Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 26. 09:56

Nincs az a demokratikus kultúra, amely áthatolhatatlan védőpajzsként venne körbe. Cserébe olyan antidemokratikus métely sem létezik, amely örökre belénk tudná fészkelni magát.

„Nem csak nyugati diktatúrákkal illusztrálható, hogy a nyugat sem egy örökös demokráciabajnok. Az ugye megvan, hogy Svájcban 1971-ben kaptak szavazati jogot a nők? Meg hogy az ötvenes-hatvanas évek USA-jában a fekete polgárjogi mozgalom olyan alapvető jogegyenlőségért küzdött, ami minden demokratikus rendszer alapja.

Szokás a Jobbik térnyerésének ügyét is felhozni a demokratikus kultúra hiányát demonstrálandó. Ha ez előfordul, akkor nyugodtan emlékeztessük vitapartnerünket, hogy az amúgy meglehetősen visszataszító szélsőjobboldali neopopulisták egész pártcsaláddal rendelkeznek Európában, és vannak olyan országok (pl.: Ausztria, Olaszország), ahol még kormányra is kerültek. Szóval az amúgy a demokratikus rendszerbe intézményesen teljesen integrálódott, de annak határait bizonyos értelemben valóban feszegető Jobbik magas támogatottságának ténye nem alkalmas arra, hogy olyan érvelés alapja legyen, ami a magyarság demokráciára való képtelenségét bizonyítja.

Csak annyit szeretnék mondani, hogy a nyugatnak is négy lába van, mégis megbotlik. Nincs az a demokratikus kultúra, amely áthatolhatatlan védőpajzsként venne körbe. Cserébe olyan antidemokratikus métely sem létezik, amely örökre belénk tudná fészkelni magát. A magyarugarozók hajlamosak elfelejteni, hogy a formális intézmények és az egyének is nagyon fontosak egy ország életében; az amúgy sem egységes és folyamatosan változó politikai kultúra nem képes egyedül meghatározni azt, hogy milyen irányba mennek a dolgok. Azok az országok is elbasszák időnként, ahol szép hosszú hagyománya van a demokráciának, nem kell saját eltévelyedéseinket túldimenzionálni.”
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35898


Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mindanyian számos példát tudunk a nyugati demokrácia-deficitre, számomraa eddig is világos volt, hogy a nagy szájtépés nem a demokráciahiánynak, hanem a gazdasági döntéseknek(bankadó ,stb.) "köszönhető.


Azt hiszem, hogy ennél bonyolultabb a kérdés, mint hogy tahók vagyunk-e a demokráciához.
Én úgy gondolom, hogy a kezdeti - 20-25 évvel ezelőtti - naivitásunkat kinőve, egyre kritikusabbak vagyunk nem pedig tahók.
A demokráciának nevezett társadalmi formáció egy hihetetlenül tág fogalom.

Miközben a Nyugat - a történelem során hozzánk képest más utat bejárva - a demokrácia által nyújtott szabadság csapdájába esve -, egy dekadens zsákutcába csúszott és most éppen a vergődés stádiuma felé tart, egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy a magyar közéletnek nincs a demokráciával különösebb problémája, nekünk a mindinkább önmaga karikatúrájává váló liberális demokrácia az, ami nem nagyon smakkol, és ami ellen a józan eszünk tiltakozik.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó