Június közepén kezdődik a Hagyó-per

2012. május 16. 12:17

Június 13-án, a vádirat ismertetésével kezdődik Hagyó Miklós és társainak pere a Kecskeméti Törvényszéken. A volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A vádirat ismertetésével június 13-án kezdődik Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társainak büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. A bíróság az év végéig 29 tárgyalási napot tűzött ki – közölte a törvényszék szóvivője. Sárközy Szabolcs elmondta: az egykori főpolgármester-helyettest és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A kiemelt jelentőségűnek minősülő ügyben – a nyári ítélkezési szünet előtt – július 13-án is lesz tárgyalás, majd szeptember 11. és december 18. között folytatódik a per.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde februárban jelölte ki a Kecskeméti Törvényszéket az ügy elbírálására, azzal az indokkal, hogy az eredetileg illetékes Fővárosi Törvényszék rendkívüli munkaterhei miatt másik bíróság kijelölése nélkül ésszerű időn belül nem lett volna biztosítható az eljárás befejezése. A Hagyó-ügyben eljáró védők többsége áprilisban az Alkotmánybírósághoz fordult az eljáró bíróság kijelölése miatt, és kérték a megítélésük szerint alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző azon jogszabályok megsemmisítését, amelyek lehetővé teszik, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság helyett az OBH elnöke másik bíróságot jelöljön ki anélkül, hogy döntése ellen jogorvoslatot biztosítana. Az alkotmányjogi panaszról az alkotmánybíróság még nem döntött.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36583