Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 18. 15:48

Itt és most ezért higgadt szakértői magatartásra van szükség; mindenekelőtt annak belátására, hogy IMF-hitel nélkül nem tudjuk tartósan stabilizálni a gazdaságunkat.

Lehet számolgatni, hogy mennyi ideig tartanak ki a tartalékaink, és 8-9 százalékos hozamígéret mellett mennyi állampapírt tudunk sikeresen kibocsátani. Ez azonban nem lehet megnyugtató megoldás a szerfelett bizonytalan világgazdasági környezetben. Mert még a legkedvezőbb válságforgatókönyv esetén sem fenntartható az az adósságpálya, amely ilyen magas forrásköltségek mellett egyáltalán megvalósítható. A fenntarthatósághoz négy százalék körüli gazdasági növekedésre vagy öt százalék körüli elsődleges költségvetési többletre lenne szükségünk. Azt nem érdemes hosszan taglalni, hogy egyik feltételt sem tudjuk egykönnyen teljesíteni.

Itt és most ezért higgadt szakértői magatartásra van szükség; mindenekelőtt annak belátására, hogy IMF-hitel nélkül nem tudjuk tartósan stabilizálni a gazdaságunkat. Továbbá annak belátására, hogy a hitelfeltételeket többnyire a hitelnyújtók diktálják. És ha gyorsan akarunk hitelhez jutni, akkor minél hamarabb teljesíteni kell az általuk előírt követelményeket (még akkor is, ha esetenként méltánytalannak vagy igazságtalannak érezzük azokat).

A hitelmegállapodás és az olcsó finanszírozási forrás birtokában aztán haladéktalanul hozzá kell látni a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez. Ugyanis csak viszonylag nyugodt és kiegyensúlyozott környezetben lehet eredményesen sikerre vinni azt a fontos munkát, amely - a nulla közelire csökkent - potenciális növekedési ütemünket legalább 2-3 százalék közé emeli. Az olcsó forrás nemcsak a nyugalom biztosítása miatt szükséges, hanem a hazai tulajdontöbbségű vállalkozások feltőkésítése miatt is. Munkahelyeket is csak komoly tőkebefektetések révén lehet teremteni a versenyszférában.

Ha ez az építőmunka a »húzd meg-ereszd meg« gazdaságpolitika folytatása miatt nem kezdődik el hamarosan, vagy csak alacsony intenzitással tud folyni, akkor az előttünk álló években az EU által megkövetelt hiánycélokat csak »vér, veríték és könnyek« árán tudjuk produkálni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37739


Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"IMF-hitel nélkül nem tudjuk tartósan stabilizálni a gazdaságunkat"

Esetleg valami eredeti gondolat, amivel nincs tele a sajtó fél éve..?

Válaszok:
heep | 2012. június 18. 17:01

"A piacról fogjuk finanszírozni az országot"

Ez meg nem jövő hanem jelenidő..


"IMF-hitel nélkül nem tudjuk tartósan stabilizálni a gazdaságunkat"

Ráadásul ez marhaság. Nem hitel kell a gazdaság stabilizálásához. Hanem termelés, új munkahelyek nagy számban, fenntartható növekedés, évekre előre kiszámítható adózás, a szociális ellátó rendszer alapvető átalakítása, csökkentése, a korrupció visszaszorítása, a GDP szerkezetének átalakítása a hazai cégek részesedésének lényeges növelése és pozitív gondolkodás.

A hitel csak ezen célok anyagi hátterének biztosítására valók. Most az az egyik legnagyobb bajunk, hogy a hitelekkel csak a régi hitelek törlesztését tudjuk biztosítani. Fejlesztésre, a növekedés előmozdítására már nem tudunk vagy nem akarunk forráshoz jutni.


Elvileg igazad lenne, ha már ismernénk és elfogadhatónak találnánk az IMF hitel feltételeit. De az IMF olyan mint a mesebeli farkas a kismalacokkal. Csak egy lábát akarja bedugni az ajtón, hogy melegedjen egy kicsit...

Eddig még nem volt olyan ország amelyik az IMF segítségébe ne gebedt volna bele és ne további hitelek felvételével próbált volna talpra állni a segítség okozta sokkból. És valójában ez az IMF fő küldetése, a végtelenségig fenntartani az eladósodottságot, biztosítani a bankok további nyerészkedését.

Válaszok:
Felebarát | 2012. június 18. 17:37

Az se lenne hátrány, ha a jegybank élén nem egy sejtselejt ülne, aki a külföldi tőkét mélyen meghajolva szolgálja ki, hanem egy magyar ember. A jegybankban tárolt közel 40 mrd euró csupán csak azért, hogy itt dekkol nálunk, mert mi fincsi kamatot fizetünk rá, annyiba kerül nekünk évente, amiből Budapest ragyoghatna, és kifogástalanul működhetne BKV-stól, MÁV-ostól, kórházastól, mindenestől. Hozzányúlni nem lehet, mert mi van, ha szegény külföldi tőke úgy gondolná, hogy szedi a cókmókját, és nem tudjuk őket hiánytalanul kifizetni. Kicsit sem véletlen a harc a jegybank körül, és a trojka aggodalmaskodása.

Válaszok:
Felebarát | 2012. június 18. 17:36

mintha Járai nem ugyan ez lett volna...olyan új dolgokat tudtok elmondani..beröhögnöm kell :D

most zsidó vagy finnugor, esetleg parizer, vagy prézli


most is az imf programját hajtják végre, a sok kis adóval :D

szép ez az őszinte beszéd,

vagy nem kell imf hitel, mert akkor le kéne mondanom, mint Gyurcsánynak...


Tudom, hogy meglepő de az 5% valóban lehet több mint a 9. Csak a "mellékes" feltételek kérdése. Például mint annak idején a MANYUP-ok létrehozása. Azt még az IMF is elismerte, hogy ezzel az ország eladósodását növelte rövid és közép távon. De a privatizálási követelmény is sokkal többe kerülhet aztán mint a 4%-nyi kamatkülönbség. Lásd a 90-es évek IMF hiteleinek privatizálási előfeltételét, az is több százezer munkahely elvesztését, a GDP jelenetős részének külföldre szivattyúzását eredményezte.


"amihez én már tényleg nem értek"

Ezt elfogadom, nem kell mindenkinek mindent értenie. Ettől még lehet hasznos tagja a társadalomnak.


Én is. Kivéve ha a 9%-ost jelzálogjog nélkül is megkapom, mig az 5%-nál ha nem tudok fizetni akkor viszik a házam, feleségem (na jó róla lehet szó) kutyám (őt nem adom).


Hát ezt tényleg jól megmondtad.
:o)


Nem azt írtam, hogy ez szabadságharc a bankok ellen. Hanem, hogy a látszólagos alacsonyabb kamatozású hitel kerülhet valójában sokkal többe mint a magasabb, de feltételek nélküli hitel. Ez csak a "mellékes" feltételektől függ. De unortodox ügyben a futóbolond Matolcsytól érdeklődj. Ennek ő a szakavatott mestere. Nektek nem fér bele a fejetekbe, hogy valaki nem Fideszes, nem MSZP-s vagy akármilyen. Csak egyszerűen van véleménye a dolgokról. Ha valaki a tietektől (smogger barátodra gondolok) eltérő véleményen van akkor rögtön be akarjátok skatulyázni valami Fideszes, náci, antiszemita, kommunista vagy a tököm tudja milyen kategóriába. Nem vagytok túlzott individualizmussal vádolhatóak, az már biztos.


A piaci hitelek az államnak fedezet nélküliek. Ezért van a CDS felár. Aukción értékesítik ezek egy részét, ahol azt mondja az állam, hogy x milliárdnyi kötvényt bocsájt ki y%-os kamattal. Ezt lehet jegyezni akinek kell viszi akinek nem az nem. Szó nincs semmilyen biztosítékról. A piaci hangulattól (az állam becsült visszafizetési megbízhatóságától) függ, hogy túljegyzik-e vagy esetleg egyáltalán nincs jelentkező ilyen feltételek mellett. Gondolom ezzel nem mondok újat neked.


"nagyon kerülöd, hogy bármi érdemi ellenpontot megnevezz."

Nem kis barátom. Mint írtam neked pár hete én a veled való kommunikációt kerülöm. Mint ahogy akkor most még egyszer utoljára leírom számodra, hogy nekem Te ignore. Van egy vitaszint ami alá nem vagyok hajlandó süllyedni. Te bőven ez alatt vagy. Keres magadhoz illő játszópajtást itt a mandin, bő a választék.


És a bárányok hallgatnak. mélyen hallgatnak.
különben is igazad van!


Már egy másik hasonló témájú cikknél másnak írtam. Elképzelhetőnek találok egy olyan Fideszes szándékot, hogy húzzák az időt az IMF megegyezéssel a jövő év elejéig amíg már a Fidesz által kinevezett elnöke lesz az MNB-nek. Akkor fel tudják használni az MNB kb 36 milliárd eurónyi tartalékának egy részét. Amiben még lenne is logika. Mert ez a pénz most az EKB-nál áll max 1%-os kamattal. Eközben mi 9%-on veszünk fel évente 1,5-2 milliárdnyi hitelt. Nem tudom megítélni, hogy mekkora tartalék szükséges az MNB-nél egy esetleges forint elleni támadás visszaveréséhez. De az tényleg kicsit érthetetlen, hogy ez a 36 milliárd már lassan négy éve áll az EKB trezorjában miközben mi a piacokkal küzdünk egy elfogadható kamatú hitelért.


Még van az a megoldás is amit 18:52-kor írtam tarackos barátunknak. Azt tényleg elég gazdaságtalannak tartom, hogy 1-2%os kamaton álljon 36 milliárd eurónk az EKB-nál. Mi meg 9%-on vegyünk fel piaci vagy 5%-on IMF (de ennek a feltételeit még nem ismerjük) hitelt. Még ma sem tudjuk, hogy a 2008-as IMF hitelnek mik a feltételei.


Akkor ezt nem olvastam. De kösz az infót. Legalább most bepótolhatom.


Beleolvastam a linkbe. Pont erről beszéltem itt egész nap. Lehet, hogy az IMF hitel csak 5%-os, de micsoda szívást okoz a feltételrendszere nekünk az állampolgároknak. Akkor most melyik hitel a drágább nekünk átlagembereknek a 9%-os piaci vagy az 5%-os, de az éhenhalás szélére juttató feltételekkel kapott IMF? Mert csak ez számít, hogy mi akik itt élünk, melyikkel járunk rosszabbul. A többi csak számvitel meg kockás papír.


Az Argentinok ezt a nem fizetünk utat választották a 2000-es évek elején. Kis híján belerokkantak, de lassan kezdenek magukhoz térni. A másik megoldásba, a hitelek további visszafizetésébe, az IMF feltételeinek teljesítésébe viszont biztos belerokkantak volna. Mára már mindenük külföldi kézben lenne. Lényegében bérelhetnék a saját országukat.


te egysejtű

pont hogy az IMF miatt fogják majd kipréselni a még több pénzt az emberekből te sötét lovag

szerinted miért "olcsóbb" az IMF pénz mint a "piaci"?

biztos azért mert csak úgy adják mi?

LOL


nagyon nagy baj, ha a butaság magabiztossággal párosul

nálad sajnos ez megfigyelhető

csak egy kérdés, ha már olyan nagy IMF fan vagy

írj egy országot ahol azok az intézkedések amiket az IMF az "olcsó" hiteléért kért felvirágztatták a gazdaságot


ezen a gondolatmeneten végigmenve, a piacgazdaságban mindenkire vonatkoznak a piac feltételei csak a bankokra nem...


csak a denevérek nem, ugye?:)
ne feledd tündérmesében élünk. koboldok, tündérek, törpék járnak köztünk.


Mintha 2008-ban már vett volna fel az ország IMF hitelt?
Aztán?
Stabilizálta a gazdaságot? A frászt, éppen most kellene visszafizetni.
Azért vegyünk fel újabb IMF hitelt, hogy legyen miből visszafizetni a régit?
4 év múlva pedig megint?

Abból adósrabszolgaság lesz, ugyan nem stabil gazdaság.

40 éve azt csinálja az ország, amit a cikkíró javasol. Egyre újabb és újabb és újabb hiteleket vesz fel, s azokból fizeti a régebbi hiteleket.

Ebből sok minden lett, hatalmas államadósság, óriási kamatkiadások, ami ablakon kidobott pénz, csak éppen stabil, növekvő gazdaság nem, meg jólét sem.

Azzal nem lesz Magyarország előbbre, ha az IMF-et hízlalja.


most is az imf feltáteleit teljesitjük, csak pénzt nem kapunk...ügyesek vagyunk nem :D?


A legtöbb dologban igazad van és sajnos Mellárnak is.
Egy dologban nincs: Az EU gazdaságfejlesztésre nem ad pénzt, sőt ellene dolgozik, azt nekünk kell kiizzadni.


Önnek bizonyára igaza van.
Azonban miután először gondosan tönkre tették az országot, majd a kvótákat ez alapján határozták meg, lényegében csak magunkra számíthatunk.
Boccs, de engem (bár a múlttal tisztában kell lenni) elsősorban az izgat, hogy hogyan javíthatnánk a helyzetünkön. Nekünk termelő üzemekre, gyárakra van szükségünk és ha egy mód van rá, akkor akkor magyar tulajdonúakra is (vagy lealább ezek fejlődőképes magjaira).Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó