Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 11. 11:00

A nemzeti közép kormánya azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a Földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak.

„A magyar mezőgazdaság akkor fejlődik egészségesen, ha a családi gazdaságok is fejlődésnek indulnak. Ezt a megállapítást támasztja alá a 2005-ben megjelent Szent István-terv, ezt tükrözi a kormányprogram és a földről szóló, 2010-ben született két törvény is.

A családi gazdaságok teszik ugyanis leginkább lehetővé a táj sajátságainak megfelelő, környezetkímélő gazdálkodást, és használják ki a legjobban a falusi munkaerőt, valamint az EU-tól kapott támogatást. A gazdálkodó családok és nem a tőkés társaságok adják az európai agrármodell és gyakorlat alapját is. Az elvek a Nemzeti Földalap bérbeadási pályázatai révén válhatnak gyakorlattá.

A 2011-ben meghirdetett pályázat 2012-ben megszületett eredménye rácáfol a várt eredményre. A földterület zöme nagybirtokosoknak jutott, nem pedig a helyben lakó gazdáknak, családot alapító fiataloknak. Az eredmény alakulását nagyban befolyásolják a pályázati feltételek és a bírálati módszerek. A helyben lakás kívánalma könnyen kijátszható volt, és a bírálati kritériumok egy részének puhasága a befolyásos pályázóknak kedvezett. Az állattartás megkövetelése ugyancsak a tőkeerős birtokosoknak adott előnyt.

Az állatállomány növelése igen fontos cél, de úgy látszik, hogy a birtokpolitikával egyszerre nehezen érvényesíthető. A nemzeti közép kormánya azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a Földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36445


32 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


minek a milyen kormánya...:-)))


rohadtkommunistalibsiprofesszorok! :P


Ezek filozófusok.


Lenne rá egy ötezresem, hogy mindjár megjelenik az MTI kihelyezett napraforgó blogja a harmadik nick-névvel és elkezdi Dr.Ángyán Józsefet gyalázni.
Tegnap is elküldtem a p..ba, de nagyon rám ragadt.


Ez a cikk telitalálat. Sajnos. Érdemes lenne átgondolni a kormánynak újra a földbérlési kritériumokat. Gondolunk egy másik égető problémára,hogy jelenleg 4 gigaagráregyetem termeli évente a munkanélküli ,földnélküli agrármérnököket. Minek? Cselédnek? Navracsicsnak volt egy gyenge kezdeményezése,hogy a munkanélkülieket állami földhöz juttasa. Tudtommal elhalt. Muszáj átgondolni ismét a kormánynak ,hogy kinek ad(még) állami földeket.


Így legyen ötösöm a lottón :o)


"A fideszes holdudvar most felvásárolja bagóért a magyar földeket, "

szövegértés, fiam, szövegértés. Földbérlésről megyen a vita.

Válaszok:
sóhivatalnok | 2012. május 11. 12:24
vaktyúk | 2012. május 11. 18:03

nem a finánctőke bérli tőlük, mert az azért az összegért, amit kérnek érte, körberöhögi őket.
inkább foglalkoztatják azt a VALÓBAN helybéli kisgazdát, akinek van gépe, szakértelme. igaz, negyedannyiért, amennyiért átjönne a finánctőke, viszont a hasznot ő fölözi le.
nem véletlen, hogy nem sopron környéki földekről van szó...


Borsodban és Fejérben is nyíltan beszélik, hogy a bérelt földeket az állam 2014-ben el fogja adni, és a bérlőknek elővásárlási joguk lesz. Ezért megy a tülekedés, nem a bérleti jogért...

Válaszok:
Secnir | 2012. május 11. 12:34

Ne hagyjuk ki a számításból az úniós támogatásokat sem.Az a nagy üzlet. A föld maga termeli a pénzt.


József főherceg majorságára a kommunisták rátették a kezüket.


és úgy gondolod, hogy egy elvesztett választás után a fejér megyeiek eladnák viktornak a felcsút környéki földeket szarér-hugyér?
áá, én ezt nem tudom elképzelni...


"A földterület zöme nagybirtokosoknak jutott"

Ha ez igaz, akkor minden tiszteletem a kormányé. Bár ezt büszkén és nyíltan vállalhatták volna. Ám nekem az a gyanúm, hogy ezek nagybirtokosok egy bizonyos "speciális" nagybirtokosi kört képviselnek, ahogy azt Ángyán említette és nem igazi nagybirtokosok.


Szép, szép, hogy a Fidesz-KDNP egyik díszlete is aggodalmát fejezte ki az oltári nagy átverés miatt, de nem gondolom, hogy a kormányunkat különösebben is érdekelné a véleményük. Önmagában súlytalan szervezet, ha kivennék a Viktort az előtérből azt se tudnánk, hogy léteznek. Nemzetinek aposztrofált értelmiségünk színe-virága, hát ennyi telik tőletek? Még egy kis ejnye-bejnére sem futja? Na ezért vagytok súlytalanok, lepkefing a sötét éjben. A Ti bizodalmatok is csak egy hiteltelen emberben és pártjában van, de meg is érdemlitek egymást.


A 'professzor urak' urak úgy jártak mint a mesebeli parasztlány: mondtak is valamit, meg nem is (nehogy baj legyen!)


Kezdődjön a visszaszámlálás!

Több folyamat zajlik.
Megy a földbérletek újrafelosztása az agrárkamarákon keresztül és ezzel párhuzamosan járják az országot és minden meghirdetett földdarabra lecsapnak a bevásárlók. Emellett fel is keresik az embereket ,hogy nem adják-e el a földjeiket. Az elszegényített vidéken kötik az üzleteket. A kormánynak mindezt meg kellene tiltani és stratégiai kérdésként kezelni a földet.

Már nincs egész két évünk a földmoratórium lejártáig.
Kezdődjön a visszaszámlálás!
Ki meri eladni a jövőt?

A belföldi intézkedések mellett fel kellene venni a kapcsolatot azokkal a később csatlakozott országokkal, akik hasonló cipőben járnak.


Az unióval való ígért konvergenciaprogram nem valósult meg , a kettős mérce érvényesül . A tőkehiányos országok e erőforrásait akarják kisajátítani és a hasznát elvinni. A felzárkózás így még reménytelenebbé válik. Megváltozott a gazdasági környezet is az uniós tárgyalások óta ezért újra kell tárgyalni a földügyet az unióban .


Erre csak azt mondaná a szokásos hívő, hogy "sírnak a ballibák, tehát az irány jó!"


Ez egy olyan gyönyörű mondat, hogy egyből feladnám érettségin szövegelemzésre:

"A nemzeti közép kormánya azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a Földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak."

Mert hogy ugye eddig pont nem ezt tette a kormány a szerzők szerint sem - sőt, pont az ellenkezőjét. Ettől persze még ők a "nemzeti közép". Eszerint "nemzeti közép" az lehet, aki A-t ígét és B-t (de inkább mínusz A-t) csinál? Csak halkan mondom, hogy ilyent 2006-ban is láttunk, akkor ő is "nemzeti közép"??Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó