5 szempont a telkom adóhoz

2012. május 11. 19:54

Golovics József
Leviathán blog

Sokan elmondták már, hogy az új adók bevezetésére az egykulcsos adó okozta kiesés miatt van szükség.

 

1. Munka helyett fogyasztás
Sokan elmondták már, hogy az új adók bevezetésére az egykulcsos adó okozta kiesés miatt van szükség. S ha ez alapján úgy kívánunk tekinteni a kormányzati politikára, mint ami a 
jövedelmek helyett a fogyasztás terhelése irányába kíván elmozdulni, akkor ezen lépéseit értékelhetjük pozitívan. Ennek oka az, hogy a hangsúlyeltolódás révén csökkenhet az adóelkerülés, hiszen például egy telefonszámlát »nehezebb elrejteni«, mint a zsebbe történő fizetéseket.

2. Teljesítési költségek
Az elrejthetőség mellett fontos az is, hogy mennyi energiájába telik az állampolgárnak, hogy teljesítse kötelezettségeit. Ha az új közterhet a jövedelemadó alternatívájának tekintjük, akkor azt mindenképpen mellette szóló érvként kell elkönyvelnünk, hogy az embereknek nem jelent majd plusz munkát az adó befizetése: amíg ugyanis jövedelmükről hosszú és bonyolult adóbevallást kellett készíteniük, addig a telefonadót egyszerűen csak »levonják majd a számlájukról«.

3. Áthárítás
Vitatható pont ugyanakkor az adó átháríthatósága: Matolcsy szerint erre az érintett cégek nem lesznek képesek, az ellenzék szerint azonban a terheket egyértelműen a lakosság fogja viselni. Azon túl viszont, hogy hivatalból ki mit nyilatkozik, sok biztosat nem tudunk mondani. Az persze tény, hogy a szolgáltatók meg fogják próbálni az adót a fogyasztókra terhelni, s részben sikerrel is fognak járni, ugyanakkor fontos látni, hogy az adó átháríthatósága kizárólag a kereslet rugalmasságával arányosan lehetséges.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36465