Nyilvánossá tenné az UD-ügy dokumentumait Vadai

2012. május 3. 14:56

A miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez fordul Vadai Ágnes azért, hogy hozzák nyilvánosságra az UD Zrt.-ügy dokumentumait, illetve a cég és az állam közötti kártérítési perben létrejött megállapodást.

Vadai Ágnes bejelentette, levélben kezdeményezi Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy a minisztériumnál, illetve a tárca felügyelete alá tartozó szerveknél meglévő, az UD Zrt.-re vonatkozó valamennyi dokumentum és hangfelvétel minősítését oldja fel, és a levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül hozza nyilvánosságra. A Demokratikus Koalíció politikusa közölte azt is, Orbán Viktor miniszterelnöknél azt kezdeményezi, hogy az UD Zrt. által a magyar állam ellen indított kártérítési perben létrejött megállapodást és az ehhez kapcsolódó valamennyi kormányzati dokumentumot a levele kézhezvételét követő napon hozzák nyilvánosságra. Szerinte a tisztánlátás érdekében erre a két lépésre mindenképpen szükség van és reméli, hogy kérésének a miniszterelnök és a belügyminiszter is eleget fog tenni. 

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az UD Zrt.-ügy első szakasza a múlt heti elsőfokú bírósági döntéssel lezárult, ugyanakkor kérdések is felvetődhetnek az ügyben. Sokat hallottunk Szilvásy Györgyről, Tóth Károlyról, Dávid Ibolyáról, Herényi Károlyról és talán kevesebbet az ügy többi szereplőjéről - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint azért fontos az UD Zrt.-ügy dokumentumainak nyilvánossága, hogy látni lehessen, kik állnak ebben az ügyben a „másik oldalon”. A politikus a kártérítési ügyben létrejött megállapodás nyilvánosságát azért tartotta fontosnak, hogy kiderüljön, az adóforintokból  melyik cég, milyen összeget és milyen ütemezésben kaphat majd.  

A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 25-én nem jogerősen, javarészt bűncselekmény hiányában mentette fel az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben megvádolt Dávid Ibolyát, Szilvásy Györgyöt és két társukat. Ugyanezen a napon közölte a Fővárosi Törvényszék, hogy megegyeztek a felek az UD Zrt. által a Nemzetbiztonsági Hivatal és a magyar állam ellen indított személyiségi jogi perben.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36151