Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 9. 07:14

A megszorításokat sürgető hiteltelenek kevesen vannak Angela Merkel vágyának teljesítéséhez, marad az óriási, üvöltő kérdés: mi lesz veled, Görögország?

„Józan ésszel gondolkodva, egy szabad választáson nem dönthettek másként a görög szavazók. Az már egy egészen más kérdés, hogy a hiteltelenekké váltakon kívül gyakorlatilag csak politikai hulladék maradt alternatívaként. Így kerülhettek most a világ híradóiba olyan figurák, mint a neonáci Arany Hajnal vezére, aki immár az athéni parlamentből üvöltözve riaszthatja el a görög tengerparti nyaralástól még azt a német turistát is, aki a válság idején nagyszerűen spóroló hazájának határát átlépve a kocsmán és a vécén kívül kizárólag az árlapra kíváncsi külföldi kirándulásai során. Miután a szélsőbaloldaliak és szélsőjobboldaliak koalíciója nehezen elképzelhető, a megszorításokat sürgető hiteltelenek pedig kevesen vannak Angela Merkel vágyának teljesítéséhez, marad az óriási, üvöltő kérdés: mi lesz veled, Görögország? Annyit tudunk, hogy Athén pénze a nemzetközi hitelezők további támogatása nélkül július végéig tart ki. Ebbe a rövid időszakba már alig fér bele egy újabb előre hozott választás, amely egyébként vélhetően tovább gyengítené a két nagy pártot.

A kialakult helyzet senkinek sem jelenthetett meglepetést. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a már a jelenlegi, második görög pénzügyi segélyprogram elfogadása után úgy vélekedtek, jóllehet a görög mentőcsomaggal az euróövezet nyerhet egy kis időt, a program azonban irreális gazdasági feltételezésekre épül, és várhatóan sikertelen lesz. A jól értesült londoni elemzők arra számítanak, hogy a segélyprogram valószínűleg néhány hónap alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet. Hogy mi van akkor, ha ez utóbbi megtörténik, valószínűleg csak közvetlenül a lépés előtt vagy után fogjuk megtudni, hiszen addig az uniót ellentmondást nem tűrően irányító, s az eurót jól megfontolt gazdasági érdekből bálványozó Berlin a szörnyű következményeket hangoztató pánikkeltésben érdekelt.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36332


30 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"hogy a hiteltelenekké váltakon kívül gyakorlatilag csak politikai hulladék maradt alternatívaként"

Mi van? A MNO is kezdi a ballib média stílust felvenni? Aki nem a mi szánk íze szerint való az hulladék? Az, hogy egy demokratikus választáson a szavazók juttatták a parlamentbe az nem számít?

"az athéni parlamentből üvöltözve riaszthatja el a görög tengerparti nyaralástól még azt a német turistát "

Ez is olyan liberális jóslat, kívánjunk/vizionáljunk rosszat nekik hátha valaki elolvasva komolyan veszi és e szerint cselekszik. És így remélhetjük, hogy önbeteljesítő jóslattá válik.


az idehaza vinnyogó libsi hulladék most majd végignézheti mi lett volna a mi országunkban, ha az Orbán kormány nem lépi meg azokat a gazdasági dolgokat amiket meg kellett lépnie

nem lesz viccess, az biztos

- főleg az átlag görög embernek nem


Ettől még mosolyognak és minden kívánságát lesik a német turistának.


Az egyiptomiak megtagadták az IMF-nek a hitel visszafizetését. Azt mondják, Mubarak vette fel, Mubarak fizesse vissza! Igazuk van. Követőik is lesznek, ebben biztos vagyok. Talán pont a görögök következnek.

http://americankabuki.blogspot..

Válaszok:
heep | 2012. május 9. 08:32
marko11 | 2012. május 9. 08:37

Hagyni kell ezeket csődbe menni...

Írják le a nyugati bankok a görög adósságokat veszteségként, és hagyják ezeket az ingyenélőket, hagy éljenek ahogy tudnak, nyújtózkodjanak addig, amíg a takarójuk ér, az EU el lesz nélkülük is.


Igen, ideje lenne, hogy az IMF felelősséggel tartozzon azért, hogy kinek/milyen rendszernek ad hitelt. És azért is, ha az általa megkövetelt változások/megszorítások kárt okoznak, nem hoznak pozitív eredményt.


Mi viszont, rendszerváltás után is a visszafizetés mellett döntöttünk.
Látjuk is az "eredményét"!

Hogy mi lesz a görögökkel? Meg a franciákkal, spanyolokkal, portugálokkal...Vagyis: mi lesz az EU-val? Ki tudja?
Felébrednek-e végre az EU bürokratái, ill. az EU-t irányító pénzügyi körök, hogy... VÉGE!
Rádöbbenek-e, hogy az eddigi úton járva mindenki rosszul jár?
Vagy csak sodródunk tovább?
Aztán...!?

Válaszok:
butapesti | 2012. május 9. 23:53

igen, nyilván már most is jól járt mert elvesztette a fizetésének a 30-40%-át

biztos azért váltották le a gyakorlatban a két legnagyobb pártjukat mert jobb lett nekik

hol élsz te, szatyorban?
:DD


kérdezzük meg pantyejevics meg rudolfjani eftársakat

nekik jó volt ott, meg most is jó lenne ha nem jött volna Orbán

:DDD


Egyszerű: Ha a görögök nem fizetnek, akkor Merkel megbukik.

Válaszok:
Vhailor | 2012. május 9. 09:45

Ennél azért bonyolultabb a helyzet.

Ha a görögök nem fizetnek, a nyugati hitelezők veszteséget könyvelnek el. A görök adósság nem akkora, hogy ez az EU-nak nagyobb megrázkódtatások okozna, de a veszély nem is ez, sokkal inább, hogy a példa ragadóssá válhatna. Ha az olaszok, portugálok, spanyolok is azt mondanák, hogy nem fizetnek vissza egy fityinget sem, akkor az egész eurozóna darabokra hullik. Ez, a nyilvánvaló gazdasági károk mellett, pedig elsősorban óriási presztízsveszteséget jelentene az EU-nak és az eurokratáknak, ettől félnek a leginkább.

Ennek én viszont nem örülnék annyira. Nyilvánvaló, hogy az eurozóna és/vagy az EU szétesése után is Németországé maradna a kontinens legfejlettebb gazdasága, és a spanyolok/portugálok/görögök az EU-s pénzek nélkül visszasüllyednének oda, ahol 30/40 évvel ezelőtt voltak. Kérdés, hogy mi lenne Magyarországgal. Szerintem Magyarország tartósan (20-30 évre) leszakadna, és egy, a Romániáénál picit jobb, Szlovákia/Csehországénál viszont jóval alacsonyabb életszínvonalat tudna biztosítani lakossága számára, amely még tovább romlana az alacsony foglalkoztatottság és az általános tőkehiánynak köszönhetően.


"Józan ésszel gondolkodva, egy szabad választáson nem dönthettek másként a görög szavazók."

Már ez hülyeség. Valóban józan ésszel pont így nem szavaztak volna. A rövidlátó indulat, az volt a háttérben, semmi más.


... és a halk sikoly: mi lesz veled Magyarország?


Mire a hülye bürokraták, meg az üvöltő dervis, azaz konbendit felébrednek addig remélhetőleg szétmegy a júnijó. Adja Isten, hogy úgy legyen!
Akkor mehetnek a bús francba ezek a gönckingák meg liberális társaik, ha valahol is szükség van a pofájukra esetleg kapnak munkát (bár az büdös lenne nekik) de valószinűleg állás nélküliek lesznek..Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó