Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 7. 15:20

Lezsák Sándor húzása nem volt méltó sem ahhoz a nemzeti közösségi eszméhez, aminek a nevében énekeltek, sem a Székely Himnuszhoz. Sem egy nagykorú emberhez.

2009 szeptemberében a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Székelyföld hivatalos himnuszának választotta a Székely Himnuszt. Magyarországon azonban továbbra sem hivatalos himnusz. Ez viszont azt jelenti, hogy mivel nem része sem az Alaptörvénynek, sem a hivatalos protokollnak, egy állami ünnepségen sem indokolt az éneklése, bármennyire is hazafiasnak érzi valaki. Legalábbis semmivel sem indokoltabb, mint a Boldogasszony anyánknak, az István a királyból a Szállj fel szabad madárnak, a Ha én rózsa volnéknak, a Közép-Európai Hobo Blues II-nek, vagy a Bánk bánból a Hazám, hazám áriának az éneklése. Azok is sokmillió magyar számára kifejezik a nemzeti összetartozást, bárhol hangozzanak fel, mégsem éneklik őket a hivatalos protokollban. Pedig ha már így, akkor ennyi erővel énekelhetnék is. Lehet, hogy sokkal nagyobb élmény lenne magyarok tömegeinek, ha az Országgyűlésben a képviselők azt énekelnék összekapaszkodva, hogy »A Balaton mellé stoppal jártam sokat, Szárszón nem nyaraltam, jön a tehervonat.«

A Székely Himnuszt ettől még akár a parlamentben is énekelhetnék, ha erről előre megállapodnak, mint ahogy a 2010-es alakuló ülésen is történt. Nem pedig egy szerepzavarban lévő ember magánakciója következtében kell elhangzania. Lezsák Sándor húzása nem volt méltó sem ahhoz a nemzeti közösségi eszméhez, aminek a nevében énekeltek, sem a Székely Himnuszhoz. Sem egy nagykorú emberhez. De lehet, hogy mégis érdemes lenne próbálkozni, csak akkor előtte rendezzenek nyilvános szavazást, hogy melyik, az összmagyarság számára népszerű dalt énekeljék el a t. képviselők.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36277


Összesen 185 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ti csak szőjétek a selymet, elvtárs!


Mit szólnátok hozzá, ha a hazai sváb kisebbség a Deutschland, Deutchland über alles énekléséhez ragaszkodna a magyar parlamentben? A zsidókról nem is szólva :)


"A Székely Himnuszt ettől még akár a parlamentben is énekelhetnék,"


Bizony pajtás, igazad van. Inkább énekelhetnének a parlamentben. Mert ha törvényt hoznak, akkor abból csak baj van, azt az emberek mindig megszívják meg.


Gondolom ennek jobban örült volna a parasztja, akár benne van a hivatalos protokollban, akár nincs.

Freude, schöner Götterfunken
Tochter aus Elysium,
Wir betreten feuertrunken,
Himmlische, dein Heiligtum!
Deine Zauber binden wieder
Was die Mode streng geteilt;
Alle Menschen werden Brüder,
Wo dein sanfter Flügel weilt.

http://www.youtube.com/watch?v..

Ez nem okozott volna akkor szájhabzást baller oldalon, ugyi?


Szerintem senkinek nincs joga kétségbe vonni a magyarságnak azt a jogát, hogy a székely himnuszt elénekeljék a parlamenti képviselők a magyar köztársasági elnök megválasztásakor.
A székely himnusz nem csak a székelyek himnusza, hanem minden határon túlra került magyar himnusza is.


Nyugodj meg, a székelyek a magyar himnuszt is énekelik. Nálad biztosan többször.


Rossz társaságba jársz, ezért nem hallod a székely himnuszt. De hát így senki nem tart réd igényt egy jobb társaságban.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó