Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 6. 10:35

Magyarország uniós tagságának mérlege pozitív.

„Bár gazdasági csoda nem történt, a vészmadaraknak sem lett igazuk: Magyarország uniós tagságának mérlege ugyanis pozitív. Nem szaladtak el az árak, munkavállalók milliói pedig nem lépték át az immár szabad határokat – hogy csak a leegyszerűsített definíciót mondjam első megközelítésre.

Ha pedig az elmúlt nyolc év »forrásoldalát« nézzük, akár sikersztorinak is minősíthetnénk a 2004 májusában kezdődött mandátumunkat, hiszen az éves gazdasági teljesítmény tíz százalékát kitevő közösségi pénzekre vagyunk jogosultak. Ez utóbbi akkor sem semmi, ha tudjuk, hogy alapvetően nem termelő, hanem infrastrukturális fejlesztésekre fordítódnak a közösségi pénzek – de erről majd lentebb. Ugyanakkor a nettó haszonélvezői szerepkör – ez Magyarország pozíciója a közösségben – durván azt jelenti, hogy a gazdag tagállamok »összedobják« a kohéziós büdzsét azért, hogy a periférián lévő szegény »jöttmentek« közelebb kerüljenek a centrumhoz. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy már folyó költségvetési ciklusban csatlakozott az újonnan felvett tíz ország nyolc éve az Európai Unióhoz, amely eleve szűkítette a »játékteret«.

De szó sincs kizsákmányolásról – az európai uniós pénzszivattyú folytonos emlegetése pedig nem más, mint lufi a köbön. Éppen ellenkezőleg: sajnos nem a funkciójának megfelelően használjuk az uniós pénzpumpát.

Egyébként mi is elkezdtünk felzárkózni – más kérdés, hogy egyfolytában negyven-ötven évre vagyunk Nyugat-Európa átlagos fejlettségi állapotától. Tény: 2007 óta nincs tetten érhető reálgazdasági növekedés Magyarországon, és úgy tűnik, az uniós pénzek sem hasznosulnak. Ám annak, hogy a magyar lakosság nagy része továbbra is negatívan éli meg a változásokat, a leegyszerűsített oka az, hogy hatalmasak voltak a remények és az elvárások egy jobb életre – úgy akartuk, úgy akarjuk a mindennapjainkat »átvészelni”, mint az osztrákok. A másik ok: Magyarországon hisztérikus EU-ellenes hangulat is tombol. Komolyan mondom, jelenleg nincs is rá recept, hogyan lehet innen visszajönni. Mert tagjai maradunk az Európai Uniónak – bárki is van hatalmon, bárki is kapja el a kormányrudat! Ha a jobb-, ha pedig a baloldal, e téren nincsenek aggályaim, az uniós tagságot tagadó szélsőjobboldal, vagyis a Jobbik kormányzásától pedig nem kell tartani.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36229


Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Teljesen egyetértek. A magyar politikai "elit" asszisztálása mellett ez nem jöhetett volna létre. Saját magunknak ástunk vermet a politikusainkkal, az eu meg kihasználta.

Csak egy példa. Nálunk csinálták a főteret, kapott is rá a helyi önkormányzat eu-s támogatást.Persze azért az önrész sem volt két fillér.

Az építőanyagok, közműanyagok, a növények, fák, az öntözőberendezés,tehát szinte minden "Germániából" származott. Ezek után felteszem a kérdést, hogy anyagilag ki jár jól? Hol melyik országban kötött ki végül is az önkormányzat önrésze?


Traktor vásárlásnál melyik ország gazdaságát erősíti a gazdálkodó amikor az önrészét belerakja a vásárlásánál. Megvetetik a traktort, de arról már gondoskodnak, hogy negyed annyi támogatást sem kap majd mind mondjuk a dán gazdálkodó, ja a megtermelt termékek eu-s piacra jutásáról meg ne is beszéljünk. Felvevőpiacnak kellettünk.


Nem az EU, hanem a rendszerváltás/privatizáció (magyarán: az ország nemzeti vagyonának lenyúlás, kiárusítása).

A magyar rendszerváltás/privatizáció viszont mutyiba ment, a nép háta mögött, feje fölött.
Törvényesen, de nem etikusan - ahogy sokszor olvashattuk a lopás eufemisztikus megfogalmazását.

Mondjuk a "népet" sem menteném fel, mert minden benyalt. Az is igaz, hogy a rendszerváltás fedőnevű Kész Átverés Show igen profin volt megtervezve, kivitelezve.
Hogy ráment az ország, ez azokat , aki ezen meggazdagodtak nem túlzottan érdekelte, érdekli.


Érdekes, a nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő volt szoc. országok sokkal jobban jöttek ki ebből a csődből. (És ha akkor csőd volt, akkor most mi van?)Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó