Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 11. 11:00

A nemzeti közép kormánya azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a Földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak.

„A magyar mezőgazdaság akkor fejlődik egészségesen, ha a családi gazdaságok is fejlődésnek indulnak. Ezt a megállapítást támasztja alá a 2005-ben megjelent Szent István-terv, ezt tükrözi a kormányprogram és a földről szóló, 2010-ben született két törvény is.

A családi gazdaságok teszik ugyanis leginkább lehetővé a táj sajátságainak megfelelő, környezetkímélő gazdálkodást, és használják ki a legjobban a falusi munkaerőt, valamint az EU-tól kapott támogatást. A gazdálkodó családok és nem a tőkés társaságok adják az európai agrármodell és gyakorlat alapját is. Az elvek a Nemzeti Földalap bérbeadási pályázatai révén válhatnak gyakorlattá.

A 2011-ben meghirdetett pályázat 2012-ben megszületett eredménye rácáfol a várt eredményre. A földterület zöme nagybirtokosoknak jutott, nem pedig a helyben lakó gazdáknak, családot alapító fiataloknak. Az eredmény alakulását nagyban befolyásolják a pályázati feltételek és a bírálati módszerek. A helyben lakás kívánalma könnyen kijátszható volt, és a bírálati kritériumok egy részének puhasága a befolyásos pályázóknak kedvezett. Az állattartás megkövetelése ugyancsak a tőkeerős birtokosoknak adott előnyt.

Az állatállomány növelése igen fontos cél, de úgy látszik, hogy a birtokpolitikával egyszerre nehezen érvényesíthető. A nemzeti közép kormánya azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a Földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36445


Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kezdődjön a visszaszámlálás!

Több folyamat zajlik.
Megy a földbérletek újrafelosztása az agrárkamarákon keresztül és ezzel párhuzamosan járják az országot és minden meghirdetett földdarabra lecsapnak a bevásárlók. Emellett fel is keresik az embereket ,hogy nem adják-e el a földjeiket. Az elszegényített vidéken kötik az üzleteket. A kormánynak mindezt meg kellene tiltani és stratégiai kérdésként kezelni a földet.

Már nincs egész két évünk a földmoratórium lejártáig.
Kezdődjön a visszaszámlálás!
Ki meri eladni a jövőt?

A belföldi intézkedések mellett fel kellene venni a kapcsolatot azokkal a később csatlakozott országokkal, akik hasonló cipőben járnak.


Az unióval való ígért konvergenciaprogram nem valósult meg , a kettős mérce érvényesül . A tőkehiányos országok e erőforrásait akarják kisajátítani és a hasznát elvinni. A felzárkózás így még reménytelenebbé válik. Megváltozott a gazdasági környezet is az uniós tárgyalások óta ezért újra kell tárgyalni a földügyet az unióban .Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó