Kész átverés! Fair P(l)ay?

2012. május 21. 12:55

Fodor Gábor
Fodor Gábor blog

Minél inkább törekszik a fair play, az alkotmányosság és a közös európai értékrend felrúgására a Fidesz, annál szembeötlőbb félelme a következő választások esetleges elvesztése miatt.

Orbán Viktornak a múlt héten újabb ötlete támadt: vegyük el az állami költségvetési támogatást a pártoktól a következő két évben, hiszen olyan rossz helyzetben van a magyar költségvetés. Hogy miért van rossz helyzetben a költségvetés, az elmúlt két év unortodox szárnyalása után, arról nem szól a hír, csak a pártok megregulázásáról: vonjuk el tőlük az adóforintokat, attól majd javul a költségvetési egyenleg. De miért állnánk meg itt? Pénzbe kerül a köztársasági elnöki hivatal, az alkotmánybíróság, az országgyűlés, a miniszterelnökség és végső soron a parlamenti választás is. A kérdés demagóg, de demagóg Orbán felvetése is: a miniszterelnök abban bízik, ötlete kellemetlen helyzetbe hozza az ellenzéki pártokat. Ne gondoljuk, hogy a javaslattal pár milliárd megtakarítása a tét: ezt az összeget néhány Közgép-támogatás megkurtításával megőrizhetné az állam. Orbán javaslata az emberi együgyűségre és politikaellenességre apellál: van-e normális ember, aki szeretné adóforintjait politikai pártok támogatására költeni, hiszen a politika nem más, mint humbug, a nép feje feletti csűrés-csavarás, gátlástalanul harácsoló érdekcsoportok összecsapása? Orbán azonban rosszul kalkulál: ha a demokratikus folyamatokat rosszul is mérik fel gyakran a választók, a fair play fogalmát mindenki érti és annak aktuális jelentőségét Magyarországon minden választópolgár felismeri. Ma már egyre többen tudják, ki áll a fair play oldalán, és ki az ellenfele. (...)

Amikor Török Gábor, a méltán elismert politológus írásában összemossa a vállalkozásfejlesztést a klientúra-építéssel, ezért téved: az intézményesített korrupció felfalja az országot, ahol már korántsem az a probléma, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek nőnek, sokkal inkább az, hogy Magyarországot elvették sokaktól és odaadták keveseknek. Az ár, amit a Fidesz kétharmadáért együtt fizetünk, Orbán hűbérurainak zsebébe vándorol. Amikor a választók 2014-ben mérlegelnek, tudni fogják, minek az árát fizessék inkább meg: a demokráciáét vagy Orbán Viktor hűbéri rendszeréét. Demokrácia pedig elképzelhetetlen a tisztességes politikai versenyt biztosító szabályok nélkül. A választójogi és a média törvény, a pártok korrekt támogatása erről szól. Elszámítja magát azonban a Fidesz: minél inkább törekszik a fair play, az alkotmányosság és a közös európai értékrend felrúgására, annál szembeötlőbb félelme a következő választások esetleges elvesztése miatt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36750