszéljenek, mert könnyen visszakerülhetnek.”
Ők és a gyerekeik a Kádár korszak idején másodrangú állampolgárok lettek, és a velük történtekről nyilvánosan nem beszélhettek.


És erre a józan véleményre 10 minusz jött...


Az erre jött plusszok mindjárt optimistábbá tesznek.


Valahogy Ausztria, habár nem zökkenömentesen, de elég normálisan kezeli az ilyen dilemmákat.
Nem tagadja meg azokat akik a háború elött a "Blut und Boden" szellemiségben irtak jó minöségü müveket, de nem is helyezi piedesztálra öket és tényszerü kommentárral látja el személyiségüket.
De ezt teszik azokkal a zsidó írókkal is akik a háború után ádázul bojkottálták Brecht müveit, az író kommunista nézetei miatt. Stb.


Nem hiszem, hogy a magyarok örülnek, ha pld. a románok olyan íróikat dicsöítik hangsúlyosan, akik kifejezetten magyar-gyülölök.
Mint már többször irtam, nem emberséges dolog egymás sebeiben vájkálni.
Ugyanakkor engem nagyon megnyugtat, ha szerinted a jobboldalon nincs zsidó-ellenesség (mindegy, hogy ezt minek becézzük)még alattomosan rejtett formában sem és csak rágalom, ha bárhol is ilyesmit bárkikröl állitanak.
Pláne most, hogy már a Jobbik is megtagadja az antiszemita szellemiséget, direkt boldog kezdek lenni...
És persze, hogy mindent és mindenkit lehet kritizálni, de nem a vallására vagy származására hivatkozva. És idönként a szegény szír gyerekeket is szabad sajnálni, nemcsak a palesztinokat...


De ugye tudod, hogy az elterjedt légkondi mennyire árt a természetnek. Ha nincs gyereked, persze akkor ez nem fontos neked...


Bracht mint ember és föleg mint férfi-partner is egy szemét volt, de a müvei minöségét kár elvitatni.


Emberek privátéletét általában nem kenyerem kritizálni, mégha nyugi gyalázatosan is viselkedik velem.


Mindenkinek mondom!!! Nekünk is van, de csak akkor kapcsoljuk be, ha már az összes más módszerünk se segít. Ha jön a 40 fok, lehet, hogy sor kerül rá, de akkor is csak röviden. Pld. egy nedves függöny mögé helyezett ventilátor is használ a höség ellen, és nem olyan közvetlenül "huzatol".


Amennyi író már járt a Földön, biztos ilyen is elöfordúlt már. :-)


Pedig érdemes még idöben rászokni az energia takarékosságra, mert kényszerböl keservesebb lesz.


Most viszont nem értem. Tehát van a jobboldalon zsidóellenesség de azt tilos antiszemitizmusnak nevezni?
Nem kétlem, hogy a baloldalon is van mindenféle elöitélet, de ott legalább nem nagyon illik ezt hangoztatni.


Tömör igazság, ha nem is bíztató.

Akkor pedig mi a kiút a jelenlegi egymást marcangoló zsákutcából? Pláne mivel a fényes jövö perspektivája se fütheti manapság az embereket. Egyenlöre a lelkesedés sajnos egymás rágalmazásában érvényesül föleg...


Micsoda? A ventilátorra írtam, hogy "huzatol" és ezért sokan nem is bírják.
Az osztrák távfütök mostanra már távhütést is nyújtanak. Ez egy ügyes technológia.


Ebböl még baj lesz! Kifelejtetted e kommentedböl a mocskolódást...


Hogy is van akkor ez? A magyar zsidóság is a magyarság része. Akkor miért nincs joga hozzászólni ahhoz ami a magyar múlt integráns része?


Ezt a 12 pontot én nem ismertem és a sok sötétségben egy igazi lámpás. Köszönet a szerkesztöknek emberséges megfogalmazásukért!
Ehhez csak ujra azt tudom hozzáfüzni, hogy lehetöleg ne vájkáljunk egymás sebeiben és tiszteljük kölcsönösen egymás érzékenységét.


És mit mondott Luther a katolikusokról?

Tudtommal csupa keresztényi szeretetböl 30 évig harcoltak egymás ellen...


Mint tözsgyökeres vegetáriánus? :-)
Keine Ahnung. A múltkor viszont egy érdekes osztrák kifejezést olvastam az utcán a savanyú krumplira, de sajnos azt is elfelejtettem.


Töled tudom, hogy Kertész Ákos a magyar zsidókat is belevette dörgedelmes szitkozódásaiba.
Nekem meg az a szerencse adatott, hogy mindenütt rátaláltam remek emberekre és persze szemetekre is, de mindig volt választék... És persze nem a fekete vagy fehér a jellemzö, a szürke árnyalatai is számítanak.
Mindenesetre vicces amikor itt egyesek a Talmuddal meg Lutherral akarják bizonygatni nekem a zsidók gyarlóságát. Nekem viszont nincs kedvem ide idézgetni a különbözö katolikusokat- vagy keresztényeket kárhoztató szövegekböl, amik valaha megjelentek.
Gondolom ezeket ugyanugy ismered mint a zsidókat kritizáló írásokat.
Azt nem tudom megitélni, hogy mennyire van vagy nincs párbeszéd. Ami biztos, hogy nagy kár, ha az energiák civakodásra pazarlódnak.


Aki azt állitja, hogy "a magyar bünös nemzet", nem ismeri a népek lélektanát amiröl viszont Elias Canetti írt érdekes felismeréseket.
Sajnos minden nép felhergelhetö, pláne nehéz életkörülmények között. Ezért fontos az úszítókkal szemben fellépni, mert a gyülölködö szónoklatoknak fatális folytatása is lehet.
Jogtalan a nyugatnémetek vagy osztrákok "mea culpázását" felhozni a magyarokkal szemben, mert azok sokkal könnyebb helyzetben voltak a háború után. Nem tudok róla, hogy a szlovákok vagy horvátok hasonlóan viselkedtek volna.
Eleve nem vezet semmi jóra egymásra mutogatni és csakis a másikat hibáztatni. Fontos lenne egymásban inkább a jót keresni és azzal elösegíteni az ország boldogulását. Sajnos a félelem egy rossz tanácsadó és mostanság túl sok van belöle Magyarországon is.


Nem ismerem KÁ pontos szövegét de bizony julianustól tudom, hogy a magyar zsidókat is jól lehordta.
Ahogy itt engem agytársaid is folyton rágalmaznak, nem éppen a megalapozott érvelésre utal...


Nagyon remélem, hogy igy van. És örülnék, ha engem se traktálnának itt, Magyarország komcsi, libsi Izraeli megszállásával... :-)


Nem biztos, hogy mindig mindenütt ugyanazt az álláspontot képviselte. Magyarországon nem ritkák a rugalmas nézetek...


Arról még vannak korábbi pozitiv emlékeim...:-)

Az "r"-et sima tudatlanságból hagytam ki. Nem elírás miatt. Szóval törzs a gyökér :-)


De olyan mint "Speckwürfel (szalonna-kocka) is létezik. Van, hogy salátákra szórják de az akkor az étlapon is igy szerepel.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó