Ki pénzeli a szélsőjobbot?

2012. május 31. 09:57

Richard Field
Amerikai Népszava

Az ember csak találgatni tud, vajon honnan szerzi a Jobbik a pénzt médiajelenlétének fenntartására, a több tízezer civil gárdista felszerelésére, ingyenes újságja több millió példányban történő terjesztésére.

„Néhány hónappal ezelőtt a Jobbik havonta kétmillió példányban kezdte el terjeszteni hírlevelét. Ez nem kevés egy olyan országban, ahol mindössze tíz millióan élnek. A média elfogultságáról szóló jobbikos vádak ellenére nem úgy tűnik, mintha a mainstream magyar média vonakodna részt venni a sajtótájékoztatóikon, tudósítani a gyűléseikről, interjúkat készíteni választott képviselőikkel, vagy kritikátlanul megjelentetni a kijelentéseiket azokról a témákról, amiktől a média az adott napon éppen harsog. Az ember azt gyanítja, hogy a média-megjelenések nagy részéért reklámokkal fizetnek a Jobbik-közeli vállalatok vagy éppen a Jobbik fedőcégei. Vagy még rosszabb.

Egy nemrégiben tartott pártkongresszus alkalmával Vona egy jobboldali akadémia megalapításáról szónokolt, és célul tűzte ki egy iskolahálózat létrehozását, ahol a párt hűséges tagjainak gyerekeit oktatnák-nevelnék. Talán az iszlám iskolák sikere ihlette Vonát – a Madrasah Islamiyyah egy egész nemzedék iszlám fiataljait volt képes radikalizálni a Közel-Keleten.

Az ember csak találgatni tud, vajon honnan szerzi a Jobbik a pénzt médiajelenlétének fenntartására, a több tízezer civil gárdista felszerelésére, ingyenes újságja több millió példányban történő terjesztésére, és saját magániskola-hálózatának létrehozására.

A pletykák szerint a Jobbik több millió euróra rúgó illegális politikai adományt kapott az iráni kormánytól. Bízzunk benne Magyarország és Európa többi részének érdekében is, hogy ezek a feltételezések megalapozatlanok, és hogy Irán ma Magyarországra csupán perzsaszőnyeget exportál, és nem forradalmat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37116