NYT: Nem félnek a magyar melegek

2012. április 25. 08:47

A The International Herald Tribune és a The New York Times véleményrovataiban Frank Bruni a magyarországi intolerancia mértékéről, illetve a homoszexuálisok helyzetéről írt. A szerző szerint hazánk messze nem profitált annyit az EU-csatlakozásból, mint ahogy azt a társadalom várta, és ezt az elégedetlenséget könnyű kihasználni.

A The International Herald Tribune véleményrovatában Frank Bruni a Magyarországon tapasztalható intoleranciáról számolt be, ugyanakkor a szerző több ponton is védelmébe vette hazánkat. A Fidesz kétharmados győzelme kapcsán megjegyezte, hogy interjúalanya, a 61 éves, zsidó származású Kollányi Irén szerint az országban fokozódik az antiszemitizmus és az idegenekkel szembeni gyanakvás. Magyarországot alaposabban bemutatva a szerző megjegyezte, hogy jelentéktelen gazdasága és 10 milliós lakossága ellenére az ország mintapéldája lehetne a válság és a megnövekedett adósságok terheit nyögő államnak, amely Brüsszellel is komoly vitákba keveredett. Magyarország messze nem profitált annyit az EU-csatlakozásból, mint ahogy azt a társadalom várta, és ezt az elégedetlenséget könnyű kihasználni. Ezt teszi a szélsőjobboldali párt, a Jobbik is, amely három bűnbakot állít a lakosság elé: a zsidókat, a romákat és a melegeket – idézi az amerikai lap írását a Médianéző. 
 
A cikk emlékeztet: áprilisban a párt olyan törvényjavaslatot terjesztett elő a parlamentben, amely lehetővé tette volna a homoszexuálisok börtönbe zárását. A Jobbik 46 hellyel rendelkezik a 386 fős törvényhozásban, de a magyarok többsége nem támogatja a párt célkitűzéseit. Ezt bizonyítja a Nemzeti Színház igazgatójának, Alföldi Róbertnek az esete is, akit a Jobbik feltételezett homoszexualitása miatt támadott meg, Orbán Viktor miniszterelnök azonban kiállt mellette – írja Bruni. Lakatos Júlia politikai elemző szerint ez is azt bizonyítja, hogy Orbán végeredményben európai politikus. Bruni a Jobbik egyik parlamenti képviselőjével, Gyöngyösi Mártonnal is találkozott, aki azt mondta, épeszű ember nem tagadhatja a holokauszt megtörténtét, bár annak történelmi szerepe némiképp túlértékelt. Ugyanakkor Iránt, amelyet a Jobbik egyik fő példaképének tekint, „rendkívül békés országnak” nevezte.
 

Frank Bruni a The New York Times véleményrovatába is írt: a Kelet-Európában élő melegek jogairól, melynek kapcsán hazánkat is megemlítette. Bruni a Jobbik két héttel korábbi törvényjavaslatára utalt, mellyel a szélsőjobboldali párt börtönbüntetéssel szerette volna szankcionálni a homoszexualitást. Bár Dobos Tamás, a melegek jogaiért harcoló aktivista szerint ennek realitása csekély, ugyanakkor a javaslatot magát is indikátornak tartja a magyar társadalomban fellelhető homofóbiáról. A cikk utalt arra is, hogy a hatóságok minden évben igyekeznek rábírni a szervezőket, hogy halasszák el a Meleg Méltóság Menetét. Ugyanakkor Bruni arra is kitért, beszélgetései során több Magyarországon élő meleg is azt nyilatkozta neki, nem félnek másságuk miatt. Néha persze érik őket kellemetlen megjegyzések, de sok más európai országgal szemben nincsenek kitéve fizikai veszélynek. A szerző arról is írt, hogy a homoszexuálisokat védő jogi háló erős Magyarországon, és sok közéleti személyiség is nyíltan vállalja az azonos neműek iránti vonzalmát. Takács Judit szociológus szerint a homofób húrokat egyes pártok arra használják fel, hogy a lakosság körében olcsó népszerűséget szerezzenek, komolyabb kockázatok nélkül. Bruni megemlítette a Fidesz egyik meg nem nevezett parlamenti képviselőjével készített interjúját is, melyben a honatya elhatárolódott a Jobbik javaslatától, provokációnak nevezve azt. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35846