Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 28. 14:07

Ha Horthy „demokrata” lett volna, és egyenlő és titkos választójog lett volna Magyarországon, a nyilasok és fajvédők jóval korábban hatalomra jutnak.

„Hallgattuk ötven éven át Kádár János összehasonlítását I. Ferenc József apostoli királyunkkal, mely méginkább sértő (ám majd egy másik bejegyzés témája lesz), ugyanez a helyzet itt is, csak most épp Horthy van a célkeresztben. Nagyon tetszik a demokráciaféltés; itt nem a bal-jobb a határvonal, hanem a demokrata-antidemokrata; a baloldali demokratának el kell utasítania Kádárt, a »jobboldali demokratának« Horthyt. Ami tényleg csak azért vicces, mert ha Horthy »demokrata« lett volna a szó mai értelmében, és egyenlő és titkos választójog lett volna Magyarországon, a nyilasok és fajvédők jóval korábban hatalomra jutnak. Elég csak annyit látni, hogy 1939-ben titkos lett a városokban a választás és a zöld kommunisták már bejutottak. Ebbe a kedves kortárs demokrata nem gondol bele, hogy Horthy hazáját nem csak a vörös, hanem a zöld veszedelemtől is óvni kívánta.

Ezen túl az összehasonlítás teljesen elfelejti a jogfolytonosság többszöri megszakadását Horthy Miklós ideje és Kádár közt. Két külön Magyarország volt az. Horthy Miklós alatt a Magyar Királyság még nem volt elszakítva alkotmányos hagyományaitól, és bár, valóban, a Horthy-provizórium »egy olcsókönyvtári kiadása volt a Habsburg monarchiának«, de legalább az volt! Volt cél, volt fölkapaszkodás. Volt híd. Kádár rendszere diktatúra volt, méghozzá az egyik legsötétebb típusú: amely az elmét támadja. Röhejes az »idegen hatalmak segítségével« hatalomra kerülés érve is: ez a győztes ellenforradalmat segítő román (helyenként francia) csapatok segítségét és angol diplomáciai támogatást teszi egyenértékűvé a Kádár, Apró, Dögei által behívott Vörös Hadsereggel, a diktatúra fenntartására bevezényelt szovjet csapatokkal.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38112


12 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"...ha Horthy »demokrata« lett volna a szó mai értelmében, és egyenlő és titkos választójog lett volna Magyarországon, a nyilasok és fajvédők jóval korábban hatalomra jutnak."

Talán a legértékesebb észrevétele a posztnak.

A "nép" alapból nem mindig "demokrata", és simán előfordul hogy demokratikusan "nem demokratákat" juttatt hatalomra.

Egy olyan társadalomban, egy olyan országban mint Magyarország volt a két háború között a nép még nem volt sem annyira érett(kérdés, hogy ma e az?) sem annyira gazdag (detto), hogy oda lehetett volna neki adni az általános titkos választójogot.

Nincsenek általánosan jó vagy rossz rendszerek, ez az adott körülményektől függ. Horthy rendszere nem volt jó, és egy csomó hibája volt, de ha tényleg bevezetik az általános-titkost, akkor tényleg Szálasinak hívják a "vezért" a harmincas évek végétől.

Válaszok:
TaTa86 | 2012. június 28. 16:43
trendo | 2012. június 28. 19:22
Csigorin | 2012. június 28. 22:54

A progresszíveknek van ez a vesszőparipájuk, hogyha egy társadalomban átírsz 3 törvényt, akkor ott demokrácia és szabadság lesz varázsütésre.

Például Afganisztánban...

Aztán csodálkoznak amikor meghal 1millió civil a demokratizálás során, és ráfogják az egészet a szélsőségesekre. (Pedig egy a társadalom jelen állapotára alkotott autoriter rendszerben az áldozatok ezres nagyságrendben maradnának.)


A poszt írójának megállapítása csak feltételezéseken alapul, amit semmiféle argumentációval nem támaszt alá.
Vö. "ha Szálasinak áramszedője lett volna, akkor ő a 6-os villamos" :)

Válaszok:
TaTa86 | 2012. június 28. 20:31

Azért a feltételezést alátámasztja a Weimari Köztársaság bukása, illetve a Cseh-szlovák állam nacionalista sovinizmusa.

Illetve a nyilasok viszonylagos népszerűsége a harmincas évek végén.

Válaszok:
Csigorin | 2012. június 28. 22:50
trendo | 2012. június 29. 08:14

es ha demokratikusan nyernek a nyilasok? akkor azzal mi a baja a "demokrataknak"?

elvegre ha a nep tobbsege bizalmat szavaz nekik, akkor teljes joggal kormanyoznak.

a demokracia arrol szol, hogy aki mas velemenyen van mint en, annak is megadom ugyanazon eselyeket.


"A "nép" alapból nem mindig "demokrata", és simán előfordul hogy demokratikusan "nem demokratákat" juttatt hatalomra."

na ez is csak a fejetetejereallt maszopos demokraciafelfogas alapjan ertheto...

a demokrata (nepakarat) DEFINICIO szerint az amit a nep akar.
Ha a nep a demokracia eltorleset akarja, akkor ott es ugy bizony a demokracia mint rendszer ANTIDEMOKRATIKUS lesz, es a demokracia eltorlese lesz a demokratikus dontes.


Spekuláció. 20-as, 30-as évek politikája persze, hogy oda vezetett volna. Ezzel megmagyarázni egy diktatúrát, hogy a nép kiskorú? És ki tehet a kiskorúságról?


szerintem nezzuk meg azokat az orszagokat, ahol a bolsik soha nem voltak hatalmon es utana nem lesz mirol vitatkozni.
a baloldal, hogy elterelje a figyelmet a teljes csodrol, a haboru elotti m.o-t ugy festi le, mintha a pokol lett volna... de tudjuk, hogy az igazi pokol akkor kezdodott, amikor a nagyon demokratikus elvtarsak meghamisitottak a valasztasokat a haboru utan...
hazug patkanyok es meg ok magyaraznak a demokraciarol. a baloldal sosem tudott demokratikusan uralkodni, mert keptelen. alapvetoen az eszmeiseguk minden mast ki akari maguk korul irtani, aki nem fujj veluk egy kovet vagy nem hunyaszkodik meg.


Tekintve a Hitler kancellárrá választása előtti egy-két évben még meglevő hatalmas baloldali német szavazóbázist (kb.6 millió fő), éppenséggel a Weimári Köztársaság sorsa is alakulhatott volna másként. (Mondjuk torkollhatott volna egy szélsőbalos diktatúrába is akár). De a múlt némely tendenciáiból spekulatívan extrapolálni nem igen érdemes. Mindenesetre, köszönöm észrevételedet!Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó