Nem vagyunk tahók a demokráciához

2012. április 26. 09:56

Nincs az a demokratikus kultúra, amely áthatolhatatlan védőpajzsként venne körbe. Cserébe olyan antidemokratikus métely sem létezik, amely örökre belénk tudná fészkelni magát.

2012. április 26. 09:56
Tékás Lacika
Fent és Lent

„Nem csak nyugati diktatúrákkal illusztrálható, hogy a nyugat sem egy örökös demokráciabajnok. Az ugye megvan, hogy Svájcban 1971-ben kaptak szavazati jogot a nők? Meg hogy az ötvenes-hatvanas évek USA-jában a fekete polgárjogi mozgalom olyan alapvető jogegyenlőségért küzdött, ami minden demokratikus rendszer alapja.

Szokás a Jobbik térnyerésének ügyét is felhozni a demokratikus kultúra hiányát demonstrálandó. Ha ez előfordul, akkor nyugodtan emlékeztessük vitapartnerünket, hogy az amúgy meglehetősen visszataszító szélsőjobboldali neopopulisták egész pártcsaláddal rendelkeznek Európában, és vannak olyan országok (pl.: Ausztria, Olaszország), ahol még kormányra is kerültek. Szóval az amúgy a demokratikus rendszerbe intézményesen teljesen integrálódott, de annak határait bizonyos értelemben valóban feszegető Jobbik magas támogatottságának ténye nem alkalmas arra, hogy olyan érvelés alapja legyen, ami a magyarság demokráciára való képtelenségét bizonyítja.

Csak annyit szeretnék mondani, hogy a nyugatnak is négy lába van, mégis megbotlik. Nincs az a demokratikus kultúra, amely áthatolhatatlan védőpajzsként venne körbe. Cserébe olyan antidemokratikus métely sem létezik, amely örökre belénk tudná fészkelni magát. A magyarugarozók hajlamosak elfelejteni, hogy a formális intézmények és az egyének is nagyon fontosak egy ország életében; az amúgy sem egységes és folyamatosan változó politikai kultúra nem képes egyedül meghatározni azt, hogy milyen irányba mennek a dolgok. Azok az országok is elbasszák időnként, ahol szép hosszú hagyománya van a demokráciának, nem kell saját eltévelyedéseinket túldimenzionálni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2012. április 27. 10:42
Azt hiszem, hogy ennél bonyolultabb a kérdés, mint hogy tahók vagyunk-e a demokráciához. Én úgy gondolom, hogy a kezdeti - 20-25 évvel ezelőtti - naivitásunkat kinőve, egyre kritikusabbak vagyunk nem pedig tahók. A demokráciának nevezett társadalmi formáció egy hihetetlenül tág fogalom. Miközben a Nyugat - a történelem során hozzánk képest más utat bejárva - a demokrácia által nyújtott szabadság csapdájába esve -, egy dekadens zsákutcába csúszott és most éppen a vergődés stádiuma felé tart, egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy a magyar közéletnek nincs a demokráciával különösebb problémája, nekünk a mindinkább önmaga karikatúrájává váló liberális demokrácia az, ami nem nagyon smakkol, és ami ellen a józan eszünk tiltakozik.
trespass
2012. április 26. 10:48
" Azok az országok is elbasszák időnként, ahol szép hosszú hagyománya van a demokráciának" Valóban. Megengedhetik maguknak. Egyrészt fussa rá, másrészt tudnak hova visszalépni, ha valamelyik út zsákutcának biznyul. Pont azért mert hagyománya van a demokráciának. Nálunk minek van hagyománya? No, oda fogunk visszafordulni, amin már dolgoznak a fijjúg.
Antigoné
2012. április 26. 10:34
Mindanyian számos példát tudunk a nyugati demokrácia-deficitre, számomraa eddig is világos volt, hogy a nagy szájtépés nem a demokráciahiánynak, hanem a gazdasági döntéseknek(bankadó ,stb.) "köszönhető.
tarackos
2012. április 26. 10:30
"A magyarugarozók hajlamosak elfelejteni, hogy a formális intézmények és az egyének is nagyon fontosak egy ország életében;" Lacika, szted aki ugarozik az pont elfelejtené ezt? Hát nem éppen akkor kezdenek ugarozni amikor látványosan tesznek ezekre? A nagy semmit írtad le, 4 lába van mégis megbotlik. A következő cikked témája lehetne: holnap is felkel a nap...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik