Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 25. 20:54

Mintha a választás kegy lenne részükről, s nem a saját sorsukról való döntés. Mintha a pártok eleve járnának az embereknek.

„Miért érdemes látszólag jelentéktelen időközi választásokkal foglalkozni ilyen részletességgel – kérdezhetné bárki. Az apropót számomra egy rádióműsor adta, amelyben a műsorvezető magánszorgalomból éppen felmérésbe kezdett a hallgatói közt. Arra volt kíváncsi, ha most azonnal kéne szavazni, melyik párt mellett húznák be az X-et. Engem személy szerint azok nagy száma taglózott le, akik – mint állítják – most senkire nem tudnának szavazni, nincs pártjuk. A megszólalók többsége diplomás ember volt. A minta nyilván nem tekinthető reprezentatívnak, de az említett attitűd nagyon is ismerős. Magyarországon ma büszkén vágják a kérdező szemébe az emberek, hogy ha nincs kire, akkor ők bizony nem voksolnak. Mintha a választás kegy lenne részükről, s nem a saját sorsukról való döntés. Mintha a pártok eleve járnának az embereknek, s ha vannak, a választás csak büntetésre alkalmas eszköz, s nem értékítélet lenne, amely egyfelől orientálhat, másfelől a saját értékeink megvalósításához szükséges cselekvési teret befolyásolhatná.(...)

Természetesen a tudatos választás feltételezi legalább a demokratikus jogállam, illetve a diktatórikus hatalomgyakorlás ismérveinek világos megkülönböztetésére való képességet. Ma még ez sem megy, ez a legfőbb gátja a demokratikus pártok együttműködésének is. Ez lenne az előfeltétele a felismerésnek, hogy éppen ennek a tudatosságnak a hiányára építve módosította a jelenlegi rezsim a választásokra vonatkozó szabályokat úgy, hogy már akár 30 százalékos többséggel is kétharmados felhatalmazást lehet szerezni, ha a riválisok engedik szétforgácsolni az erejüket. Minél kevesebben vesznek részt egy választáson, annál kevesebb kell egy 30 százalékos eredmény eléréséhez.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35884


38 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


fúúú még ilyet... 3x 4 év haladóbalos kormányzás után 2 év eltolcsista ámokfutás is kevés ahhoz, hogy a fránya szavazók felkerekedjenek totózni a silány kínálatra?

az a nyomorult sültgalamb még még mindig nem tanult meg repülni, biztos náci stuka volt a zannya


Magánügy a szavazás,nem tartozik a sajtóra,közvéleménykutatókra. Sokan nem valakire hanem valaki ellen szavaznak.Ez hozta a 2/3-ot,ez hozta fel a jobbikot,lmp-t.


"Engem személy szerint azok nagy száma taglózott le, akik – mint állítják – most senkire nem tudnának szavazni, nincs pártjuk. "

Mondjuk egy galamúmiától nem meglepő, hogy fel sem fogja, hogy vannak olyan emberek akiknek a teljes 90 utáni politikai elit büdös. Hogy nem akarnak erre a mostani politikai söpredékre szavazni. De a rossz hírem neki, hogy ha nem alakul 2014-ig egy új polgári, konzervatív, nemzeti párt akkor a Jobbik fog elsősorban megerősödni. Na akkor majd telesírhatják a szarkofágjukat ezek a régészeti leletek.


A kacsa nem tud úszni a víz a hibás, tessenek alternatívát adni azoknak akik nem akarnak, vagy nem tudnak a jelenlegi pártokból választani.


Ha valaki kizórólag csakis a KDNP-re akarna szavazni, no az ilyen rendesen megszívja, mert nem tudna. :)


Szerintem ezek a galaférgek inkább a DK szekerét tolnák.


Aszondja a galamuszi, hogy alacsony részvétel mellett az antidemokratikus pártok is keresztbeverhetik egymást. ;-)


"Tételezzük fel, hogy 30%-os többséggel valóban kétharmadot lehet szerezni. És akkor mi van?"

Az, mint amikor a kettős állampolgárságra azt mondják hogy a Fidesz csak a szavazótáborát erősítené vele, mintha ők nem tehették volna meg ugyanezt..
Szóval tőből debilek ezt a szocik..


---- "Tudatos" egy választó akkor, ha a ballib jelöltre szavaz. Punktum. Minden más esetben megtévesztett. Mivel a választók ezt még nem érik fel ésszel, ezért a liberálbolsevista megoldás a nem-liberálbolsevista pártok betiltása. a liberál-demokratikus egypártrendszer, majd a kötelező részvétel a választásokon, a 99,9%-os egyetértés, a "hazafias népfront"-os nemzeti egység.
--- ilyen írásokat olvasva célszerűnek látnám az eufemisztikus "liberális", a körülményeskedő "liberálbolsevik" jelző "újbolsevik"-re való cserélését. Kivétel nélkül mind az ugyanis.


Szeretem Lánczos Verát, a Galamust, mintha vajjal kenegetnék a hátamat, amikor ezek óbégatnak, rinyálnak, ajvékolnak!


már Puff Daddy is megmondta - szavazz vagy meghalsz. pöcs.


Lánczos kutya ugat, a karaván meg elment rég. Legközelebb tessék má kicsit éberebbnek lenni, eftásnő!


"demokratikus pártok együttműködése"

= hazafiatlan népfrontBejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó