Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 11. 19:54

Sokan elmondták már, hogy az új adók bevezetésére az egykulcsos adó okozta kiesés miatt van szükség.

 

1. Munka helyett fogyasztás
Sokan elmondták már, hogy az új adók bevezetésére az egykulcsos adó okozta kiesés miatt van szükség. S ha ez alapján úgy kívánunk tekinteni a kormányzati politikára, mint ami a 
jövedelmek helyett a fogyasztás terhelése irányába kíván elmozdulni, akkor ezen lépéseit értékelhetjük pozitívan. Ennek oka az, hogy a hangsúlyeltolódás révén csökkenhet az adóelkerülés, hiszen például egy telefonszámlát »nehezebb elrejteni«, mint a zsebbe történő fizetéseket.

2. Teljesítési költségek
Az elrejthetőség mellett fontos az is, hogy mennyi energiájába telik az állampolgárnak, hogy teljesítse kötelezettségeit. Ha az új közterhet a jövedelemadó alternatívájának tekintjük, akkor azt mindenképpen mellette szóló érvként kell elkönyvelnünk, hogy az embereknek nem jelent majd plusz munkát az adó befizetése: amíg ugyanis jövedelmükről hosszú és bonyolult adóbevallást kellett készíteniük, addig a telefonadót egyszerűen csak »levonják majd a számlájukról«.

3. Áthárítás
Vitatható pont ugyanakkor az adó átháríthatósága: Matolcsy szerint erre az érintett cégek nem lesznek képesek, az ellenzék szerint azonban a terheket egyértelműen a lakosság fogja viselni. Azon túl viszont, hogy hivatalból ki mit nyilatkozik, sok biztosat nem tudunk mondani. Az persze tény, hogy a szolgáltatók meg fogják próbálni az adót a fogyasztókra terhelni, s részben sikerrel is fognak járni, ugyanakkor fontos látni, hogy az adó átháríthatósága kizárólag a kereslet rugalmasságával arányosan lehetséges.”

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36465


21 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Így van. És még a magasabb fogyasztási adókkal is sokkal jobban járok, mert ott fizetek kicsit többet, ahol akarok. És nem hónap elején vonják le a súlyos százezreket. Illetve de, még mindig, csak már nem annyira sokat :)))


Akkor is egy új adó. Plusz terhet jelent. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a mandi miért csak az első három pontot idézte az ötből? Nem volt elég hely a szerver memóriájában?


Egy Matolcsy nevű barom tegnap belemondta a szemembe, hogy a nagy verseny miatt a balesetiadót sem hárították át a biztosítók. Rám áthárították (B10-ben vagyok az idők kezdete óta) akkor most mehetek visszakérni?


Nem tudom, hogy ez az adónem a hívott félre is vonatkozik? Ha igen, akkor talán nem kell 20 percig hallgatnom a Les Préludest.


Nyugdíjasként azt látom, hogy ezekkel az adókkal a lehető legkisebb mértékben terhelnek minket, és nagyobb rész jut a multiknak.

Elég tragikus, hogy az un. baloldal ennek az ellenkezőjét tette és tenné.

Ha azok hőbörögnek miatta, akik ide juttatták az országot, az pedig aljas pofátlanság.


1. NEM egykulcsos az SZJA
2. Fletó-Veres féle frankó SZJA-val sikerült 10%-os hiányt produkálni


"Sokan elmondták már, hogy az új adók bevezetésére az egykulcsos adó okozta kiesés miatt van szükség."

Nem elmondták, hanem tendenciózusan ezt sulykolják.


Csak hát ez nem igaz.

Mert a mérhetetlenül eladósított állapotunk az oka ennek ugyanúgy, mint sanyarú jelenünknek általában is.


Na arra azért kíváncsi leszek,a szuperbruttót megszüntetik-e,mint ahogy ígérték!?Nagy a csend róla.


Ember! Hol élsz? Mi az amit nem hárítottak át? Mi az amit Rogán féle árkommandó a kereskedelembe visszavert? Vagy talán nem érzed mennyivel drágábban vásárolsz nap-mint nap? Vagy talán a bankok nem hárítottak át az adójukból?
Soroljam még?
Tele van a ...köm ezekkel a sunyi "szinte észrevehetetlen" sarcokkal.(... nem lesz több mint 700 ft.! az is pénz!!) A kereset pedig a béka segge alatt! Miről kell még lemondani, visszafogni, levágni,elnapolni, összehúzni???

Válaszok:
kf-gaz | 2012. május 13. 21:34

"5 szempont a telkom adóhoz"

Nahát? Dícsérni az állami fosztogatást? Habár, az ilyesmi a demokráciákban egyre gyakoribb. Hiszen egyre többen köszönhetik megélhetésüket a közpénzeknek, az állami finanszírozásnak és egyre többen részesülnek az állami ingyenebédből.


700.-Ft/hó! (Egy családban 3-4telefon: 2100.-2800.Ft/hó). Ezt fogja a nagy verseny miatt a szolgáltató helyettünk kifizetni? Ne viccelődjön már velünk, Matolcsy úr!9
)Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó