Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 21. 14:31

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességét, tartsa be a környezeti hatásvizsgálatra vonatkozó uniós szabályozást, s mielőbb tiltsa be a hagyományos tojóketreceket. Ha a szabályozásokat nem hozzák két hónapon belül összhangba az uniós joggal, az ügyeket Brüsszel az EU bírósága elé terjesztheti.

Az Európai Bizottság csütörtökön több tucat ügyben marasztalt el különböző tagállamokat, az úgynevezett kötelezettségszegési ügyek havonta esedékes áttekintése során. Magyarország ezek közül három témában érintett. A brüsszeli bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa azt a jogszabályt, amely bizonyos feltételek mellett mentesíti a pálinkát a jövedéki adó alól. Az uniós szabályozás szerint viszont teljesen nem, csak 50 százalékkal lehetne csökkenteni a pálinka jövedéki adóját. Az Európai Bizottság ebben a témában úgynevezett indoklással ellátott vélemény formájában intézett felhívást Magyarországhoz. Ez a kötelezettségszegési eljárás második szakaszának felel meg. Ha a szabályozást nem hozzák két hónapon belül összhangba az uniós joggal, az ügyet Brüsszel az EU luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti.

A második témában az Európai Bizottság nyomatékosan arra kérte Magyarországot, hogy nemzeti szabályozását hangolja össze a projektek környezeti hatásának vizsgálatáról szóló európai uniós szabályokkal. A testület ebben a kérdésben is indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, és szintén két hónapon belül kell megfelelő választ adni. A környezeti hatásvizsgálatról szóló európai irányelv egyik alapvető célja annak biztosítása, hogy a jellegüknél, méretüknél vagy elhelyezkedésüknél fogva a környezetre várhatóan jelentős hatást gyakorló projektek hatásvizsgálat-kötelesek legyenek. Magyarország Brüsszel megítélése szerint helytelenül ültette át nemzeti jogába az irányelvet, bár az üdvözölték, hogy időközben több jogszabály-módosítás is történt az ügyben, de még mindig látnak hiányosságokat.

Az állatjóléti témában a bizottság ugyancsak indoklással ellátott vélemény formájában tíz tagállamot – köztük Magyarországot – felszólított arra, hogy hajtsák végre a hagyományos tojóketrecek használatának betiltását előíró irányelvet. Az uniós testület megállapította, hogy Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália és Spanyolország továbbra is engedélyezi a hagyományos tojóketrecek használatát annak ellenére, hogy a tilalom ez év januárjában hatályba lépett. A tagállamoknak 12 évük volt a felkészülésre.

Frissítés: Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról és az ágazati különadóról szóló törvényt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar jogszabályok teljes mértékben megfelelnek a közösségi jognak és készek arra, hogy magyar álláspontot mindhárom kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédjék.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37862


Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Állatjólét igen.
Emberjólét smafu.


Moszkvából Brüsszelbe, csöbörből vödörbe!


"Az uniós testület megállapította, hogy Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália és Spanyolország továbbra is engedélyezi a hagyományos tojóketrecek használatát annak ellenére, hogy a tilalom ez év januárjában hatályba lépett. A tagállamoknak 12 évük volt a felkészülésre."

Felszólítom az Úniót, hogy oldja már meg ezt a rohadt válságot, 2008 óta négy évük volt rá, és még mindig nem tudnak semmit felmutatni.

Ha az Úniós félistenek, akiknek a szavától nekünk egyből vigyázzba kéne állnunk, csak a pálinkafőzéssel, meg a tyúkketrecekkel képesek foglalkozni, ha szmukra most ez a legfontosabb, akkor húzzanak el a francba, és zárjuk be ezt az Úniónak nevezett kócerájt.


Megint meg Brüsszel (az EB) ostorozása.
Csakhogy ezeket a szabályokat a tagállamok hozták, nem Brüsszel; ők kérték meg Brüsszelt arra, hogy ellenőrizze, mindenki betartja-e őket. Brüsszel csak a mukáját végzi.

És igen, a tagállamok ennyire voltak képesek. A fontos ügyeket nem adják ki a kezükből; el is fog maradni Európa mindenbe a versenytársak mögött.


anyatokat azt...

tenyleg forradalmat akartok?

az egy dolog hogy megdoglik az ember a meloba, de hogy mar egy palinkat se ihasson utana?!

mi a faszt akarnak ezek? unott sotlan droid kenyszermunkasokat akiknek meg szorakozni se szabad?


"Ehez képest szerintem örülnöd kéne hogy egyáltalán fogyaszthatod."

Én például örülők. Örülök, hogy méltósagos Urunk kegyesen megengedi bizonyos élvezeti cikkek fogysztását, és mint polgári jobbágy csak annyi hálával tarozok e kegyes engedélyért, hogy az urunknak megfizetem jogos jussát, a jövedéki adót. Urunk jogos igénye az én pénzem, hisz én az ő jobbágya vagyok, és hálám jeléül ezt köteles vagyok megfizetni, és a romlás, rablánc sújtson ha méltoságos Urunkat kár éri e végtelenül nagy jóságáért.

Így gondoltad?


"A jó kereszténynek nincs szüksége drogra hogy birja az Isten álltal reá kirovott kötelességet."

Semii jogod beleszólni mások szükségkleteibe, nem még hogy eldönteni, kinek milyen szükséglete legyen vagy ne legyen.

"Alkoholt azért föznek hogy berugjanak az emberek, ha nem igy lenne akkor tejet innanak."

Teljesen mindegy, milyen okból isznak. Az ő dolguk, nem a tied.

"Egyébkent a korlátozás, nem tiltás"

Ha olyan tevékenységet korlátozol, ahol nincs áladozat és nincs kár akkor az felér a tiltással.

"Az hogy nem főzhet a vidéki paraszt bármi szirszart össze, az több mind helyes döntes, és egyáltalán nem jelenti az alkohol tiltását."

Semmi jogod eldönteni, hogy mit főzhet a paraszt és mit nem.


Áthallások

Kitty-kotty...
http://www.folkradio.hu/hirek/..

Válaszok:
vaktyúk | 2012. június 21. 21:35

Az EU álláspontban semmi meglepő nincsen. Amikor a dakota bejelentette az otthoni főzés adómentességét,mindenki tudta - ő is - hogy ez ellentétes az EU joggal.

Abban bízott, hogy esetleg felmentést kaphatunk alóla, vagy abban, amit most itt látni, hogy az EU törvényszerű reakciója után az Unió ellen lehet hangolni a műveletlen embereket.

Szándékosan provokálja az Uniót és a magyar állampolgárokat, mert így látja biztosítva hatalmát.

Létérdeke a folyamatos hisztéria fenntartása.

Azonban én úgy tapasztalom, hogy ebből a hisztériából egyre több embernek elege van.


Valószínűleg figyelmetlenül olvastad a cikket. Senki nem tiltja be a pálinkát.

Az viszont tény, hogy a kormányunk örökös hazudozása és a törvények össze-vissza módosítgatása nem emeli az ázsiónkat Európában.

Ma egyértelműen a mi kormányunk a leghülyébb az Unióban.


Nem akarlak elkeseríteni, de kolbászt spanyolországtól elkezdve nagyon sokfelé készítenek. Nem hungarikum a kolbász, legfeljebb a nálunk szokásos ízesítése az.

De ha utánaolvasol, a csabai kobász sem teiknthet vissza 100 évnél hosszabb múltra. (Ettől persze nagyon finom, én szeretem és büszke vagyok rá).

Pirospaprikát is sokfelé termesztenek a világon, és pár éve sajnos magyar tulajdonban lévő cégek keveredtek hamisítási botrányba.

Egyetértünk abban, hogy a hagyományainkra vigyázni kell, sőt, egyedül mi tudunk rájuk vigyázni és azokat megőrizni.


Ember, miről írsz? Ki akarja a pálinka hírnevét aláásni?

Nem érted miről van szó? Az előállított mennyiség után jövedéki adót kell fizetni. Amit eddig a boltban vettél az után eddig is fizettek, meg ezután is fognak. Nem változik semmi.

Az EU azt kifogásolja, hogy az otthon (ellenőrizetlen körülmények között készült) pálinka után egyáltalán nem fizetnek adót. Itt egy kedvezményes kulcsot lehet alkalmazni.


Tudom, hogy Ausztriában nem adómentes. De egy bizonyos mennyiség alatt kedvezményt kap a főző az adóból.

Nagyon szigorú szabályozás van érvényben.

Nálunk most otthon mindenki abból és úgy főzhet pálinkát, amiből és ahogyan tud.

Én szeretem a magyar pálinkát, de Ausztriában is ittam olyan finom kisüsti (megy, alma, barack, atb.) pálinkákat, hogy az csuda.

A hagyományainkat nekünk kell a legjobb minőséggel megőrizni.


Nem írja elő.

Svédországban lehet otthon sört főzni. Sok helyen lehet pálinkát is főzni - szabályozott körülmények között.

A magyar szabályozás az EU elveinek nem felel meg. Ezért módosítani kell.

De azok, akik ezt a szabályozást bevezették, tudták, hogy ez nem jó! Törvényszerű volt az EU válasza.

Bagózni sok országban tilos a kocsmában.


@Himalája: "Ha olyan tevékenységet korlátozol, ahol nincs áladozat és nincs kár akkor az felér a tiltással"

@CyB: "A gyorshajtásnal sincs áldozat, gondolom nem kell magyaráznom miért is büntetik. Ismerem a logikai fonalat amit előre vezetsz. Áldozat nélküli bűncselekménynek hivjak."

Majdnem elkaptad a fonalat. Más a gyorshajtás és más a szeszfőzés. Te mindegyiket áldozatnélküli bűncselekménynek nevezed, holott ez nem így van.

A gyorshajtónál azért lehet bűncselekményről beszélni, mert a többi embert megfossza a védelem lehetőségétől (időben elugorni, lefékezni, stb). Ezzel lopja védekezési képességüket. Úgyhogy a gyorshajtó kárt okoz a biztonságban noha nincs áldozat. A hozzászólásomban az áldozat mellet szóbahoztam a kárt is.

A szeszfőzésnél ilyen helyzet nem áll elő. Ettől nem lehet még csak áldozatnélküli bűncselekménynek sem nevezni.


@CyB: "Az adókötelesség semmilyen tiltásal nem ér fel, ezer odalrol lehet bele olyan üzenetet csempészni ami megalapozotta teszi a sarcot.
A döntés nálad marad, megéri neked vagy nem éri meg."

Amennyiben az adókötelesség mulasztása nincs büntetve.


Nos, Krúdy esetében ez nettó hazugság. "1926-27-ben legalább tíz éve lappangó betegsége ledöntötte lábáról; a Liget-szanatóriumba került. Szervi szívbaj, nehéz légzés, beteg gyomor, máj, tüdő. Le kellett szoknia a lucullusi lakomákról-ivászatokról is."
Egy ideig sikerült megtartóztatni magát, de később, számos egzisztenciális és magánéleti problémájának hatására ismét inni kezdett. Féloldali szélütés is érte, melyből még felépült, de néhány évvel később számos betegsége még jobban elhatalmasodott rajta. 55 éves korában hunyt el.
Mi a f@sznak kell itt városi legendákat terjeszteni?


Mindenki úgy vágja haza az életét, ahogy óhajtja! Csak a tököm tele van az olyan legendákkal, amik úgy kezdődnek, hogy x.y (nagyapám, dédapám, Gipsz Jakab :) is ivott, dohányzott egész életében és mégis 90 (100, 120) éves korában halt meg.
Amúgy az EU nem a pálinkafőzést, -fogyasztást szankcionálja, csak a közös adózási szabályokat nem hagyja megszegni. Arról meg nem tehet, hogy miniszterelnökünk pont ezzel a nagy szabadságharcos vívmánnyal lelkesítette fel hazánk szeszkazánjait.


francokat, egy sima fuves lompos punk, aki azon kesereg hogy a drogjat amit o szeret nem engedik, de inni meg (amit a vega kakabele nem bir) szabad :)


"Az összehasonlitást a következő alapján gondoltam: Ahogy a gyorshajtás is egy jővőbe vetitett esetleges esemény bekövetkeztére alapozz, ugyanúgy,"

Nem. A gyorshajtás nem egy jövőbe vetített esemény bekövetkezése. A gyorshajtás egy azonnali kár. A többiek azonnal meg vannak fosztva a védekezés lehetőségétől.

@CyB: "a mértéktelen alkohol fogyasztás kialakulásának körülményeit gátolni is egy esetleges jővőbe vetitett drasztikus viselkedés változás alapján lehet indokolni."

Nem. Ez akkor sem álná meg a helyét, ha ez minden esetben ezt eredményezné. Mert ugyanis mindenkinek joga van úgy viselkedni, ahogy akar, amennyiben ez másoknak nem okoz károkat. Ez az egyik dolog, a másik, hogy magánügyekbe szólnak bele.


@CyB: "Nem könyiti meg ez igaz, és visszaveti a házi termelést. De ez is a célja."

Az adók célja, hogy e legalizált fosztogatással a hatalom jövedelemre tudjon szert tenni. Általában azok szeretnek ebbe sok minden mást belemagyarázni, kik munkahelyüket, jövedelmüket az adók által összeszedett közpénzeknek köszönhetik.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó