Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 28. 14:16

Nem hinném, hogy valaha is eljutunk oda, hogy nem lesz szükség nemzeti haderőkre, de ha igen, az biztosan nem most lesz. Interjú.

Azt írod, hogy a külföldi missziókban való részvétel ellenére egyik kormány sem törődött a honvédelem ügyével. Szerinted ennek inkább pénzügyi-gazdasági, vagy inkább koncepcionális okai vannak? Nem lehet, hogy a szakpolitikusokon kívül az egyszeri magyar politikus tényleg nem is érti, hogy miért van szükség honvédelemre?


Szerintem itt a probléma ugyanaz, mint az összes hasonló, évtizedek óta úgyhagyott-toldozott-foldozott-elkezdett-abbahagyott-újrakezdett Nagy Magyar Ügyben. Vagyis a rendszerváltás utáni kormányzatok képtelenek voltak egy koherens egész rendszerben megfogalmazni, hogy a Varsói Szerződés tömeghadseregének leépítésén túl mi a honvédség értelme, célja, jelene, jövője stb., és ezt meg is valósítani.

Emellett azt gondolom, sem a politikában, sem a szélesebb közvéleményben nem lett kellően megért(et)ve, hogy a honvédelem az nem csak a »haza védelmét« jelenti, és a NATO-tagság sem csupán annyi, hogy aláírtunk egy papírt. Itt egy olyan összetett szervezetet kell működtetni, ami képes az ország védelmére, más országokkal való együttműködésre, nemzetközi missziókban való részvételre, az új típusú katonai kihívások (terrorizmus, kiberháború stb.) kezelésére. Emellett pedig a civil életben is fontos szereplő: például természeti és ipari katasztrófák elhárításánál, a polgári repülés biztosításánál, a kutatás-fejlesztésben való részvétellel, vagy a nemzeti hagyományok ápolásával. Nem utolsó sorban pedig munkahely, ami munkát, képesítést ad (kell, hogy adjon) emberek tízezreinek. És akkor még nem beszéltünk arról, ami ennek a posztnak az apropója is, hogy a NATO-tagság milyen kötelezettségekkel, vállalásokkal, elvárásokkal jár, és ez nekünk miért is jó, hogy tagok vagyunk. (...)

Van-e értelme most belefogni komoly pénzeket ölni az önálló magyar hadsereg fejlesztésébe, vagy elég, ha a honvédelmünk a mostani szinten elvegetál addig, amíg valamikor a jövőben létre nem jön egy komolyan vehető közös európai haderő?

Nem hinném, hogy valaha is eljutunk oda, hogy nem lesz szükség nemzeti haderőkre, de ha igen, az biztosan nem most lesz. Másrészt békeidőben és szövetségi rendszer tagjaként is számít az, hogy egy adott országnak van-e komolyan vehető katonai potenciálja, és önmaga mennyire veszi komolyan a védelmi feladatait és vállalásait. És ez megint nem csak egy szűk katonai mezőben értelmezhető kérdés.”
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36999


36 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nahát! Kiss Ádám ehhez is ért. Megdöbbentő, pedig nem is volt katona! Most se az!
Szeretm, amikor az egyik újságíró a másikkal készít riportot!
Ez olyan édi!

Válaszok:
Netuddgi | 2012. május 28. 14:39
gutman | 2012. május 28. 15:58

Eh, smalladam.

Megint idejön, böfög egyet és elmegy, mire a szag körbe ér.

Nagyon szervezkednek a szoclibek, de nullaszor nulla az csak nulla, sőt ezerszer nulla is nulla marad.


Mert a sorkatonák olyan komoly és alapos kiképzést kaptak mi?

Ne ne legynk már komolytalanok!


akkor menj vissza általános iskolába, és tanulj meg rendesen olvasni, mert ebben a cikkben pont az ellenkezője van írva, csak vszeg nem értesz magyarul, vagy nem tudsz olvasni


ja és a "Soha többé nem akarok katonát látni", az Linder Béla mondata és nem Károlyié, szóval történelemre sem ártana újra beiratkoznod pubi:)


Ez kimaradt az idézésből, pedig itt tényleg igaza van Kis Ádámnak:
"Kiss Ádám: Onnan nézve ciki a dolog szerintem, hogy miközben jelen vagyunk egy csomó misszióban Afganisztántól Afrikáig, az ország katonai erejéhez képest szerintem nem is kevés emberrel, és a katonáink helytállnak, aközben az összes eddigi kormány leszarta a honvédelem ügyét. Ez makroszinten például a GDP-arányos honvédelmi költségvetés megkövetelt szinttől való elmaradását jelenti, mikroszinten meg konkrétan a Don-kanyar szindrómát: az Afganisztánba küldött katonák felszereltsége folyamatosan alatta maradt az elvártnak, aminek emberhalál is lett a következménye, de a Bálint könyvében van még jópár ilyen abszurd sztori.
És akkor ott van az egész haderő rettenetes technikai színvonala, meg az, hogy van csúcstechnikájú Gripen, de nincs elég melegítő a katonáknak, vagy nincs pénz elutaztatni egy kiképzendő egységet egy távolabbi kiképzési helyre, meg az iszapkatasztrófára kivezényelt egységek a csúcstechnika mellett muzeális Csepel teherautókkal dolgoznak. Aztán az, hogy olyan fejlesztéseket, mint a kevlarsisak-csere, ami egy Gripen-beszerzéshez képest aprópénz, képtelenek lebonyolítani, a gépkarabély modernizáció belefulladt a korrupcióba, lassan az összes harcjárművünk, helikopterünk üzemideje lejár, ennek megoldására drága és nevetséges hazai „fejlesztésekkel" tuningoljuk például a BTR-eket, miközben a szomszédos posztszoc országok sokkal ügyesebben vásároltak új vagy használt nyugati technikákat. A magyar haderő nem egy fejlesztést egyáltalán annak köszönhet, hogy az USA-tól a szövetségesi hűség - afganisztáni részvétel - fejében pénzügyi és technikai támogatást kaptunk! Ha nem adtak volna Hummer terepjárókat, akkor most is maffiózó autónepperektől bérelt Hummereken kellene vezetni tanulniuk az Afganisztánba készülő katonáknak.
És mindez a katonai-politikai vezetés komolytalan hozzáállásának is köszönhető. Van egy hadseregünk, amiben fiatal tisztek az USA-ba mennek továbbképzésre, meg külföldi missziókra, hogy szakmailag a topon legyenek, közben meg emlékszem még a honvédelmi bizottság egyik ülésére talán 2010-ből, én olyan buta, fogalmatlan embereket még egy sarki talponállóban sem láttam, mint akik ott ültek.
Kétségtelen, hogy most indultak el pozitív változások, de kíváncsi leszek ezek mennyire lesznek például mélyrehatóak. Szvsz az említett szavazási eredmények ennek a megbízhatatlan gyökérségnek köszönhetőek."

Válaszok:
Kosinva | 2012. május 28. 15:32

Nem, Kis hanem Kiss. :)


nekem is ez jutott először eszembe,hogy mitől is ért ő ennyire a témához??


Rendes hadsereg kell!


a magyar katonának a kordonépítést kéne gyakorolnia!!


Egy civiltől ez egész korrekt cikk. Becsüljétek meg! Lehet, hogy fgyver szét-össze nem menne neki normaidőre, de nem is ez a dolga. Ahogy az eredeti cikket elolvastam sztem jobban látja a honvédség problémáit, mint a HM-ben a tábornokaink. Vszínűleg azért, mert nem fűzi érdek egyik oldalhoz sem és látott már itthoni zászlófelhúzó-koszorúzó szuronyos magyar katonán kívül mást is. (Műveleti területen ilyenekből van kevesebb.)


A cikk tárgyi tévedéseiért kár. Igaz tavaly kaptunk Hummereket, de már Afganisztánban legfeljebb bázisokon belül használják őket, tehát azon kívül, hogy itthon jókat lehet velük rodeózni Táborfalván (sok üzemanyagba is kerül), semmi másra nem használhatók. (Olyan mint a reklámban: Drágá, de van!) Az MRAP-ok meg olyan drágák, hogy a 2 db itthonit nem is használják kiképzésre. Persze ezeket is "ajándékba" kaptuk az amiktól úgy, mint a kinti járműveket. Ha az amik nem lennének, akkor a magyar katonák felszereltségét látva a pastun törzsek gyűjtést rendeznének nekünk, mert szégyellnék, hogy ilyenek ellen harcolnának mint a mieink. Az Afganisztánból hazaérkezők beszámolója szerint nincs még egy olyan szedett-vedett felszereléssel bíró társaság, mint a magyar. A beszámolók szerint a legutolsó mongol katona is egységesebb és használhatóbb felszereléssel rendelkeznek, mint a mieink. Ezen kellene elgondolkodni nagyjainknak, de ha el is ér hozzájuk, nem sok minden történik, jövőre meg úgyis jövünk haza Afgiból.


miután leégetted magad, kár itt erőlködnöd, csak nevetségesebb leszel (mondjuk annál már nehezebb)

tényleg te akarsz magyar történelemből kioktatni?:DDDDDD


ezt a nagyon uncsi bucsui emberkedő szöveget már nagyon régóta hallgatom, és tök fárasztó. valami új esetleg?

a magyar történelemtől meg emeld el szépen a műveletlen mancsaid.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó