Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 18. 15:48

Itt és most ezért higgadt szakértői magatartásra van szükség; mindenekelőtt annak belátására, hogy IMF-hitel nélkül nem tudjuk tartósan stabilizálni a gazdaságunkat.

Lehet számolgatni, hogy mennyi ideig tartanak ki a tartalékaink, és 8-9 százalékos hozamígéret mellett mennyi állampapírt tudunk sikeresen kibocsátani. Ez azonban nem lehet megnyugtató megoldás a szerfelett bizonytalan világgazdasági környezetben. Mert még a legkedvezőbb válságforgatókönyv esetén sem fenntartható az az adósságpálya, amely ilyen magas forrásköltségek mellett egyáltalán megvalósítható. A fenntarthatósághoz négy százalék körüli gazdasági növekedésre vagy öt százalék körüli elsődleges költségvetési többletre lenne szükségünk. Azt nem érdemes hosszan taglalni, hogy egyik feltételt sem tudjuk egykönnyen teljesíteni.

Itt és most ezért higgadt szakértői magatartásra van szükség; mindenekelőtt annak belátására, hogy IMF-hitel nélkül nem tudjuk tartósan stabilizálni a gazdaságunkat. Továbbá annak belátására, hogy a hitelfeltételeket többnyire a hitelnyújtók diktálják. És ha gyorsan akarunk hitelhez jutni, akkor minél hamarabb teljesíteni kell az általuk előírt követelményeket (még akkor is, ha esetenként méltánytalannak vagy igazságtalannak érezzük azokat).

A hitelmegállapodás és az olcsó finanszírozási forrás birtokában aztán haladéktalanul hozzá kell látni a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez. Ugyanis csak viszonylag nyugodt és kiegyensúlyozott környezetben lehet eredményesen sikerre vinni azt a fontos munkát, amely - a nulla közelire csökkent - potenciális növekedési ütemünket legalább 2-3 százalék közé emeli. Az olcsó forrás nemcsak a nyugalom biztosítása miatt szükséges, hanem a hazai tulajdontöbbségű vállalkozások feltőkésítése miatt is. Munkahelyeket is csak komoly tőkebefektetések révén lehet teremteni a versenyszférában.

Ha ez az építőmunka a »húzd meg-ereszd meg« gazdaságpolitika folytatása miatt nem kezdődik el hamarosan, vagy csak alacsony intenzitással tud folyni, akkor az előttünk álló években az EU által megkövetelt hiánycélokat csak »vér, veríték és könnyek« árán tudjuk produkálni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37739


Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az se lenne hátrány, ha a jegybank élén nem egy sejtselejt ülne, aki a külföldi tőkét mélyen meghajolva szolgálja ki, hanem egy magyar ember. A jegybankban tárolt közel 40 mrd euró csupán csak azért, hogy itt dekkol nálunk, mert mi fincsi kamatot fizetünk rá, annyiba kerül nekünk évente, amiből Budapest ragyoghatna, és kifogástalanul működhetne BKV-stól, MÁV-ostól, kórházastól, mindenestől. Hozzányúlni nem lehet, mert mi van, ha szegény külföldi tőke úgy gondolná, hogy szedi a cókmókját, és nem tudjuk őket hiánytalanul kifizetni. Kicsit sem véletlen a harc a jegybank körül, és a trojka aggodalmaskodása.

Válaszok:
Felebarát | 2012. június 18. 17:36

mintha Járai nem ugyan ez lett volna...olyan új dolgokat tudtok elmondani..beröhögnöm kell :D

most zsidó vagy finnugor, esetleg parizer, vagy prézli


most is az imf programját hajtják végre, a sok kis adóval :D

szép ez az őszinte beszéd,

vagy nem kell imf hitel, mert akkor le kéne mondanom, mint Gyurcsánynak...


Hát ezt tényleg jól megmondtad.
:o)


És a bárányok hallgatnak. mélyen hallgatnak.
különben is igazad van!


te egysejtű

pont hogy az IMF miatt fogják majd kipréselni a még több pénzt az emberekből te sötét lovag

szerinted miért "olcsóbb" az IMF pénz mint a "piaci"?

biztos azért mert csak úgy adják mi?

LOL


nagyon nagy baj, ha a butaság magabiztossággal párosul

nálad sajnos ez megfigyelhető

csak egy kérdés, ha már olyan nagy IMF fan vagy

írj egy országot ahol azok az intézkedések amiket az IMF az "olcsó" hiteléért kért felvirágztatták a gazdaságot


ezen a gondolatmeneten végigmenve, a piacgazdaságban mindenkire vonatkoznak a piac feltételei csak a bankokra nem...


csak a denevérek nem, ugye?:)
ne feledd tündérmesében élünk. koboldok, tündérek, törpék járnak köztünk.


most is az imf feltáteleit teljesitjük, csak pénzt nem kapunk...ügyesek vagyunk nem :D?


A legtöbb dologban igazad van és sajnos Mellárnak is.
Egy dologban nincs: Az EU gazdaságfejlesztésre nem ad pénzt, sőt ellene dolgozik, azt nekünk kell kiizzadni.


Önnek bizonyára igaza van.
Azonban miután először gondosan tönkre tették az országot, majd a kvótákat ez alapján határozták meg, lényegében csak magunkra számíthatunk.
Boccs, de engem (bár a múlttal tisztában kell lenni) elsősorban az izgat, hogy hogyan javíthatnánk a helyzetünkön. Nekünk termelő üzemekre, gyárakra van szükségünk és ha egy mód van rá, akkor akkor magyar tulajdonúakra is (vagy lealább ezek fejlődőképes magjaira).Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó