Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 16. 11:38

Nem tudná a Fidesz, hogy legfontosabb bázisa a vidék?!

„Őszintén csak a Fideszen lehet csodálkozni. Nem tudná a párt, hogy legfontosabb bázisa a vidék?! Sőt, a Fideszben nemcsak bízott a gazdatársadalom, de szerette is! »Ez a Viktor is egy vidéki gyerek« – mondogatták büszkén a gazdák, félretéve azt a kellemetlen emléket, hogy Orbán nem jelent meg a 2005-ös gazdademonstráción. Még beszédet sem kellett volna mondania. Csak ott lenni… Néhány percig.

Tény, ha viharba kerül a hajó, akkor előbb meg kell menteni, nehogy elsüllyedjen. Aztán majd beszélhetünk arról, hogy olajjal fűtsük-e vagy szénnel. És most vihar van. De vajon nem a vihar része-e az a zöldbárós benyomulás az agrártárcába, amit most tapasztalni? A személyek, de még inkább a szellem tekintetében. Vajon igazi béke-e a vidék békéjének csúfolt informális program, vagy békediktátum?

Mert a gazdák emlékezetéből nehéz kitörölni azokat az alapvetően MSZMP-s, majd pedig MSZP-s agrártechnokratákat, akik információelőnyüknél és pozíciójuknál fogva mindent elvittek maguknak a kilencvenes évek elején, csontig kopasztva ezzel a szövetkezeteket és azok tagjait, meg a falvakat. Lehet ebből béke? A Népszabadság szerint igen…

Kérdés, kisebbnek akarja-e láttatni a gondokat az, aki azt mondja, hogy bajok vannak a földbérleti pályázatok körül, de még mindent vissza lehet fordítani? Nyilván nem. Van még állami föld bőven, s mindig lesznek pályázó gazdák. A melléfogásokat, szabálytalanságokat pedig ki kell javítani, hisz ezekből egy is sok, és mindegyik messze túlmutat önmagán.

Persze változtatásra lesz szükség az agrárvezetésben eluralkodott szellemen is. Függetlenül attól, hogy a rossz szellemet maga teremtette meg, vagy ráerőltették. A gazdatársadalom a vidék középosztálya. Tevékeny, önállóan gondolkodó, öntudatos, döntéseiért felelősséget vállaló emberek rétege. Ez felel meg a magyar karakternek. Miért akarnánk belőlük segélyre váró prolikat csinálni? Kinek az érdeke ez?”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36579


21 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Tevékeny, önállóan gondolkodó, öntudatos, döntéseiért felelősséget vállaló emberek rétege."

Tulajdonképpen pont ez a baja velük a Fidesznek, nem?


Mit akar a vidékkel a FIDESZ?

Jaslom, hogy kérdezzék meg Dr.Ángyán József fideszes országgyűlési képviselőt!
Konkrétan el tudja mondani.
Sajnos ez szégyen!


"Miért akarnánk belőlük segélyre váró prolikat csinálni? Kinek az érdeke ez?”

Olyan hatalom nincs mely számára nem lenne kedvérevalóbbak azok, akik függnek tőle. Mert hát ugye a független szabad emberekkel mit is tudna kezdeni a hatalom. Nem sokat. Ugyhogy gazdanép, kössétek fel a gatyátokat. Hogy ne morogjatok, néha majd kaptok egy kis koncot.


Te aztán nagyon értesz a mezőgazdasághoz! (Irónia.)


és ez? (az eredeti cikkből)

"Gőgös Zoltán, az MSZP agrárszakértője... Igen komoly információkkal és értesülésekkel felvértezve.
No de hogy is ne lennének információi, kiszivárogtatott adatai akkor, amikor egykori harcostársának, Benedek Fülöpnek nemcsak szabad bejárása van a jelenlegi agártárcához, de mint elfogadott „agrárstratéga”, nyilván bele is tekinthet az iratokba. A földügyekben korábban rászabott felfüggesztett börtönbüntetését ma már mindenki elfelejtette...'


Fontos és jó cikk.
Az 5 nap meg sem látszik rajta!


"A fidesz legnagyobb bázisa a pénz és a hatalom. Meg az idióták, akiknek le lehet nyúlni a szavazatát"

Ha ez így vann, akkor örökké hatalmon lesznek. Hisz akkor a szavazóbázisuk kifogyhatatlan.


A szerzőnek vannak jó gondolatai és kérdései, pl. hogy az MSZP mit akar vidéken? Amikor neki köszönhető jó részt, hogy a magyar mezőgazdaság atomjaira hullott és csak jó kapcsolatokkal rendelkező nagyipari termelést végzők maradtak nyereségesek.

Azt már nem igazán értem, hogy miért hiszi a szerző, hogy az LMP-től annyira életidegen a mezőgazdaság kisbirtokos elosztása, főleg hogy a Jobbik után az LMP az, aki földmoratórium meghosszabbításáért és kisbirtokos rendszerért a legtöbbet kampányolt. Itt elég messze esett az LMP az SZDSZ-től, nagyjából annyira, hogy földkérdésben közelebb áll a Jobbikhoz, mint a néhai liberális párthoz. Az LMP leginkább egyedül az emberi jogoknál balliberális, a többi dologban vagy nemzeti baloldali vagy nemzeti liberális. Még ha ezt furcsa is leírni.


"Meg az idióta kölcsönfelvételeik, amivel minimum 2025-ig szarrá adósították az országot!"

Pedig nem tettek semmi mást, csak azt, amit Európában a demokráciák tenni szoktak. Adósságot halmozta.

Nálunk a baj azért jelentkezik erőteljesebben mint máshol, mert egy sikeres privatizáció után sokkal nagyobb mértékben sikerült megszabadulni a saját termelő kapacitásainktól, mely hasznot termelne, és ezt a hasznot újraforgatná a gazdaságban.

Persze termelés az van most is, csakhát annak hasznát már nem mi élvezzük és nem mi forgatjuk, hanem a külföldiek.


Sok helyen hiányoznak azok a bizonyos helyi gazdák, sok helyen már kezd teljesen eltűnni a "helyi gazdalkodók" köre.

Miért?

Élhető családi gazdalákodást nagyon nehéz működtetni. Nem is igazán kifizetődő, amikor egyedül a szolgáltatás szektor van megfizetve. (Mo.-n persze csak úgy ahogy.)

A kereskedő réteggel kötött kényszeralkuk miatt végtelenül kiszolgáltatott minden gazda aki nem kedvezményezett.
Sajnos a nagybirtok ami fenntartható jelen állapotok szerint. Az ilyen birtokok regionális monopol helyzebe kerülnek. Ezért viszonylag nyereségesek.

A politikusok ezzel tisztában vannak.
Hogy gazdaságilag, pénzügyileg biztos támogatókat szerezzenek mindig is a nagybirtokosoknak kedveztek.Mindig is uraknak, báróknak adták az "állami" földet. A kommunisták téeszekben gondolkodtak, amelyek szintén egy kézen voltak: közvetve a pártfunkcionáriusok irányítása alatt álltak és nekik járt a "haszon". Akik aztán, ahogy a cikk is írja, egy pillanat alatt érdekes módon minden földre rátették a kezüket.

Egy-két hiteles ember - mint például a lemondott, "kigolyózott" Ángyán József - szélmalomharca annak érdekében hogy ez a helyzet megváltozzon, sajnos időről időre kudacba fullad.
Minden más porhintés és parasztvakítás.
A valódi intézkedések a "zöldbárókat" szolgálják.
Értehető módon, hiszen nem éri meg egy gazdaságilag gyenge, kiszolgáltatott, néhol hiányzó kisbirtokos rétegnek adni a földeket.
A szavazatokat úgyis megszerzik a zsíros "támogatók" azaz a kisbirtokosok számára láthatalan "báróK" pénzéből finanszírozott látszat-intézkedésekkel.

Vidék-stratégia? Skandalum. Csak a füstje lesz nagy.

Ez a szomorú, magyar valóság.


így van,csak nem hiszik el,hogy ők is úgy járhatnak,mint az mszp 2010-ben. Pedig nagyon úgy néz ki a helyzet, hogy a jobbik sok helyen kiszorítja őket...

És ezek a vidéki szavazók szerintem sokkal jobban haragusznak lassan a fideszre, mint annak idején az mszp-re, hiszen a fidesztől teljesen mást vártak 2010-ben.

Az mszp-ről mindenki tudta,(akinek volt egy kis esze)hogy milyen alávaló férgek társulata, tehát azt kapta, amit várt tőlük.


tartok tőle: a jövőidőd már jelenidőBejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó