Levelet írt Orbánnak ötven amerikai kongresszusi képviselő

2012. június 22. 14:43

A washingtoni képviselők Orbán Viktornak címzett levelükben mély aggodalmukat fejezték ki a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt.

Levélben fordult az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI érdeklődésére közölte: a levél megérkezett Orbán Viktor hivatalába, de a miniszterelnök jelenleg Prágában tartózkodik a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. „A levelet hétfőn természetesen kézhez veszi és érdemben tanulmányozni fogja” – fogalmazott. A washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai-magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján olvasható csütörtöki levelükben kiemelik a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatják ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt.

Idézik a Jobbik volt elnökjelöltjét, Morvai Krisztinát, aki „tetves, mocskos gyilkosoknak” nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy „a magukfajták ideje lejárt”. Ugyancsak idézik a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztény vért használnak vallási szertartásaikhoz, s beterjesztett egy törvénytervezetet a parlamentben, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és börtönbüntetéssel sújtaná annak „terjesztőit”. Megemlítik, hogy a Jobbik támadja azok munkaadóit, akik melegek lehetnek, és felszólít Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának menesztésére feltételezett homoszexualitása miatt. Miközben ezek a megnyilatkozások történnek, a helyzetet a romákkal, bevándorlókkal és másokkal szembeni intolerancia és hátrányos megkülönböztetés szélesebb problémái jellemzik – teszik hozzá a képviselők.

A levél aláírói megállapítják, hogy ilyen álláspontoknak nincs helyük a civilizált közbeszédben, s nem maradhatnak szó nélkül, különösen az amerikai külügyminisztérium és a Rágalmazásellenes Liga azon jelentéseinek fényében, amelyek szerint erősödik az antiszemita közbeszéd Magyarországon. „Úgy tudjuk, megegyezés született egy parlamenti etikai bizottság létrehozásáról, amely magában a törvényhozásban előforduló gyűlöletbeszéddel foglalkozik majd. Létfontosságú, hogy Magyarország vezetői tekintélyüket latba vetve szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben, világosan kinyilvánítva, hogy az intolerancia sérti Magyarország népének méltóságát” – írták.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37897